Субвенции за насад со ореви

Член од
29 септември 2011
Мислења
2.135
Поени од реакции
2.318
Веќе има голем револт кај населението затоа што наместо 10 000 денари по декар владата им исплати само 4 000,беше најавено дека ќе следува уште една рата во која ќе бидат исплатени останатите 6 000 денари по декар но досега ништо од најавеното.Инаку владата уште ланското лето најави кратење на овие субвенции на 4 000 денари но одлуката паднала на уставен суд и истото беше оббјавено во службен весник.Е сега има многу луѓе кои се залетаа по тие субвенции и сега се осеќаат измамени,па затоа пишувајте слободно дали некој од вас има вакви насади и дали има некакви информации за исплата на субвенциите.

L

.Lost Angel.

Гостин
Јас си имам на мојата нива кај дедо ми во село 8 дрва со ореви и не ми треба субвенции од Влада (y) :sneaky:

Инаку доста се и 4.000 денари :)

Член од
29 септември 2011
Мислења
2.135
Поени од реакции
2.318
Ne se dosta ako treba da dades 2 000 za nasad,3 000 za oranje,2 000 za navodnuvanje i 2 000 a vestacko gubre :)

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Јас си имам на мојата нива кај дедо ми во село 8 дрва со ореви и не ми треба субвенции од Влада (y) :sneaky:

Експерт за сѐ. Земјоделец си, се занимаваш со одгледување ореви или вака од око процени дека се доста?

М

Мартин`

Гостин
Ne se dosta ako treba da dades 2 000 za nasad,3 000 za oranje,2 000 za navodnuvanje i 2 000 a vestacko gubre :)
Па неможе да се очекува за се државата да ти даде субвенции 100% од трошоците за целиот насад и негово одржување, а и според твојата пресметка испаѓаат 9000 денари уште 1000 каде. Инаку за кајсии е 2800 денари за лозови насади 4000 денари.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
Абре луѓе преку леб погача барате. А кај ја стави заработката од оревите на кој немаш никаква работа едино за да ги исчукаш и да ги собереш и плус ако ги продаваш чистени да ги чистиш дома, шо тоа можеш да го правиш додека си гледаш ТВ. Еден килограм е 400 ден. Па не е малце пари на малку работа....

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Абре луѓе преку леб погача барате. А кај ја стави заработката од оревите на кој немаш никаква работа едино за да ги исчукаш и да ги собереш и плус ако ги продаваш чистени да ги чистиш дома, шо тоа можеш да го правиш додека си гледаш ТВ. Еден килограм е 400 ден. Па не е малце пари на малку работа....
Ретко кој земјоделец се збогатил од субвенциите, 90% мака мачат крај со крај да сврзат.
И ако имате едно дрво орев во двор не е благодарно да се сметате себеси за експерти и да проценувате колку работа и труд има во одгледувањето ореви или било што. Јас не знам и не се правам паметна, ама сигурна сум дека не е само да ги собереш оревите што ќе паднат од небо.

intro

★ ★ ★★ ★
Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.360
Поени од реакции
1.060
доста му се оти не зависи од нив .... има некој кој од тоа живеат и секако дека им се битни секој денар

L

.Lost Angel.

Гостин
Експерт за сѐ. Земјоделец си, се занимаваш со одгледување ореви или вака од око процени дека се доста?
На оревот не му треба некои посебни работи па да фрлаш премногу пари и ред др ствари имам 8 ореви и од оревите кој верува нека верува кој не немора ама вадам па едно 2000 евра. Прво оревите ги требам и после тоа ги разнесувам по слаткарници 450 денари прошлата година ги давав :)

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
Ретко кој земјоделец се збогатил од субвенциите, 90% мака мачат крај со крај да сврзат.
И ако имате едно дрво орев во двор не е благодарно да се сметате себеси за експерти и да проценувате колку работа и труд има во одгледувањето ореви или било што. Јас не знам и не се правам паметна, ама сигурна сум дека не е само да ги собереш оревите што ќе паднат од небо.
Не реков дека ќе се збогатат, баш напротив многу им значат. Ама ако зборуваме конкретно за ореви насади од искуство кажувам дека не им се потребни толку многу пари, зашто нема многу работа на нив! Има толку многу земјоделски гранки на кои стварно им значат овие субвенции кои молат да им бидат навремено пуштени на сметка за да ги користат за она што им треба, а не за да ги трошат отпосле на сосема други работи.
Ама ние сме алчен народ и никогаш не ни е доста.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940

Па неможе да се очекува за се државата да ти даде субвенции 100% од трошоците за целиот насад и негово одржување, а и според твојата пресметка испаѓаат 9000 денари уште 1000 каде. Инаку за кајсии е 2800 денари за лозови насади 4000 денари.
НЕ, не се доста. Ако ВЕТИЛЕ 10 000, 10 000 треба и да дадат. Или сега им искрсна ова со партисково вработување на цајкани па за ВЕТЕНИТЕ субвенции нема пари. Благодарение на тоа ВЕТУВАЊЕ тие дошле на власт сега и треба истото да го исполнат.

L

.Lost Angel.

Гостин

НЕ, не се доста. Ако ВЕТИЛЕ 10 000, 10 000 треба и да дадат. Или сега им искрсна ова со партисково вработување на цајкани па за ВЕТЕНИТЕ субвенции нема пари. Благодарение на тоа ВЕТУВАЊЕ тие дошле на власт сега и треба истото да го исполнат.
Зарем има уште луѓе кои гласаат? :facepalm: Едно правило од старите кои го имам научено држава никогаш нема да ти даде плус, туку може само да ти земе така да за субвенции или пак за нешто што обеќале не можам да гласам :) да не бидам офтопик правилно е да се си дадат тоа што ветиле но на жими мајка јас не верувам - ( на збор )

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
И јас не верувам да ги дадат, али кажувам како треба да биде. И да им се отворат очите на граганите малку.

L

.Lost Angel.

Гостин
И јас не верувам да ги дадат, али кажувам како треба да биде. И да им се отворат очите на граганите малку.
Додека се има овци ќе се стриже а и за другите кои се малце без мозок не се замарам :) така да гледај си за себе за други кој има мозок ќе мисли ;)

М

Мартин`

Гостин
Чисто сумњам дека е ветено по 10.000 денари искрено, мада многу работи сите ветуваат а малку исполнуваат :) а и со волкави субвенции шансите за манипулација и непродуктивно користење на субвенциите значително се зголемуваат - на пример ќе насадат 10 хектари ореви ќе земат субвенции 10.000 по декар а нема ни да ги одржуваат насадите ни обработуваат.. секако ова мора да биде во соработка со корумпираните инспектори кој ќе лапнат некој процент и на терен нема ни да проверат.

10 хектари x 10.000 денари = 16 илјади евра

Kajgana Shop

На врв Bottom