Традиционална свадба или нешто ново?

Каков тип на свадба сакате?

  • Традиционална свадба?

    Гласови: 23 42,6%
  • Нешто ново?

    Гласови: 31 57,4%

  • Вкупно гласачи
    54

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Јас не сакам да правам свадба.
Ееј и ја не сакам да правам свадба, ај не правиме:pos2:
Ама нема да ми се исполни желбата да носам долг фустан кој ќе биде посебен и уникатен. Така да ќе правам свадба и тоа некој микс од традицонално и нешто ново, нема таква опција, значи не обожавам многу адети и такви ствари пошто покрај таквите се губи убавината на свадбата. Не сакам многу ора сакам :je:, така даа ја сакам таа некоја си средина:wink::helou:
 

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
izmegu :) bi sakala pola-pola da e..... na primer pocnuvame so narodni pesni ( ne turbofolk tuku narodni, zasto sepak se znae veselba bez nekoe oro i cocek ne e to to:)) pa drugata polovina malku rock, pa hitcinja nekoi , pa tehno malku :)
toa si go imam zacrtano i se nadevam deka ke mi se ispolni zelbata :back:
 

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Јас би да си праам свадба во Маракана (во клубот). Најубава забава ќе е тоа. А и уствари шо ќе ти е да правиш свадба?
 

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
52
Kakvi novi svadbi be! Ste poludele vie! Mora da ima orca, krshenje, igranje po masi, pa posle kaj zetot do rano utro i utroto pak! A bre Od toa pubavo nema bre budaliiiiiii! Jas eve primer vetuvam deka po nevestata ke idam so bel konj kaj saka neka zivee! Taka dedo mi ja zemal baba mi taka i jas ke napravam. Ako ima nekoj neshto protiv togash od tie shto ke gi pokanam da go vidam neka mi kaze u lice. Pa ke se razberime togash!
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.230
Поени од реакции
45.357
Не ми се прави свадба којзнае колку ама под притисок ке попуштам и би се одлучиул за традиционална пошто мислам дека свадба се прави за гостите а тешко кој има вујна рокерка,стрико рапер или старосват трансер,На репертоар ке иде ''Хусо Темјанички'' ,''Ерген одев'',''Бисер Балкански'' нормално.ке иде и ред други такви ''алкохолни'' песни..тоа ке биде одприлика моја плеј листа невестата нека фура што сака само да не ги чујам ''Ко да ми отме Косово'',''Јорговани'',''Београд'' пошто уште не земeна ке си иде кај мајка иsd
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.007
Поени од реакции
572
Шо бе за традиционално само 4 со се мене гласале..
ај не туку ми се прајте нешо пола-пола кога ке ве подберат мајките и татковците ке ви кажат нешо избеѓу....абе македонско се знај како е..да бидиме препознатливи и да си имаме обичаи....
нешто измеѓу пола-пола незнам шо ба бла бла
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.635
Поени од реакции
13.073
Иако многу ја сакам и сум поборник за традицијоналност но мојата свадба не сакам да биде традиционална. Значи Ако правам свадба би отишол на некое брачно патување со љубената и таму (во некоја вукојебина :pos:) би се венчале.
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
67
Поени од реакции
2
Mojata bese tradicionalna makedonska svadba ,imase i nesto zabavna muzika no vo celina bese od star tip,no da bi se mazela denes bi bila sigurno vo pomoderen tip ili pak voopsto nema da sum pravela svadba...parite vo race i na prosetka so bracniot drugar
 

E*V*I*L~G*I*R*L

>>>uvek tu<<<
Член од
2 декември 2007
Мислења
192
Поени од реакции
5
Мојата сакам да биди од двете помалку.Не е интересни истото па истото ама и не можам скрос да га исклучам традицијата и обичаите.
 

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Инспириран од темата „Свадба Да или не?“ сакам да ве запрашам.

Дали сте за традиционална свадба или сакате нешто ново...

Традицонална свадба:
- оро
- чочек
- „сељачка“ музика
- пиење до бесвест
- салата пред јадење, јадење, сечење торта, ...

Нов тип:
- Почеток валцер
- Рок бенд (не мислам metal бенд...онака екс-Ју рок, punk...rock'n'roll...песни за лудување)
- DJ музика (MTV hits, некои други популарни песни)
- Јадење...па добро нема бегање многу од традиционалното
- Народна музика...јок! (зборувам за таа сељачка музика, да не мешаме со староградска музика).


Јас искрено би одел на втората варијанта. По комотно ќе се чувствувам, моја е свадбата, јас така сакам. Еднаш се прави свадба, сакам да биди по мој терк.

Ваши мислења?
Сметам дека треба да си ја задржиме нашата традиција.Искрено ме нервира копирањето на американските свадби.Баш нашите свадби се со долгогодишна традиција,и треба да се продолжи.Сите од надвор се воодушевуваат на нашите свадби а кај нас се помалку се ценат.
Јас сум за сите тие адети,земање на невестата итн,во храната можи да се смени нешто,а музиката во првиот дел да биди староградска,народна музика а во вториот дел нека има нешто рок,или музика каква шо си слушат младоженците.

Пример во Германија на свадбите младоженците играат некакви игри..пр.младоженецот со врзани очи треба да погоди која нога е на неговата сопруга...10 девојки треба да ги фати за нога и да погоди. Е то искрено ми е глупо и такви експерименти.
 

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Гласав за традиционална свадба, иако има некои адети што можеби би ги исклучила, свадба си е свадба. :toe:
Едноставно не ми се допаѓа што некои менуваат се, дури невестите не носат ни традиционален бел невестински фустан, туку тоалет. Чекај бе, па еднаш во животот се мажиш, а ако сакаш обична вечер во секси тоалет, тоа можеш и без да се мажиш.

Како и да е, никој нека не ме сфаќа погрешно, се е до вкусот и начинот на размислување. :smir:
 
Член од
12 февруари 2008
Мислења
323
Поени од реакции
4
iako sum od postarite no glasav za nesto novo bidejki sega brzo bev na svadba kade bea potrosenopo okolu 10 000 evra od sekoja strana znaci 2X10 000 = polovina stan razmislete
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Јас не сакам да правам свадба ама ако би правела тогаш дефинитивно ја избирам оваа вторава опција. И друго нешто многу важно на мојата свадба би ги викнала само оние луѓе кои сакам да ги викнам а не некои тетки/стринки и пријателчиња на моите кои никогаш во животот ги немам видено.Тоа за мене искрено е чиста глупост.
 
Член од
15 јули 2011
Мислења
3
Поени од реакции
1
(e)SP_A028.jpg
--- надополнето: Jul 15, 2011 11:58 AM ---
jas glasav za tradicionalna svadba i sekako ja poddrzuvam nasata prekrasna makedonska svadbena tradicija . kako bi bilo seto toa bez odenje po nevestata pa posle u crka i tn. Spored mene i vo toa se sostoi ubavinata na makedonskata svadba nie sme unikatni i terba da si go zadrzime toa . Nie mozeme da prezememe elementi od drugite narodi ama ne i tie od nas kaj se videleo stranec da znae da gi igra nasite ora. Za toa treba da se drzime barem delumno do tradicionalnoto. kako bi izgledalo na nasite tetki vujni da im pustime rok,metal, trans ili slicno .
ako veke se odlucime da pravime moderna svadba togas site nasi gosti treba da go ziveat toj stil , no za zal toa e nevozmozno. Kakva bi bila slikata koga bi pustile nekoj moderen stil na muzika ,a 80% od gostite se raspolozeni za oro. Toa znaci deka bi im go rasipale raspolozenieto na poveketo od gostite.
No , da se razbereme jas ne rekov deka sum protiv vtoriot nacin na svadba. Vo prasanje se posledicite na pr kako bi si pominala nekoja vasa rodnina vo poodminati godini ? ili vremeto go pominale vo negoduvanje i ozboruvanje ili ne bi mozele da go docekaat krajot:(
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Јас сум ЗА традиоционална. Некако така ми е повеќе по мерак.

Но, има само еден услов, гостите ќе бидат претежно млади - затоа што тоа ја прави свадбата посебна и весела.

Традицонална подразбира и убава, македонска песна која ќе ги развесели гостите.

А, после тоа ќе размислуваме за воведување на нови работи и импровизирање.

 

Kajgana Shop

На врв Bottom