Да, ако се стимулура производство тоа значи расте понуда и цената мора да паѓа а не да расте. Си чул за закон на понуда-побарувачка? А ти да не сакаш и висока цена и субвенции. Не се лажи дечко 2 милиони луѓе во Македонија не пијат нафта за да ги музат шака на земјопоседници.
ТАКЕ Е ПРИЈАТЕЛЕ АМА КОГА СВЕТОТ ЦЕЛ КЕ ГО ЗАДОВОЛИШ СО ОРЕВ ИЛИ БИЛО ШТО КЕ ПОЧНЕ ЦЕНАТА ДА ОПАЃА А СЕ ДОТОГАШ КЕ СЕ ПРАВИ ИЗВОЗ И ВО ЗЕМЈАТА ИЗВОЗНИК КЕ СЕ СОЗДАВА НЕДОСТИГ НА ТОА ДОБРО ШТО ЗНАЧИ ЦЕНАТА ВО НАЈМАЛА РАКА МОЖЕ САМО ДА ОСТАНЕ НЕПРОМЕНЕТА ИЛИ ПАК ДА РАСНЕ, А ЗА ОПАЃАЊЕ МАЛО МОРГЕН. ПОМИНАА ТИЕ ВРЕМИЊА КОГА СЕ ФРЛАШЕ КРОМИДОТ - СЕГА ПОСТОЈАТ СУШАРИ, ПОМИНА ВРЕМЕТО КОГА ГО ФРЛАА ГРОЗЈЕТО - СЕГА ИМА СТОТИЦИ ВИНАРИИ
...ЕРАТА НА ЗЕМЈОДЕЛИЕТО ДОПРВА ДОАЃА ..ВО СВЕТОТ СЕУШТЕ ИМА МНОГУ ГЛАДНИ
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 20:16 ---
Незнам компаративни предности, не сум одгледувач, јас гледам бројки и табели. Тие велат дека ние со производството неможеме домашното производство да го задоволиме, а не пак милиарди евра извоз. Незнам кој е приносот на оревот, но не верувам дека имаме капацитет за извозници со оглед на територијата на која живееме во квадратни метри и останатите земјоделски култури кои се субвенционираат.
Значи мојата првобитна реченица, да се делат субвенции во извозни продукти сепак излегува точна, оревот не е извозен продукт кој носи девизи. Ако ти чувај си ореви, за тебе и за твојата фамилија е одлично. Но јас немам интерес од вашето одгледување како граѓанин на РМ,, затоа и незнам зошто ви делат субвенции. Мене не ми ја кратат акцизата за гориво за да ме субвенционираат, незнам зошто некои да бидат попривилегирани од останатите.
СЕГА УШТЕ ДА НАУЧЕШЕ ДА ГИ ЧИТАШ ТИЕ БРОЈКИ И КЕ БЕШЕ СУПЕР.
ЗА ТЕБЕ Е ПОДОБРО ДА ИЗВЕЗУВАМЕ ЖИТО ЗА "МИЛИОН ЕВРА" ОТКОЛКУ ДА СПРЕЧИМЕ УВОЗ ОД "ДВА МИЛИОНИ ЕВРА".
ВО УСЛОВИ НА ОГРАНИЧЕН РЕСУРС ЗЕМЈА ТРЕБА РАЦИОНАЛНО ДА СЕ ИСКОРИСТУВА ЗА ПРОИЗВОДСТО НА НАЈПРОДУКТИВНИ КУЛТУРИ. БЕЗРАЗЛИКА ДАЛИ Е ОРЕВ, БАДЕМ, ГРОЗЈЕ, И СЛ.
МНОГУ Е ЛЕСНО КОГА ПРИНОСОТ КЕ ГО СВЕДЕШ ПО ХЕКТАР ГО ПРЕТВОРИШ ВО ДЕНАРИ ИЛИ ЕВРА И ПОТОА ГО СПОРЕДИШ. НЕМОЈ ДА МЕ УБЕДУВАШ ДЕКА ОД ЕДЕН ХЕКТАР КЕ ДОБИЕШ ПОВЕЌЕ ПРИХОДИ ОД ЖИТО ОТКОЛУ БИЛО КОЈА ДРУГА КУЛТУРА, БЕЗРАЗЛИКА ДАЛИ КЕ ЈА ПРОДАВАШ НА ДОМАШЕН ИЛИ СТРАНСКИ ПАЗАР САМО.
НЕ ПОСТОИ НЕШТО ШТО НЕМОЖЕ ДА СЕ ПРОИЗВЕДЕ И ЗА ИСТОТО ДА НЕ СЕ НАЈДЕ ПЛАСМАН НА СТРАНСКИ ПАЗАР. КОЛКУ ПОВЕЌЕ ТОЛКУ ПОДОБРО
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 20:24 ---
И ДА СЕ НАДОПОЛНАМ ...ТИ НЕМАШ ДИРЕКТНА АМА ИМАШ ИНДИРЕКНА КОРИСТ ОД СУБВЕНЦИИТЕ. АКО НЕ ДОПРИНЕЛЕ ЗА ПРИЛИВ ГО СОПРЕЛЕ ОДЛИВОТ НА КАПИТАЛ ОД ЗЕМЈАВА. ИСТИОТ ПРАВИ ПОГОЛЕМ ОБРТ СЕ СОБИРА ПОГОЛЕМ ДАНОК, СЕ ЗГОЛЕМУВА БУЏЕТОТ, СЕ ЗГОЛЕМУВААТ ИНВЕСТИЦИИТЕ, СЕ ПОДОБРУВА ЖИВОТНИОТ СТАНДАРД ...СИТЕ СЕ ВОЗИМЕ НА ТОЈ МАГИЧЕН КРУГ БЕЗ ДА ПРИМЕТИМЕ. И ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ СИГУРНО НЕМА ДА ГИ ЧУВААТ ПАРИТЕ ПОД ПЕРНИЦА ТУКУ КЕ ТРОШАТ ПОВЕКЕ И КЕ ГИ РАСПРЕДЕЛУВААТ ЗАРАБОТЕНИТЕ ПАРИ СО СИТЕ ВО ЗЕМЈАВА
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 20:29 ---
Сигурно мисли на денари
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 19:33 ---
Види момак, нивата ми е покрај Вардар а имам уште една веднаш до Жеден. Првата е цела со ореви, во втората имам два орева кои се стари околу 20-30 години, иста сорта се со првите и имаат ист род. Капка вода не сум им истурил а раѓа секоја година.
Што да се замарам? Јас неможам да знам како е во Струмица, говорам за свое искуство. Ти можеш да раскажеш како оди посевот и родот на костени во Крива Паланка?
ЕПА ТОА БЕ ПРИЈАТЕЛ. КОГА СЕ ПРАВАТ ПРЕСМЕТКИ НЕ СЕ ПРАВАТ НА ТАА ШТО Е НАЈПЛОДНА ТУКУ НА ТАА ШТО Е НАЈ НЕПЛОДНА ЗЕМЈА И ЗАТОА НЕ СЕКАДЕ СЕ ТРОШОЦИТЕ И НАЧИНОТ НА ОБРАБОТКА ИСТИ СЕКАДЕ