Традиционалната битка: св. Трифун vs. св. Валентајн

Оваа година ќе славам:

• Вкупно гласачи
    142
  • Гласањето е завршено на .

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Што се однесува до св.Валентајн, јас не би се согласила со тоа дека се повеќе и повеќе зема замав. Мислам дека полека-полека луѓето почнуваат да разликуваат православен од католички празник и нештата се враќаат во нормала.Единствено ако некој сеуште го слави овој празник тоа се тинејџерите, но не и возрасните.
Не би се согласила, погледни ги само продавниците во тој период, се е црвено, розево, срцесто. Покрај тоа, сите настани во тој период се као некој микс. На пример фестивал на виното и љубовта. Се надевам дека ти си во право, можеби моето опкружување што го гледам е такво.

Точно, но и секој ден можеш да пиеш вино и ред други работи :)
Не е празникот конкретно за локање вино, тоа го напоменав и во првиот мој пост. На овој ден се кројат лозјата, св. Трифун е заштитник на лозјата. Поентата е да се наздрави за него, со една чашка, не да се начука човек. Не е ден за начукување, пак ќе кажам.

исто ко со 8 март- денот на жената
8ми март во суштина треба да има друга намена. Ден кога жените почнале да ги добиваат своите права, овој ден е за почитување на сите жени кои биле репресирани и го дигнале својот глас за рамноправност и биле против нивното угнетување од типот на: немање право на образование, глас, работа и сл. И затоа е многу глупаво кога им се дава цвеќе, затоа што со тоа пак се дава акцент на тоа дека се послаб пол, а денот има сосема друга намена.

Инаку, конкретно јас, секогаш славам св. Трифун, немам ништо против Валентајн, но едноставно не го чувствувам како мој празник, го осеќам како наметнат од страна. Еднаш имам славено Валентајн, ама бев во средно и се работеше за првиот дечко, па ми беше возбудливо.:icon_mrgr: Тоа беше прв и последен пат.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
СВ.Трифун на вечера со моите најмили!

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Точно, но и секој ден можеш да пиеш вино и ред други работи :)
Хахаха да но ако секој ден пиеш вино и ред други работи, постои опасност пијандура да станеш :pos:

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
веќе ја имаше темата и пак си стојам мислењето

Не славам на ниедно,св.Трифун порано се почитуваше како ден за лозарите што кројат лозови прачки за да дава добар плод,а денес само за виното и пијаничење
а св.Валентин и порано исто така беше еден свештеник што се вика отец Валентин кое во тоа време кралот сметаше дека нивните војници ги ослабее борбеност против непријателите поради тоа што војниците само
во нивните глави мислат на својата сакана жена што чекала мажот да се врати дома затоа кралот со декрет ги забрани венчавки за време на војни,а во меѓувреме отец Валентин тајно ги венчавал зашто знаеле дека се вљубени,
а денес како ден за вљубените кое си губи смисла бидејќи денес тројно се разведуваат а помалку склучени бракови или воопшто нема склучени бракови зашто се актуелни и вонбрачни деца кај одите светов.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Не е празникот конкретно за локање вино, тоа го напоменав и во првиот мој пост. На овој ден се кројат лозјата, св. Трифун е заштитник на лозјата. Поентата е да се наздрави за него, со една чашка, не да се начука човек. Не е ден за начукување, пак ќе кажам.
Точно, се согласувам. Ама го нагласив тоа оти нели викаат "шо Валентајн, поклон можеш да купиш кога сакаш, романтична вечера исто, немора тој ден да покажуваш дека сакаш некого", така да, еве мене лично исто ми се фаќа и за Трифун :D

Иако нормално, нема да одбијам ако ми купат поклон (па и вино да е). Дури и двата ќе ги славам

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Св.Валентајн е само наметнат празник и се пробува сета таа фама околу подарување на цвеќе, мечиња, срциња да се комерцијализира. Зашто мора да биде Св.Валентајн или Вера,Надеж и Љубов(Св.Софија) за да покажеш на некоја личност колку ја сакаш и колку ти значи. Тоа треба да се практикува секој ден а не само во одредени денови од годината. Голем дел од луѓето на 14-ти февруари го слават Валентајн не затоа што веруваат во тоа, туку затоа што се огледуваат на некој во нивната блиска околина, прифаќаат некои обичаи за кои не се информирани ниту пак знаат дека е тоа католички празник. Трифун си има своја намена тоа е денот на лозарите, каде се верува дека закројувањето ќе даде бериќет, грозјето ќе биде благо а бочвите полни со вино. А не е целта да се превртите од пиење.:)

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
...ниту сум лозар...ниту сметам дека партнерот заслужува цвеќе, романтика и нежност само еден ден во годината...
св.Трифун им го оставам на лозарите...св.Валентин на тинејџерите кои уште не разликуваат љубов од попаленост

секој ден...секој момент е добар да и/му посветите внимание на партнерката/партнерот....или да уживате во добро вино

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
гласав за ниедно....
да образложам зашто:
со добра мачка секогаш е Валентајн
со добро друштво секогаш е Трифун.
Секој ден се кројат лозјата?
Не знаев.

Кога народов наш ненасушен, ќе сфати дека смислата на Трифун не е човек да се начука? :cautious:

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Секој ден се кројат лозјата?
Не знаев.

Кога народов наш ненасушен, ќе сфати дека смислата на Трифун не е човек да се начука? :cautious:
не сум по религијата, и секој човек има демократско право да си избере што ќе слави или дали ќе слави. За едните не треба да чекаат Валентајн за да докажат љубов, а другите не треба да чекаат трифун за да кројат лозја или да прават што сакаат.
update:
Традиционалната битка пред 100 години не постоела. Затоа што православните имаат свој ден за љубов вера, Надеж и Љубов ако не се лажам 30 септември

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
не сум по религијата, и секој човек има демократско право да си избере што ќе слави или дали ќе слави. За едните не треба да чекаат Валентајн за да докажат љубов, а другите не треба да чекаат трифун за да кројат лозја или да прават што сакаат.
update:
Традиционалната битка пред 100 години не постоела. Затоа што православните имаат свој ден за љубов вера, Надеж и Љубов ако не се лажам 30 септември
Точно е болдираното.

Инаку, не те цитирав за да те убедувам. Твое е дали ќе славиш или не. Но, илузорно е да велиш дека Трифун може да се слави секој ден, кога не може. А не се кројат лозјата заради религиски причини, не го чекаат св. Трифун за да ги кројат, си има процедура, не може у август да кроиш лозје, лозарите најубаво си го знаат тоа. Со тек на време, празникот се поклопил со кроењето на лозјата, затоа што св. Трифун се смета за заштитник на лозјата и во негова чест се кројат. И пред да постои празникот ова време се кроеле лозјата.

Твое е дали ќе славиш, не е мое да те убедувам во никој случај, впрочем не ми беше тоа намерата, само поентата ми е дека не мора да се извртува поентата на празникот. Можеш само да кажеш дека не ги славиш од твои причини, но не и да велиш дека секој ден може да е Трифун.

Член од
26 јануари 2012
Мислења
172
Поени од реакции
430
И јас велам дека Св.Трифун не е да се начукаш.
И пола од тие што ќе се опијанат нема да го направат тоа со вино.
Се изгуби смислата на славењето на Св.Трифун.

Што се однесува до Св.Валентајн, Ќешки да сте заљубени па и да прославите и да го обележите денот, не гледам ништо лошо, што е за превертување очи,но во рамките на нормалалата, да нема посебни спектакли за овој ден.

Јас ништо нема да славам, Св.Трифун не го гледам како мој празник, немам лозје, тоа е.
А за Валентајн, нит сум заљубена, нит имам некој па да го одбележам со меченце, срценце, бомбони и слично...
Но, има време до 14-ти.. :sneaky:

Kajgana Shop

На врв Bottom