Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

  • Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
12 ноември 2020
Мислења
6
Поени од реакции
0
Здраво, да не знаете колку кошта ако ги викнам телекомци да ми преместат оптички кабел од собата кај што ми е во друга соба? Рутерот и рисиверот после ќе се сменат лесно..
Правам некои промени па ме интересира колку ќе треба да платам за ова???
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.133
Поени од реакции
26.748
Здраво, да не знаете колку кошта ако ги викнам телекомци да ми преместат оптички кабел од собата кај што ми е во друга соба? Рутерот и рисиверот после ќе се сменат лесно..
Правам некои промени па ме интересира колку ќе треба да платам за ова???
седум стотки
 
Член од
7 јануари 2015
Мислења
765
Поени од реакции
514
Па ефтино.. се исплати.. ажурни се или ќе чекам до Нова Година?
Јас ги викнав за проблем и им спомнав да ми преместат. Ми преместија без надомест

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
 
Член од
7 декември 2021
Мислења
9
Поени од реакции
3
Здраво, Среќна Нова 2022 на сите

Во последно време сум во голема дилема, интернетот ми е приклучен на еден локален провајдер од кој-што не сум задоволен од нивниот интернет, никогаш не ја добива таа брзина што ја гарантираат т.е 20/5, интернетот им е безжичен. Го приклучив пред 1 година, ми поставија една бедна антеничка на кров ја приклучија со рутер, ми наплатија 1000-ка за монтажа и 700 за Тенда рутер плус претплата од 600 ден. месечно и договор на 1 година.

Интернетот никогаш не постигнува добра брзина, брзината ми осцилира од 2 на 5-10-15-18Мбпс, многу често паѓа на 2 Mbps и не мрднува од таа брзина и доста пати снемува на 2-3 минути во текот на денот, а е неограничен..
Им барав неколку пати техничка поддршка, но не се замараат, само викаат ке го рестартираме и ке се подобри..
Знам дека низ селото каде што живеам имаат поставено 1-2 како главни антени и од нив го дистрибуираат интернетот безжично, сега јас не сум експерт и незнам како функционира цел систем..
Уште неколку дена ми завршува договорот со нив и ќе ги менам за друг оператор.

Е сега јас живеам во село, и нема оптичка мрежа, има само Кабелски docsis и адсл/вдсл кој што е преку телефонска линија.. Бев во Телеком, А1 и Телекабел, ама сигурно нема да сам кај Телекабел оти многу луѓе се жалат од нивниот Кабелски интернет т.е не им го бива.. Јас сакам да имам интернет со 50 Mbps брзина и во А1 знам оти имат пакет со таа брзина, ми рекоа ке поднеселе барање за техничка поддршка, после неколку дена ми се јавиjа ми рекоа треба да платам Аванс од 3500 ден. за да пуштат екипа да видат дали има техничка можност за таа брзина, а и агентката од А1 ми рече оти користат мрежа од Македонски Телеком и дека брзината нема да ми биде 50 ке ми биде 30 Mbps, тоа 50 е само реклама, јас мислам оти за да не се преоптеретува мрежата ја лимитираат брзината на 30 Mbps..

Отидов и во Македонски Телеком поднесов барање за техничка можност, јас сакам брзина од 50 па нагоре па ако може и 100 Mbps.. Телеком не ми бараа никакви аванси однапред за проверка. За 1 ден дојде техничар од Телеком искусен човек ја увиде ситуацијата и ми рече дека може да ми испорачат само до 20/1 Mbps на VDSL мрежа со хибриден 4Г рутер, кој ке достигнува до 20/1 брзина, а јас се надевав барем 30 да можат да ми испорачат бидејќи имам многу уреди кој работат на интернет користам и ИПТВ а за ИПТВ треба брза и стабилна конекција.. Техничарот рече оти сум многу далеку од нивната централа јас сум скоро 2 километри оддалечен од нивната Централа, да сум до 300-400 метри можат на VDSL и до 60 брзина и ако сум ептен блиску можело и до 100 брзина.. Имам другар кој што е 600 метри поблиску до централа тој има 25/5 брзина на Телеком.. И техничарот рече дека централата е стара и на лошо место поставена, далеку од многу луѓе од селото, а знам од моето место има доста корисници на Телеком, а Телеком неможат една централа да направат..

А1 да ви кажам се преваранти-измамници, таа вработената во салонот ми рече дека минимална брзина на М пакетот ке ми биде 30 Mbps а можеби и 40 и повеќе и плус ми бараа Аванс од 3.500 ден. за проверка, а други оператори не бараат Аванси, Телеком дојде за 1 ден без никакви аванси ми направија професионална проверка. И тие вработените во А1 ми кажаа оти за интернет ја изнајмуваат мрежата од Телеком. Знам оти и А1 имаат кабелски интернет и можеби им е добар, но во моето место немаат нивна мрежа и затоа влечат од Телеком ADSL/VDSL итн..
Јас мислам оти Телеком ми е најдобра опција бидејќи нивна е мрежата, тие најдобро знаат, има некој искуство со VDSL мрежата на Телеком, стабилна ли е, ја испорачуваат ли ветената брзина, и тој 4Г Рутер дали е добар, барам совети што би било најдобро за мене. Друго во моево село доста луѓе се на Телекабел - кабелскиот интернет и телевизија т.е мислам дека нивната мрежа е преоптеретена и многу мои другари се префрлија од Телекабел оти им е бавен - лош интернетот. Има и еден локален провајдер на docsis мрежа што имат и кабелска телевизија ми гарантираа брзина до 15/1-многу луѓе од селото се на нивната телевизија.. Моево село е споено со градот како градска населба е и незнам зошто нема Инфраструктура за поголеми брзини.. Кој оператор, која опција би била најдобра за мене со оглед на тоа што користам околу 5 уреди на Wi-Fi во секое време и 2 мрежно поврзани LAN уреди!
 
Член од
16 март 2019
Мислења
2.214
Поени од реакции
2.125
Здраво, Среќна Нова 2022 на сите

Во последно време сум во голема дилема, интернетот ми е приклучен на еден локален провајдер од кој-што не сум задоволен од нивниот интернет, никогаш не ја добива таа брзина што ја гарантираат т.е 20/5, интернетот им е безжичен. Го приклучив пред 1 година, ми поставија една бедна антеничка на кров ја приклучија со рутер, ми наплатија 1000-ка за монтажа и 700 за Тенда рутер плус претплата од 600 ден. месечно и договор на 1 година.

Интернетот никогаш не постигнува добра брзина, брзината ми осцилира од 2 на 5-10-15-18Мбпс, многу често паѓа на 2 Mbps и не мрднува од таа брзина и доста пати снемува на 2-3 минути во текот на денот, а е неограничен..
Им барав неколку пати техничка поддршка, но не се замараат, само викаат ке го рестартираме и ке се подобри..
Знам дека низ селото каде што живеам имаат поставено 1-2 како главни антени и од нив го дистрибуираат интернетот безжично, сега јас не сум експерт и незнам како функционира цел систем..
Уште неколку дена ми завршува договорот со нив и ќе ги менам за друг оператор.

Е сега јас живеам во село, и нема оптичка мрежа, има само Кабелски docsis и адсл/вдсл кој што е преку телефонска линија.. Бев во Телеком, А1 и Телекабел, ама сигурно нема да сам кај Телекабел оти многу луѓе се жалат од нивниот Кабелски интернет т.е не им го бива.. Јас сакам да имам интернет со 50 Mbps брзина и во А1 знам оти имат пакет со таа брзина, ми рекоа ке поднеселе барање за техничка поддршка, после неколку дена ми се јавиjа ми рекоа треба да платам Аванс од 3500 ден. за да пуштат екипа да видат дали има техничка можност за таа брзина, а и агентката од А1 ми рече оти користат мрежа од Македонски Телеком и дека брзината нема да ми биде 50 ке ми биде 30 Mbps, тоа 50 е само реклама, јас мислам оти за да не се преоптеретува мрежата ја лимитираат брзината на 30 Mbps..

Отидов и во Македонски Телеком поднесов барање за техничка можност, јас сакам брзина од 50 па нагоре па ако може и 100 Mbps.. Телеком не ми бараа никакви аванси однапред за проверка. За 1 ден дојде техничар од Телеком искусен човек ја увиде ситуацијата и ми рече дека може да ми испорачат само до 20/1 Mbps на VDSL мрежа со хибриден 4Г рутер, кој ке достигнува до 20/1 брзина, а јас се надевав барем 30 да можат да ми испорачат бидејќи имам многу уреди кој работат на интернет користам и ИПТВ а за ИПТВ треба брза и стабилна конекција.. Техничарот рече оти сум многу далеку од нивната централа јас сум скоро 2 километри оддалечен од нивната Централа, да сум до 300-400 метри можат на VDSL и до 60 брзина и ако сум ептен блиску можело и до 100 брзина.. Имам другар кој што е 600 метри поблиску до централа тој има 25/5 брзина на Телеком.. И техничарот рече дека централата е стара и на лошо место поставена, далеку од многу луѓе од селото, а знам од моето место има доста корисници на Телеком, а Телеком неможат една централа да направат..

А1 да ви кажам се преваранти-измамници, таа вработената во салонот ми рече дека минимална брзина на М пакетот ке ми биде 30 Mbps а можеби и 40 и повеќе и плус ми бараа Аванс од 3.500 ден. за проверка, а други оператори не бараат Аванси, Телеком дојде за 1 ден без никакви аванси ми направија професионална проверка. И тие вработените во А1 ми кажаа оти за интернет ја изнајмуваат мрежата од Телеком. Знам оти и А1 имаат кабелски интернет и можеби им е добар, но во моето место немаат нивна мрежа и затоа влечат од Телеком ADSL/VDSL итн..
Јас мислам оти Телеком ми е најдобра опција бидејќи нивна е мрежата, тие најдобро знаат, има некој искуство со VDSL мрежата на Телеком, стабилна ли е, ја испорачуваат ли ветената брзина, и тој 4Г Рутер дали е добар, барам совети што би било најдобро за мене. Друго во моево село доста луѓе се на Телекабел - кабелскиот интернет и телевизија т.е мислам дека нивната мрежа е преоптеретена и многу мои другари се префрлија од Телекабел оти им е бавен - лош интернетот. Има и еден локален провајдер на docsis мрежа што имат и кабелска телевизија ми гарантираа брзина до 15/1-многу луѓе од селото се на нивната телевизија.. Моево село е споено со градот како градска населба е и незнам зошто нема Инфраструктура за поголеми брзини.. Кој оператор, која опција би била најдобра за мене со оглед на тоа што користам околу 5 уреди на Wi-Fi во секое време и 2 мрежно поврзани LAN уреди!
Bidejki koristis poveke uredi na WI-FI a imas i IPTV za koj e preporaclivo neogranicen INTERNET Ako ima moznost Zemi Opticki internet na Telekabel ( toj e neogranicen bez politika na fer koristenje i kabelskiot i optickiot internet na Telekabel e neogranicen VISTINSKI NEOGRANICEN ) znaci ne kabelski tuku opticki internet na Telekabel
Optickiot internet na Telekabel e stabilen a kabelskiot ne im e stabilen no so optickiot internet na Telekabel nema problem


 
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.695
Поени од реакции
1.377
Земи си 4g рутер од А1 телеком незнам дали имаат во понудата такви рутери.Инаку во селото сигурно немаш оптика така да на бакарни жици не очекувај повеќе од 10 мб во сек.
 
Член од
7 декември 2021
Мислења
9
Поени од реакции
3
Bidejki koristis poveke uredi na WI-FI a imas i IPTV za koj e preporaclivo neogranicen INTERNET Ako ima moznost Zemi Opticki internet na Telekabel ( toj e neogranicen bez politika na fer koristenje i kabelskiot i optickiot internet na Telekabel e neogranicen VISTINSKI NEOGRANICEN ) znaci ne kabelski tuku opticki internet na Telekabel
Optickiot internet na Telekabel e stabilen a kabelskiot ne im e stabilen no so optickiot internet na Telekabel nema problem


Да има оптика во моево село, ич не се мислам одма се приклучувам, но за жал нема, пред 1 година бев во салон во Телеком, рекоа дека не им се исплаќа да постават оптичка мреќа во моево село,(зборував со стручно лице-техничар) иако моево село е споено со градот, а градот е скоро цел покриен со оптика.. Зошто не им се исплаќа, незнам? Претпоставувам бидејќи си мислат многу ретки се тие што би се приклучиле и затоа не би инвестирале, јас сум сигурен ако Телеком постават оптика во моево село дека кога-тогаш ке им се исплати, еднаш се прави тоа.. Најблиската оптичка мрежа од мене е оддалечена 2 километри. И ако одам на понудата од Телеком(наведена во горниот текст) знам оти нема да можам да гледам ИПТВ и затоа би се приклучил и на нивната телевизија MAXTV која што како што знам ресиверите се приклучени со мрежни кабли со рутерот и така некако им функционира.. И техничарот кога дојде рече телевизијата ке одзима 1-2 Mbps од таа брзина што ми ја нудат.
 
Член од
16 март 2019
Мислења
2.214
Поени од реакции
2.125
Да има оптика во моево село, ич не се мислам одма се приклучувам, но за жал нема, пред 1 година бев во салон во Телеком, рекоа дека не им се исплаќа да постават оптичка мреќа во моево село,(зборував со стручно лице-техничар) иако моево село е споено со градот, а градот е скоро цел покриен со оптика.. Зошто не им се исплаќа, незнам? Претпоставувам бидејќи си мислат многу ретки се тие што би се приклучиле и затоа не би инвестирале, јас сум сигурен ако Телеком постават оптика во моево село дека кога-тогаш ке им се исплати, еднаш се прави тоа.. Најблиската оптичка мрежа од мене е оддалечена 2 километри. И ако одам на понудата од Телеком(наведена во горниот текст) знам оти нема да можам да гледам ИПТВ и затоа би се приклучил и на нивната телевизија MAXTV која што како што знам ресиверите се приклучени со мрежни кабли со рутерот и така некако им функционира.. И техничарот кога дојде рече телевизијата ке одзима 1-2 Mbps од таа брзина што ми ја нудат.
Ako ne koristis poveke IPTV togas zemi si Telekom Internet Viksen Telefon ( so neograniceni razgovori kon Fiksni i mobilni broevi od fiksniot broj ) i MAX TV televizija na Telekom

Inaku Telekom imaat najdobar internet no ogranicen sto e sosema ok ako ne koristis IPTV

Inaku i MAX TV e IPTV no MAX TV ne trosi internet od toj sto ti e vo pretplatata tuku trosi internet od samata centrala predvidena za MAX TV od Telekom ne od tvojot internet vo pretplatata.
 
Член од
7 април 2015
Мислења
2.106
Поени од реакции
1.202
Да има оптика во моево село, ич не се мислам одма се приклучувам, но за жал нема, пред 1 година бев во салон во Телеком, рекоа дека не им се исплаќа да постават оптичка мреќа во моево село,(зборував со стручно лице-техничар) иако моево село е споено со градот, а градот е скоро цел покриен со оптика.. Зошто не им се исплаќа, незнам? Претпоставувам бидејќи си мислат многу ретки се тие што би се приклучиле и затоа не би инвестирале, јас сум сигурен ако Телеком постават оптика во моево село дека кога-тогаш ке им се исплати, еднаш се прави тоа.. Најблиската оптичка мрежа од мене е оддалечена 2 километри. И ако одам на понудата од Телеком(наведена во горниот текст) знам оти нема да можам да гледам ИПТВ и затоа би се приклучил и на нивната телевизија MAXTV која што како што знам ресиверите се приклучени со мрежни кабли со рутерот и така некако им функционира.. И техничарот кога дојде рече телевизијата ке одзима 1-2 Mbps од таа брзина што ми ја нудат.
Мислам дека најдобро е да се преселиш во најблискиот град (или евентуално Скопје) ако имаш потреба од добар Интернет, не верувам дека во скоро време ќе инвестираат Телеком и останатите во селата, а посебно не оптика или пак да се надеваш да прават посебна централа во твоето село. Со брзината на забрзаната миграција, прашање е колку им е исплатлива таква инвестиција на долг рок.
 
Член од
24 септември 2016
Мислења
344
Поени од реакции
477
Nemas opcija i od Neotel da prasuvas, mislam deka i tie nudat opcija preku 4g mreza ako ne gresam?!
 
Член од
24 октомври 2021
Мислења
21
Поени од реакции
9
Dokolku 4G mrezata na Telekom e vo red vo tvoeto selo togas pobaraj od Telekom da ti dadat Net M paket (999) preku 4G ruter. Ke ti go dadat ruterot vo salon, treba doma samo da go priklucis vo struja i vekje ke imas net. Vidi da ti e na visoko staven ili vo blizina na prozor. Toa e najdobrata opcija momentalno. Da znaes brzinata e ogranicena na 15/1 iako paketot e 30/5 ama ova ke bilo do leto, barem taka vetuvaat. Po pustanjeto na 5G do juni ke moze da migritas besplatno i da se zakacis na 5G stom e dostapna kaj tebe, a na 4G ke bide minimum 100 brzinata.

Brzo napreduvaat so 5G i vekje e instalirana vo mnogu gradovi niz Mk. Mozebi i kaj tebe ke ima uste odma.
 
Член од
7 декември 2021
Мислења
9
Поени од реакции
3
Гледам повеќе ми препорачувате да одам на само 4Г мрежата од Телеком или А1, сепак проблемот кај овие пакети е што им е ограничен интернетот на 200-250ГБ месечно, а таа технологија е безжична, така да претпоставувам дека нема да биде константна т.е стабилна конекцијата во секое време, иако кај мене е добра - солидна 4Г мрежата. На телефон на speedtest преку А1 добивам околу 5-15 брзина а аплоадот стигнува и до 40 Mbps.. Сепак мислам дека понудата од Телеком за хибриден интернет е добра VDSL плус 4Г рутер со 20/1 макс брзина, би имал постабилна конекција и 1ТБ интернет, а не сум сигурен дали само на 4Г интернет би ми стигнало 200-250ГБ месечно, а мислам оти А1 на 4Г брзина им е макс 20/1 а на Телеком колку е добар незнам.. Читав и други мислења на форумов за хибридниот интернет на Телеком и не најдов лоши коментари.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
10.404
Поени од реакции
20.843
Гледам повеќе ми препорачувате да одам на само 4Г мрежата од Телеком или А1, сепак проблемот кај овие пакети е што им е ограничен интернетот на 200-250ГБ месечно, а таа технологија е безжична, така да претпоставувам дека нема да биде константна т.е стабилна конекцијата во секое време, иако кај мене е добра - солидна 4Г мрежата. На телефон на speedtest преку А1 добивам околу 5-15 брзина а аплоадот стигнува и до 40 Mbps.. Сепак мислам дека понудата од Телеком за хибриден интернет е добра VDSL плус 4Г рутер со 20/1 макс брзина, би имал постабилна конекција и 1ТБ интернет, а не сум сигурен дали само на 4Г интернет би ми стигнало 200-250ГБ месечно, а мислам оти А1 на 4Г брзина им е макс 20/1 а на Телеком колку е добар незнам.. Читав и други мислења на форумов за хибридниот интернет на Телеком и не најдов лоши коментари.
Или да се обидеш кај Телекабел/Телеком, да побараш оптика како бизнис корисник.
Ќе биде 100% поскапо, ама ќе бараш без SLA, и можеби ќе догураш под 2000ки за 50/50, на тој интернет ќе можеш да возиш ајпи тв.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom