Тестамент

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.269
Поени од реакции
559
Темава е за тестамент при оставинска постапка т.е. некој сака некому да остави нешто по неговата смрт. Се спомна низ останатите теми дека тестаментот и нема некоја важност и законски некогаш не се почитува до крај поради тој нужен дел на наследниците од прв ред. Ако е така, тогаш која е целта на тестаментот? Кои се последиците од него? Поупатените можат да објаснат и да се расјасне целата ситуација околу наследството ... Кој начин е посигурен (или апсолутно сигурен) за оставање наследство на некого кој не е од прв наследен ред, кој не може никако да се оспори?
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.400
Темава е за тестамент при оставинска постапка т.е. некој сака некому да остави нешто по неговата смрт. Се спомна низ останатите теми дека тестаментот и нема некоја важност и законски некогаш не се почитува до крај поради тој нужен дел на наследниците од прв ред. Ако е така, тогаш која е целта на тестаментот? Кои се последиците од него? Поупатените можат да објаснат и да се расјасне целата ситуација околу наследството ... Кој начин е посигурен (или апсолутно сигурен) за оставање наследство на некого кој не е од прв наследен ред, кој не може никако да се оспори?
добра тема,ми се допаѓа ако се уклучат и некои правници или адвокати (студенти што учат „право“)да одговорат на прашања.
Значи има оставинска постапка (веројатно на покоен родител,роднина,старател и сл.) ама има и тестамент оставено од починатиот.
Кога нема тестамент,горе доле ми е јасно,се повикуваат тие од прво колено и се решава оставината,најчесто кај нотар.
Кој се другите слични вакви теми - дајте линк (адреса).
 
Член од
7 април 2012
Мислења
961
Поени од реакции
703
Значи како студент кој веќе има положено Наследно право ќе се обидам да ви објаснам за тестаменталното наследување во Македонија.
Значи тестаментот се почитува и се постапува согласно со законот, а законот го ограничува тестаторот во големината на имотот со која може да располага, односно да ја остави некому. Ако постојат нужни наследници од прв ред (потомци, брачен партнер или посвоеници) тогаш тие по смртта на завештателот добиваат половина од наследството (ако нема вакви наследници тогаш право на нужен дел имат тие од втор ред, а тоа се родителите на умрениот, но нивниот дел е една третина) Значи доколку имаш два сина и во тестаментот целото наследството го оставиш на некои трети лица..пријатели, швалерки итн. тогаш тие наследници се должни сразмерно да го исплатат нужниот дел на нужните наследници во овој случај двата сина. Ако вредноста е еден милион..треба сите сразмерно да исплатат вкупно 500000 на синовите...ако нема пак од прв ред наследници ниту нивни потомци..тогаш на родителите на умрениот или нивни потомци ќе треба да им исплатат 333 333 евра :D..
Е сега прашуваш како да оставиш имот на некој кој не ти е нужен наследник...
Значи доколку оставиш во тестаментот некој предмет (легат) или пак именуваш наследник треба да знаеш дека ако имаш нужни насленици тој не може да го добие целиот имот туку пола или две третини зависно дали има живи наследници од прв или втор ред.
Ако сакаш пак да ги извисиш скроз нужните наследници може да склучиш договор за доживотна издршка и така може да ги оставиш голи на патот.
Е сега пријателе бидејќи те осеќам дека сакаш на швалерката се да оставеш :P ја ти предлагам да идете до нотар и да напраете Договор за распределба на имот за време на живот и тоа е тоа :D...кога ќе умреш се ќе биде на швалерката:pos:
 
Член од
4 март 2011
Мислења
699
Поени од реакции
704
Значи како студент кој веќе има положено Наследно право ќе се обидам да ви објаснам за тестаменталното наследување во Македонија.
Значи тестаментот се почитува и се постапува согласно со законот, а законот го ограничува тестаторот во големината на имотот со која може да располага, односно да ја остави некому. Ако постојат нужни наследници од прв ред (потомци, брачен партнер или посвоеници) тогаш тие по смртта на завештателот добиваат половина од наследството (ако нема вакви наследници тогаш право на нужен дел имат тие од втор ред, а тоа се родителите на умрениот, но нивниот дел е една третина) Значи доколку имаш два сина и во тестаментот целото наследството го оставиш на некои трети лица..пријатели, швалерки итн. тогаш тие наследници се должни сразмерно да го исплатат нужниот дел на нужните наследници во овој случај двата сина. Ако вредноста е еден милион..треба сите сразмерно да исплатат вкупно 500000 на синовите...ако нема пак од прв ред наследници ниту нивни потомци..тогаш на родителите на умрениот или нивни потомци ќе треба да им исплатат 333 333 евра :D..
Е сега прашуваш како да оставиш имот на некој кој не ти е нужен наследник...
Значи доколку оставиш во тестаментот некој предмет (легат) или пак именуваш наследник треба да знаеш дека ако имаш нужни насленици тој не може да го добие целиот имот туку пола или две третини зависно дали има живи наследници од прв или втор ред.
Ако сакаш пак да ги извисиш скроз нужните наследници може да склучиш договор за доживотна издршка и така може да ги оставиш голи на патот.
Е сега пријателе бидејќи те осеќам дека сакаш на швалерката се да оставеш :P ја ти предлагам да идете до нотар и да напраете Договор за распределба на имот за време на живот и тоа е тоа :D...кога ќе умреш се ќе биде на швалерката:pos:
Колега со договор за отстапување (распределба) на имот за време на живот отстапувачот се обврзува да им го отсапи целиот или дел од својот имот на ПОТОМЦИТЕ, така да швалерката со овој договор во секој случај останува со празни раце :)[DOUBLEPOST=1393109236][/DOUBLEPOST]Темата е интересна, но, со оглед на видовите на тестаменти, легати, услови, рокови, наследници и сл., сметам дека е преширока за еден форумџија да напише се, подобро би било да се разговара за конкретни нешта. Кој вид на тестамент те интересира, која би била целта за составување на тестамент и сл. Инаку, тестментот е еднострана изјава на последанта волја на оставителот (завештателот или теастаторот) која се однесува на неговиот имот дадена во форма пропишана со законот со којшто се уредуваат наследно-правните односи со која оставителот одредува кое лице/лица ќе му бидат наследнници и кој дел од од оставината ќе му припадне на наследникот/наследниците по неговата смрт.
 
Последно уредено:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Со тестамент на големо задоволство оставам се на еднотот син а тој имотот е должен да дели со брат му,сетраму и мајка му.
Невидена глупост.
 
Член од
7 април 2012
Мислења
961
Поени од реакции
703
Колега со договор за отстапување (распределба) на имот за време на живот отстапувачот се обврзува да им го отсапи целиот или дел од својот имот на ПОТОМЦИТЕ, така да швалерката со овој договор во секој случај останува со празни раце :)[DOUBLEPOST=1393109236][/DOUBLEPOST]Темата е интересна, но, со оглед на видовите на тестаменти, легати, услови, рокови, наследници и сл., сметам дека е преширока за еден форумџија да напише се, подобро би било да се разговара за конкретни нешта. Кој вид на тестамент те интересира, која би била целта за составување на тестамент и сл. Инаку, тестментот е еднострана изјава на последанта волја на оставителот (завештателот или теастаторот) која се однесува на неговиот имот дадена во форма пропишана со законот со којшто се уредуваат наследно-правните односи со која оставителот одредува кое лице/лица ќе му бидат наследнници и кој дел од од оставината ќе му припадне на наследникот/наследниците по неговата смрт.
Да бе така беше..само на потомците може :D...грешка..
 
Член од
29 септември 2013
Мислења
476
Поени од реакции
316
А нели договор за издршка и договор за распределба на имот за време на живот се два различни договори, така барем се сеќавам драги колеги, одамна ми е положен наследно право :)
 

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.658
Тој што сака да препише нешто да речеме еве на твое име, тоа може да го стори на следниве начини:

- Доживотен договор, тука се склучува договор ти да го гледаш лицето до крајот на неговиот живот, по неговата смрт ти го добиваш наследството, без разлика куќа или стан, но пред неговата смрт тој договор не важи, не е валиден, туку после смртта се ти припаѓа тебе. После смртта ти си должен на државата да и платиш данок од 3% од целата цена на наследството, доколку имаш куќа и ти ја проценат 10.000 евра, тогаш ти треба да платиш 3% од таа сума, а тоа се 300 евра. Доколку ти го платиш ова тогаш никој неможе да ти го земе, ниту негови ќерки, синови и сл. се е твое.
- Вториот начин е со препишување на куќата/станот како подарок, но тука е зафркнато пошто доколку тебе ти ја препише станот/куќата тогаш потомците на тој човек можат да ти земам 1/4 дел од твоето наследство, имаат право на тоа, пошто се потомци од прв ред и наследници на тоа.

Така да првиот начин е доста сигурен и за двајцата, и од него никој неможе ништо да ти земе.
 
Последно уредено:
Член од
29 септември 2013
Мислења
476
Поени од реакции
316
Тој првиот начин е убав ако сакаш да се заштитиш од незахвални синој и ќерки :)
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Колку што разбрав од погоре кажаното,треба со синот да направам договор за доживотна издршка па тогаш се останува на него.
 
Член од
24 јуни 2011
Мислења
522
Поени од реакции
462
Знам дека може во тој договор да се вметне дека ако не си задоволен од чувањето истиот да се раскине, интересна ствар за керките и синовите кои мислат дека после дговорот го имаат врапчето во рака.
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.242
Поени од реакции
3.574
Знам дека може во тој договор да се вметне дека ако не си задоволен од чувањето истиот да се раскине, интересна ствар за керките и синовите кои мислат дека после дговорот го имаат врапчето во рака.
Колку само сум слушал муабети за вакви случаи кои после потпишување на договорот ги пратиле старите во дом или однесле “стари крај“ на село како демек ќе реновираме дома или слично па никогаш не се вратиле по нив...
 
Член од
29 септември 2013
Мислења
476
Поени од реакции
316
Колку само сум слушал муабети за вакви случаи кои после потпишување на договорот ги пратиле старите во дом или однесле “стари крај“ на село како демек ќе реновираме дома или слично па никогаш не се вратиле по нив...
Тука станува збор за распределба на имот за време на живот, со договоро за издршка тој е обврзан да го гледа дури е жив, во спротивно договоро е раскинлив.
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.242
Поени од реакции
3.574
Тука станува збор за распределба на имот за време на живот, со договоро за издршка тој е обврзан да го гледа дури е жив, во спротивно договоро е раскинлив.
Раскинлив ако некој поднесе жалба и побара раскинување ама тоа не ми беше маубетот, точно дека е се раскинливо ако има докази за непочитување. Муабетот беше симнувањето ѕвезди додека не стави потпис а после тоа ајт клоците...
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
18.237
Поени од реакции
23.697
OK, aјде едно конкретно прашање.

Ситуацијата е родители со двајца потомци. Едниот потомок е преселен во сопствен стан, а другиот инвестира во доградба на семејната куќа но целиот имот сеуште правно и легално гласи на име на еден од родителите.

Кое е наједноставното (но и најмалку давачки) решение со кое би се регулирала ситуацијата во правец на остварување на сопственичка состојба на потомокот кој инвестира во доградба (само за доградениот дел од куќата)?
Дали во случајов тоа е договор за отстапување (распределба) на имот за време на живот? Отстапувач во овој случај би бил родителот, дали се плаќа данок во овој случај? Која е „најевтина„ варијанта за пренос на сопственоста?
Да напоменам дека нема никакви спорни моменти во ситуацијата, не се работи за спор меѓу потомците или некој друг.


Ако добро разбрав, ако не се преземе ништо, по смртта на родителите, имотот мора да се дели еднакво на половина меѓу двајцата потомци. Кои потоа меѓу себе би требало да ја регулираат состојбата со подарок и со тоа претпоставувам плаќање данок (отстапување може само на потомци но не и на сестра/брат?


Многу збунувачки. Би бил благодарен ако некој може ова да го објасни врз основа на регулативите за Наследно Право. :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom