ТОМОС за Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија, Јустинијана Прима

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Ниту сум бил во шарената ниту сум член на левица ниту, за разлика од тебе, чекам некакви инструкции од некој си штаб. Убаво се ти објаснив и за Палчо и за МПЦ. Јас не сум ти крив што ти не си писмен да го сфатиш напишаното. Многу пати до сега сум ти рекол и ќе повторам, прочитај го она што сум го напишал, ако не ти е јасно прочитај го уште еднаш и престани да бркаш вештерки.
Ти си навистина копитар капиталец, упорно со адхоминем, неписмен и што уште не, ама никако за темата и затоа не скокај на задните нозе ако сакаш одговори ако не немој да паѓаш во транс.

И уште нешто УДБ (Управа за државна безбедност) е укината многу многу години пред Палчо и да почне да чита, лепење етикети стар удбаш и слично само покажува дека ти појма немаш за што пишуваш.... затоа овде прекинувам затоа што е губење на време со тебе да се убедувам за работи за кои немаш капацитет да ги разбереш.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Ти си навистина копитар капиталец, упорно со адхоминем, неписмен и што уште не, ама никако за темата и затоа не скокај на задните нозе ако сакаш одговори ако не немој да паѓаш во транс.

И уште нешто УДБ (Управа за државна безбедност) е укината многу многу години пред Палчо и да почне да чита, лепење етикети стар удбаш и слично само покажува дека ти појма немаш за што пишуваш.... затоа овде прекинувам затоа што е губење на време со тебе да се убедувам за работи за кои немаш капацитет да ги разбереш.
Единствен што овде паѓа во транс и тера со лични навреди си ти затоа што не ти поминуваат евтините удбашки финти кои се обидуваш да ги протнеш правејќи се со сила неписмен. Затоа никој не ни дискутира со тебе на темава. Постојано тераш инает и со сила одиш против логиката.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.062
Поени од реакции
4.240
Ти си навистина копитар капиталец, упорно со адхоминем, неписмен и што уште не, ама никако за темата и затоа не скокај на задните нозе ако сакаш одговори ако не немој да паѓаш во транс.

И уште нешто УДБ (Управа за државна безбедност) е укината многу многу години пред Палчо и да почне да чита, лепење етикети стар удбаш и слично само покажува дека ти појма немаш за што пишуваш.... затоа овде прекинувам затоа што е губење на време со тебе да се убедувам за работи за кои немаш капацитет да ги разбереш.
Таксист....релакс...да се вратиме на темата.

На што го засноваш својот оптимизам дека томосот ама ептен ќе ги реши проблемите од МПЦ-ОА, а при тоа да не се работи за твои желби и очекувања, туку со/за аргументи, како што бараш од твоите неистомисленици...
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
@Таксист

Се сложуваш дека ако некој од МПЦ(било кој владика, митрополит, архиепископ, you name it) сака да влезе во преговори за името на МПЦ, дека тој не го сака името на МПЦ и дека би бил предавник?

Би те замолил да ми одговориш концизно: да или не, па после може да образложиш ако сакаш :)
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
На што го засноваш својот оптимизам дека томосот ама ептен ќе ги реши проблемите од МПЦ-ОА, а при тоа да не се работи за твои желби и очекувања, туку со/за аргументи, како што бараш од твоите неистомисленици...
Не знам од каде извлече дека пласирам оптимизам заради томосот и дека со тоа МПЦ-ОА би ги решила своите проблеми.
Уште еднаш, Томосот е признавање на МПЦ-ОА од страна на СПЦ со што децениски спор се реши на задоволство на Македонците со признавање на нивната МПЦ-ОА. Со овој Томос МПЦ-ОА рамноправно ќе настапува со црквите (разговори и се) кои ја признаваат што во некоја рака е и желба на клирот.
Давањето на томос и признавање на МПЦ-ОА има свој геополитички импликации, првенствено затоа што се вели дека МПЦ-ОА е црква на МАКЕДОНЦИТЕ, тоа се оние кои стратешките партнери ги претворија во северџгани, значи во некоја смисла им дава некаква подршка на Македонците да опстанат и да се борат за себе -државата и црквата.

Се сложуваш дека ако некој од МПЦ(било кој владика, митрополит, архиепископ, you name it) сака да влезе во преговори за името на МПЦ, дека тој не го сака името на МПЦ и дека би бил предавник?
ДА!

...не знам што би додал-говорел за изроди предавници, освен дека можеби е време да се размисли за враќање на смртната казна барем за велепредавство.

Денес и еден од слободните медиуми гледам објавува интервју со др. Раковиќ кој посочува кои се барањата на Фанар .... од неговото интервју може да се, барем малку, види дека целата оваа хистерија против томосот за МПЦ-ОА е оркестриран од “пријателски“ и “добронамерни“ сили за Македонците.
Односно дека сите оние кои се против овој томос (па дури и овде на форумов) всушност одработуваат за ФАНАР и против Македонците, дали се свесни за тоа не игра некоја значајна улога, битни се последиците од нивното вакво однесување.
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
ДА!

...не знам што би додал-говорел за изроди предавници, освен дека можеби е време да се размисли за враќање на смртната казна барем за велепредавство.

Денес и еден од слободните медиуми гледам објавува интервју со др. Раковиќ кој посочува кои се барањата на Фанар .... од неговото интервју може да се, барем малку, види дека целата оваа хистерија против томосот за МПЦ-ОА е оркестриран од “пријателски“ и “добронамерни“ сили за Македонците.
Односно дека сите оние кои се против овој томос (па дури и овде на форумов) всушност одработуваат за ФАНАР и против Македонците, дали се свесни за тоа не игра некоја значајна улога, битни се последиците од нивното вакво однесување.
Да?

Епа како тогаш препораката во томосот на СПЦ за преговарање за името е братољубива?

Значи, ни СПЦ не ти го признава името на црквата, штом препорачува да преговараме за името.

Ако преговарање за името е предавство, како побогу препораката за преговарање за името е братољубива препорака?
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Да?

Епа како тогаш препораката во томосот на СПЦ за преговарање за името е братољубива?

Значи, ни СПЦ не ти го признава името на црквата, штом препорачува да преговараме за името.

Ако преговарање за името е предавство, како побогу препораката за преговарање за името е братољубива препорака?
се обидуваш со болна ментална гимнастика да протнеш “твои“ антимакедонски тези.

Каде, кога и кој тоа рекол дека -препоракта во томосот за преговарање... е братољубива?!?
Како тоа не ти го признава името кога ти издава томос со наслов МПЦ-ОА, ако не беше таков томосот можеби твоево булазнење и ќе имаше некаква основа вака е само уште еден обид за проблематизирање на нешто што не постои.?.
И повторно кој, кога и каде рекол дека препораката за преговарање со гркофонските цркви е братољубива????
Алооо дај бре малку потсреди тоа мислите или .....
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
се обидуваш со болна ментална гимнастика да протнеш “твои“ антимакедонски тези.

Каде, кога и кој тоа рекол дека -препоракта во томосот за преговарање... е братољубива?!?
Како тоа не ти го признава името кога ти издава томос со наслов МПЦ-ОА, ако не беше таков томосот можеби твоево булазнење и ќе имаше некаква основа вака е само уште еден обид за проблематизирање на нешто што не постои.?.
И повторно кој, кога и каде рекол дека препораката за преговарање со гркофонските цркви е братољубива????
Алооо дај бре малку потсреди тоа мислите или .....
Во томосот пишува дека моменталното име на црквата е МПЦ и се наведува дека таа црква треба да преговара со другите цркви околу своето конечно име плус да си ги прибере расколниците кои сакаа да направат паралелна црква во Македонија. Што тука не е јасно.
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
се обидуваш со болна ментална гимнастика да протнеш “твои“ антимакедонски тези.

Каде, кога и кој тоа рекол дека -препоракта во томосот за преговарање... е братољубива?!?
Како тоа не ти го признава името кога ти издава томос со наслов МПЦ-ОА, ако не беше таков томосот можеби твоево булазнење и ќе имаше некаква основа вака е само уште еден обид за проблематизирање на нешто што не постои.?.
И повторно кој, кога и каде рекол дека препораката за преговарање со гркофонските цркви е братољубива????
Алооо дај бре малку потсреди тоа мислите или .....
Чоек, томосот на СПЦ е суштински АНТИ-МАКЕДОНСКИ.
Зошто го прифаќаш не ми е јасно?
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Чоек, томосот на СПЦ е суштински АНТИ-МАКЕДОНСКИ.
Зошто го прифаќаш не ми е јасно?
Ако овој документ се разгледува чисто правно, ослободен од религиската субјективност, се гледа дека е штетен за МПЦ исто како што е штетен и томосот од Фанар, кој пак не е валиден затоа што Фанар пред 100 години веќе издал томос со кој овие епархии и ги продава на СПЦ, да бидеме реални овие епархии СПЦ ги купува од Фанар. Согласно на тоа СПЦ историски не ни има право на овие епархии. Да имала историско право немало што да ги купува овие епархии од Фанар. Плус овие епархии биле дел од СПЦ само 20 години односно до 1941 кога српските попови бегаат од Македонија.
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Ако овој документ се разгледува чисто правно, ослободен од религиската субјективност, се гледа дека е штетен за МПЦ исто како што е штетен и томосот од Фанар, кој пак не е валиден затоа што Фанар пред 100 години веќе издал томос со кој овие епархии и ги продава на СПЦ, да бидеме реални овие епархии СПЦ ги купува од Фанар. Согласно на тоа СПЦ историски не ни има право на овие епархии. Да имала историско право немало што да ги купува овие епархии од Фанар. Плус овие епархии биле дел од СПЦ само 20 години односно до 1941 кога српските попови бегаат од Македонија.
За кој томос од Фанар зборуваш?
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
За кој томос од Фанар зборуваш?
Томосот кој од фанар го бараа Црпе и Таче. Со тој томос МПЦ треба да биде преимнувана во Православна црква на Северна Македонија и нема да има право на епархии надвор од границите на државата. Ист таков томос Фанар и даде на УПЦ. Тој томос МПЦ засега не го прифаќа.
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Томосот кој од фанар го бараа Црпе и Таче. Со тој томос МПЦ треба да биде преимнувана во Православна црква на Северна Македонија и нема да има право на епархии надвор од границите на државата. Ист таков томос Фанар и даде на УПЦ. Тој томос МПЦ засега не го прифаќа.
Не ми е јасно зошто се спомнува тој томос како веќе да си постои.
Она што фактуелно постои е соопштение на вселенската патријаршија, во кое ова го пишува:

Screenshot_20230619_222911.png

А ова соопштение официјално е преведено вака(на страницата на МПЦ)

Screenshot_20230619_223018.png

Пазете ја точка 3, како со три точки е изоставен остатокот од точка 3

Исто запазете ја точка 2.
Како бе, 1 месец после издавање на соопштениево СПЦ издава томос за МПЦ(во кој патем ја има и братољубивата препорака за преговарање на името)
Сигурно ова случајно е, хе хе.

Извори:


А ова е оригиналното соопштение на влесенската патријаршија
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.444
Поени од реакции
47.252
Почнал да брчи томосот . Во Mарино почнал да брчи на српски јазик од страна на попови Кумановци, образовани во Цетиње, ама ок, кога нема кој да бричи и да шутира, толку се заслужило.
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Почнал да брчи томосот . Во Mарино почнал да брчи на српски јазик од страна на попови Кумановци, образовани во Цетиње, ама ок, кога нема кој да бричи и да шутира, толку се заслужило.
Извор? Ако не беше тој томос од СПЦ грчки ќе почнеле да зборуваат во црквите, така рече палчо.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom