Стари македонски имиња

Член од
20 април 2013
Мислења
29
Поени од реакции
15
Меѓу старите имиња не го спомнавте Србин.
од: "Турски документи за историјата на македонскиот народ, Скопје, 1971": стр. 60, с. Добрушево, стр. 95, сел. Волкосело, (Прилеп); стр. 143, сел. Јаболчиште (Велес)...

Пулевски: "Србин је име, христијанско и мушко, а срби се мнозина, иљи имиња..."
 

Semiramida

A prayer for the wild at heart kept in cages
Член од
27 јули 2013
Мислења
97
Поени од реакции
120
Како име мислсам го нема, а македонско презиме Србин го има кај македонците во Албанија . Инаку стари имиња за девојчиња што денес за жал ги нема: Kасија, Анастеа, Макрина,Јона и други ако ми текне ке напишам .Овие ми текнаа дека ги имале моите прабаби
 
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.190
Меѓу старите имиња не го спомнавте Србин.
од: "Турски документи за историјата на македонскиот народ, Скопје, 1971": стр. 60, с. Добрушево, стр. 95, сел. Волкосело, (Прилеп); стр. 143, сел. Јаболчиште (Велес)...

Пулевски: "Србин је име, христијанско и мушко, а срби се мнозина, иљи имиња..."

:facepalm: Јао туго моја,па тоа нели беше име на занимање,нешто како свињар.До кога со вашата пропаганда,сеуште не ви иде памет?Македон како име нели подобро звучи;).
 
Член од
20 април 2013
Мислења
29
Поени од реакции
15
:facepalm: Јао туго моја,па тоа нели беше име на занимање,нешто како свињар.До кога со вашата пропаганда,сеуште не ви иде памет?Македон како име нели подобро звучи;).

Ѓорѓи Пулевски: „Речник од три јазика“, 1875.:


Пн,
Што је Србин и какво је това име кажими да знам?
Од.
Србин је име, христијанско и мушко, а срби се мнозина, иљи имиња,
иљи људи а србиновци је ку^а која се зовед така. !

Етнограф академик проф. Др. Јован Ф. Трифуноски: (на српски)
Мушко лично име Србин, током турске владавине до 1912 године, и касније до завршетка Другог светског рата, било је раширено у западним крајевима данашње Македоније.Ти крајеви су: околина Гостивара и Тетова (или област Полог), околина Кичева, Брода (или област Порече), околина Дебра, Струге, Охрида, Велеса (област Бабуне), Битољско-прилепска котлина, област Железник или Демир-хисар итд.
То су истовремено и крајеви раширености средњовековних словенских племена - Брсјака и Мијака. ...
У бројним селима наведених крајева, по житељима са личним именом Србин, данас потичу: 1) родови звани Србиновци; 2) делови села званих Србиновска махала; 3) и бројна топографска имена, на пример: Србинова њива, Србинов камен, Српска река (код Струмице), Србинце и други.
Занимљиво је и то да је свака жена удата за мушкарца са именом Србин од венчања добијала име Србиница.
Ја сам у родном селу Врутоку на извору Вардара код Гостивара дечаштво (1914-1925) провео у кућној задрузи са око 20 чланова.Старији брат мога оца Филип имао је крштено име Србин и умро је око 1940. године.А његову жену, са девојачким именом Израелка (скраћено: Иза) ја са својом браћом и сестрама називао сам стрином Србиницом.Примера таквих имена мушкараца и жена било је много.
Само у ближој околини Гостивара мушкараца са именом Србин, и њихових жена у народу званих Србиница, у међуратном периоду (1918-1941 г.) познавао сам у овим селима: Печкову, Здуњу, Горњој Ђоновици, Сушици, Врутоку, Среткову, Церову, Тајмишту итд.
...

:icon_mrgr:
Задоволен?
--- надополнето: 15 ноември 2013 во 01:47 ---
Уште малце...

Вака, во Турски документи за историјата на македонскиот народ, Скопје, 1971:

Село Јаболчиште: Србин - тројца, (стр 143)

Село Добрушево: Србин - тројца, (стр. 60)

Село Сопотница: Србин - тројца, (стр. 540)

Село Дивјаци: Србин - тројца (стр. 541)

Село Волкосело: Србин – двајца, (стр. 95)

Село Катраница: Србин - двајца...

Село Горничево: „Димитри, Србин; Спас Ковач; Белче Калко; Ѓорѓо Вишниќ...”…, (стр. 569)


:icon_lol: и без навреда ...
 

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.718
Меѓу старите имиња не го спомнавте Србин.
од: "Турски документи за историјата на македонскиот народ, Скопје, 1971": стр. 60, с. Добрушево, стр. 95, сел. Волкосело, (Прилеп); стр. 143, сел. Јаболчиште (Велес)...

Пулевски: "Србин је име, христијанско и мушко, а срби се мнозина, иљи имиња..."
Србин е остаток од средновековието.
Меѓутоа имајќи во предвид дека после втората половина на 19 век има национална конотација не вреди да се дискутира.
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.163
Турски документи за историјата на македонскиот народ, Скопје, 1971:

Оф-топик малце...

Знаеш ли од каде би можел да ја најдам книгава? Оти ја барам подолго време но без успех.
 
Член од
20 април 2013
Мислења
29
Поени од реакции
15
Оф-топик малце...

Знаеш ли од каде би можел да ја најдам книгава? Оти ја барам подолго време но без успех.
Национална и универзитетска библиотека
Бул. "Гоце Делчев" бр. 6, Скопје
 
Член од
20 април 2013
Мислења
29
Поени од реакции
15
Меѓутоа имајќи во предвид дека после втората половина на 19 век има национална конотација не вреди да се дискутира.
Да ли сакаш, со тоа, да кажаш дека Пулевски беше Србин?
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Или во источна Македонија тоа “харитос“ (убав - всушност поточно е : ДОПАДЛИВ) е : “харесва“, или пак малку изменетото во српскиот јазик е : “красно“ , кај нас е : “украсен“ (накитен за да биде убав) во Русија “красно“ е “црвено“, затоа што црвената боја е убава - нешто најубаво, па од тука доаѓаме до Богот Арес кој е црвен (ЈАРОСАН) во лицето од бес и затоа што ЖАРот (“ј“ - се чита и како “ж“) е црвен, а исто таков е и ЖАРОТ на БИТКАТА во која Богот Арес доаѓа до израз...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom