- Член од
- 21 март 2012
- Мислења
- 3.277
- Поени од реакции
- 3.055
Јас гимназија имам завршено.Ќе се натегаме, ама ова не ти е на место. Учениците од ПТТ имаат огромен проблем со математиката на ФЕИТ, почнувајќи од гранични вредности, диференцијално и интегрално сметање, матрици и детерминанти, векторска алгебра во простор. Од друга страна, во Корчагин (најверојатно и кај другите гимназии со математички смер) се учи сето ова како задолжителен предмет. ПТТ може да е поврзано со Телекомуникацискиот смер на ФЕИТ, но не и со сите останати смерови. Брат ми заврши во ПТТ затоа и зборам. Пример, првите колоквиуми од електртехника 1 и 2 се однесуваат главно на субмикроскопските електрични и магнетни процеси, работи кои во ПТТ не ги учат. Исто така, нема предмет поврзан со програмирањето, што е огромен минус бидејќи кога ќе дојдат на ФЕИТ почнуваат апсолутно од нула (освен ако некој не си истражувал сам) и потребно им е време за да ги разберат основните поими на било кој програмски јазик. Додека да ги разберат поминала третата сесија.
Бидејќи на ФЕИТ не постои статистика од кое школо колку се успешни студентите, ќе ја земам матурата по математика како некој репер. Гимназиите ги држат првите места. Во Корчагин 5 години по ред не паднал ниту еден ученик на испитот по математика (ниту по македонски). Од друга страна, ПТТ е при дното на листата. Значи, матемaтиката им е слаба страна. Секоја чест на исклучоци, мора да ги има. Кога би бирал средно стручно школо ќе го изберам Михајло Пупин а на ПТТ нема ни да помислам.
Освен ако не иде во Корчагин секоја друга гимназија е гола вода.
Во ПТТ се учат практични работи + имаат и задолжителна пракса.4 години по ред да иде на пракса за насоката која сака да ја учи ќе и помогне многу + програмирањата прва година се гола вода тоа не знам човек кој ги нема поминато.
Физика највеќе ти зависи од професорот.
Математика бара вежбање огромно.
Кај мене тие што беа од ПТТ Електротехника ги имаа основите се што учевме само не го разбираа математичкиот дел.Гимназијалците најголем дел не го разбираа ни едниот ни другиот се од почеток учеа.
Во краен случај најважно е колку ќе учиш на факултет.Има и од Коце со редовно дадени испите,а од корчагин што во една година запишуваат 4та,3та,2ра и прва година предмети.
.