Стапици за глувци и стаорци- импровизирани и без отрови/хемикалии

Член од
12 март 2009
Мислења
20.186
Поени од реакции
16.325
За глувци, кокошки, па дури и зајаци знам...
И сум видел.
Ама за змии???
Не ми е познато,
да ласица јаде змии.
Imashe, vo Strumichko selo imale problem, ne se sekavsm dali so gluvci, pa donele zmii, pa mnogu zmii pa donele lasici, ama otkako gi potamanile zmiite se navrtele na kokoshkite..
btv mislam deka kontejnerskite machki se aspirin i za gluvci i za zmii, edino ne znam do koja velichina staorec, za pogolemi nevestulkata e zakon

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.700
Imashe, vo Strumichko selo imale problem, ne se sekavsm dali so gluvci, pa donele zmii, pa mnogu zmii pa donele lasici, ama otkako gi potamanile zmiite se navrtele na kokoshkite..
btv mislam deka kontejnerskite machki se aspirin i za gluvci i za zmii, edino ne znam do koja velichina staorec, za pogolemi nevestulkata e zakon
Тоа може да функционирало само во Муртино,
таму се сите „змии“ собрани...
Од Еднокуќево, Ново Село, Сушица, Василево... Змиите самите бегаат.

Член од
17 ноември 2013
Мислења
22
Поени од реакции
11
Луѓе, ми треба помош. Имам подрум во кој чувам гајби со јапонски јаболка, обични јаболка итн. Прередувајќи ги приметив дека овие две се вакви, а имаше и едно обично јаболко изгледаше како првата слика. Се плашам многу да не има глувци. Инаку се наоѓаа овие во внатрешноста на гајбата. Исто така имам гајба со круши, дуњи, компири, кромид меѓутоа не приметив ништо. Исто така немаше други траги околу, не можев да приметам. Имам дворска мачка исто, меѓутоа многу се гадам од глувци. Дали да земам стапици, локумчиња ? Некој совет ве молам

Attachments

Член од
14 август 2018
Мислења
4.823
Поени од реакции
10.690
Луѓе, ми треба помош. Имам подрум во кој чувам гајби со јапонски јаболка, обични јаболка итн. Прередувајќи ги приметив дека овие две се вакви, а имаше и едно обично јаболко изгледаше како првата слика. Се плашам многу да не има глувци. Инаку се наоѓаа овие во внатрешноста на гајбата. Исто така имам гајба со круши, дуњи, компири, кромид меѓутоа не приметив ништо. Исто така немаше други траги околу, не можев да приметам. Имам дворска мачка исто, меѓутоа многу се гадам од глувци. Дали да земам стапици, локумчиња ? Некој совет ве молам
Не брзај, и не паничи..
Јаболката може биле начнати уште пред да ги купиш, а да не си приметила!
Па уште и на други овошки, се да остане читаво.. сумњам!
Можеш да пробаш со ореви или некој други јаткасти плодови, оти глувците ги обожаваат тие..
Купи малку, остај ги, и приметувај дали нешто се случува.

Ако стварно испадне дека имаш глувци, о том по том..

Член од
17 ноември 2013
Мислења
22
Поени од реакции
11
Не брзај, и не паничи..
Јаболката може биле начнати уште пред да ги купиш, а да не си приметила!
Па уште и на други овошки, се да остане читаво.. сумњам!
Можеш да пробаш со ореви или некој други јаткасти плодови, оти глувците ги обожаваат тие..
Купи малку, остај ги, и приметувај дали нешто се случува.

Ако стварно испадне дека имаш глувци, о том по том..
Домашни се, си викам ќе приметевме. На обичните јаболка, делишес, годинава премногу скапаа, а секоја година исто се третираат,а едно беше како на првата слика од јапонското. Зато ми е страв да не е од глувци... Другите работи, овошки, дел зеленчук се на поразлични страни.. Толку многу се гадам и имам фобија..уфф

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.274
Поени од реакции
15.396
Zdravo
Ke ve molam za sovet i iskustva - kako da se oslobodam od gluvci vo kancelatijata...mali sitni se povejke gi gledam...
Kako da se oslobodam? Sto da stavam? da gi odbiva da vleguvaat...
За во канцеларија е полесно....купи од електронските растерувачи на глувци. Јас ставив во едниот дел од подрумите(имам 2 дела) и во тој дел сега не гледам да влегол глушец. Можно е да од уредот. Тој функционира на принцип што испушта звук што ги иритира глувците, а ние не го слушаме тој звук. за нас тоа би било како некој да стружи со стиропор по стакло од прозор!!!!!

Отрови не препорачувам од лошо мое искуство, татко ми ставил, па глушецот со пследните сили се пикнал во место каде неможев да го најдам со месеци. Се затру од миризба цел подрум

Лично преферирам класични стапици, со тоа што кога ќе се фати еднаш глушец мора со жешка вода да се попари стапицата, бидејќи глувците го сеќаваат мирисот на предходниот глушец. Имам користено и метод 1 стапица-1 глушец, бидејќи ги најдов во една продавница за 35 денари, и не жалев пари

ПС:јас имам истепано глувци колку сите членови на форумов(не на оваа тема, туку буквално сите)...и тоа помножено со 2...3...:tapp:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.306
Лично преферирам класични стапици, со тоа што кога ќе се фати еднаш глушец мора со жешка вода да се попари стапицата, бидејќи глувците го сеќаваат мирисот на предходниот глушец.
Nema vrska muabetot, cela familija im ja srediv, ni ja izmiv, ni ja popariv. Klavas mamec, se fakja, mu pravis so mu pravis :sneaky: ,repetiras i jovo na novo.
Автоматски споено мислење:

Домашни се, си викам ќе приметевме. На обичните јаболка, делишес, годинава премногу скапаа, а секоја година исто се третираат,а едно беше како на првата слика од јапонското. Зато ми е страв да не е од глувци... Другите работи, овошки, дел зеленчук се на поразлични страни.. Толку многу се гадам и имам фобија..уфф
Obicno kade ima gluvci ke vidis i gomnenca od gluvci. Jadat serat palenite.
Stavi edna stapica, ako se fati znaci imas gluvci. Obicno vo drustvo odat ako se obicni, ako e staorec togas mozi da e samo eden. Mackite generalno ne se zamaraat so staorci.

Член од
17 ноември 2013
Мислења
22
Поени од реакции
11
Пак јас, имаме дефинитивно глушец во подрумот. Купив стапица од земјоделска аптека пред два дена и ја поставиме, стапица со сопствена мамка, како восок, до гајбата со јапонски јаболка, ја има одминато стапицата и повторно е јадено од јаболката Давајте совет луѓе. Дали да ги преместиме/исфрлиме сите овошки кои стојат во подрумот или да поставам уште стапици ? Премногу ми е грозно а чуваме доста работи кои ги користиме

Едит: Која е цената на службите за дератизација отприлика ? Доколу некој има искуство

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.274
Поени од реакции
15.396
Пак јас, имаме дефинитивно глушец во подрумот. Купив стапица од земјоделска аптека пред два дена и ја поставиме, стапица со сопствена мамка, како восок, до гајбата со јапонски јаболка, ја има одминато стапицата и повторно е јадено од јаболката Давајте совет луѓе. Дали да ги преместиме/исфрлиме сите овошки кои стојат во подрумот или да поставам уште стапици ? Премногу ми е грозно а чуваме доста работи кои ги користиме

Едит: Која е цената на службите за дератизација отприлика ? Доколу некој има искуство
Јас најмногу глувци сум фатил на јатка од орев....многу е битно што ќе ставиш на стапицата

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.779
Поени од реакции
2.921
Nema vrska muabetot, cela familija im ja srediv, ni ja izmiv, ni ja popariv. Klavas mamec, se fakja, mu pravis so mu pravis :sneaky: ,repetiras i jovo na novo.
Автоматски споено мислење:

Obicno kade ima gluvci ke vidis i gomnenca od gluvci. Jadat serat palenite.
Stavi edna stapica, ako se fati znaci imas gluvci. Obicno vo drustvo odat ako se obicni, ako e staorec togas mozi da e samo eden. Mackite generalno ne se zamaraat so staorci.
Од мое искуство само малечки глувчиња неискусни можат да се фатат на непопарена стапица а веќе користена, тие повозрасните се помудри.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.703
Поени од реакции
42.288
лепак е најпрактичен каде што имате храна. Отров никако.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.779
Поени од реакции
2.921
лепак е најпрактичен каде што имате храна. Отров никако.
Ми се имаат одлепувано доста, најпрактично е отров ама неможев да ставам ради детево, па морав стапици ама рачунај куќа кај што влегол глушец глувци не е веќе тоа, они копаат канали и швајцарско сирење ги праат ѕидовите на фасадата, тоа или продавај или руши еднаш влегле стално ќе влагат преку исти канали .:toe:

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.274
Поени од реакции
15.396
Во студенскиот дом Гоце делчев користев метода на затинање на дупките од каде доаѓаа глувците со смеса од толчено стакло помешано со гипс. тоа неможат да го дрбат со забите

Kajgana Shop

На врв Bottom