Субвенции за насад со ореви

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Момче не знам кој те излажал да ораш околу оревите,или пак ти лажеш дека ораш околу стеблото,кој ненормален ора околу орев ? Прво партали ке му ги направиш површинските корења па намесо да иде во род и во стебло тој ке ги регенерира корењата,второ која кофа вода кој бутур на орев вода му се става кога ке се засади,потоа не му е потребно ама ни капка вода ти да му ставиш. Оревот е едно од ретките дрва кој апсорбира вода и преку листот.
Е сега ако ти си ги садел на камен тоа е веќе твој проблем,исто така твој проблем е и ако сакаш да ги наводнуваш за поголеми јатки и помека љушпа,ама од друга страна па си дал 2000 денари за цистерна вода ама ке земеш 2000 евра + за тие 2000 денари.
Дај молимте не кукумјаучи за тоа колку многу работа имало околу оревите, да си сакал да работиш ке си посадел лозје, малини, капини.И дали воопшто знаеш како се сади орев ? Штом велиш дека си фрлал вештачко ѓубре ?
На крајот од краиштата ајде сега и јас да барам субвенции за костените насадени пред 20 години,или за оревите кој се таму од како паметам за себе.
ТАКА Е ПРИЈАТЕЛЕ. МНОГУ ЧУДЕН ФЕНОМЕН ...А ДА ВИДИШ ТИ КОЛКАВИ ЛИСТОВИ ИМААТ ТИЕ МЛАДИТЕ САДНИЦИ ...МАЛЦЕ ПОГОЛЕМ Е ЛИСТОТ ОД УВО НА СЛОН :facepalm:

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
А што па земјоделство да субвенционираме ај ќе субвенционираме информатика,автомобилска индустрија,или воздухопловна.
Неможеш цело население да го направиш инжинери, па не сме ние Јапонија.
најголем дел од населението во македонија е способно за земјоделство, а не за автомобилска индустрија, пилоти. Семејства преживуваат со земјоделство.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
ТАКА Е ПРИЈАТЕЛЕ. МНОГУ ЧУДЕН ФЕНОМЕН ...А ДА ВИДИШ ТИ КОЛКАВИ ЛИСТОВИ ИМААТ ТИЕ МЛАДИТЕ САДНИЦИ ...МАЛЦЕ ПОГОЛЕМ Е ЛИСТОТ ОД УВО НА СЛОН :facepalm:
ПРИЈАТЕЛЕ ГЛУП СЕ ПРАВИШ ИЛИ ТАКОВ СИ РОДЕН, ШТО Е ПРОБЛЕМОТ ? СО ТЕБЕ

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
А што па земјоделство да субвенционираме ај ќе субвенционираме информатика,автомобилска индустрија,или воздухопловна.
најголем дел од населението во македонија е способно за земјоделство, а не за автомобилска индустрија, пилоти. Семејства преживуваат со земјоделство.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Од секогаш сме си биле сељаци и ќе си останеме...:P

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Како ќе ораш кога ќе ги уништиш корењата?
--- надополнето: 17 јуни 2012 во 19:37 ---

Имам еден пријател зима субвенции,а постојано се жали(кука),лани купи нов трактор,а оваа година нова прскалка што се закачува на трактор.Сега оди по ниви и прска.
Се надевам дека и за оваа работа нема да бара субвенции!
Е ТУКА СИ СЕ СТАВИЛ ВО ЗАБЛУДА ПРИЈАТЕЛЕ ...ВО ОВОЈ ДЕЛ ИМА ПАК ПРАВО ДА БАРА СУБВЕНЦИИ И ТОАА ДИРЕКТНО ОД ЕВРОПСКИТЕ ФОНДОВИ ТАКО ЗВАНИ ИПАРД.

...ДОСТА СЕ ЧАСТЕВМЕ САМ, НЕКА ФРЛИ НЕКОЈА ТУРА И ЕУ ;)

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
Од секогаш сме си биле сељаци и ќе си останеме...:P
така е... тоа нема да се смени без разлика колкав процент од населението ќе има факултетска, а сега веќе и магистерска диплома

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ама зошто мислиш дека сите други треба да плаќаат за тие земјоделци да имаат профитабилен бизнис ?

Ако е така ајде сите непрофитабилни бизниси да ги субвенционираме и они се луѓе не само земјоделците.Еве кај мене еден во зграда не му иде продавницата што ја отвори ај ако не да му субвенционираме секој ден со по едно 500 денари.

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
Ама зошто мислиш дека сите други треба да плаќаат за тие земјоделци да имаат профитабилен бизнис ?

Ако е така ајде сите непрофитабилни бизниси да ги субвенционираме и они се луѓе не само земјоделците.Еве кај мене еден во зграда не му иде продавницата што ја отвори ај ако не да му субвенционираме секој ден со по едно 500 денари.

просто и едноставно е решението..
земи и ти стани земјоделец, па лапај субвенции...
ама порадо би седел по продавници и би мерел 1 кило домати, отколку да земиш сам да ги направиш тие кило домати.
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 18:45 ---
крај краева незнам што си толку накурчен против земјоделците... можи македонија е единствената земја каде се даваат субвенции на земјоделци

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Чекај сега дечкото што ја отвори темата вика дека 4.000 по декар биле субвенциите ти викаш 1.500 денари по декар..
И ај ако можеш пишувај без capslock уклучен (големи букви) вака потешко се чита.

Неможат да го продадат/префрлат првите 5 години е после колкава ќе му биде вредноста е друга работа.
ЗНАЧИ:
- 15 000 ПО ХЕКТАР ИЛИ 1 500 ПО ДЕКАР ... ТИЕ СЕ ТЕКОВНИ И ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА НАСАДОТ

- 100 000 МАКСИМУМ (ВО ЗАВИСНОСТ ОД ФАКТУРАТА) ПО ХЕКТАР ИЛИ 10 000 ПО ДЕКАР СЕ ЕДНОКРАТНИ ЗА ПОДИГАЊЕ НА НОВ ОВОШЕН НАСАД СО ОРЕВ
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 18:52 ---
По кој основ ? Ајде да бараш гарантиран откуп да сватам,да бараш забрана за увоз на бадем лешник ореви од Турција да те сватам ама 15000 денари од хектар за да зголемиш ти производство,а тоа што го произведуваш не е од стратешка важност е тоа не можам да го сватам.
НЕЛИ ПРИЈАТЕЛЕ.

ОД ПО СТРАТЕШКА ВАЖНОСТ Е ДА ИМА ТРЊЕ МЕСТО ОРЕВИ ИЛИ БИЛО ШТО ДРУГО :tapp:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
ЗНАЧИ:
- 15 000 ПО ХЕКТАР ИЛИ 1 500 ПО ДЕКАР ... ТИЕ СЕ ТЕКОВНИ И ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА НАСАДОТ

- 100 000 МАКСИМУМ (ВО ЗАВИСНОСТ ОД ФАКТУРАТА) ПО ХЕКТАР ИЛИ 10 000 ПО ДЕКАР СЕ ЕДНОКРАТНИ ЗА ПОДИГАЊЕ НА НОВ ОВОШЕН НАСАД СО ОРЕВ
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 18:52 ---

НЕЛИ ПРИЈАТЕЛЕ.

ОД ПО СТРАТЕШКА ВАЖНОСТ Е ДА ИМА ТРЊЕ МЕСТО ОРЕВИ ИЛИ БИЛО ШТО ДРУГО :tapp:
Aко сакаш сам да си ги купуваш твоите оревите по повисока цена од турските сам прави си го тоа. Не ја терај цела Македонија да ги сноси трошоците за твоето нерентабилно производство. За некој година може ќе ни турат забрана за одење на одмор во странство бидејќи на охриџани бизнисот не им одел.:facepalm:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
ЕПА БРАОС ЗА ИДЕАВА ...ШТО МОРА МАКЕДОНИЈА ДА ИЗВЕЗУВА МИЛИАРДИ ЕВРА ВО ОРЕВИ КОГА МОЖЕ МИЛИОНИ ВО ПЧЕНИЦА, ПЧЕНКА, ЈАЧМЕН, ГРОЗЈЕ, ТУТУН.
Велиш милиарди евра има во извоз на ореви?

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Aко сакаш сам да си ги купуваш твоите оревите по повисока цена од турските сам прави си го тоа. Не ја терај цела Македонија да ги сноси трошоците за твоето нерентабилно производство. За некој година може ќе ни турат забрана за одење на одмор во странство бидејќи на охриџани бизнисот не им одел.:facepalm:
ПОШТО СУМ МАЛЦЕ ПОПАМЕТЕН СЕА КЕ ПРОБАМ ДА ТИ ОБЈАСНАМ ...ЧИТАЈ ПАЖЛИВО

ИМАМ 1 ХЕКТАР ОРЕВИ (ВО СЛУЧАЈОВ) ЗА КОИ ТРЕБА ПОСТОЈАНО ДА ВЛОЖУВАМ ВО НАРЕДНИТЕ 3 ГОДИНИ ЗА ДА МОЖЕ ИНВЕСТИЦИЈАТА ДА ПОЧНЕ ДА МИ СЕ ВРАЌА ВЕЌЕ НА ЧЕТВРТАТА ГОДИНА ЗА ДО ОСМАТА ГОДИНА ДА СИ ГИ ВРАТАМ СИТЕ ВЛОЖЕНИ ПАРИ А ВО ДЕВЕТАТА ДА МОЖАМ ДА БИДАМ ВО ПЛУС. БИДЕЈКИ РАБОТАМ РЕНТАБИЛНО 10 ГОДИНА РЕШАВАМ ДА ПОСАДА НОВ ХЕКТАР СО ОРЕВИ И СЕГА ПАК МЕ ЧЕКА ИСТА СИТУАЦИЈА И СЕ ТАКА ДОДЕКА ДИШАМ.

ОВА ПОГОРЕ ТИ БЕШЕ БЕЗ СУБВЕНЦИИ А СЕГА ПОДОЛЕ КЕ БИДЕ СИТУАЦИЈА СО СУБВЕНЦИИ.

ИМАМ ЕДЕН ХЕКТАР ОРЕВИ, ДРЖАВАТА МИ ДАВА ДОБАР СТИМУЛ, МИ ГИ ПОКРИВА ВО ГОЛЕМ ДЕЛ ТРОШОЦИТЕ И ГЛЕДАМ ДЕКА МИ ОДИ ДОБРО ПА НАРЕДНАТА ГОДИНА ПОВТОРНО ИМАМ ВИШОК ПАРИ И ПОДИГАМ УШТЕ 1 ХЕКТАР. ТРЕТАТА ГОДИНА ПОДИГАМ УШТЕ 2, ЧЕТВРТАТА УШТЕ 4, ПЕТТАТА УШТЕ 8 ХЕКТАРИ, ШЕСТАТА УШТЕ 16, СЕДМАТА УШТЕ 32, ОСМАТА УШТЕ 64, ДЕВЕТТАТА УШТЕ 128, ДЕСЕТТАТА УШТЕ 256...

1+1+2+4+8+16+32+64+128+256= 512 ХЕКТАРИ

ВО ПРВИОТ СЛУЧАЈ ВО НЕКОЕ ОДРЕДЕНО ВРЕМЕ СУМ ПРОИЗВЕДУВАЛ ДА РЕЧЕМЕ 1 ТОН КОИ СУМ ГИ ИЗВЕЗУВАЛ И СУМ ВНЕСУВАЛ ВО ЗЕМЈАТА 5000 ЕУ А ВО ВТОРИОТ СЛУЧАЈ СУМ ИЗВЕЗУВАЛ 512 ТОНИ И СУМ ВНЕСУВАЛ ВО ЗЕМЈАТА 2 560 000 ЕУ САМО ЗАТОА ШТО ДРЖАВАТА МЕНЕ МЕ СУБВЕНЦИОНИРАЛА

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
ПРИЈАТЕЛЕ ТЕ ГЛЕДАМ ВАКА ДОБРО НАЧИТАН. СИ ВИКАВ ДА ТЕ ОДНЕСАМ КАЈ КОМШИЈАТ ПА ДА МУ ПОДОБЈАСНИШ МАЛЦЕ ЗОШТО МУ СЕ ИСУШИЈА ЦЕЛ ХЕКТАР ШТОТУКУ НАСАДЕНИ ОРЕВИ.
Зависи како ги засадил, во каква почва и какви биле насадите! Ако самите корења на расадот биле оштетени или претходно изумрени, родот нема да успее! Плус може и самата земја да не е погодна за ореви. Исто така можно е да не се правилно засадени!

Еве кај мене од некои ореви што остануваат несобрани или глодари ги однеле во земја, никнуваат млади оревчиња по нај природен пат!

Јас не паметам да сум чул, некој да наводнувал орев:eek: Инаку на секое растение кога се засадува се наводнува истиот ден, што немора да значи дека треба оревите секојдневно да ги наводнуваш!

И аман исклучи капс лок, ме очоре!

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Велиш милиарди евра има во извоз на ореви?
ПОЧНИ НАНАЗАД ДА ПРЕСМЕТУВАШ И КЕ ДОЈДЕШ САМА ДО ЗАКЛУЧОК (y)
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 19:29 ---
Зависи како ги засадил, во каква почва и какви биле насадите! Ако самите корења на расадот биле оштетени или претходно изумрени, родот нема да успее! Плус може и самата земја да не е погодна за ореви. Исто така можно е да не се правилно засадени!

Еве кај мене од некои ореви што остануваат несобрани или глодари ги однеле во земја, никнуваат млади оревчиња по нај природен пат!

Јас не паметам да сум чул, некој да наводнувал орев:eek: Инаку на секое растение кога се засадува се наводнува истиот ден, што немора да значи дека треба оревите секојдневно да ги наводнуваш!
ПРИЗНАЈ СИ САМ НА СЕБЕ ДЕКА ПА И НЕ СИ СЕ ЗАМАРАЛ КОЈЗНАЕ КОЛКУ СО ПРОБЛЕМАТИКАВА ЗА ДА ОСТАВИШ ПРОСТОР ДА ЧУЕШ И ВИДИШ ТАКВО МЕСТО ...А И СИГУРНО ЖИВЕЕШ ВО НЕКОЕ МЕСТО КОЕ ИЗОБИЛУВА СО ВОДА :sneaky:

Kajgana Shop

На врв Bottom