ТОП 100 Најдобри филмови од декадата 2010-2019 (read only)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
Драги Кајганџијки и Кајганџии,

Поминавме цела една деценија заедно. Деценија која на филмски план за мене ја одбележа токму форумов. Речиси сѐ што гледавме, гледавме заедно, и затоа оваа листа е одлично заокружување на втората декада од новиот милениум, на форумов. Листава, истовремено е и своевидно продолжение на гломазниот проект ТОП 250 на Кајгана кој го завршивме во 2015 и секако, на на сите добро познатиот Кајгана филмски каталог за тапчовци. Мене ми е јасно дека сите 3 листи се неперфектни, но зар има таква, перфектна листа со филмови? Дури и IMDB ТОП 250 е полна со индиски филмови кои тешко дека вистински филмоман би ги ставил на листа за најдобри. Така и овде. Недостасуваат филмови кои треба да ги има. Да, знаеме. Има филмови кои не треба да ги има. Исто, знаеме. Но, така вие сакавте, така вие ја составивте листата, што значи, според членовите на форумов, подобри од овие 100, нема!

Знаете како ја одбравте листата: во изминатите десетина дена секој член на форумот можеше најпрво да предложи свои кандидати - филмови, а потоа да гласа преку листата со нешто повеќе од 280 филма. Гласаа 32 члена на форумот преку оценување на своите топ 30 филмови од листата, по што гласовите се сумирани, и време е да почнеме со презентирањето од местото број 100, кон местото број 1.

Ве молам да не коментирате ништо на темава, зашто исто како во ТОП 250, ќе ве кажам на @wot и @џимеј, па после ќе видите убаво. :uzi:

@wot и @Anon ќе ми помогнат за листава да изгледа и визуелно убаво, па затоа на двајцата однапред им благодарам.

На овој линк можете да ја најдете целосната листа со филмови, на Letterboxd (секако, по презентирањето на целата листа тука, а до тогаш, ќе причекате) - https://letterboxd.com/zlatikevichius/list/100-2010-2019-kajgana-top-100-the-best-movies/

Само една забелешка, и ќе почнеме: филмовите на место број 100 и место број 101 имаа ист број на гласови, затоа листава ќе има еден филм повеќе од планираното - вкупно 101. Тие 2 филма го делат местото број 100.

Let's start!
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
100. THE FAVOURITE (2018)
Yorgos Lanthimos

101.jpg 101 The Favourite.gif
Од-ли-чен! Веројатно најдобриот на Лантимос до сега. Сѐ ми се допадна тука, од глума, режија, приказна, сценарио, сетинг... А веројатно најмногу од се, камерата. Ќе навивам за овој да земе Оскар за кинематографија. Имаше некои многу интересни, чудни дисторзии кои го закривуваа просторот, ко камерата да е сместена во некое шише, или ко да гледа низ некое шише. Плус, и во многу кадри каде некоја од дамите беа прикажани во преден план, камерата беше поставена многу ниско, на нивото на градите на актерката, па се добиваше впечаток како тој што снима да клечи пред кралицата или другите лејдис. Исто така, одлично вметнат хуморот, во речиси секоја сцена. Имаше навистина многу смешни моменти. Дијалозите беа одлично напишани, проникливи и интересни, со голема доза на иронија и сарказам во репликите. Лантимос си го осставил својот печат во филмов. Иако не е со некоја мрдната тема како предходните 2, сепак кој ги гледал нив, може веднаш да забележи дека и овој е негов. Право бонбонче!
Приказната: еден вид биопик за некоја британска кралица, Ана (Оливија Колман), која владеела 5-6 години во раниот осумнаесетти век. Но некако како да нема многу желба да владее, па сите одлуки и ги препуштила на сопругата на нејзиниот прв генерал на армијата, Сара Марлборо (Рејчел Вајс). Додека таа ја води државата, во дворецот се појавува нов лик, младата Абигејл (Ема Стоун) која има претерано болни амбиции за чие остварување не бира средства.
Тука, пак, единствено што не ми се допадна беше крајот. Ми фалеше нешто таму, ми остана некако недокажан, незавршен. Но сепак, од сегашна перспектива, мислам дека осмицата која му ја дадов тогаш, е малку. Затоа ќе ја заменам со една голема 9/10. Најдобриот на Cinedays годинава!
The Favourite - Лантимос го следам уште од Dogtooth (2009) и ми се допаѓа сѐ што режирал досега. И некако се навикнав на неговите weird уникатни идеи и шокантни трилери па очекував нешто слично. Овојпат во Шекспировски манир имаме игрива драма што во центарот го става ривалството меѓу две жени. Кадрите кои како да ги гледате низ округли огледала, богатата костимографија и суптилниот хумор го прават овој филм симпатично уметничко дело. Ако ништо друго, претпоставувам дека ќе му припадне Оскарот за костимографија.
The Favourite е добар и прилично историски автентичен филм (барем кога станува збор за сценографија).
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
100. DAWN OF THE PLANET OF THE APES (2014)
Matt Reeves

100.jpg 100 Dawn of the Planet of the Apes.gif
Мајмуните си растурија буквално виеуелно беа премногу добри фантастично кадрите добро доловени приказната беше лесна мислам проста лесно проготлива ко да и даеш на лиса анн кур она мислам сфаќаш шо сакам да ти кажам поентата беше да се убије киро глигоров за да владе злото и целосно усмртување на човечкиот род за жал неуспешна мисија жална беше сцнета со тарасата безмилосна углавном сите критики глеам доаѓат ради ефектите како виеуелно е се претставено до каде напреднала технологогијата и такви ствари да не тупам 8-10
Прекрасно осмислен трилер,драма,акција и научна фантастика во едно,имено и одлично продолжение од првиот дел каде Цезар се осамостои и реши да гради империја
Го изгледав Dawn of the Planet of the Apes иако немав на план и покрај многуте препораки овде пред се од Ио(си велев мајмуни што зборуваат,булшит..), но останав и те како изненаден и без зборови од филмот. Одличен.
Не очекував многу од филмовите ама ептен ме изненади какви класики излегоа и првиот и вториот дел.
Inaku, ne se soglasuvam, dawn bese mnogu podobar. Bese revolucioneren, gi odnese tamu kade sto se. Dawn go imase toj changce of pace, change of scenery, oni preminaa na sivo i dozdlivo i seriozno, sto ne bese voopsto slucajot so James Franco filmot. Bese osvezuvanje. Dade nasoka.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
99. THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN (2012)
Felix van Groeningen

99.jpg 99 The Broken Circle Breakdown.gif
прекрасен филм! Дефинитивно еден од најдобрите годинава, со прекрасна bluegreass музика. Белгиско/холандски филм. Едно здраво осмиче. :love:
за мене останува број 1 Белгискиот. По него останав забезекнат, тој ме акна од земја и уште не можам да се опоравам.
Имаш некое гадно чуство после филмов, исто како коа го изглеав The Broken Circle Breakdown... цел ден ми се вртеа у глава.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
98. SENNA (2010)
Asif Kapadia

98.jpg 98 Senna.gif
Последно време ретко гледам филмови а уште поретко документарци. Сосема случајно налетав на филмов, затоа што никогаш не сум помислил дека може да постои документарец за еден од најдобрите возачи во ф1 (ако не е и најдобриот )кои некогаш возеле .

Но ете од кога разбрав дека постои филмов , осеќав некаква обврска да го погледнам затоа што се работи за личност која постарите фанови на ф1 циркусот го етикираат како најдобриот кој некогаш возел . За жал,во неговата ера јас сум бил премногу млад да го забележам тоа...

Филмов започнува со животот на Сена од моментот кога од картинг се префрла на ф1...ги открива неговите најинтересни моменти на и вон патеката ,неговото ривалство со Алан Прост, како и самото значење на Сена за бразилскиот народ ...
Ги надмина сите мои очекувања, кои се сведуваа на просечен документарец за еден голем спортски херој од моето детство. Ама не, ова навистина е направено со многу ентузијазам и љубов.

Не сум F1 фанатик или барем фан. Не треба да бидете ни вие за да го гледате филмов. За Сена се сеќавам визуелно бледо, ама втиснато е во мојата меморија, како и многу други работи кои останале од детството. Сергеј Бубка скокаше највисоко, Карл Луис беше најбрз, Мајк Тајсон беше најјак, Сена... Аиртон Сена царуваше на F1 патеките.

Филмот е биографска приказна за бразилецот кој успеа да ги фрли во сенка фудбалските ѕвезди од својата земја и да стане национален херој, човек со кој ќе се идентификува и гордее бразилскиот народ. Неговата скромност, воспитување и хуманост, заедно со неговата желба за победи и страст кон трките, на прекрасен начин ни е доловена во филмот, преку негови изјави, семејни снимки, снимки од трките и коментари на лица кои го познавале. Сето ова надополнето со музички скор и камера која го зумира и успорува во одредени моменти, прикажувајќи работи низ кои поминува во моментот без воопшто да биде потребен коментар.

Неговото ривалство со Прост е во центарот на вниманието во поголемиот дел од филмот, но она што мене ме импресионираше е интелектуалниот капацитет на Сена, начинот на кој ги разбира и објаснува работите поврзани со неговата професија, како и со општествените прилики во неговата држава.

Аиртон Сена три пати стана светски првак пред фаталната трка во Имола, Италија, на која и е посветено доста внимание. Вистинско чудо е како никој не го сопрел ова лудило од трка откако во петокот Баричело поминал со полесни повреди, а во саботата Раценбергер стана првиот Ф1 возач кој погинал на една патека. За само ден потоа, во бизарна несреќа животот да го загуби Сена...

Се на се, еден убав трибјут за човекот чие име го знаеа сите и беше синоним за брзина насекаде во светот. Треба да го погледне секој кој знае и не знае кој бил Аиртон Сена. Од мене 10/10, без двоумење.
Инаку само шо го догледав Senna и да се надоврзам на рецензијата. Жалам што не сум живеел во времето на Сена(поточно сум живеел ама сум знаел само гу-гу га-га да зборувам), човекот бил легендарен, еден и единствен, во Бразил бил повеќе од национален херој, а самите снимки кажуваат како била прифатена неговата смрт.
И од мене чиста ДЕСЕТКА. Прекрасно направен документарец за голем човек и голем натпреварувач, а плус јас како што пратам формула едно десетина години... стварно ме трогна. Го препорачувам на секој, а да не зборам за формула 1 фановите.
Од мене, Senna, можеби најдобриот спортски документарец, филм за легендарниот Аиртон Сена.
Na '' SENNA'' filmot sum se iznaplakal ko malo bebence , koj prati F1 ke me razbere.:place:
Ме банираа на недела дена, ама ако се изнагледав барем филмови, еден од многумината е документарецот за Ајртон Сена. Го гледав баш на неговиот роденден, во петокот и да за прв пат во животот од како прочитав една рецензија на форумот (од ИО мислам беше). Океј, да скратам.

Филмот е чиста перфекција, многу ми е жал за човеков, тој е еден од најдобрите Ф1 возачи на сите времиња, сигурен сум дека ќе направел уште поуспешна кариера од направената за тие малку години со 3 титули. За сите кои обожаваат ф1 одман нека го гледаат филмот.

Опишен е дел од животот и Ф1 кариерата на Сена, има снимки од негови трки, снимки од славења, снимки од секакви настани и ја има онаа, страшната снимка од смрта на Сена, незнам по кој пат ја гледам, многу ме трогнува тоа, навистина. Оној плач на луѓето кога го симнаа од авион во Бразил, кога го закопаа, навистина филмот е перфекција, документарец над документарците. Благо го препорачувам.

И секако 10/10
најдобриот документарец за спортист што сум го гледал досега. Нема никакво дрндање на екс ривали, лижење газови, празно филозофирање... Цел филм е со снимки од Сена, дали од интервјуа, настани на кои се појавувал, трки, состаноци на возачите пред трките, па дури и приватни видеа. Буквално се соживуваш со Аиртон, не сакаш да дојде тоа најлошото, сакаш да видиш уште некоја победа над Прост, уште некоја титула, уште некој рекорд... :)
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
97. LOVELESS / NELYUBOV (2017)
Andrey Zvyagintsev

97.jpg 97 Loveless.gif
Андреј Звјагинцев познат режисер кој филмовите ги користи за пренесување на неговите лични ставови и коментари за општеството.
Во оваа драма совршено покажува колку луѓето можат да бидат себични и што може да се случи кога на свет ќе дојде дете кое не е посакувано од своите родители. Желбата да се биде среќен и несреќната реалност.
Во едно несреќно семејство родителите после 12 години живеење во брак без љубов се разделуваат. Двајцата полни со очај и тага од неисполнетите соништа со нетрпение чекаат да бидат слободни и се надеваат дека конечно ќе започнат нов среќен живот со новите партнери, но ни кај едниот ни кај другиот нема место за синот. Нивниот 12 годишен син исчезнува откако при една расправија и меѓусебно обвинување на родителите се крие зад вратата дознава дека планираат да го однесат во дом.
Андреј успеал да направи ново ремек дело, рамо до рамо до Левијатан. Мислам дека е јасно дека не може да направи нов The Return, но успева да ја оддржи руската кинематографија секогаш на едно повисоко ниво. Фотографијата и монтажата повторно восхитува, посебно во втората половина од филмот, делот кога започнува потрагата, предобри кадри. Одлично! Двајцата ликови иако антипатични по карактер, феноменално се вклопуваат во оваа родителска замка. A Aндреј не ја запоставува и политиката и моменталната состојба во Русија. Сепак успева да нѝ ја прикаже слабата полиција и заштита за граѓаните. Воедно филмот нема никакви средства од самата Влада од Русија и Министерството за Култура, поради бојкотирањето на Левијатан на Оскарите.

9/10
Околу Loveless на Звајгницев,
Гледам на доста луѓе им се допаднал али мене не ми е нешто посебно ( го обожавам Звајгницев али би му дал просечна 7/10 оценка), каде каде неговите претходни филмови ми врежаа длабок впечаток и ми оставија огромно уживање, овде некако мислам дека многу ја избрзал работата, или не е ставен аспект на тоа што треба да се стави во филмот. Филмот е за нељубов, за себичност, секој си гледа своите интереси, за секс за изгубени семејни вредности за еден таков развод, иаме еден лик Аљоша детето што не знам дали го гледавме ни 10-15 минути, воопшто не му обрна внимание него ни да го претстави како што треба ни да го примам јас како гледач, а не па да се соживувам со него и да бидам во некакво исчекување, напротив, филмот ми го кажа самиот крај уште на почетокот. Доста симболи, за што немам коментар, али премногу малку внимание на ликовите, премногу празни и млитави муабети, да не речам безпотребни во текот на филмот, тоа потрагите дур и досадни ми станаа. Звајгницев не изостава да не направи критика и на руското опшество што е сосем на место. Али океј на крај заклучок ете го прикажавме ладното машинизирано руско опшество кое како така сепак се движи и пропагандата си течи, а луѓето какви такви ја имаат изгубено вербата, љубовта и духот кој може да се каже со демолирањето на собата на Аљоша тотално и го збришуваат да не постои.
...но, преку постерите, кои иако ја загубиле бојата како што поминало времето, и преку лентата која Алјоша ја закачи на дрвото, на крајот сепак ни кажува дека макар и еден мал дел од споменот за него, еден мал дел верба, љубов и дух се уште постои.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
96. I, TONYA (2017)
Craig Gillespie

96.jpg 96 I, Tonya.gif
Odlicen beshe, odamna ne sum gledal tolku zabaven biografski film! Od likovite ludi, do scenarioto, top :)
I, Tonya е пријатно изненадување. (y)
Маргот Роби искина во улогата, не сум видел подобар женски перформанс одамна, не памтам од кога. Да беа оскарите фер ќе требаше само да се појави и да го земе, само толку и тоа е тоа, ама изминатава година беше модерно да се тепаат мажи така што Френсис Мекдорманд го зема таму, штета, огромна штета ќе биде ако е тоа. Секоја чест за Маргот, 10/10 перформанс на годината.
Знам дека каснам како интернет експлорер ама тек сега го гледав. Дефинитивно заслужен оскар на Allison Janney за споредна улога во I, Tonya. Гледав видеа од мајка и, колку успешно ја портретирала, да се зачуди човек. И Марго заслужи повеќе, некако беше изоставена на оскарите, бар кај нас еден омлет да однесеше како утешна награда..
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
95. FORCE MAJEURE / TURIST (2014)
Ruben Östlund

95.jpg 95 Force Majeure.gif
:cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:

у секоа смисла. иде во топ 10 за 2014

а да и сакам коа некој филм вака влијае на расположение, ептен се осеќав грдо у текот на филмот, а инаку ради тоа што не знаев ништо за него ептен ме изненади некоја heart breaking драма со доста смешни моменти чат пат. нешто невероЈАТНО!

каквов поглед, какви планини!
Почнува нормално. Следи Curb Your Enthusiasm случка, и од таму почнува заплетот/расплетот. Глумата супер, сценариото одлично, психолошка драма со суптилна комедија и сатира некоја. Сакам вакви филмови шо навлегуваат во маж-жена односите, а и општо психолошките односи меѓу луѓето(Winter Sleep), плус прекрасната кинематографија, и ете одличен филм.
ме купи со својот реализам и плима од емоции во драмата во зимското одмаралиште.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
94. WHAT WE DO IN THE SHADOWS (2014)
Jemaine Clement, Taika Waititi

94.jpg 94 What We Do In The Shadows.gif
What We Do in the Shadows е многу добра комедија :)
Одамна не сум се смеела толку многу на филм. Одлично мокјументари. :cool:
Инаку пред некој ден го гледав и What we do in the shadows.
Шо знам ок ми легна, имаше добри фори во хуморот. Онака несекојдневна комедија со вампири (иако понекогаш несполјив ми е хоророт со комедија). Ама ова беше дoбро, пробајте му се.
Го имав сретнато филмов, али мислев дека е хорор, автоматски банирано од гледање. Серијата излезе мислам годинава, го изгледав трејлерот и сфатив дека е комедија. :D Секако, на пола филм си викав многупати wtf гледам, али имаше моменти на кои уште се смеам кога ќе ми текне. Планирам и серијата да ја гледам, кога ќе и дојде време во распоред.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
93. IT (2017)
Andy Muschietti

93.jpg 93 It.gif
Go gledav IT i mislam deka bolji e od stariot, pokratok e i podobri efekti ima, realno ima strasni sceni, posebno scenata u garazata koga go vrtat filmot so sliki stvarno jeziva scena, samo sto muzikata bese mnogu podobra u toj od 90-ta.
Обично, во уметноста постои едно непишано правило: Кога едно дело ќе го постигне врвот во една уметничка форма, конвертирањето на истото во друга, ќе резултира со полоша уметност, првенствено пошто губи некои битни сегменти што не може да се пренесат во таа форма, а потоа поради тоа што елементите кои можат да се пренесат, може да се лошо пренесени во другата форма, со што, нема да работат како добар механизам. Решението на тој проблем, е режисерот да направи своја адаптација, да ја смени кожата на наративот со што ќе ја задржи основата структура ама во ново руво, кајшто не може да ги замени тие компоненти, ќе надокнади или со други елементи за да го етаблира тоа што го прави како засебна форма или ќе ги модифицира првите, за да не постои потреба од елементите кои фалат.
Кјубрик бил еден од режисерите што знаат како да убацат свои елементи кои го прават филмското остварување засебно ремек дело. Ја на пример, кога ја читав Одисејата на Кларк, имав едно естетско доживување, а сосема различно кога ја гледав Одисејата на Кјубрик, со што, сакам да не ги споредувам и мешам, ги гледам ко засебни дела. Сличен пример е Куросава со „Blood Throne", кајшто „Macbeth" на Шекспир го конвертирал у самурајски формат или „The Tempest", конвертиран у сај фај формат (Forbidden Planet на Вилкокс).

Ја не сум му ја читал „It“ на Кинг, така што не можам да коментирам за тоа. Филмот, како прича сама за себе, ми беше екстремно многу добар. Мизенсцената растураше. Главни контрасти и споредни контрасти, тежини, бои, движење, оддалеченост и агли на камера (тоа Корејчето од „Oldboy“ и „Handmaiden“ чудесии праи), сите кадри и како беа поврзани... све си функционираше совршено. Од експресионистички аспект, Мускети си играше со емоции на публика, ко со дете. Како идеше наративот, музиката у склоп со визуелните естетски елементи правеа контраст од емоции, сеа имаш паничен напад, следниот момент се газиш од смеење, тензијата ја држи колку што треба и знае кога да ја пушти. Карактеризацијата беше одлична, со дубоки психички слоеви, ментални пореметувања од секаков калибар, ама не така просто и површно иако беше стилизирано све тоа. „It“ (спомнав негде тука мислам), ептен ме потсеќаше на фузија од „Бабадук“ и „Супер 8“ на Спилберг у некоја супер хармонија. Мене лично, многу повише ми се обичаше од стариот иако нејќам да мешам баби и жаби, има размак од многу години меѓу двата. Децата беа срциња, со што Ричи ми беше суперфаворит.

Вака сума сумарум, не глеам што конкретно те разочарало, све си беше ко што треба. Али ако не те мрзи, пиши и твоја перспектива, повлечи и паралели со книгата ако си ја читал.
 
Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
92. TRAIN TO BUSAN / BUSANHAENG (2016)
Sang-ho Yeon

92.jpg 92 Train to Busan.gif
Inace go gledav train to busan.
odlicen film koj sto nema sansi da ti skurci.
Daleku od toa deka ke predizvika strav kaj gledacite(kako i site dr filmovi so zombi), ama onaka te drzi vo neizvesnost i ti go privlekuva vnimanieto...
Korea dominirase godinata so trioto handmaiden, train to busan i wailing. A toj sto go ispratile za oskar uste ne mi e gledan.. ama ne veruvam da e podobar.
Го има тоа што Холивуд не може никако да го произведе во филмови како World War Z и слични: емоции. Во филм во кој луѓе умираат, луѓе ги губат своите најблиски и светот надвор се распаѓа, потребно е да се доловат емоциите кои луѓето би ги доживувале во дадената ситуација. Не знам зошто тоа не им поаѓа од рака, но Корејците одлично го направиле. Одличен филм кој ме држеше напнат до крај.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
91. DEMOLITION (2015)
Jean-Marc Vallée

91.jpg 91 Demolition.gif
Demolition е одличен 8/10

Не знам зошто толку ме потсетуваше на Silver Linings Playbook, само што овој филм ми се допадна а тој не :)
Многу добар Demolition, темен, тежок и доста реален.
Како тече се посилни емоционални тригери гради и инстантно се конектира со гледачот, обработена е многу комплицирана тематика и феноменално е отсликана болката кај карактерите, врвно глумење, врв од саундтрак.

Се осеќаше како да е некој микс од PT Anderson (Magnolia) и JP Jeunet.
Фала на сите што го пофаливте Demolition.
Алал да им е на сите што учествувале во правење на филмов.
Џејк ми станува меѓу омилените глумци, полн погодок за овој лик.
Не знам зошто, филмов го споредувам со High-Rise но Demolition е well executed High-Rise.
9/10
Ептен јак лик Џејк, ме потсеќа на мене многу.
Demolition е врв! Одамна не сум уживал толку во нов филм. JG :love:
Demolition e Г Е Н И Ј А Л Е Н филм, колку е само силно изработено сценариото & општо целосниот наратив на филмот, на моменти ме потсеќаше на American Beauty.

И по второ гледање, исти импресии.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
90. I ORIGINS (2014)
Mike Cahill

90.jpg 90 I Origins.gif
Го гледав конечно I Origins денес. Се гледа од одма дека се работи за истиот режисер и сценарист, не само ради тематиката која се обработува заедно со филозофскиот и метафизичкиот шмек на филмот, туку и вметнување на актери од претходниот негов филм Another Earth и овде, иако во споредни улоги, ако не главни. За маани и критики можам да најдам 1001, како повеќето кои така се настроени кога гледаат некој филм. Искрено со оглед на приказната што се обработува, и тематиката, можеа одредени делови подобро да се сработат, и да не бидат преочигледни и очекувани. Предвидливоста многу ми пречи кога гледам филм затоа што не уживам во него, нема изненадувања, шокови, твистови. Тоа ставено на страна, филмот е сепак солиден според мене. Поставува одлични прашања, и за тие кои се филозофски настроени или кои сакаат такви филмови со кои после можеш со саати да дискутираш за тематиката во него, ова е одличен филм. Бидејќи токму тоа и го прави. Јас го гледав за жал сам, па немав со кого да дискутирам за истиот. Но да напоменам, ако го гледате со друштво, гледајте некој like-minded круг нека биде за да може да има дискусија, филмов не е за секого (колку и да звучи клише ова :D). Филмов иначе има добро сценарио (пак, според мене), и има материјал за доста мемиња и цитати да се намножат по нетов, што секако, доколку беше поуспешен од што е, веројатно тоа и ќе се случеше. Има 8/10 од мене, и покрај мааните што ги спомнав.

Као демек мал review ќе беше ова ама се зголеми :D. Можно е да направам и поголемо и подетално review во соодветната тема, ако ме мавне расположение и се сетам да пишам.
Препорака !! I Origins
Според мене филм на годината.
Mike Cahill кој е релативно млад режисер растури со Another Earth, филмот каде ја открив Brit Marling :) , а во овај се надмина себеси и мислам дека неговото време допрва доаѓа ..
I Origins - колку преубав филм.
I liked it very fucking much.
9/10
Обожавам вакви филмови. Спој на науката и душевниот свет. Спој на два света. Не сум од оние типови кој овде е станат рецензент преку ноќ и ќе почне да објаснува каква била камерата, аглите, трепките и патиките.

Можам само да кажам дека бев видно изненаден, бидејќи имав ниски очекувања, мислев дека ќе го угасам на пола пат, а се случи спротивното. Го изгледав во еден здив. Не е за сечиј вкус филмов, али филмов нуди за мене доста интересна приказна која нималку не ја очекував.

Да не верглам, само што го завршив и уште сум под импресии.. за крај, запамтете ги очиве :)

Чекај, чекај, чекај.
Уште сум под импресии.

I Origins (2014)

Некој научник го прашал Далај Лама, дали ако му приложат научен факт што се коси со неговите религиозни верувања и тотално ги побива, дали тој ќе се откаже од истите. Одговорил дека ќе ги земе тие факти, ќе проба да ги сфати и доколку ги разбере и навистина тоа го покажат, тој ќе го смени верувањето. А што ако истото само обратно му го направите на нерелигиозен научник?

Филмот е динамичен.
Се случуваат работи. Ќе те скине на средината, ќе продужи да те составува за на крај да те потчукне и удри ластик. Прикажува како еден научник, убеден дека науката ги има одговорите, убеден дека религијата е заостанат метод, неспиритуален, на сосема случаен начин, како на филм, на филмов запознава девојка со која се поврзува со јонска молекуларна врска и за кратко време ја губи. Нејзините очи се прекрасни. Нејзините очи беа прекрасни, додека лифтот не го направи своето. Во прогрес во филмот е научно истражување за тоа дека очите се поврзани со мозокот, научно откритие дека очите на човекот се софистицирани и дојдени на тоа ниво преку еволуција. Доказ дека не се дизајнирани од интелегентен дизајнер, односно бог.

Убавицата умира, научникот завршува со најблиската до него, лабараториската партнерка. Ах тие н'рдови! Кинезот сам, па шо! Како и да е, им се раѓа дете, после 7 години од смртта на Софи, девојката со прекрасните очи. Некоја луда докторка му ги проверува очите на детето преку скен на ирисот, тврди дека е можно да е болно од аутизам и го поврзува со свеста на некој рандом црнец и неговите мемории. Бебето реагира, делумно, на тие мемории. Тука се отвара прашањето, прашањето за afterlife. Иан, младиот научник скренува, и почнува да ги тестира очите на сите шо ги знае, дали се поклопуваат со некому..

Ај погодете. Ај, на чиви очи најде дупликат? Смртта на Софи пред е 7 години, а некој/а со исти очи, ирис, се појавува пред неколку месеци на очен скен во факинг Индија. Младичот после убедување на партнерката, се пакира и трга. Таму после мини авантура у барање и некој лејм покушај да ја најде, со клише филмска финта се среќаваат со девојче кое ги има истите очи како Софи. Девојчето едвај знае англиски, ама тој го води во неговата хотелска соба, крајно педо момент, му дава да јаде и веднаш тестира мемории. Има разочарување од резултатие ама на крај девојчето реагира пред лифтот...

Тука ни суфлира дека уствари тоа е можно да е душата на девојката со убавите очи, дека очите се во меѓусебна поврзаност со мозокот или душата.

Приказнава те вози натаму наваму за на крај да те стави на средина и чукајќи те по тилот ти вели не стој прецврсто на ставови од ваква природа. Open your mind shit. За на крај да ми даде да свршам со песна од Рејдиохед. И не, немав поима дека ќе ја има you piece of judging shit.

Ова ми е најубавиот од трите филма шо ги иам гледано годинава. Глупо е овоа со оцените. Ставив му десетка на imdb да живне малку.
Ретко пишам рецензии, не сум сигурен дали е спојлерфри? wот фаќу, казни ме.
Не очекував толку добар филм да излезе I Origins, браво за Кехјил, на почеток нема добар развој, кинематографијата е ужас и филмов не ја заслужува, али покрај ова hands down.
Конечно оригинално и мнооогу добро напишано сценарио. + Radiohead
Ми се допадна I Origins и мене. Многу брзо ми помина филмот. Првиот дел од филмот сакав подолго да трае, зашто ме потсеќаше на некој друг филм ама не можам да се сетам на кој.
I Origins филмиште!
Оценка: 10/10, mindblown. Филмов работи на тематика која ја имам тетовирано на грб, нешто во кое што лично јас верувам, а чепка низ многу други теми покрај друго. Следува обемна рецензија деновиве кај и да е.
ред некој ден го гледав I Origins и добар е филмот, ми се допадна мене го оценив со 7.
Не сте се заебавале за I Origins воопшто, стварно искина филмов...
Паралелата помеѓу науката и ''над природното" е предобро прикажана и покажува всушност како може да биде поврзано.
Одличен.
I Origins е новиот Mr. Nobody?
Мада далеку е од Mr. Nobody..
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
89. HONEYLAND / МЕДЕНА ЗЕМЈА (2019)
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov

89.jpg 89 Honeyland.gif
Македонскиот документарец „Медена земја“ на режисерите Љубомир Стефанов и Тамара Котевска освои три награди на најголемиот американски фестивал на независен филм Санденс, меѓу кои и Главната награда од жирито во програмата Светски филм за документарци, Специјалната награда од жирито за влијание за промена за Котевска и Стефанов како и Специјална награда за камера за Фејми Даут и Самир Љума.
добар медена земја
Медена Земја беше феноменален
Honeyland одбран за најдобар филм за 2019 според New York Times!
Македонската кинематографија испиша историја со 2 номинации за Оскар за Медена земја. :oeoeoe:
Наклон до земја за Тамара, Љубо, Атанас и целиот тим. Нека се множат успесите на македонскиот филм.
Филмаџиите за разлика од ракометарите убаво ја започнаа 2020 година и го продолжија успехот од 2019.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.629
Поени од реакции
33.182
88. HOW TO TRAIN YOUR DRAGON (2010)
Dean DeBlois, Chris Sanders

88.jpg 88 How to Train Your Dragon.gif

Викинзи и змејови. Уште една анимација за која повеќето би се прашувале како би изгледала у 3D. Moжеби на ладна глава, приказната е уште една клише, каде дете воопшто неможе да се вклопи во околината за на крај да заблеска во најсилното светло, ама филмот нуди толку многу забава и комедија што воопшто нема ни да забележите, не што нема да ви пречи, туку и ќе навивате. Уште еден анимиран кој заслужено се наоѓа во *must watch* листата.
Последен филм шо гледав беше How to train your Dragon... Анимација, Интересна приказна, супер ефекти, вреди да се гледа дефинитивно... Мене многу ми се свиѓаше! 9/10
How to train your Dragon - what Avatar should have been: забавен, интересен, со фини ефекти и пријатен за очи. Плус, допира до тебе на персонално ниво...се изненадувам, се подобри филмови вадат овие не-Pixar компанииве.
Цртанов мора да се гледа во 3Д кино , колку само добро е опфатен просторот , летањето со змејот , се сеќавам на почетокот на филмот како одозгора беше претставено викингшкото село , можам само да замислам како тоа изгледа во 3Д. Аман веќе нека побрзаат нашиве и ја сакам да уживам со останативе во светов :tv:
Добар анимиран филм, акциона авантура, сместен во времето на викинзите. Се раскажува за едно дете кое сака да биде Dragon Sleyer ама подоцна дознава дека уствари тоа не му е вродено, и си учи финти како да се справува со змејовите на друг начин, кои ги учи од посебен пријател. :]
7/10
Хикап е млад и слаб викинг ..неговиот народ постојано се бори со змејови
Па тој сака да се вклопи со нив..и за тоа ќе почне да оди на тренинг за убивање и ловење на змејови..Па ноќта кога змејовите и викинзите се борaт тој со една негова справа ќе погоди Night Furry(змеј кој никој човек го нема видено досега),утредента ќе го најди и ќе сака да го убие.. но наместо тоа тој ќе започне пријателство со него и ќе го нарече Тутлес(toothlees) ..
Оценка 9/10
How to Train Your Dragon - забавно анимирано дело.
Od mene HOW TO TRAIN YOUR DRAGON animiran film...mnogu interesen..
Бев денес да го изгледам How to train your dragon. Едноставно...воодушевен сум од филмот,3 пати подобар беше и имаше подобри ефекти од Аватар(мое мислење).
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom