„Албанската музичка икона Шкурте Фејза го наелектризира стадионот „Ер Албанија“ додека ја пееше најпознатата песна „Мора пајава“,
отворен цитат:
„Пејачката Шкурте Фејза ја изрази својата огорченост поради одлуката на Фудбалската федерација на Албанија да го забрани емитувањето на песната „Мора Вора“ на стадионот „Ер Албанија“, каде што настапува албанската репрезентација.
За време на дискусија во емисијата Спорт шоу, во Клан Косова, се споменуваше името на Анди Верчан, кој беше дел од одделот за комуникација во АФЛ. Фејза нагласи дека оваа личност можеби добила отказ откако ја поканил да ја изведе оваа песна на стадионот. Можеби иако ми се јави, го избркаа, тоа може да биде причината“, рече Шкурте Фејза, претворајќи ја дискусијата во преглед на тензиите меѓу уметниците и спортските институции.
Накратко, Фејза истакна дека смета дека забраната на оваа песна има личен мотив и дека е навреда за народот на Косово.
„Да бидам искрена, деновиве разбрав од медиумите и тоа ме натера да се чувствувам многу лошо. Ова е ситуација која носи тага кај секој вљубеник во оваа песна, но и кај секој чесен патриот на овој маченички народ“, рече таа.
„Бев поканета на 12 октомври и иако отидов, не сретнав никого. Не добив ниту благодарност, ниту добредојде. Од тој ден, би рекла, почна невидена војна против песната „Имам зборови“. Ниту една низа од неа не може да се најде на страниците на федерацијата и се чини дека поддршката дадена за некои други песни е на сметка на оваа вредна“.
Пејачката ја изрази својата фрустрација од АФЛ, опишувајќи ја инвестицијата во други песни како обид да се замени креација која има големо културно значење. „Ме загрижува бидејќи се чувствувам како да сум под притисок.
Дали овде се напаѓа песната, уметниците или цело Косово?
Повеќе не знам што се случува“, додаде таа.
Реакцијата на Фејза не ги одразува само нејзините лични чувства, туку и поширок проблем поврзан со третманот на културата и националниот идентитет во земјата. „Тоа беше незнаење“, заклучи таа, имплицирајќи дека чувството на исклученост ја натера песната и уметниците да се чувствуваат непрепознаено и непризнаено.
Во меѓувреме, забраната на песна што претставува историја и жртва на албанскиот народ ќе има длабоки последици за културата и националниот идентитет. Важно е гласот на уметниците да се слуша и да се почитува, особено во време кога културното наследство е попотребно од кога било за зачувување на идентитетот на нацијата.
Скурте Фејза останува симбол на културата и витален глас на Косово, а одлуката да се забрани нејзината песна „Мора пора“ е настан кој бара сериозно размислување од сите одговорни институции.“
затворен цитат!
...коментар непотребен, све е кажано!