Тенкови и тенковски операции во втора светска војна

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.138
Поени од реакции
81.165
До некаде е природно тоа :) Манштајн е најпотценетиот генерал 1939-45, мислам дека многу негови идеи и препораки не биле прифатени, па дури бил и отпуштен од идиотот Хитлер, сепак да не заборавиме дека напредокот во тој систем се темелел на подобност и лојалност кон власта. Кон офицерскиот кадар од традиционалните пруски аристократски фамилии секогаш се гледало со сомнеж, и покрај нивните успеси на фронт.
Смената на Манштајн е дел од процес во вермахтот, инициран и спроведен од самиот Хитлер, кој од кај 43-та, почнува да ги отпушта интелегентните генерали, како Манштајн, Гудериан и други, а на нивно место става силеџии генерали од типот на Шурнер (Ferdinand Schörner), кои се лојални и спремни без поговор да ги извршуваат тактички сулудите наредби на Хитлер.
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.404
Поени од реакции
7.856
Тек пред некој ден дознав дека идејата за креирање на Штугот (со намена за подршка на пешадија) е на мојот омилен генерал (Манштајн) и многу се зачудив како тоа не сум го прочитал некаде, до сега.
Од каде ова баш ме интересира...


Смената на Манштајн е дел од процес во вермахтот, инициран и спроведен од самиот Хитлер, кој од кај 43-та, почнува да ги отпушта интелегентните генерали, како Манштајн, Гудериан и други, а на нивно место става силеџии генерали од типот на Шурнер (Ferdinand Schörner), кои се лојални и спремни без поговор да ги извршуваат тактички сулудите наредби на Хитлер.
Во Lost Victories самиот Мајнштајн во неколку наврати спомнува дека на генералштабни брифинзи отворено влегува во судир со Адолф по однос на повеќето одлуки, и тоа и како дивизиски а подоцна и како командант на армиска група.
Често други високи офицери му честитале на храборста, меѓутоа во истата книга на самиот почеток спомнува како е деградиран но и додатно самиот се повлекува уште пред избувнувањето на ВСВ како најблизок соработник на Бек (корекција) ако добро се сеќавам (солидарност бидејки му бил идол и ментор), кој пак е буквално прегазен од нацистите и целосно девалвиран во јавноста поради наводна хомосексуалност, иако воглавно главната причина е што потекнува од старата каста на пруски офицери кои се професионални војници, и кој над се не им полага верност и сервилност на нацистите.

После сево ова нацистите го реактивираат назад Мајнштајн пред се како одличен војник но и поради тоа шо операција Барбароса е базирана токму на негови планови, но како предуслов бара автономија во носењето на одлуки на тактичко ниво т.е оператика на стратешките цели да биде исклучиво негова на шо добива согласност...
 
Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.138
Поени од реакции
81.165
Од каде ова баш ме интересира...
https://en.wikipedia.org/wiki/Sturmgeschütz_III
Although the problem was well known in the German army, it was General Erich von Manstein who is considered the father of the Sturmartillerie (assault artillery). This is because the initial proposal was from Colonel Erich von Manstein and submitted to General Ludwig Beck in 1935, suggesting that Sturmartillerie units should be used in a direct-fire support role for infantry divisions. On 15 June 1936, Daimler-Benz AG received an order to develop an armoured infantry support vehicle capable of mounting a 75 mm (2.95 in) calibre artillery piece.


Во Lost Victories самиот Мајнштајн во неколку наврати спомнува дека на генералштабни брифинзи отворено влегува во судир со Адолф по однос на повеќето одлуки, и тоа и како дивизиски а подоцна и како командант на армиска група.
Често други високи офицери му честитале на храборста, меѓутоа во истата книга на самиот почеток спомнува како е деградиран но и додатно самиот се повлекува уште пред избувнувањето на ВСВ како најблизок соработник на Браушвиц ако добро се сеќавам (солидарност бидејки му бил идол и ментор), кој пак е буквално прегазен од нацистите и целосно девалвиран во јавноста поради наводна хомосексуалност, иако воглавно главната причина е што потекнува од старата каста на пруски офицери кои се професионални војници, и кој над се не им полага верност и сервилност на нацистите.

После сево ова нацистите го реактивираат назад Мајнштајн пред се како одличен војник но и поради тоа шо операција Барбароса е базирана токму на негови планови, но како предуслов бара автономија во носењето на одлуки на тактичко ниво т.е оператика на стратешките цели да биде исклучиво негова на шо добива согласност...
Ја колку што знам он е творец на финалниот Fall Gelb (инвазијата на Франција), значи таков каков што испадна, а не каков што го замислија првично.
Не би им давал големо значење на мемоарите на било кој, ако сакам да имам објективна слика. Во мемоарите (Изгубени победи), на повеќе места, Манштајн, грубо кажано, не ја кажува вистината.
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.404
Поени од реакции
7.856
https://en.wikipedia.org/wiki/Sturmgeschütz_III
Although the problem was well known in the German army, it was General Erich von Manstein who is considered the father of the Sturmartillerie (assault artillery). This is because the initial proposal was from Colonel Erich von Manstein and submitted to General Ludwig Beck in 1935, suggesting that Sturmartillerie units should be used in a direct-fire support role for infantry divisions. On 15 June 1936, Daimler-Benz AG received an order to develop an armoured infantry support vehicle capable of mounting a 75 mm (2.95 in) calibre artillery piece.
Нема извор наведено за едно чудо, а експлицитно е посочен Мајнштајн, не дека го доведувам во прашање напишаното или сл.

Ја колку што знам он е творец на финалниот Fall Gelb (инвазијата на Франција), значи таков каков што испадна, а не каков што го замислија првично.
Не би им давал големо значење на мемоарите на било кој, ако сакам да имам објективна слика. Во мемоарите (Изгубени победи), на повеќе места, Манштајн, грубо кажано, не ја кажува вистината.
Меѓу другото и тоа, командува со армиска група во операција Барбароса а инвазијата на Франција нема командна должност колку шо знам. Инаку наведов само извор за напишаното, не се сметам за компетентен да напишам дека лаже, меѓутоа се искупува себеси од одредени потези и вешто се иззема од нацистичкиот дел, иако навистина не бил нацист, реално им служел. А сите без исклучок му аплаудирале на фирерот дури испорачувал победи.
 
Член од
29 декември 2007
Мислења
576
Поени од реакции
1.357
Мајнштајн е се разбира суперталентиран генерал, но надвор од тесните одговорнoсти, хмм како да кажам, чуден? На страна што не учестува во заговорот против Хитлер 1944 (а во мемоарите после војната за се му е крив баш Хитлер). Станува збор за човек кој ги има потрошено речиси сите негови пари така што купува голем посед во источна Померанија/Прусија во октомври 1944. Само пар месеци пред да дојде Црвената Армија таму. Common sense, anyone? WTF?
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.138
Поени од реакции
81.165
Мајнштајн е се разбира суперталентиран генерал, но надвор од тесните одговорнoсти, хмм како да кажам, чуден? На страна што не учестува во заговорот против Хитлер 1944 (а во мемоарите после војната за се му е крив баш Хитлер).
За да се сфати подобро зошто Мајншатјн не учествувал во пучот, зошто не му наредил на Паулус пробој и други некои случки, треба да се знае нешто повеќе за пруската воена традиција, благородничкиот пруски офицерски врв.
Во врска со мемоарите, станува збор за класична човечка особина да се испере сопствената вина, која доаѓа до израз во посебните услови, во кои се наоѓале Мајншатајн, Зајдлиц, Гудериан... во моментот кога ги пишуваат тие мемоари.
Мемоарите на генералите не се историски подобна алатка за откривање на вистината, а сепак заради идеолошки побуди, токму мемоарите на германските офицери, во голема мерка, го обликуваат јавниот наратив на западот за многу нешта, околу Вермахтот и војната. Тие заблуди денес се разобличени.


Станува збор за човек кој ги има потрошено речиси сите негови пари така што купува голем посед во источна Померанија/Прусија во октомври 1944. Само пар месеци пред да дојде Црвената Армија таму. Common sense, anyone? WTF?
Кои се причините рационални битија на врвот од својата струка, како што се пруските генерали, упорно да продолжат да војуваат кога војната е повеќе од изгубена?
Идеологијата која го преклопува рационализмот, постојано во Третиот Рајх, е главна причина за губење на војната (примери - милион). Таа е една од причините за тоа, зошто Германците продолжија да војуваат. Но, пруските генерали не се некои нерационални битија, со оглед на нивната струка и спремност. Не им е нив доволно тоа. Иако е сосема доволно за обичниот Ханс или за новиот ков на генерали, кои Хитлер ги нсталира, од кај 43-та, а особено после летото 44-та, наместо пруските благородници.
Има доста други причини поради кои овие луѓе продолжуваат со војната. Некои од нив се тесно поврзани со пруската воена традиција, некои се поврзани со патриотизмот и евидентната војна до истребување, која самите Германци ја наметнаа. Но сепак, има уште нешто, што вака на површина не се глеа, а тоа е системот на дотации (воведен уште пред неколку векови), според кој владетелот на Прусија им доделува пари на своите генерали (надвор од регуларните плати и други привилегии), за верната служба. Дотациите во Третиот Рајх за генералите, биле баснословни и биле давани по разни поводи. На пример, за 50-ти или 60-ти роденден добивале околу два милиони долари (пресметано во денешни пари).
Не знам која му била причината на Мајнштајн за да го купи имотот во Померанија, но сигурен сум дека во тие моменти му бил јасен исходот на војната. Веројатно, се потсетил на периодот по Прва Светска и што се десило со марката/рајхсмарката после војната, па скроз е можно да решил да ги претвори парите во нешто што нема да изгуби на вредност после.
 
Член од
29 декември 2007
Мислења
576
Поени од реакции
1.357
За да се сфати подобро зошто Мајншатјн не учествувал во пучот, зошто не му наредил на Паулус пробој и други некои случки, треба да се знае нешто повеќе за пруската воена традиција, благородничкиот пруски офицерски врв.
Во врска со мемоарите, станува збор за класична човечка особина да се испере сопствената вина, која доаѓа до израз во посебните услови, во кои се наоѓале Мајншатајн, Зајдлиц, Гудериан... во моментот кога ги пишуваат тие мемоари.
Мемоарите на генералите не се историски подобна алатка за откривање на вистината, а сепак заради идеолошки побуди, токму мемоарите на германските офицери, во голема мерка, го обликуваат јавниот наратив на западот за многу нешта, околу Вермахтот и војната. Тие заблуди денес се разобличени.Кои се причините рационални битија на врвот од својата струка, како што се пруските генерали, упорно да продолжат да војуваат кога војната е повеќе од изгубена?
Идеологијата која го преклопува рационализмот, постојано во Третиот Рајх, е главна причина за губење на војната (примери - милион). Таа е една од причините за тоа, зошто Германците продолжија да војуваат. Но, пруските генерали не се некои нерационални битија, со оглед на нивната струка и спремност. Не им е нив доволно тоа. Иако е сосема доволно за обичниот Ханс или за новиот ков на генерали, кои Хитлер ги нсталира, од кај 43-та, а особено после летото 44-та, наместо пруските благородници.
Има доста други причини поради кои овие луѓе продолжуваат со војната. Некои од нив се тесно поврзани со пруската воена традиција, некои се поврзани со патриотизмот и евидентната војна до истребување, која самите Германци ја наметнаа. Но сепак, има уште нешто, што вака на површина не се глеа, а тоа е системот на дотации (воведен уште пред неколку векови), според кој владетелот на Прусија им доделува пари на своите генерали (надвор од регуларните плати и други привилегии), за верната служба. Дотациите во Третиот Рајх за генералите, биле баснословни и биле давани по разни поводи. На пример, за 50-ти или 60-ти роденден добивале околу два милиони долари (пресметано во денешни пари).
Не знам која му била причината на Мајнштајн за да го купи имотот во Померанија, но сигурен сум дека во тие моменти му бил јасен исходот на војната. Веројатно, се потсетил на периодот по Прва Светска и што се десило со марката/рајхсмарката после војната, па скроз е можно да решил да ги претвори парите во нешто што нема да изгуби на вредност после.
Сосема случајно гледајки го ова долу, Маневски вели дека Мајнштајн е година дена во Македонија (околу 1915). Инаку одлично видео, делот за Мајнштајн околу 4 минута и 20 секунда. Знае ли некој за тоа?
 
Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.138
Поени од реакции
81.165
Интересно. Првпат слушам за ова.
Ако бил тука тоа време заради фронтот нешто.

Во Lost Victories тоа го пишува, пошто други негови мемоари не знам. Инаку тие мемоари се исклучиво посветени на Втора Светска, па ова за Штип го споменува попатно некаде, најверојатно.
 
Последно уредено:
Член од
29 декември 2007
Мислења
576
Поени од реакции
1.357
Интересно. Првпат слушам за ова.
Ако бил тука тоа време заради фронтот нешто.

Во Lost Victories тоа го пишува, пошто други негови мемоари не знам. Инаку тие мемоари се исклучиво посветени на Втора Светска, па ова за Штип го споменува попатно некаде, најверојатно.
Токму така. Најверојатно се работи за некој друг генерал, има нешто згрешено Маневски.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.138
Поени од реакции
81.165
Токму така. Најверојатно се работи за некој друг генерал, има нешто згрешено Маневски.
На Манштајн изгледа мисли. Он учествувал 1915 година, во воени дејствија во Црна Гора, Албанија, Србија.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.265
Поени од реакции
31.103


Operation Bagration, unleashed on June 22, 1944, stands as an unparalleled testament to Soviet military prowess during World War II. Under the strategic genius of Marshal Georgy Zhukov and the relentless coordination of front commanders like Konstantin Rokossovsky and Ivan Chernyakhovsky, the operation targeted the heart of German power on the Eastern Front—Army Group Center.

This monumental offensive marshaled over 2 million Soviet troops, backed by a thunderous onslaught of 6,800 tanks, 5,000 aircraft, and an expansive array of artillery. It was not just a military operation; it was a symphony of overwhelming force and audacious strategy. The Soviets employed bold tactics, including deep penetrations, encirclements, and surgical flanking maneuvers, to systematically dismantle German defenses.

By early August 1944, Operation Bagration had rewritten the course of the war. Soviet forces tore through Army Group Center, liberating Belarus in a whirlwind of destruction. Hundreds of thousands of German soldiers were captured or laid waste, along with a staggering amount of military hardware left smoldering on the battlefield.

Operation Bagration wasn't just a victory; it was a seismic shockwave that shattered Germany's Eastern Front defenses. It dealt a crippling blow to their ability to mount any meaningful resistance. This thunderous triumph set the stage for subsequent Soviet offensives, culminating in the encirclement and ultimate defeat of German forces across Eastern Europe.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom