Тачи: Да, Косово може да се обедини сo Албаниja

Член од
14 август 2006
Мислења
45.293
Поени од реакции
84.419
Албанци, Католици, од северниот дел на земјата. Луѓе со разум, кои го приметиле тоа кое ние го трпиме цело време (можеби затоа што и они го трпат истото).

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Нема веќе против кој, па почнаа сами меѓу себе.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.293
Поени од реакции
84.419
Груби преведувал само. Им требал преведувач, бидејќи потребна е барем основна комуникација за да ги задржат малку повеќе во живот каурите кои ги спремаат за да донираат органи.

Мене ме занима дали го знаела ова, онаа од холандска амбасада на која Груби и беше швалер.

Али на дечково од насловот изгледа му се смеши затвор. Едино ако не ја примени тактиката на Харадинај и ги убие сведоците.
Тоа ти се албанските политичари - што поголеми злосторници - повеќе симпатии и гласови кај Албанците.
Автоматски споено мислење:

Албанските политичари од Македонија и Косово, како никој кој е гласан негде во светот, во моментов, се вмешани во воени злосторства.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
43
Поени од реакции
67

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Се укина пасошката контрола помеѓу Косово и Албанија.

Стапи на сила договорот помеѓу Косово и Албанија со кој нема да има гранична контрола помеѓу двете држави, ќе важи за сите граѓани.

Наместо досегашните 4 летни месеца од годината, сега оваа олеснување ќе трае 9 месеца и тоа од 1 мај до 30 септември и од 1 ноември до 28 февруари.

Член од
31 мај 2019
Мислења
334
Поени од реакции
1.066
Двете држави:pos:
Они 17 години се као независни а уште не се членови на кључни меѓународни организации.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
43
Поени од реакции
67
Како и да е во брзо време Косово ќе биде тема на разговор во светските медиуми
Постојат две сценарија:
1.Албанија со помош на западниве сили да го припои Косово кон нив со склучување на договор што најверојатно ќе се склучи кај нас на наша теритроија (тоа не би било добро за нас ) припојувањето ќе трае многу години дека има многу работи да се заменат и проблеми што ќе треба да се решат и надминат...Само проблем се Србите на северот и Штрпце
2.Србија да испрати војска на Косово повторно е сега во вакво сценарио ќе биде опасно не само за балканот туку и за цела Европа што ќе се случува при вакво сценарио само Господ знае....

Член од
14 август 2006
Мислења
45.293
Поени од реакции
84.419
Ние и Србите треба да чекаме промена на геополитичка сцена, за да можеме да ги исправиме неправдите. Западот е за Голема Албанија.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.661
Поени од реакции
37.619

„Албанската музичка икона Шкурте Фејза го наелектризира стадионот „Ер Албанија“ додека ја пееше најпознатата песна „Мора пајава“,

Screenshot 12-09-2024 14.08.37.png

отворен цитат:

„Пејачката Шкурте Фејза ја изрази својата огорченост поради одлуката на Фудбалската федерација на Албанија да го забрани емитувањето на песната „Мора Вора“ на стадионот „Ер Албанија“, каде што настапува албанската репрезентација.

За време на дискусија во емисијата Спорт шоу, во Клан Косова, се споменуваше името на Анди Верчан, кој беше дел од одделот за комуникација во АФЛ. Фејза нагласи дека оваа личност можеби добила отказ откако ја поканил да ја изведе оваа песна на стадионот. Можеби иако ми се јави, го избркаа, тоа може да биде причината“, рече Шкурте Фејза, претворајќи ја дискусијата во преглед на тензиите меѓу уметниците и спортските институции.
Накратко, Фејза истакна дека смета дека забраната на оваа песна има личен мотив и дека е навреда за народот на Косово.
„Да бидам искрена, деновиве разбрав од медиумите и тоа ме натера да се чувствувам многу лошо. Ова е ситуација која носи тага кај секој вљубеник во оваа песна, но и кај секој чесен патриот на овој маченички народ“, рече таа.

„Бев поканета на 12 октомври и иако отидов, не сретнав никого. Не добив ниту благодарност, ниту добредојде. Од тој ден, би рекла, почна невидена војна против песната „Имам зборови“. Ниту една низа од неа не може да се најде на страниците на федерацијата и се чини дека поддршката дадена за некои други песни е на сметка на оваа вредна“.
Пејачката ја изрази својата фрустрација од АФЛ, опишувајќи ја инвестицијата во други песни како обид да се замени креација која има големо културно значење. „Ме загрижува бидејќи се чувствувам како да сум под притисок.
Дали овде се напаѓа песната, уметниците или цело Косово?

Повеќе не знам што се случува“, додаде таа.
Реакцијата на Фејза не ги одразува само нејзините лични чувства, туку и поширок проблем поврзан со третманот на културата и националниот идентитет во земјата. „Тоа беше незнаење“, заклучи таа, имплицирајќи дека чувството на исклученост ја натера песната и уметниците да се чувствуваат непрепознаено и непризнаено.

Во меѓувреме, забраната на песна што претставува историја и жртва на албанскиот народ ќе има длабоки последици за културата и националниот идентитет. Важно е гласот на уметниците да се слуша и да се почитува, особено во време кога културното наследство е попотребно од кога било за зачувување на идентитетот на нацијата.
Скурте Фејза останува симбол на културата и витален глас на Косово, а одлуката да се забрани нејзината песна „Мора пора“ е настан кој бара сериозно размислување од сите одговорни институции.“
затворен цитат!

...коментар непотребен, све е кажано!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom