Субвенции за насад со ореви

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Еј ајде сега да не се праиме мали деца ако ветиле ако ветиле, ветуваа многу работи па не ги исполнија,20 и кусур години кој како дојде само ветува нешто, 0,1% да исполнеа од ветеното до сега кој ке беше како нас.
Дечково носел вода, па не носи бе ако не ти се исплати што друго да ти кажам.
АМААААААА МИ ВЕТИИИИИИИИИИИИИИ,навистина што се гомнари овие од вмбло гомнари се ама и ние како народ што знаеме да бидеме гомно тоа нешто невидена работа, имам лозја , насади со капини,рибизли,цреши кога сум во ќар кога сум во зијан,бадемите и оревите не стигнувам ни да каснам од нив што од чавки што од комшии лешинари, кивите редовно секоја година цела околија си прави сок јас ако наберам 200 до 300 кг сум добар, кроење наводнување итн.
Пред некоја недела удри град се утепа,кај мене немаше ништо чепнато затоа што пред 4 години јас ставив мрежи,пред некоја недела на прскање кога бев да носам чорба сите насобрани и гледаат како се ставени мрежите еден дури паметен се најде да каже дека тоа не се исплати ( а му се исплати да му го утепа градот лозјето )
немам јас ништо против субвенции,помагање од страна на државата ( иако никогаш не сум ги користел ) Но да не се претерува, ке рипнат сега овие ајде ВЕТИЈАААААА епа ветија де дај не бидете смешни жити се:pos:
Иначе да во право сте ако можеа за 3 врби да платат 1 милион евра па зашто за 100 ораси да не дадат 16 000 евра,ем торти ем курот тврд.

C

cige

Гостин
кажи го името на дедо ти да видиме дали стварно не ги зел субвенциите.....знаеш дека странаима за тоа....нуму на се фаниш на лага само......
--- надополнето: 17 јуни 2012 во 15:21 ---
знаете дека увозниците на стари возила бараа и тие некакви субвенции.......оти неможеле да ги продадат донесените коли....еми шо мислеа толку сме глупи да отидеме во словенија автсрија гењрманија и холандија и да си донесем сами.......на пример бмв шо го донесе мој пријател од холандија му чинеше се на се 3800, а тука слично го продаваа по 5500-6000....преку леб погалча сакаа сеа нека му дремат колите на сонце
Кажи на која страна да проверам?

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ti kazuvam deka ovie godini bez navodnuvanje ne moze da uspee nisto,barem prvite 2/3 god. mora d se navodnuvaat.
Жити бога кај ги најде тие ореви што сами си пропаѓаат ако не ги вадиш.

Овие кај мене во викендица беа засадени 3 пред 10-12 години сега има преку 10 стебла во цел двор и тоа секоја година едно десетина најмалце мора се корнат од земја.

Со орев најтешкиот дел од рабтоата е да земеш да ги собереш и да ги исчистиш друго не им треба ама баш ништо.

Член од
29 септември 2011
Мислења
2.135
Поени од реакции
2.318
Jas ja zboruvam vistinata brat ,kaj sum gi nasol,pa sigurno ne sum gi kupil od butik gi kupiv od covek so zemjodelska apteka,gi uvezuvaat od Srbija spored site standardi i kriteriumi za uvoz na nasad.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Jas ja zboruvam vistinata brat ,kaj sum gi nasol,pa sigurno ne sum gi kupil od butik gi kupiv od covek so zemjodelska apteka,gi uvezuvaat od Srbija spored site standardi i kriteriumi za uvoz na nasad.
Брат што си садел ореви ги слушал ли бе комуњариве они само на пченица и ориз сакаат пари да им даваат колачиња и торти се луксуз.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Kazuvam 2000 za cel dekar,kofa voda sekade nema brat nekade so cisterna se nosi i se oraat ne cela niva kako dr kulturi ama oklu drvoto se ora.
Како ќе ораш кога ќе ги уништиш корењата?
--- надополнето: 17 јуни 2012 во 19:37 ---
Не сум земјоделец , а баш би сакал да се појави некој земјоделец кој работи од поодамна и да ни кажи како е нивниот живот , колку им е приходот , трошоците ... споредба малце од порано и сега.

Според податоците од ДЗС .. во 2004та , земјоделското производство било речиси 1 милјарда евра , а трошоците им биле513 милиони евра (меѓуфазна потрошувачка). Субвенции 7,2 милиони евра.

Во 2008ма , земјоделско производство = 1.3 милјарди евра , трошоци = 652 милиони евра , субвенции = 30 милиони евра.

За последните 2 години немаме податоци , а за 2009та намалено е и производнството , а и трошоците , а зголемени се субенциите.

За последните 2 години нема податоци.

Значи ме интересира онака , без статистики ... како им е на земјоделците во нивниот џеб.
Имам еден пријател зима субвенции,а постојано се жали(кука),лани купи нов трактор,а оваа година нова прскалка што се закачува на трактор.Сега оди по ниви и прска.
Се надевам дека и за оваа работа нема да бара субвенции!

Член од
29 септември 2011
Мислења
2.135
Поени од реакции
2.318
Na taa strana poveke ne gi davaat site isplati i site listi so lica.Do lani gi imase site no ovaa godina ne se objavuvaat site listi.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Е сега дојдовне само на наводнувањето добар си напредуваме, уште малку ке дојдеш и до тоа дека на секој орев мораш да му туриш литар ипол вода за да го биде.
А тоа што е суша епа хебига бранко е крив,момче сериозен си со ова МОРА ДА СЕ НАВОДНУВА ? мислам тоа е твој проблем како што добивката е твоја,се разбираме или не ? Пред десетина години мене порој ми го однесе лозјето, други години град ми го утепувано, суша нема род,систем капка по капка,ама ракијата виното грозјето си се мој спечал исто како што си е и зијанот мој.
Така да не гледам како 4000 денари ти се малку за одржување на ореви,па ти да си насадил бе рибизли ке бараше овде 25 000 денари субвенции.
Ете рибизлата потфрли годинава што правиме со неа,капините ми се исушија да идам сега пред влада да барам субвенции ?
orevite navistina na nekoi mesta vo prvvite godini MORA da se navodnuvaat za da ne se isusat, potoa veke ne e problem,pa ne e sekade skopskoto pole pa da ima voda i vo podrumite
--- надополнето: 17 јуни 2012 во 23:56 ---
iako licno mislam deka dolznost na drzavata bi trebalo da e samo izgradba na sistemi za navodnuvanje

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Глеј дете. Влагам во продавница и има млеко 1 литар 40 денари српско и македонско. И јас намерно го купувам српското. Зошто? Бидејќи и едното и другото се субевнционирани со по 10 денари. Ако го купам македонското државата ќе ме земе 10 денари а ако го купам српското србинот ме части 10 денари. Во мој интерес е да не се трошат македонски производи. Бидејќи што повеќе се трошат па повеќе данок треба да платам. Конташ?
ОСИМ ДЕКА СИ ПРИГЛУП ...ТАКА МАЛКУЦКА ...ДРУГО БАШ И НЕ СКОНТАВ ...КОНТАШ?

ТАКА КЕ ИМ НАМАЛИШ НЕВРАБОТЕНОСТ НА СРБИТЕ, КЕ ИМ ГО ЗГОЛЕМИШ БУЏЕТОТ, КЕ ИМ НАПРАВИШ НЕКОЕ НОВО ПАТЧЕ И СЛИЧНО А ОВДЕ КЕ СИ ГО ИСКРШИШ ТВОЕТО АУТО ДОДЕКА ДА СТИГНЕШ ДО ПРОДАВНИЦА ЗА ДА КУПИШ СРПСКО МЛЕКО И УСПАТ КЕ СИ НАПРАВИШ МУАБЕТ СО УШТЕ МНОГУ СОЦИЈАЛНИ СЛУЧАИ ЗА ДА НЕ ТИ Е ДОСАДЕН ДЕНОТ
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 17:21 ---
Веќе има голем револт кај населението затоа што наместо 10 000 денари по декар владата им исплати само 4 000,беше најавено дека ќе следува уште една рата во која ќе бидат исплатени останатите 6 000 денари по декар но досега ништо од најавеното.Инаку владата уште ланското лето најави кратење на овие субвенции на 4 000 денари но одлуката паднала на уставен суд и истото беше оббјавено во службен весник.Е сега има многу луѓе кои се залетаа по тие субвенции и сега се осеќаат измамени,па затоа пишувајте слободно дали некој од вас има вакви насади и дали има некакви информации за исплата на субвенциите.
ПРИЈАТЕЛЕ, СИ ЗАБОРАВИЛ ДА НАПОМЕНЕШ ДЕКА ОВАА СУМА Е НАМЕНЕТА ЗА ПОДИГАЊЕ НА НОВИ ОВОШНИ НАСАДИ ПОД ОРЕВ И ДЕКА НЕ Е ФИКСНА ТУКУ ЗАВИСИ ОД ФАКТУРАТА КОЈА КЕ ЈА ДОСТАВИШ ЗА КУПЕНИТЕ САДНИЦИ.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
ОСИМ ДЕКА СИ ПРИГЛУП ...ТАКА МАЛКУЦКА ...ДРУГО БАШ И НЕ СКОНТАВ ...КОНТАШ?

ТАКА КЕ ИМ НАМАЛИШ НЕВРАБОТЕНОСТ НА СРБИТЕ, КЕ ИМ ГО ЗГОЛЕМИШ БУЏЕТОТ, КЕ ИМ НАПРАВИШ НЕКОЕ НОВО ПАТЧЕ И СЛИЧНО А ОВДЕ КЕ СИ ГО ИСКРШИШ ТВОЕТО АУТО ДОДЕКА ДА СТИГНЕШ ДО ПРОДАВНИЦА ЗА ДА КУПИШ СРПСКО МЛЕКО И УСПАТ КЕ СИ НАПРАВИШ МУАБЕТ СО УШТЕ МНОГУ СОЦИЈАЛНИ СЛУЧАИ ЗА ДА НЕ ТИ Е ДОСАДЕН ДЕНОТ
А значи заради тоа патиштата ни се како швајцарско сирење а јас па глуп мислев дека паризтската државна администрација,нереални пензии и субвенциите за земјоделци кои ни топат 60% од буџетот се криви за тоа.

Патем он е во право кога пиеш Српско млеко те части Српската држава зошто го субвенционира производот да има пониска цена,Затоа и центата на млекото во Србија е повисока отколку во околните земји.

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Абре луѓе преку леб погача барате. А кај ја стави заработката од оревите на кој немаш никаква работа едино за да ги исчукаш и да ги собереш и плус ако ги продаваш чистени да ги чистиш дома, шо тоа можеш да го правиш додека си гледаш ТВ. Еден килограм е 400 ден. Па не е малце пари на малку работа....
НИКОЈ НЕ БАРА НИШТО ПОВЕЌЕ ОД ОНА ШТО ГО СЛЕДУВА!

ЈАС МИЛО ИМАМ ТАКА НЕКОИ 5000 ДРВЦА (АМА СО БАДЕМ ...ИСТО Е) АЈ ОБЕРИ МИ ГИ 4999 ЗА МЕНЕ ЕВЕ 1 КЕ ТИ ГИ ОСТАВАМ ЗА ТЕБЕ ДА НЕ ШИРИШ МУАБЕТИ ПОСЛЕ ДЕКА СУМ БИЛ ПЕДЕР ...ПОСЛЕ ЈА 35 000 КГ КЕ СИ ГИ КРШАМ ДОДЕКА ГЛЕДАМ ТВ. И АКО САКАШ СЛУЧАЈНО ДА МИ ГИ ОТКУПИШ ЕВЕ И ТУКА КЕ ТИ ДАДАМ ПРЕДНОСТ И БАШКА ПО БАГАТЕЛНА ЦЕНА ОД 250 ДЕН ПО КГ. ;)
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 17:30 ---
Абре луѓе преку леб погача барате. А кај ја стави заработката од оревите на кој немаш никаква работа едино за да ги исчукаш и да ги собереш и плус ако ги продаваш чистени да ги чистиш дома, шо тоа можеш да го правиш додека си гледаш ТВ. Еден килограм е 400 ден. Па не е малце пари на малку работа....

ЈАС МИЛО ИМАМ ТАКА НЕКОИ 5000 ДРВЦА (АМА СО БАДЕМ ...ИСТО Е) АЈ ОБЕРИ МИ ГИ 4999 ЗА МЕНЕ ЕВЕ 1 КЕ ТИ ГИ ОСТАВАМ ЗА ТЕБЕ ДА НЕ ШИРИШ МУАБЕТИ ПОСЛЕ ДЕКА СУМ БИЛ ПЕДЕР ...ПОСЛЕ ЈА 35 000 КГ КЕ СИ ГИ КРШАМ ДОДЕКА ГЛЕДАМ ТВ. И АКО САКАШ СЛУЧАЈНО ДА МИ ГИ ОТКУПИШ ЕВЕ И ТУКА КЕ ТИ ДАДАМ ПРЕДНОСТ И БАШКА ПО БАГАТЕЛНА ЦЕНА ОД 250 ДЕН ПО КГ. ;)
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 17:38 ---
А значи заради тоа патиштата ни се како швајцарско сирење а јас па глуп мислев дека паризтската државна администрација,нереални пензии и субвенциите за земјоделци кои ни топат 60% од буџетот се криви за тоа.

Патем он е во право кога пиеш Српско млеко те части Српската држава зошто го субвенционира производот да има пониска цена,Затоа и центата на млекото во Србија е повисока отколку во околните земји.

ТАКА Е ПРИЈАТЕЛЕ, У ПРАВО СИ (y) НИЕ КЕ ГИ ЧАСТИМЕ СРБИТЕ, ОНИ КЕ НЕ ЧАСТАТ НАС И СИТЕ КЕ БИДЕМЕ ЧАСТЕНИ :pos: ...БАШКА ВАКА ИСКАЧА ДЕКА НИЕ СМЕ ПОГОЛЕМИ ФРАЕРИ И ЧАСИМЕ 20 МИЛИОНИ НАРОД А ОНИ 2.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882

--- надополнето: 20 јуни 2012 во 17:30 ---

--- надополнето: 20 јуни 2012 во 17:38 ---

ТАКА Е ПРИЈАТЕЛЕ, У ПРАВО СИ (y) НИЕ КЕ ГИ ЧАСТИМЕ СРБИТЕ, ОНИ КЕ НЕ ЧАСТАТ НАС И СИТЕ КЕ БИДЕМЕ ЧАСТЕНИ :pos: ...БАШКА ВАКА ИСКАЧА ДЕКА НИЕ СМЕ ПОГОЛЕМИ ФРАЕРИ И ЧАСИМЕ 20 МИЛИОНИ НАРОД А ОНИ 2.
Чекај бе пријателе ШТО тоа тебе те следува ? Тоа објасни го немора повеќе кажи што ти мислиш дека тебе ти селдува,субвенција од по 10 000 денари по дрво ? По декар што ?

Член од
20 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Не реков дека ќе се збогатат, баш напротив многу им значат. Ама ако зборуваме конкретно за ореви насади од искуство кажувам дека не им се потребни толку многу пари, зашто нема многу работа на нив! Има толку многу земјоделски гранки на кои стварно им значат овие субвенции кои молат да им бидат навремено пуштени на сметка за да ги користат за она што им треба, а не за да ги трошат отпосле на сосема други работи.
Ама ние сме алчен народ и никогаш не ни е доста.
ПРВО ДА ГО ПОПРАВАМ ПРИЈАТЕЛОВ И СИТЕ ДРУГИ. ТЕКОВНИТЕ СУБВЕНЦИИ СЕ 15 000 ДЕНАРИ ПО ХЕКТАР (1 500 ПО ДЕКАР).

СИ ВИДЕЛА ТИ 2-3 ГОДИШНА САДНИЦА ОД ОРЕВ ДА ИМА РОД? И СИГУРНА СИ ДЕКА ТАА ТУКУ ТАКА РАСТЕ БЕЗ ДА ЈА ОДОРААТ, ОКОПААТ, НАЃУБРАТ, ПОЛЕАТ, ОКРОЈАТ?

ЗА СИТЕ ГРАНКИ НЕ СЕ ИСТИ СУБВЕНЦИИТЕ БЕ МИЛО, ЗНАЧИ КАЈ КОЛКУ ТРЕБА СЕ ПОЈАЧУВА ИЛИ НАМАЛУВА СО СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ. ЕВЕ И КАЈСИИТЕ СЕ ДРВЦА ПА НИВ ГИ СУБВЕНЦИОНИРААТ СО 28 000 ПО ХЕКТАР ШТО Е СКОРО ДУПЛО.

СЕКОЈ НАРОД Е АЛЧЕН, НЕМОЈ ДА МИСЛИШ ДЕКА НЕ Е
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 17:50 ---
Чекај бе пријателе ШТО тоа тебе те следува ? Тоа објасни го немора повеќе кажи што ти мислиш дека тебе ти селдува,субвенција од по 10 000 денари по дрво ? По декар што ?
15 000 ДЕНАРИ ПО ХЕКТАР ...ГОДИШНО ЗА ДА ПОСАКАМ ДА ГО ЗГОЛЕМАМ ПРОИЗВОДСТВОТО (ДА ГИ ЧАСТАМ СИТЕ СРБИ ,,,МНОГУ НАРОД СЕ) :P

Kajgana Shop

На врв Bottom