Студирање во Словенија

Член од
10 декември 2011
Мислења
9
Поени од реакции
6
Jas odam sredno 'zaben tehnichar' no ucham vo italija a tuka shansite za da te primat na fakultet 'stomatologija' se premnogu mali bidejki gi pushtat samo tie sinovi na doktori na zabolekari na bogati lugje etc. Od prilika 2000 iljadi prijaveni primat samo 30-40. Shansite da odam tuka na fakultet se premnogu mali i zatoa sakam da odam vo slovenija. Dali znae nekoj da mi kazhe sho dokumenti mi trebat? I da ne znae nekoj od prilika od kolku prijaveni primat vo fakultet??
 
Член од
17 октомври 2010
Мислења
52
Поени од реакции
3
Ако може да добијам информација дали предавањата на универзитетот FERI во Марибор за информатичка технологија се изведуваат на англиски јазик и колку отприлика кошта сместувањето во Марибор ?
 
Член од
27 јули 2009
Мислења
12
Поени од реакции
15
Колку е партиципацијата за на факултетот?
 
Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
на електро,машински,медицина,информатика,градежен итн итн..не се плаќа, на некои е можно да има не знам, за овие ти кажувам оти сигурно не се плаќа :D
 

Ambasadorka.G

Poliglota
Член од
20 јуни 2009
Мислења
56
Поени од реакции
14
извини да прашам уште еднаш , партиципација и странските државјани не плакаат?
 
Член од
20 декември 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Дали има некој што студира на економаки во Словенија или знае некои информации поврзани со тој факултет? Ме интересира кои смерови ги има и на кој јазик се предавањата? Ако се на аглиски дали е потребно диплома FC или TOEFL? А ако се на словенски дали првата година ќе треба само јазикот да го учам? Друго нешто, дали ако аплицирам можам да аплицирам и на нашиот и на тој во Словенија како резерва ако не бидам примена на словенскиот... Било какви информации поврзани со економски би ми биле добредојдени :)
 
Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
А со колку просек заврши во средно и матура? И дали за упис има посебни квоти за граѓани со словенско потекло?
имам вкупно 81 поен.за квотите нормално дека има,на медицината има голема навала, исто и на информатиката.на друго нешто мислам дека ке немаш проблем за примање
 
Член од
15 јули 2011
Мислења
3
Поени од реакции
1
Zainteresirana sum za studiranje na fakultetot za primeneti umetnosti vo Ljubljana(Slovenija) . Dali nekoj od ovde mozebi ima informacii kolku cini participacijata za edna godina na toj fakultet ? Vi blagodaram odnapred:)
 

S.S

Член од
24 мај 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
Е вака сеа. Ја освен по форумиве, незнам каде на др мето би дошла до ваков вид информации па коа би можел некој да ме упати баш би му била благодарна. Чув дека стипендиите за Словенија биле укинати, дали тоа значи дека повеќе го нема оној џепарац и тие бонови и таа можност за викенд работа, бидејки ја колку што знам во Словенија факултетите не се плаќаат. Е сеа, доколку има некој др вид стипендија, што добиваш со неа уствари и преку што аплицираш? Ме интересира и за она уким размена на студенти, дали е можна доколку не си студент на уким, бид. ја сум 4та год.
Јас сакам да се запишам на Архитектура (У марибор нема, така да ќе морам у Љубљана), има ли некој што можда учи таму па да ми објасни дали можда се плажа факултетот, кој документи ти требаат и дали се полага приемен?
Фала однапред. :D
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Уште сега решив дека ќе одам во Словенија на пост дипломски, да се запишам на убрзан курс тука за јазикот или лесно се учи?
 
S

Shimamoto-San

Гостин
Уште сега решив дека ќе одам во Словенија на пост дипломски, да се запишам на убрзан курс тука за јазикот или лесно се учи?
Jaзикот, мислам дека лесно се учи, бидејки сестра ми студира во Љубљана и го научи течно да го зборува за само една година, во комуникација со Словенци и слично. Е знам дека има наши што се више 2-3 години таму што уште неможат да научат, но индивидуално е, а и плус знам дека тие што не успеале да го научат се движат само во кругови на Македонци и не комуницираат и се дружат многу со Словенците. Е сега убрзан курс не ти е на одмет, јас еве планирам да запишам факлутет во Марибор, но одев на убрзан курс по Словенечки, курсот траеше 5 месеци. За тоа време основата можеш да ја научиш па кога ќе отидеш ќе можеш да се разбереш колку-толку, да не бидеш како изгубен Германец.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom