Субвенции за насад со ореви

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Велиш милиарди евра има во извоз на ореви?
Сигурно мисли на денари ;)
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 19:33 ---
ПОЧНИ НАНАЗАД ДА ПРЕСМЕТУВАШ И КЕ ДОЈДЕШ САМА ДО ЗАКЛУЧОК (y)
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 19:29 ---

ПРИЗНАЈ СИ САМ НА СЕБЕ ДЕКА ПА И НЕ СИ СЕ ЗАМАРАЛ КОЈЗНАЕ КОЛКУ СО ПРОБЛЕМАТИКАВА ЗА ДА ОСТАВИШ ПРОСТОР ДА ЧУЕШ И ВИДИШ ТАКВО МЕСТО ...А И СИГУРНО ЖИВЕЕШ ВО НЕКОЕ МЕСТО КОЕ ИЗОБИЛУВА СО ВОДА :sneaky:
Види момак, нивата ми е покрај Вардар а имам уште една веднаш до Жеден. Првата е цела со ореви, во втората имам два орева кои се стари околу 20-30 години, иста сорта се со првите и имаат ист род. Капка вода не сум им истурил а раѓа секоја година.

Што да се замарам? Јас неможам да знам како е во Струмица, говорам за свое искуство. Ти можеш да раскажеш како оди посевот и родот на костени во Крива Паланка?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
ПОЧНИ НАНАЗАД ДА ПРЕСМЕТУВАШ И КЕ ДОЈДЕШ САМА ДО ЗАКЛУЧОК (y)
Знаеш и без капс читаме, не носиме наочари.
Туку не ти се мешам јас во бизнисот сади си ти ореви, дај боже пари да се наполниш. Сакаш однапред или одназад да ти ги прочитам најголемите земји извознички на ореви?

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
И ВО ДЕНАРИ ПРИЈАТЕЛЕ МИЛИАРДА Е ПОГОЛЕМА ОД МИЛИОН :tapp:
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 19:36 ---
Знаеш и без капс читаме, не носиме наочари.
Туку не ти се мешам јас во бизнисот сади си ти ореви, дај боже пари да се наполниш. Сакаш однапред или одназад да ти ги прочитам најголемите земји извознички на ореви?
АЈДЕ ПРОЧИТАЈ МИ ГИ И КАЖИ МИ ГИ НИВНИТЕ АПСОЛУТНИ ИЛИ КОМПАРАТИВНИ ПРЕДНОСТИ ВО ОДНОС НА МАКЕДОНИЈА И АКО НЕ ТИ Е ТЕШКО ПРОЧИТАЈ МИ ГИ И НАЈГОЛЕМИТЕ УВОЗНИЦИ ...СТВАРНО НЕ ГИ ЗНАМ А БАШ МЕ ИНТЕРЕСИРА :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Весела Математика
Видивме што се случи со 600 милиони евра субвенции. Парите завршија во кафани. А од друга страна им ебавте мајка на цела Македонија со давачи и изгор цени. Сите земјоделски производи треба да се по упола цена сега.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
АЈДЕ ПРОЧИТАЈ МИ ГИ И КАЖИ МИ ГИ НИВНИТЕ АПСОЛУТНИ ИЛИ КОМПАРАТИВНИ ПРЕДНОСТИ ВО ОДНОС НА МАКЕДОНИЈА И АКО НЕ ТИ Е ТЕШКО ПРОЧИТАЈ МИ ГИ И НАЈГОЛЕМИТЕ УВОЗНИЦИ ...СТВАРНО НЕ ГИ ЗНАМ А БАШ МЕ ИНТЕРЕСИРА :)
Еве ти на 5та страна листа и на извозници и на увозници.
http://www.docstoc.com/docs/80040903/The-2011-Import-and-Export-Market-for-Cashew-Nuts-in-Europe
Македонија ја гледам во увозници, значи ти збориш за домашен пазар или за извоз милиадри што ќе ни носат?

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Видивме што се случи со 600 милиони евра субвенции. Парите завршија во кафани. А од друга страна им ебавте мајка на цела Македонија со давачи и изгор цени. Сите земјоделски производи треба да се по упола цена сега.

ЗОШТО ДА СЕ УПОЛА? МИСЛИШ ДЕКА ТОА Е КРАЈНАТА ЦЕНА НА СУБВЕНЦИИТЕ?
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 19:54 ---
Еве ти на 5та страна листа и на извозници и на увозници.
http://www.docstoc.com/docs/80040903/The-2011-Import-and-Export-Market-for-Cashew-Nuts-in-Europe
Македонија ја гледам во увозници, значи ти збориш за домашен пазар или за извоз милиадри што ќе ни носат?
СУПЕР ПОСТ И УШТЕ ЕДЕННА ДОБРА ПРИЧИНА ЗОШТО ДА СЕ ЗГОЛЕМИ ПРОИЗВОДСТВОТО. КЕ СЕ ЗАДОВОЛИ ПРВО ДОМАШНИОТ ПАЗАР, НЕМА ДА ИМА НЕДОСТАТОК НА ОРЕВ А СИТЕ ВИШОК КОЛИЧИНИ ЗА КОИ ЗБОРАМ КЕ ОТИДАТ ЗА ИЗВОЗ ПА НАМЕСТО ОДЛИВ НА ПАРИ КЕ ИМА ПРИЛИВ.

СМО НЕ ГИ ПРОЧИТАВ ПРЕДНОСТИТЕ НА ОВИЕ ЗЕМЈИ ВО ОДНОС НА МАКЕДОНИЈА ПРИ ПРОИЗВОДСТВО НА ОРВ А И НЕ ГЛЕДАМ ПО КОЛКУ ТОНИ УВЕЗУВААТ ОСТАНАТИТЕ ЗЕМЈИ И КОЈ Е НАЈГОЛЕМ УВОЗНИК

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Да, ако се стимулура производство тоа значи расте понуда и цената мора да паѓа а не да расте. Си чул за закон на понуда-побарувачка? А ти да не сакаш и висока цена и субвенции. Не се лажи дечко 2 милиони луѓе во Македонија не пијат нафта за да ги музат шака на земјопоседници.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 19:54 ---

СУПЕР ПОСТ И УШТЕ ЕДЕННА ДОБРА ПРИЧИНА ЗОШТО ДА СЕ ЗГОЛЕМИ ПРОИЗВОДСТВОТО. КЕ СЕ ЗАДОВОЛИ ПРВО ДОМАШНИОТ ПАЗАР, НЕМА ДА ИМА НЕДОСТАТОК НА ОРЕВ А СИТЕ ВИШОК КОЛИЧИНИ ЗА КОИ ЗБОРАМ КЕ ОТИДАТ ЗА ИЗВОЗ ПА НАМЕСТО ОДЛИВ НА ПАРИ КЕ ИМА ПРИЛИВ.

СМО НЕ ГИ ПРОЧИТАВ ПРЕДНОСТИТЕ НА ОВИЕ ЗЕМЈИ ВО ОДНОС НА МАКЕДОНИЈА ПРИ ПРОИЗВОДСТВО НА ОРВ А И НЕ ГЛЕДАМ ПО КОЛКУ ТОНИ УВЕЗУВААТ ОСТАНАТИТЕ ЗЕМЈИ И КОЈ Е НАЈГОЛЕМ УВОЗНИК
Незнам компаративни предности, не сум одгледувач, јас гледам бројки и табели. Тие велат дека ние со производството неможеме домашното производство да го задоволиме, а не пак милиарди евра извоз. Незнам кој е приносот на оревот, но не верувам дека имаме капацитет за извозници со оглед на територијата на која живееме во квадратни метри и останатите земјоделски култури кои се субвенционираат.
Значи мојата првобитна реченица, да се делат субвенции во извозни продукти сепак излегува точна, оревот не е извозен продукт кој носи девизи. Ако ти чувај си ореви, за тебе и за твојата фамилија е одлично. Но јас немам интерес од вашето одгледување како граѓанин на РМ,, затоа и незнам зошто ви делат субвенции. Мене не ми ја кратат акцизата за гориво за да ме субвенционираат, незнам зошто некои да бидат попривилегирани од останатите.

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Да, ако се стимулура производство тоа значи расте понуда и цената мора да паѓа а не да расте. Си чул за закон на понуда-побарувачка? А ти да не сакаш и висока цена и субвенции. Не се лажи дечко 2 милиони луѓе во Македонија не пијат нафта за да ги музат шака на земјопоседници.
ТАКЕ Е ПРИЈАТЕЛЕ АМА КОГА СВЕТОТ ЦЕЛ КЕ ГО ЗАДОВОЛИШ СО ОРЕВ ИЛИ БИЛО ШТО КЕ ПОЧНЕ ЦЕНАТА ДА ОПАЃА А СЕ ДОТОГАШ КЕ СЕ ПРАВИ ИЗВОЗ И ВО ЗЕМЈАТА ИЗВОЗНИК КЕ СЕ СОЗДАВА НЕДОСТИГ НА ТОА ДОБРО ШТО ЗНАЧИ ЦЕНАТА ВО НАЈМАЛА РАКА МОЖЕ САМО ДА ОСТАНЕ НЕПРОМЕНЕТА ИЛИ ПАК ДА РАСНЕ, А ЗА ОПАЃАЊЕ МАЛО МОРГЕН. ПОМИНАА ТИЕ ВРЕМИЊА КОГА СЕ ФРЛАШЕ КРОМИДОТ - СЕГА ПОСТОЈАТ СУШАРИ, ПОМИНА ВРЕМЕТО КОГА ГО ФРЛАА ГРОЗЈЕТО - СЕГА ИМА СТОТИЦИ ВИНАРИИ ...ЕРАТА НА ЗЕМЈОДЕЛИЕТО ДОПРВА ДОАЃА ..ВО СВЕТОТ СЕУШТЕ ИМА МНОГУ ГЛАДНИ
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 20:16 ---
Незнам компаративни предности, не сум одгледувач, јас гледам бројки и табели. Тие велат дека ние со производството неможеме домашното производство да го задоволиме, а не пак милиарди евра извоз. Незнам кој е приносот на оревот, но не верувам дека имаме капацитет за извозници со оглед на територијата на која живееме во квадратни метри и останатите земјоделски култури кои се субвенционираат.
Значи мојата првобитна реченица, да се делат субвенции во извозни продукти сепак излегува точна, оревот не е извозен продукт кој носи девизи. Ако ти чувај си ореви, за тебе и за твојата фамилија е одлично. Но јас немам интерес од вашето одгледување како граѓанин на РМ,, затоа и незнам зошто ви делат субвенции. Мене не ми ја кратат акцизата за гориво за да ме субвенционираат, незнам зошто некои да бидат попривилегирани од останатите.
СЕГА УШТЕ ДА НАУЧЕШЕ ДА ГИ ЧИТАШ ТИЕ БРОЈКИ И КЕ БЕШЕ СУПЕР.

ЗА ТЕБЕ Е ПОДОБРО ДА ИЗВЕЗУВАМЕ ЖИТО ЗА "МИЛИОН ЕВРА" ОТКОЛКУ ДА СПРЕЧИМЕ УВОЗ ОД "ДВА МИЛИОНИ ЕВРА".

ВО УСЛОВИ НА ОГРАНИЧЕН РЕСУРС ЗЕМЈА ТРЕБА РАЦИОНАЛНО ДА СЕ ИСКОРИСТУВА ЗА ПРОИЗВОДСТО НА НАЈПРОДУКТИВНИ КУЛТУРИ. БЕЗРАЗЛИКА ДАЛИ Е ОРЕВ, БАДЕМ, ГРОЗЈЕ, И СЛ.

МНОГУ Е ЛЕСНО КОГА ПРИНОСОТ КЕ ГО СВЕДЕШ ПО ХЕКТАР ГО ПРЕТВОРИШ ВО ДЕНАРИ ИЛИ ЕВРА И ПОТОА ГО СПОРЕДИШ. НЕМОЈ ДА МЕ УБЕДУВАШ ДЕКА ОД ЕДЕН ХЕКТАР КЕ ДОБИЕШ ПОВЕЌЕ ПРИХОДИ ОД ЖИТО ОТКОЛУ БИЛО КОЈА ДРУГА КУЛТУРА, БЕЗРАЗЛИКА ДАЛИ КЕ ЈА ПРОДАВАШ НА ДОМАШЕН ИЛИ СТРАНСКИ ПАЗАР САМО.

НЕ ПОСТОИ НЕШТО ШТО НЕМОЖЕ ДА СЕ ПРОИЗВЕДЕ И ЗА ИСТОТО ДА НЕ СЕ НАЈДЕ ПЛАСМАН НА СТРАНСКИ ПАЗАР. КОЛКУ ПОВЕЌЕ ТОЛКУ ПОДОБРО
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 20:24 ---
И ДА СЕ НАДОПОЛНАМ ...ТИ НЕМАШ ДИРЕКТНА АМА ИМАШ ИНДИРЕКНА КОРИСТ ОД СУБВЕНЦИИТЕ. АКО НЕ ДОПРИНЕЛЕ ЗА ПРИЛИВ ГО СОПРЕЛЕ ОДЛИВОТ НА КАПИТАЛ ОД ЗЕМЈАВА. ИСТИОТ ПРАВИ ПОГОЛЕМ ОБРТ СЕ СОБИРА ПОГОЛЕМ ДАНОК, СЕ ЗГОЛЕМУВА БУЏЕТОТ, СЕ ЗГОЛЕМУВААТ ИНВЕСТИЦИИТЕ, СЕ ПОДОБРУВА ЖИВОТНИОТ СТАНДАРД ...СИТЕ СЕ ВОЗИМЕ НА ТОЈ МАГИЧЕН КРУГ БЕЗ ДА ПРИМЕТИМЕ. И ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ СИГУРНО НЕМА ДА ГИ ЧУВААТ ПАРИТЕ ПОД ПЕРНИЦА ТУКУ КЕ ТРОШАТ ПОВЕКЕ И КЕ ГИ РАСПРЕДЕЛУВААТ ЗАРАБОТЕНИТЕ ПАРИ СО СИТЕ ВО ЗЕМЈАВА
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 20:29 ---
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 19:33 ---

Види момак, нивата ми е покрај Вардар а имам уште една веднаш до Жеден. Првата е цела со ореви, во втората имам два орева кои се стари околу 20-30 години, иста сорта се со првите и имаат ист род. Капка вода не сум им истурил а раѓа секоја година.

Што да се замарам? Јас неможам да знам како е во Струмица, говорам за свое искуство. Ти можеш да раскажеш како оди посевот и родот на костени во Крива Паланка?
ЕПА ТОА БЕ ПРИЈАТЕЛ. КОГА СЕ ПРАВАТ ПРЕСМЕТКИ НЕ СЕ ПРАВАТ НА ТАА ШТО Е НАЈПЛОДНА ТУКУ НА ТАА ШТО Е НАЈ НЕПЛОДНА ЗЕМЈА И ЗАТОА НЕ СЕКАДЕ СЕ ТРОШОЦИТЕ И НАЧИНОТ НА ОБРАБОТКА ИСТИ СЕКАДЕ

М

Мартин`

Гостин
Свесен ли си ти што пишуваш бе ццц, нека ја внесат Македонија во Европска унија и нека дозволат пристап до Европскиот пазар каде цената на производите е барем 3 пати поголема па нека не даваат субвенции.. до тогаш мора да даваат.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
ТАКЕ Е ПРИЈАТЕЛЕ АМА КОГА СВЕТОТ ЦЕЛ КЕ ГО ЗАДОВОЛИШ СО ОРЕВ ИЛИ БИЛО ШТО КЕ ПОЧНЕ ЦЕНАТА ДА ОПАЃА А СЕ ДОТОГАШ КЕ СЕ ПРАВИ ИЗВОЗ И ВО ЗЕМЈАТА ИЗВОЗНИК КЕ СЕ СОЗДАВА НЕДОСТИГ НА ТОА ДОБРО ШТО ЗНАЧИ ЦЕНАТА ВО НАЈМАЛА РАКА МОЖЕ САМО ДА ОСТАНЕ НЕПРОМЕНЕТА ИЛИ ПАК ДА РАСНЕ, А ЗА ОПАЃАЊЕ МАЛО МОРГЕН. ПОМИНАА ТИЕ ВРЕМИЊА КОГА СЕ ФРЛАШЕ КРОМИДОТ - СЕГА ПОСТОЈАТ СУШАРИ, ПОМИНА ВРЕМЕТО КОГА ГО ФРЛАА ГРОЗЈЕТО - СЕГА ИМА СТОТИЦИ ВИНАРИИ ...ЕРАТА НА ЗЕМЈОДЕЛИЕТО ДОПРВА ДОАЃА ..ВО СВЕТОТ СЕУШТЕ ИМА МНОГУ ГЛАДНИ
Чекај сега пиле...Кога ви одговар барате пазарна цена и сакате капитализам кога не ви одговара плачете блокирате патишта и барате помош од даночните обврзници. Е мало морген по дволични и расипани луѓе од земјоделци нема.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Може некој на кратко во неколку реченици да ми каже за што се расправате многу се преку 100 поста да ги читам, од прв поглед што фрлам гледам дилема дали требаат субвенции или не требаат дали требаат ореви или не треба ореви да се субвенционираат.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Свесен ли си ти што пишуваш бе ццц, нека ја внесат Македонија во Европска унија и нека дозволат пристап до Европскиот пазар каде цената на производите е барем 3 пати поголема па нека не даваат субвенции.. до тогаш мора да даваат.
Мислиш сега дека немаат пристап до европски пазари. Имаат ист пристап како и членките на ЕУ. Ама толку ги бива. А ако сакаш ти да им даваш пари давај им. Јас не купувам македонски земјоделски производи Само српско грчко или турско. За секој купен македонски производи ме тераат да плаќам данок србите и грците не ми одбиваат од плата. Така да што помалку се трошат субвенциониран македонски производи подобро и помалку пари ќе ми одбијат од плата.

М

Мартин`

Гостин
Мислиш сега дека немаат пристап до европски пазари. Имаат ист пристап како и членките на ЕУ. Ама толку ги бива. А ако сакаш ти да им даваш пари давај им. Јас не купувам македонски земјоделски производи Само српско грчко или турско. За секој купен македонски производи ме тераат да плаќам данок србите и грците не ми одбиваат од плата. Така да што помалку се трошат субвенциониран македонски производи подобро и помалку пари ќе ми одбијат од плата.
Немаат како другите државо во ЕУ биди сигурен во тоа. И незнам зошто мислиш дека си ги заебал ако не купиш наш македонски производ кој секако ќе се продаде, само финтата е што ако се продаде по ниска цена (како што е во случајов кај нас до сега) ќе треба и државата да му дава помош. ако добие он добра цена и му се продава добро зима пари нема да му треба субвенции.
Да не беше тоа наше домашно производство тикви ти ќе јадеше леб од 20-25 денари, праски од 20-30 денари и слично.. ќе видиш како „браќата“ од сите страни со брзина на светлината качуваат цени и ги влечат парите од нашата економија ама ако ти површно гледаш.. не гледаш како земјоделството кај нас стимулира еден куп други мали и големи бизниси во државава.

И кај од твојата плата тргувај си ти на интернет, ионака ништо не плаќаш на државата не даваат од твои пари без гајле :)

Kajgana Shop

На врв Bottom