lo6ko piratot
безобразно реален
- Член од
- 2 април 2009
- Мислења
- 441
- Поени од реакции
- 56
или букова главаБукефал е елинизирано име на коњот на Александар,според Ѓорѓија Пулевски името на коњот бил Бикоглава
или букова главаБукефал е елинизирано име на коњот на Александар,според Ѓорѓија Пулевски името на коњот бил Бикоглава
Sevda..Sevdalinka (muzika)Sevdalina...simpaticno mi e toa ime.
Или српски шева,со што муабетот пак му е тука негдеpodlabokoto znacenje verojatno poteknuva od zborot seva=svetlina, grom, no i seva=sheva=disenje vo vrat?
po moe, svetica za sex....
http://www.definition-of.net/معنی-سيودهي सेवधि seva-dhi for śeva-dhi wealth-receptacle
potekloto mu e od IE jazicite, ne e od turski-arapski....na arapski sewda=crno
Заеби, и моата прабаба, Бога да ја прости се казваше Митра, ама не от димитрина, а по паспорт. Мани ке испаднем рода со Славјански и тогаз шо ке праимеМитра, баба ми бог да ја прости.
Оган = Сонце.
Антон и днес е много употрбјавано име в Бг, заедно с јордан (след Георги, Иван, Димитр е на 4 место), много се употрбјават Константин, Божана, Коста, Кирил, Васил, Цвета, Цветелина, Трајан, Спас. Зашто веке ги нема во Мк - много просто, заштото ги има в Бг. А това което го има в Бг, не требе да го има подобно во Мк. Просто нали.има многу добри и убави имиња од наши македонска литература помеѓу двете светски војни
Антон Панов - и самото име Антон е убаво машко име
романот Печалбари - Јордан , Константин , Божана , ќерка Симка ,Симка , Зафир
Ристо Крле - и самото Ристе е убаво македонско име ( дедо ми се вика Русе , баба ми Милица - сите си ја викаме Мица , Мицо ) ликови од романот Парите се отепувачка - главниот лик Митре , жена му Мара и ќерката Ката, Анѓеле
Коста Солев Рацин - и самото име Коста е убаво име , незнам зошто во денешно време не се употребуваат овие македонски имиња негови поштенски картички до невозвратена љувов Рахилка Фирфова - Раца.
Коле Неделковски - Коле добро име -
Васил Иљоски - ликови од романот Чорбаџи Теодос : Теодос , Кева , Арсо - совршени македонски имиња
Војдан Чернодрински - Македонска крвава свадба - Цвета , Дуко , Спасе , Трајан
Ѓорѓи Абаџиев - Пустина , ликови од романот Арсо ( ми се допаѓа името ) Глигор ,
и уште други писатели
Жалосно е ова , ретко кој од нас запомнил нешто од овие писатели - романи , се заборавивме што е наше
Да не отивод скроз офтопик , но морав да ја отворам тетратка да напишев прекрасни македонски имиња , во тоа време
Ги има и кај нас кој рече дека не можеби Цвета , Божана, Спас , исто поретко ама констрантин , коста , васил да ... иван исто мн често димитар исто ...Антон и днес е много употрбјавано име в Бг, заедно с јордан (след Георги, Иван, Димитр е на 4 место), много се употрбјават Константин, Божана, Коста, Кирил, Васил, Цвета, Цветелина, Трајан, Спас. Зашто веке ги нема во Мк - много просто, заштото ги има в Бг. А това което го има в Бг, не требе да го има подобно во Мк. Просто нали.
Чудо е како вие ги употребувате македонски имиња , а ние пак сакаме да смислиме и гледамо западњачко име , пример : Лука , Андреј , Изабела , Мила , Нера и други , мене ми е жал што заборавивме све што е македонско . Јас како македонец на моите деца ќе им дадам македонско имеАнтон и днес е много употрбјавано име в Бг, заедно с јордан (след Георги, Иван, Димитр е на 4 место), много се употрбјават Константин, Божана, Коста, Кирил, Васил, Цвета, Цветелина, Трајан, Спас. Зашто веке ги нема во Мк - много просто, заштото ги има в Бг. А това което го има в Бг, не требе да го има подобно во Мк. Просто нали.