Терористички напади во светот

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Време е за голема преселба на народите. Од Грција наваму не смее да се дозволи муслиман да влезе. Од куќа на куќа,у брод и носи таму у пустињите нека кршат глава.
Вас некој да ве вратеше зад Карпатите убо ќе би беше?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Прво и основно нема никаков доказ дека возачот имал намера да направи масакар.
Може имал епилептичен напад,срцев напад или пак може заспал на волан...
banhammer
кој е мод тука?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Хронологија на терористички напади во Франција во изминатите години:

- Јуни 2016 - Маж кој тврди дека е поврзан со Исламска држава уби двајца полицајци во Магнанвил во близина на Париз.

- Ноември 2015 - Во напади во Париз извршени од седуммина бомбаши самоубијци загинаа 130 луѓе и повеќе до 350 беа ранети. Тоа е најкрвав терористички напад во француската историја.

- Јануари 2015 - Маж со сомнителни врски со исламски радикали уби едно лице, а неколкумина се повредени во фабрика за гас на истокот на Франција, во Сен Кентен Фалавие, во близина на францускиот град Лион, соопштија локалните власти.

- Јануари 2015 - Во тридневни напади на терористи во Париз загинаа 17 луѓе. Првиот напад беше врз вработени во сатиричниот весник „Шарли ебдо“.

- Март 2012 - Напаѓач уби седум луѓе во Тулуз и Монтаубан, меѓу кои и наставник и три деца во еврејско училиште.

+84 од синоќа.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Мојата поента е дека не значи дека секоја вредност во западниот свет е и добра вредност, а муабетот со минарињата и фереџињата го земав само како пример за ограничување на правото на практикување на религијата кое е гарантирано со многу меѓународни договори.
Поентата е што они се преселуваат на Западот ради тие вредности, дека ќе имаат подобар живот. Ако смета дека тие вредности не се добри, што бара у Европа? Нека фати џенем у некоја арапска држава кај што има вредности во кои израснал.

И Македонците расселени низ Европа немаат православни цркви, па никој не се буни за тоа, примарен е лебот и парите.

Ама сето тоа е дел супергеополитичка игра па затоа се накотија во цивилизирани земји и сеа сите што географски припаѓаме во Европа сме во ќорсокак.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.577
Не лупај.
Друг ред на величина е тоа, таму имаш илјадници градови и во сите има прослави и собири и не само тоа, имаш концерти, спортски настани, туристички центри со повеќе туристи отколку Македонија жители, илјадници собири на луѓе, за сето тоа да се затвори и да се обезбеди би требало да вработат 5 милиони полицајци и да имаат буџет од стотици милијарди евра само за тоа. Физички е невозможно.
Франција се смета за светска воена сила,дел од Нато сојузот,па и треба да биде спремна на секој можен начин да си ги заштити граѓаните и туристите,без разлика дали со роботи или со поморска флота.На граѓанинот не му е битно како,туку сака да биде заштитен и безбеден.Туристите исто,секоја година низ Франција проаѓаат милиони туристи.

и немој многу да се опушташ и да кажуваш кој како и дали лупа глупости,секој со своето размислување и треба да се почитува.

Кој и да дојде на власт ќе ги преземе истите проблеми,нема да избега од ниту еден проблем.Најглавниот проблем ќе бидат емигрантите и огромните гето квартови во кој не владее француски закон и гарантирам ако се освојат три такви кватрови ќе најдам оружје за масовно уништување.

Ле Пен ќе биде нешто порадикален со преземањето мерки,јас не очекувам одма од старт да ги испеглаат сите проблеми што ги имаат,туку ќе бидат сконцентритани на најголемите проблеми со кој се соочува Франција,а тоа се мигрантите,потенцијалните терористи и заспаните ќелии.

Од некаде мора да се почне,не може вечно сите проблеми да се кријат под тепих.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.077
Поени од реакции
6.561
Франција се смета за светска воена сила,дел од Нато сојузот,па и треба да биде спремна на секој можен начин да си ги заштити граѓаните и туристите,без разлика дали со роботи или со поморска флота.На граѓанинот не му е битно како,туку сака да биде заштитен и безбеден.Туристите исто,секоја година низ Франција проаѓаат милиони туристи.

и немој многу да се опушташ и да кажуваш кој како и дали лупа глупости,секој со своето размислување и треба да се почитува.

Кој и да дојде на власт ќе ги преземе истите проблеми,нема да избега од ниту еден проблем.Најглавниот проблем ќе бидат емигрантите и огромните гето квартови во кој не владее француски закон и гарантирам ако се освојат три такви кватрови ќе најдам оружје за масовно уништување.

Ле Пен ќе биде нешто порадикален со преземањето мерки,јас не очекувам одма од старт да ги испеглаат сите проблеми што ги имаат,туку ќе бидат сконцентритани на најголемите проблеми со кој се соочува Франција,а тоа се мигрантите,потенцијалните терористи и заспаните ќелии.

Од некаде мора да се почне,не може вечно сите проблеми да се кријат под тепих.
Не е важно дали е сила, во САД, во Русија во Израел имаш секоја година вакви настани, пред тоа Британија со децении беше цел на ИРА, што ако Израел ги има Мосад и Шин Бет, некој тип од Палестина ќе се врзе со динамит и ќе влезе во автобус, невозможно е да се обезбедат 67 милиони популација и милиони туристи, што треба да прават на секое место со повеќе од 25 луѓе да прават контроли? Да развијат уред кој чита мисли или нешто така? Ќе падне цела економија ако го прават тоа и ИД ќе победи.

Како да ти објаснам, имаш Еуродизни пример крај Париз, замисли колку народ циркулира таму, тешко е за нас да замислиме каде што најголеми настани се пиво фестови и контрапротести, и сега за да претресеш цел тој народ или барем сомнителните, да блокираш улици да легитимираш секој возач - подобро да стават клуч. А тоа е само капка во море, од стадиони од сали од концерти на отворено од збиднувања кои ги има секој ден. Кај нас такви собирања има три пати годишно, ако и толку.

Треба да се удри на изворот на проблемот а тој е С.Арабија. Не знам колку за тоа се потребни популисти како Ле Пен со една нога во гроб.
Тогаш ќе исчезне потребата од репресивни методи и секојдневни контроли. Ако не се удри на изворот на болеста - тој ќе продолжи да прави проблеми, а полициски контроли и чек поинти се само ладна облога или фластер, не помагаат.

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Сочуство до семејствата на загинатите...многу жално.

Само чудно ми е за европското 1 месец ништо немаше ама буквално ништо.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Сочуство до семејствата на загинатите...многу жално.

Само чудно ми е за европското 1 месец ништо немаше ама буквално ништо.
Таму Русите завршија работа два -три дена енглезите го јадеа немиен, тука можеше да се види колку е спремна француската полиција[DOUBLEPOST=1468588986][/DOUBLEPOST]
Типичен претставник на српската култура и домашно воспитување. Тебе не треба зад Карпатите, треба во пештерата да те пратат од каде што исползи.
Со ист речник ми имаш реплицирано неколку пати, дали тоа докаажува дека треба цимери да биднете со тој што си го цитирал во горе споменатата пештера, исто така многу кажува за твоите родители какво воспитувањети овозможиле...

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.077
Поени од реакции
6.561
Таму Русите завршија работа два -три дена енглезите го јадеа немиен, тука можеше да се види колку е спремна француската полиција[DOUBLEPOST=1468588986][/DOUBLEPOST]
Со ист речник ми имаш реплицирано неколку пати, дали тоа докаажува дека треба цимери да биднете со тој што си го цитирал во горе споменатата пештера, исто така многу кажува за твоите родители какво воспитувањети овозможиле...
Треба да учат од некаде и тие, не се спремни, пример за успешно спречување веројатно е овој:)
http://www.srbijadanas.com/clanak/krvavi-masakr-u-srbiji-u-prepunom-kaficu-ubijeno-5-ljudi-ranjeno-20-video-02-07-2016

Целосниот инцидент траел 120-150 секунди, не би рекол дека тоа е неспремност, само на филмови се погодува цел ноќно време со пиштол од 50 метри, во реалноста не.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Ова ми е последната реплика на твој пост, зошто ти или не ги сфаќаш работиве шо ги зборам или не сакаш да ги сфатиш.
По 100 пати кажав дека не оправдувам насилство и силување и ти по 100 пати ми викаш „ама не треба да оправдуваш насилство и силување“. Човек више сум кажал дека не оправдаувам, не знам шо ти е целта со повторувањево се едно те исто...
Цело време збориш домаќини и гости.
Какви бе тоа домаќини и гости ?
Како тоа можеш да очекуваш некого да го интегрираш во твоето општество ако од старт му викаш „вака сеа, ја сум тука газда, ќе играш ко шо ќе ти свирам или има лом ќе те праам“.

Ќе повторам пак, нити сте имале контакт со бегалци нити ништо, ама битно сите знаете дека бегалциве плански се населуваат во Европа за да не истребат. Ни ми се плаче ни ми се смее...

Значи се дур муслиманите се малцинство немаат право на глас. И после „еј абе зошто се бунат муслиманите, се им дадовме“...
Пак ќе кажам џамијата мене не ме спречува да градам црква. Што е тогаш забраната за минариња ако не покажување сила ?
Треба да сфатиме дека не е поентата да покажеме кој е посилен, поентата е да живееме заедно.
Ако ја можам да си одам во црква коа сакам, да се молам коа сакам, да градам црква кога сакам, ако сакаат муслиманите и вселенски бродови нека градат, едноставно не ме интересира !
По твојава логика ако идеме, у Македонија има 2 милиони луѓе, од нив само 100.000 преку сила да протестираат против власта, значи ние ја сакаме оваа власт !

Иначе со болдот се тоа шо ја се трудам да го кажам и ти сам си го кажа. Злоупотребува е клучниот збор !
Ти (не конкретно ти туку мислам на државата) треба да се бориш против тие што злоупотребуваат, а не против сите муслимани или бегалци воопшто.
Те читам, те читам ама веќе не можев да се воздржам.
Преку кур од поборци за човекови права. Ама стварно. Нема соживот.
На почеток љубезни, фини, невини се дури не се населат и не ти ебат матер буквално.
Така беше и со мигрантите, кога нас не правеа будали и ни викаа пропуштајте ги па тие се греота пребегале од пичке си мајчине. И ево ти сега. Со свој стап по свој грб си удрија.

За болдот, ти изгледа си ги заборавил настаните кај Кале пред 5 години за црквата?

И не дечко, нема живот заедно, нема соживот. Не сотреа и нас ко држава од 2001 навака. А, заштитени се цел свет со тие невладините за човекови права.
Не им е проблем ни да жртвуваат луѓе, се додека не си ја остварат целта.

А, за тој посран соживот врати се со паметот 15 години уназад и како наводно се избегаваа меѓу себе, за на крај да не узурпираат.
Соживот, my ass

S

silmarillion

Гостин
Ако ништо друго секогаш може еден workshop да се направи на тема толеранција. Тоа воените профитери од Франција кои со години заработуваат од разно разни активности многу би им се допаднало. Пошто и таму народот одлучил, сега мора и да сноси последици. Ништо не е случајно ништо не е неурачунато и без причина и повод.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Треба да учат од некаде и тие, не се спремни, пример за успешно спречување веројатно е овој:)
http://www.srbijadanas.com/clanak/krvavi-masakr-u-srbiji-u-prepunom-kaficu-ubijeno-5-ljudi-ranjeno-20-video-02-07-2016

Целосниот инцидент траел 120-150 секунди, не би рекол дека тоа е неспремност, само на филмови се погодува цел ноќно време со пиштол од 50 метри, во реалноста не.
Другар абе што збориш? Прави разлика меѓу јавен настан/собир и секојдневна ситуација. Значи не збориме за концерт,забавен парк, кафана итн. каде немаш полиција, имаш обезбедување. Да, невозможно е стопроцентна заштита од тероризам да се обезбеди, освен ако технологијата не дојде до некое ниво ко од филмон мајнорити рипорт. И да, шоферот беше убиен откога ги изгази сите и се расчисти гужвата. Па сеа дали траело се 2,5 минути или 1 минута, 84 животи се изгубени. Немаше ниту еден полицаец кој ќе реагира уште кога почна да се доближува до толпата. Имаше двајца и тие се усраа. Мисијата е остварена, а тоа за колку брзо го елиминирале не им праи многу чест. Значи збориме за земја каде имаш 300 убиени во терористички напади во последниве години. Во било која друга западна развиена земја ќе шетаа командоси наоружани до заби. Само пред 3 недели мајка и татко, полицајци, во Париз беа крвнички заклани пред нивното дете во нивниот дом, од иста ваква будала. Што треба да се деси за да превземат посериозни мерки?

Kajgana Shop

На врв Bottom