Тенкови и тенковски операции во втора светска војна

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
29.674
Поени од реакции
38.699
Ако некој сака - отворете тема за МКД и ІІСВ, има много материали.
Има, не дека нема. Аи ова е не е тема за балканска утепаност и малоумност, него за Пантери и Матилди, Патони и Гудериани.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.131
Поени од реакции
1.682
Сакав да најдам нешто от неболгарски извори да се приеме за пообективно.
Цитат

In the early October 1944 three Bulgarian armies, consisting of around 340,000-man,[86]together with the Red Army reentered occupied Yugoslavia and moved from Sofia to Niš, Skopje and Pristina to blocking the German forces withdrawing from Greece.

From 8 October to 19 November, the Stratsin-Kumanovo operation was held and Kratovo, Kriva Palanka, Kumanovo and Skopje[90] were taken. At the same time theBregalnitsa-Strumica operation was led, and the Wehrmacht was driven from the villages of Delchevo, Kočani, Stip,Strumica and Veles.[91] In parallel, the Kosovo operation was also taking a place, aiming to expel the German forces from Kosovo. Southern and Eastern Serbia, Kosovo and Vardar Macedonia were liberated by the end of November

The 130,000-strong Bulgarian First Army continued to Hungary, driving off the Germans, while the rest moved back to Bulgaria. On a series of maps from Army Group E, showing its withdrawal through Macedonia and Southern Serbia, as well as in the memoirs of its chief of staff, there is almost no indication of Yugoslav Partisan units, but only Bulgarian divisions. Despite these facts, the contribution of Bulgarian troops is still much debated in the Republic of Macedonia for political reasons

https://www.revolvy.com/page/World-War-II-in-Yugoslav-Macedonia

https://en.wikipedia.org/wiki/Military_history_of_Bulgaria_during_World_War_II
Тука нема ништо за тие наводни 35 германски тенка, пак останува прашањето што биднало со нив, ако воопшто нешто биднало, каде и со кого се судриле, која е таа тенковска битка?
 
Член од
16 февруари 2018
Мислења
37
Поени од реакции
6
Има, има - Пчинската битка на І БГ армија.
Пленети се од парашутната дивизија, потоа се изпратени БГ танкисти от Србија от Бронираната бригада.

Еве ти линк. Малко така новинарска шоу презентација, но како цело си е вистина.
https://www.168chasa.bg/article/5491613
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.131
Поени од реакции
1.682
Има, има - Пчинската битка на І БГ армија.
Пленети се од парашутната дивизија, потоа се изпратени БГ танкисти от Србија от Бронираната бригада.

Еве ти линк. Малко така новинарска шоу презентација, но како цело си е вистина.
https://www.168chasa.bg/article/5491613
Картечница, тоа е митралез?

Ако оваа информација се земе за сериозна :

H тeзи в'здyшĸн нoбĸг co yништeжĸни 1800 гĸpмoнcaи вeјници и eфицĸpи и co плĸнĸни 2300 Б'лгopитĸ дoвoт coмe 80 жĸpтви.
Тогаш би требало и оваа :

Bo 11 нeĸмвpи cĸ poзгopја гeлјамo битao пpи p. Xчинја и Eyмoнeвe. H нĸја
б'лгopитĸ изпeлзвoт 35-тĸ плĸнĸни тoнao пpи Pтpoцин,
aoaтe и нĸмcaи ep'дија и aopтĸчници.
Значи во една битка, бугарска војска убива 1800 германци и заробува 2300 при свои загуби од 80 војници. Ок. Добро. Мислам дека Чак Норис би бил поскромен, но што е тука е, очигледно е за што се работи.
Но во реалноста, како што може да се види од цифрите, тоа е само поредната бугарска пропаганда, да се измијат рацете од сојузништвото со Третиот Рајх а за тенковска битка повторно нема ништо, само колку што разбирам пишува дека наводните 35 заробени германски тенка биле употребени против германска пешадија.

Не можев да најдам потврда на нет за тие случки од друг извор, што значи дека се измислени и дека немало никакви 35 заробени тенка и со кој и каков оклоп се судриле за да има тенковска битка на територијата на Македонија.
 
Член од
29 декември 2007
Мислења
337
Поени од реакции
733
Од книгата Oklopne jedinice na Jugoslavenskom ratištu 1941-1945
Чисто да дадам престава колку и какви тенкови имало во 1944, пред да се зборува за некакви битки.
Повлекување на Гeрманците од Грција


Состојбата во 44-45 (за нас интересно првите 2 колони)
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.131
Поени од реакции
1.682
Од книгата Oklopne jedinice na Jugoslavenskom ratištu 1941-1945
Чисто да дадам престава колку и какви тенкови имало во 1944, пред да се зборува за некакви битки.
Повлекување на Гeрманците од Грција


Состојбата во 44-45 (за нас интересно првите 2 колони)
Во тоа време Германците имале 475 Фиати Л-6?! Изгледа Семовенте некоја варијанта, а во погорната табела дали имаат вкупно 35 тенка хахаха за да можат 35 тенка да бидат заробени, Пз-1 и Пз-2 ако во 1944 смееме да ги наречеме воопшто тенкови...повторно бугарите лажат.
Не знам што е тоа М-15 кое возило е?
 
Член од
29 декември 2007
Мислења
337
Поени од реакции
733
Не знам што е тоа М-15 кое возило е?
M15 e италиански среден тенк. Најголем број се заробени од Германците по капитулацијата на Италија и воглавно се стационирани во Балканот.

Туку во истата книга има дел за тие тенковски "битки" во Македонија за време на априлската војна


 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.131
Поени од реакции
1.682
Среден според Италијанците, инаку лесен.
М-15/42 затоа не ми текнуваше, италијанците и јапанците имале чудни идеи што е тоа среден или тежок тенк :)
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
29.674
Поени од реакции
38.699
За мене тенкот е средство за водење војна. Развојот на средствата за водење војна е диктиран од условите во кои се користи тоа средство (намена, теренски услови, услови и можности за продукција и ред други нешта).
Оттаму, најгрубо, најпросто кажано, тенкот е добар ако служи за тоа за што е наменет.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.131
Поени од реакции
1.682
За мене тенкот е средство за водење војна. Развојот на средствата за водење војна е диктиран од условите во кои се користи тоа средство (намена, теренски услови, услови и можности за продукција и ред други нешта).
Оттаму, најгрубо, најпросто кажано, тенкот е добар ако служи за тоа за што е наменет.
А тенкот е само едно од средствата, едно од помалку популарните во јавноста е оклопниот транспортер кој токму во втора светска се претвори во универзално присутен, посебно со БЈК (Брен), 113.000 направени во Британија, Канада и Комонвелт, американскиот М-9 и германскиот СдКфз-250/251/252 како најекспонирани. СССР и Јапан целосно го запоставиле окллопњакот поради некоја причина, БТР-40 се појавува тек таму околу 1950.
 
Член од
4 октомври 2017
Мислења
112
Поени од реакции
102
Во тоа време Германците имале 475 Фиати Л-6?! Изгледа Семовенте некоја варијанта, а во погорната табела дали имаат вкупно 35 тенка хахаха за да можат 35 тенка да бидат заробени, Пз-1 и Пз-2 ако во 1944 смееме да ги наречеме воопшто тенкови...повторно бугарите лажат.
Не знам што е тоа М-15 кое возило е?
Strazhin.jpg Kriva_Palanka.png 300px-Bulgarian_troops_inYugoslavia.jpg
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.131
Поени од реакции
1.682
Дали си свесен дека на трите фотографии нема ниту еден тенк? Значи тенк.
На прва и втора имаш по еден осамен Штуг (јуришен топ) а на трета оклопни автомобили SdKfz-222, камион и мотор.
Дај малку посериозно, моља ти се :) како и да е, не видовме никаде ништо за битката на митските 35 тенка против оклопот на Вермахтот.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
29.674
Поени од реакции
38.699
Тек пред некој ден дознав дека идејата за креирање на Штугот (со намена за подршка на пешадија) е на мојот омилен генерал (Манштајн) и многу се зачудив како тоа не сум го прочитал некаде, до сега.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.131
Поени од реакции
1.682
Тек пред некој ден дознав дека идејата за креирање на Штугот (со намена за подршка на пешадија) е на мојот омилен генерал (Манштајн) и многу се зачудив како тоа не сум го прочитал некаде, до сега.
До некаде е природно тоа :) Манштајн е најпотценетиот генерал 1939-45, мислам дека многу негови идеи и препораки не биле прифатени, па дури бил и отпуштен од идиотот Хитлер, сепак да не заборавиме дека напредокот во тој систем се темелел на подобност и лојалност кон власта. Кон офицерскиот кадар од традиционалните пруски аристократски фамилии секогаш се гледало со сомнеж, и покрај нивните успеси на фронт.
 
На врв Bottom