Стан под кирија или цел живот кредити.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.626
Поени од реакции
6.028
Па некој мора да купи станови за да ги издава.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.300
Поени од реакции
4.636
Стан под кирија или цел живот кредити

Работниот век поминува под стрес да се плаќаат ратите, но сатисфакцијата е што станот ќе остане во ваши раце
Соња Маџовска


Што е поисплатливо - да се купи стан на кредит или да се живее под кирија. Велат, кешот е закон, ама кај нас се ретки оние што можат да си го дозволат тоа задоволство, односно да купат стан во готово и да спијат мирно, без стресови секој први во месецот кога треба да се исплати ратата.

Македонските граѓани, главно, живеат на кредит. Дебел минус на дебитните, а уште поголем е оној на кредитните картички, кола на кредит, ама кредитот за стан е убедливо најстрашен. Сепак, и покрај стресот, 90 отсто од становите се купуваат на кредит.

„Подобро е да купам стан на кредит со висока камата и да го отплаќам и 30 години, ама барем знам дека еден ден тој ќе биде мој отколку да плаќам кирија. Така парите ќе одат во ветер, а и по 30 години плаќање месечна кирија во просек од по 200 евра, на крајот пак ќе немам ништо свое“, вели еден скопјанец. Како него размислуваат најголемиот број од нашите граѓани, кои заглавуваат со кредити до гуша за да имаат свој покрив над глава.

Решавањето на станбеното прашање е еден од најтешките проблеми, особено за младите брачни двојки. Секој сака да дојде до свој покрив над глава, но прашањето е што е наједноставно и најисплатливо. Младите најчесто се решаваат да купат стан на кредит, но само доколку им помогнат родителите со пари за учество, па останатото го плаќаат сами од нивните скромни плати.

Според пресметките што ни ги дадоа банките и Агенциите за недвижности, најмногу се бараат станови до 60 квадратни метри, по цена од 1.000 евра за квадрат, за кој треба да се платат вкупно 60.000 евра. Банкарите велат дека во овој случај најисплатлива варијанта е пола-пола, односно 30.000 евра да се платат во кеш, а за 30.000 евра да се земе кредит. Од Стопанска банка, каде што речиси секој втор има земено станбен кредит, велат дека најчесто станбените кредити се земаат со учество, бидејќи ретко некој е до толку кредитоспособен за да земе кредит за целиот износ на чинење на станот. Во оваа банка ни направија пресметка за купување стан, кој чини 60.000 евра, со учество од 20.000 евра, а кредит од 40.000 евра. Номиналната годишна каматна стапка е 6,5 отсто фиксна за првата година, а е променлива за останатиот период, но во моментов е 7,4 отсто. Ако отплатата е на 30 години, месечната рата во првата година ќе изнесува 252 евра, а потоа 277 евра во следните 29 години со сегашното ниво на камати. Вкупните потребни месечни примања на кредитобарателот и кокредитобарателите треба да изнесуваат 903 евра, или 55.531 денари.

За 30 години, за кредитот од 40.000 евра, клиентот ќе и' плати на банката 99.420 евра. Но, ако се земе и учеството од 20.000 евра, тогаш овој стан чини вкупно 119.420 евра.

Искуството на Агенциите за недвижности потврдува дека оние што имаат пари за учество, околу 30 отсто од цената на станот, и се кредитоспособни најчесто се решаваат да купат стан, додека оние што немаат ниту пари за учество ниту се кредитспособни, немаат друг избор освен да одат под кирија.

Месечната кирија за истиот стан од 60 квадрати чини 200 евра доколку станот е ненаместен. За овој стан кираџијата за 30 години ќе плати вкупно 72.000 евра доколку во меѓувреме не се зголемат кириите.

Според овие наши пресметки, излегува дека разликата меѓу купен и изнајмен стан е 47.420 евра, односно толку ќе платите помалку ако 30 години живеете под кирија, наместо да купите стан на кредит што би го плаќале, исто така, 30 години. Но, да нема забуни, станот под кирија ќе му остане на газдата, кој добро се збогатил од вашите пари, а оној што вие ќе си го купите, останува ваш или на вашите деца.

Од Агенциите за недвижности велат дека оној што има пари купува, а оној што нема живее под кирија. „При купувањето или изнајмувањето стан влијаат повеќе фактори. Локацијата, дали зградата е нова или стара. При изнајмување, на пример, важно е и дали станот е наместен и со каков мебел или е празен. За 60 квадратни метри стан кириите се движат меѓу 200 и 350 евра. Празен стан може да се најде и за 150 евра. Додека при купување нов стан, најважно е дали клиентот има 30 отсто да даде учество од цената на чинење и дали е кредитоспособен за останатиот дел од доплатата“, објаснуваат од Агенцијата за недвижности „Асторија“, додавајќи дека најбарани се малите станови.

Оттаму велат дека во овој период, сепак, повеќе се бараат станови за изнајмување, додека за продажбата интересот е помал.

Македонските граѓани велат дека повеќе би оделе на варијантата на купување стан отколку под кирија, но проблем се каматите. Тие постојано се жалат дека кај нас каматите се превисоки и затоа отплатата е долга и стресна.

Каматите за станбените кредити во домашните банки се движат околу 8 отсто, во Словенија тие се движат околу 4 проценти, во Хрватска до 7 проценти, во Германија малку над 3 отсто. Повисоки камати од нас имаат Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора. (С.М.)
Цената на становите се зголемила за 50 отсто
Истражувањето на Народна банка на Македонија покажа дека вредноста на становите во Македонија од 2000 до 2007 година пораснала за безмалку 50 отсто. Оваа анализа за првпат во Македонија дава индекс на цените на становите, според кој можат да се издвојат неколку тренда во движењето на нивната цена во периодот 2000-2007 година. Имено, во земјава има нагли промени на цената и на рентите, кои најмногу зависат од понудата и од побарувачката на станови. „Периодот од 2000 до крајот на 2003 година се карактеризира со силен пораст на цената, во просек од околу 10 отсто годишно. Во овој период становите поскапеле за околу 46 отсто. Исклучок од генералниот тренд за овој период претставува 2001 година кога цената бележи стагнација. Во периодот од 2004 година до крајот на 2006 година, цената на становите, главно, стагнира, со благ надолен тренд, при што тие на крајот од 2006 година биле поевтини за околу 9 отсто од крајот на 2003 година“, се вели во анализата на НБМ. Анализата покажува дека во 2007 година цената повторно забележала силен пораст, така што на крајот од годината, во однос на крајот на 2006 година, тие биле поскапи за околу 11 отсто. (Ек.Р.)

ИЗВОР.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ајде моето мислење во врска со цела оваа ситуација а со тоа и ќе покажам во која насока сакам да оди темава.
Хммммммммммм мејнстрим медиумот убаво ви објаснува дека имате збор. А изборот е змија да ве клукни или магаре да ви го лупни, дали сте за ВМРО ДПМНЕ или за СДСМ, цел живот ќе живеете под кирија и ќе немате свој дом или ќе земете кредит на 30 години па ќе робувате на банкарскиот систем со лихварски камати па на крај истиот тој банкарски систем ќе создаде вештачка криза преку намалување на оптекот на пари во опшеството и со тоа ќе ви го земе тој стан и пак ќе немате сопствен дом.
Ејјјјјјјјјјјјјјј за еден стан плаќате три размислете малку :uvo::
Турците овде владееле бездомници немало, денеска во слободна независна Република Македонија имаме бездомници дури и премногу, покрај сета технологија, компјутери роботизација имаме и бездомници. Што не е во ред со оваа слика, размислете малку. Во пазарно опшество кога некој производ или продукт не се бара цената оди надолу, кај нас има многу бездомници кои што не можат да си дозволат стан, а кај оди цената размислете малку дали ви е тоа логично :uvo::

Воглавно се знае мојот став за факултетите и факултетските дипломи, ама да се повторам факултетската диплома најдобро што може да се искористи е како гз папир после голема нужда. Ама искрено сакам да ми докажете дека не сум во право, посебно на тие од економски и архитектура. Замислете решение сите да имаат сопствен дом како во турско и како да се постигне тоа, значи нема бездомници, луѓе под кирија и станови со високи лихварски камати. На темава не треба тупење утопија ова она, едноставно опуштете го умот и размислете медитирајте на ова, и не е битно колку фантастично нереално надвор од оваа планета ви изгледа идејата за решение на овај проблем, едноставно изнесете ја на темава, можеби таа идеја е која што ќе го промени ова прашање. Тоа важи за сите не е битно имаш немаш факултет години искуство, едноставно размислете и изнесете како идеја, па да видиме до каде ќе не однеси....
Живи и здрав бил @bucio еве ти го одговорот после 7-8 години...Нормално по битка сите генерали се паметни
Пресметка за последните 10 години ако си изнајмил и купил стан
Ретро вредности од последните 10 години
Цена 50000 евра (се е во евра)
Камата на кредит 7% (во 2007ма фиксна може и 8-9% да беше)
учество 30% 15000 (2007)
Должина на кредит 15 години (2007ма)
Пораст на кирија 2% годишно (просек 2007-2017)
Камата на депозит 3% годишно (конзервативна инвестиција и за секого просек 2007-2017 годишно орочување)
Инфлација 3% годишно (просек 2007-2017)
Данок на имот 0.1% годишно (константен имаше мали измени)
Данок на приход 10% годишно (некои не плаќаат ама законски да е чисто)
Трошок за купување 1%
Трошок за продавање 1%
Трошок за одржување 1% годишно (пресметка за празен стан)
Капар 1 месечна рата
Раст на цена на недвижност 1% годишно грубо толку е просек може и помалку
--------------------------------
Сума сума ако си давал крија над 193 евра месечно си во загуба со изнајмување се што е под е добивка пресметано во 2007!
Реално во 2007 за Стан во СК од 50000 евра (празен) можеше да се најде за 150-160 евра...
Значи еве со 160 евра месечна кирија и пресметан раст и сите можни трошоци заштедата е 33 евра месечно или 33Х12Х10години=3960 евра плус ако си бил под кирија 10 години или си купил и продал стан за 10 години ова мора зошто кеш со кеш се споредува. А кој купил во 2007 е во загуба исто 3960 отколку парите да ги ставал од кредитот во депозит...ова е пресметано ако си има 15000евра во кеш ако и тие се од кредит загубата е уште поголема...
https://www.nytimes.com/interactive/2014/upshot/buy-rent-calculator.html
Кој сака нека си игра со броеви...или нека ме дополни.

Мала шпекулација за понатаму...живи и здрави биле!!!
Еве една пресметка со мои претпоставки за следните 15 години, значи мои лични претпоставки. Земени се 15 години поради амортизација на кредит и поради тоа што е многу тешко да се претпосави за подолг рок за 30 години може се да се случи.
Цена 50000 евра за исто да биде е земена
Камата на кредит 6.5% толку е обично СВТ за сите години вкупно(има фиксни и пониски камати за првите 3-5 години ама претпставка ми е дека ќе растат каматните стапки во иднина и ќе биде погоден варијабилниот период), има субвенционирани ама тие имаат сосема други услови и неможе секој да ги добие плус се и на 30 години што е чиста шпекулација.
учество 15% 7500 (има сега со помало учество од порано)
Должина на кредит 15 години (објаснето горе)
Пораст на кирија 2% годишно (сметам дека исто ќе биде)
Камата на депозит 2.5% годишно (сега е 1.5-2% денари за 12 месеци депозит мислам дека ќе оди нагоре)
Инфлација 2.5% годишно (мислам дека благо ќе се намали во просек)
Данок на имот 0.1% годишно (се надевам дека нема да го зголемат)
Данок на приход 10% годишно (исто :) )
Трошок за купување 1% (исто)
Трошок за продавање 1% (исто)
Трошок за одржување 1% годишно (пресметка за празен стан толку е стандард)
Капар 1 месечна рата (исто)
Раст на цена на недвижност 1% ( е ова е шпекулација најтешка за погодување сега би бил 0% ама за 15 години период очекувам некој слаб раст во просек)
--------------------------------
Сума сумарум кирија од 158 евра. За стан од 50000 евра на пазар сега е 180-190 евра(плаќање од напред за година дена итн не е вообичаено) или добивка со купување од еве 185-158=27 евра месечно или 27Х12Х15=4860евра добивка од купување за 15 години. Значи генерално се исплати. Јас лично не би земал ама би го советувал просечниот Македонец да размисли за купување на недвижност.
Инаку мене есапот ми е дека може да направам повеќе од 4.0% поврат на капитал(тоа со депозитот) годишно колку што е потребно да се израмни купувањето/продавањето со изнајмувањето.
Или ако најдеш нешто што има сличен ризик со недвижности или сакаш поголем ризик и мислиш ти се исплати за добивка од над 4.0% земи го...и не се бавтај со недвижности (доста упростено кажано).
Како да е ништо не е 100% сигурно и е посложено од што изгледа.
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.038
Поени од реакции
11.366
Раст на цена на недвижност 1% ( е ова е шпекулација најтешка за погодување сега би бил 0% ама за 15 години период очекувам некој слаб раст во просек)
Последниве 3-4 години има просечен пад од 2-3% годишно, ептен ти е оптимистички ова. Со хиперинфлација на изградба на станови се очекува да продолжи да паѓа (ваљда со истите 2-3% годишно).
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.300
Поени од реакции
4.636
Последниве 3-4 години има просечен пад од 2-3% годишно, ептен ти е оптимистички ова. Со хиперинфлација на изградба на станови се очекува да продолжи да паѓа (ваљда со истите 2-3% годишно).
Очекувам да паѓа па да расте за 4-5 години ама не да тешко се предвидува...генерално на многу долг рок ја следи инфлацијата за ова Шилер доби нобелова награда за економија...ваљда е во право човекот. Што знам...Типот земал статистика за САД и на рокови од стотина години. Така да незнам...а зависи и од многу други фактори посебно за 10-15 години. Не е толку просто...многу тешко се предвидува тоа. Бројката ми е од ракав...иако зависи доста целата пресметка од тоа...што повеќе кажува дека има доста поголем ризик од што се мисли.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.885
Zarabotkata e seuste preku 100% na izgraden m2 stan vo sk. itekako ke se gradi, od nisto drugo nema takva zarabotuvacka.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.300
Поени од реакции
4.636
E тука е чудното...зголемена изградба и дозволи за градба се асоцирани со раст на цените е сега а кај нас не растат а од друга страна зголемена добивка(нема релевантни податоци) е асоцирана со пад на цените најди му нзс.
А друго периоди на исплатливост на рента се пократки од неисплатливост (исто не се сигурни податоците) горе посочениот модел не е идеален си има фалинки. А од друга страна па растот на цената е асоцирана со висина на инфлација на долг рок и обично периоди кога растот на цената е под инфлацијата го следат периоди на раст над или во ниво со инфлацијата. Немаме еден асален индекс на цени а тек други податоци.
А од четвтра пак страна од технички аспект (анализа) има периоди на пад мерени во години па на раст мерени во години.
Плус има демографски фактори и психологија на пазар. За каматни политики има погоре и тоа е фактор. Плус бонус државна политика...плус класична понуда побарувачка плус фактори од градежен бизнис...има уште ме мрзи да пишувам.
Ако ги земеш сите фактори и се реши моделот добиваш 2 Нобелови награди и бонус милијади долари...ЈБГ да беше толку лесно....
Кафански муабети со шарска :masa:...е тоа е забавно.:kajgana:
 
Последно уредено:

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.394
Поени од реакции
5.228
Пресметката е дека ако на пример земеш кредит од 20 000 евра, вкупно имаш за враќање 41 807 евра, ако каматната стапка е 5% и ако кредитот го отплаѓаш 30 години.
Значи на крај ти си дал 21 807 евра повеќе од она што реално ти фалело (20 000 евра).
Така да , не ми се свиѓа идејата со земање кредити, иако како што е поставено моментално општественото уредување (остар капитализам), нема многу други опции.
Друга работа е што каматната стапка е обично променлива во последните години, што значи дека ратата на кредитот може да биде и повисока.
Мислам дека и новиве градоначалници не требаше да ја водат кампањата за Скопје толку интензивно, како којзнае што да ќе се прави тука, туку тие пари да се пренасочеа за другите градови. Во повеќето други градови низ Македонија иако нема многу жители, условите за чување деца во градинки или лекување во државно здравство се ужасни, а да не збориме и за други секојдневни проблеми со кои се соочуваат луѓето таму, а кои се релативно лесни за решавање ако се има волја.
Цените на становите во Скопје се високи, но ако паѓаат, и ако постојано тука се подобруваат условите за живот, ќе продолжат сите да се населуваат тука.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.300
Поени од реакции
4.636
Пресметката е дека ако на пример земеш кредит од 20 000 евра, вкупно имаш за враќање 41 807 евра, ако каматната стапка е 5% и ако кредитот го отплаѓаш 30 години.
Значи на крај ти си дал 21 807 евра повеќе од она што реално ти фалело (20 000 евра).
Така да , не ми се свиѓа идејата со земање кредити, иако како што е поставено моментално општественото уредување (остар капитализам), нема многу други опции.
Друга работа е што каматната стапка е обично променлива во последните години, што значи дека ратата на кредитот може да биде и повисока.
Мислам дека и новиве градоначалници не требаше да ја водат кампањата за Скопје толку интензивно, како којзнае што да ќе се прави тука, туку тие пари да се пренасочеа за другите градови. Во повеќето други градови низ Македонија иако нема многу жители, условите за чување деца во градинки или лекување во државно здравство се ужасни, а да не збориме и за други секојдневни проблеми со кои се соочуваат луѓето таму, а кои се релативно лесни за решавање ако се има волја.
Цените на становите во Скопје се високи, но ако паѓаат, и ако постојано тука се подобруваат условите за живот, ќе продолжат сите да се населуваат тука.
Незнам зошто ја сметаат недвижноста за потрошувачка роба а не за капитал...на просечниот македонец 80-90% од средствата му се во недвижност и нема никаква логика ни лична ни општо економска да е добро да опаѓа вредноста на недвижноста. Единствено има логика ако си под кирија и имаш кеш на страна.
Инаку што е финтата со кредит со 30% учество контролиша Х2-3 капитал со што добиваш левериџ. Тоа е многу убава работа неможе со ништо да се направи само со недвижност...во МК тоа ни една банка не го нуди дури ни за кеш гарантиран кредит а тек за акции и слично. Нема ни да ти ги прифатат како хипотека...плус и станбен кредит има најмала стапка од сите кредити освен може од кеш гарантиран кредит која е жива глупост.
Што се однесува на мене јас преферирам да расте цената не дека имам многу во имот туку што тоа е понормална и почеста позиција од која може лесно да се заработи...а не треба многу време и памет за тоа а и ризикот е релативно мал...
А што се однесува на ефтини и големи станови во кој сите ќе живееме и ќе играме фудбал во нив поради тоа што паднале цените толку многу е само вишфул тинкинг...животен стандард не се постигнува така.
Тоа е капитализам така функционира дури и во комунизмот е така колку и да се труди државата...земјиште и цемент не растат на дрво.
 
Последно уредено:
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.885
Пресметката е дека ако на пример земеш кредит од 20 000 евра, вкупно имаш за враќање 41 807 евра, ако каматната стапка е 5% и ако кредитот го отплаѓаш 30 години.
Значи на крај ти си дал 21 807 евра повеќе од она што реално ти фалело (20 000 евра).
Така да , не ми се свиѓа идејата со земање кредити, иако како што е поставено моментално општественото уредување (остар капитализам), нема многу други опции.
Друга работа е што каматната стапка е обично променлива во последните години, што значи дека ратата на кредитот може да биде и повисока.
Мислам дека и новиве градоначалници не требаше да ја водат кампањата за Скопје толку интензивно, како којзнае што да ќе се прави тука, туку тие пари да се пренасочеа за другите градови. Во повеќето други градови низ Македонија иако нема многу жители, условите за чување деца во градинки или лекување во државно здравство се ужасни, а да не збориме и за други секојдневни проблеми со кои се соочуваат луѓето таму, а кои се релативно лесни за решавање ако се има волја.
Цените на становите во Скопје се високи, но ако паѓаат, и ако постојано тука се подобруваат условите за живот, ќе продолжат сите да се населуваат тука.
naseluvanjeto vo sk ke prodolzi bez razlika kolku ke bidat cenite na stanovite. ako ostanat skapi ke se selat nadvor namesto vo skopje, selata i nekoi pomali gradovi ke gi snema toa e neizbezno i e globalen problem.[DOUBLEPOST=1508706902][/DOUBLEPOST]
Незнам зошто ја сметаат недвижноста за потрошувачка роба а не за капитал...на просечниот македонец 80-90% од средствата му се во недвижност и нема никаква логика ни лична ни општо економска да е добро да опаѓа вредноста на недвижноста. Единствено има логика ако си под кирија и имаш кеш на страна.
Инаку што е финтата со кредит со 30% учество контролиша Х2-3 капитал со што добиваш левериџ. Тоа е многу убава работа неможе со ништо да се направи само со недвижност...во МК тоа ни една банка не го нуди дури ни за кеш гарантиран кредит а тек за акции и слично. Нема ни да ти ги прифатат како хипотека...плус и станбен кредит има најмала стапка од сите кредити освен може од кеш гарантиран кредит која е жива глупост.
Што се однесува на мене јас преферирам да расте цената не дека имам многу во имот туку што тоа е понормална и почеста позиција од која може лесно да се заработи...а не треба многу време и памет за тоа а и ризикот е релативно мал...
А што се однесува на ефтини и големи станови во кој сите ќе живееме и ќе играме фудбал во нив поради тоа што паднале цените толку многу е само вишфул тинкинг...животен стандард не се постигнува така.
Тоа е капитализам така функционира дури и во комунизмот е така колку и да се труди државата...земјиште и цемент не растат на дрво.
kako be nema ekonomska logika da paga? plata 300e a m2 1000e. koja ti e ovaa logika? Za stan od 50.000 evra ne moze ni 150e da zemes od kirija, kade e opremuvanjeto, koja e pa tek ovaa smesna nerealna i mizerna matematika?
kako moze vo solun da ima stanovi po 300e m2, do koga ovie ciglarive ke go pljackaat narodot?
 
Последно уредено:
Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
становите во Скопје не се според пазарна вредност.
бидејки сме ненормална држава.
Мафија си вади дозволи за градба лесно, си гради илјадници станови, на кои не плаќаат данок, и си држи цени непродадени.
тоа не е пазарна вредност.

Доволно е државата да воведе прогресивен данок на секој нов неискористен празен стан, тогаш ќе стигнеме до реалната пазарна вредност.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.885
najsmesen e soodnosot na kiriite pazarnite i onie od puig. 150e vs 25e. e kade go ima ova razlika 1 prema 5 i povece?[DOUBLEPOST=1508707777][/DOUBLEPOST]
становите во Скопје не се според пазарна вредност.
бидејки сме ненормална држава.
Мафија си вади дозволи за градба лесно, си гради илјадници станови, на кои не плаќаат данок, и си држи цени непродадени.
тоа не е пазарна вредност.

Доволно е државата да воведе прогресивен данок на секој нов неискористен празен стан, тогаш ќе стигнеме до реалната пазарна вредност.
najloso za pazarot na nedviznosti e dremenje na prazni stanovi, vo normalni drzavi na zapad za prazen stan gazot ke ti go izgorat od danoci i odma ke te nateraat ili da go izdavas ili prodavas.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.300
Поени од реакции
4.636
naseluvanjeto vo sk ke prodolzi bez razlika kolku ke bidat cenite na stanovite. ako ostanat skapi ke se selat nadvor namesto vo skopje, selata i nekoi pomali gradovi ke gi snema toa e neizbezno i e globalen problem.[DOUBLEPOST=1508706902][/DOUBLEPOST]
kako be nema ekonomska logika da paga? plata 300e a m2 1000e. koja ti e ovaa logika? Za stan od 50.000 evra ne moze ni 150e da zemes od kirija, kade e opremuvanjeto, koja e pa tek ovaa smesna nerealna i mizerna matematika?
kako moze vo solun da ima stanovi po 300e m2, do koga ovie ciglarive ke go pljackaat narodot?
Што да ти кажам ако некој нема пари нека не купува прост одговор...
Инаку што се однесува на куповна моќ тоа е фактор ако нема побарувачка има пониски цени. Инаку има и таков метрик куповна моќ како предиктор на цени ама е еден во мноштво. Но речиси и да нема фактор кој може да ја сруши цената повеќе, веќе 10 години е рамна и има многу кој делуваат надоле а не паѓа уште кај и да е ќе се исцрпат факторите и мора да оди горе покасно или побрзо. Цените на земјиште растат кај и да е ќе скокнат и на недвижости посебно ако има економски раст и инфлација...не е прашање дали туку кога.[DOUBLEPOST=1508708571][/DOUBLEPOST]
становите во Скопје не се според пазарна вредност.
бидејки сме ненормална држава.
Мафија си вади дозволи за градба лесно, си гради илјадници станови, на кои не плаќаат данок, и си држи цени непродадени.
тоа не е пазарна вредност.

Доволно е државата да воведе прогресивен данок на секој нов неискористен празен стан, тогаш ќе стигнеме до реалната пазарна вредност.
Што се однесува на инвеститор тој не држи не продаден стан може да не го заврши или да немаат мебел па не се вселуваат. Нема ни да го изгради ако не е продаден за нив не се секирај.
 
Последно уредено:
Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Што да ти кажам ако некој нема пари нека не купува прост одговор...
Инаку што се однесува на куповна моќ тоа е фактор ако нема побарувачка има пониски цени. Инаку има и таков метрик куповна моќ како предиктор на цени ама е еден во мноштво. Но речиси и да нема фактор кој може да ја сруши цената повеќе, веќе 10 години е рамна и има многу кој делуваат надоле а не паѓа уште кај и да е ќе се исцрпат факторите и мора да оди горе покасно или побрзо. Цените на земјиште растат кај и да е ќе скокнат и на недвижости посебно ако има економски раст и инфлација...не е прашање дали туку кога.[DOUBLEPOST=1508708571][/DOUBLEPOST]
Што се однесува на инвеститор тој не држи не продаден стан може да не го заврши или да немаат мебел па не се вселуваат. Нема ни да го изгради ако не е продаден за нив не се секирај.
епа има толку мн празни и градат ко луди, а цените не паѓаат.
зошто не би го држеле празен?
да ја извади почетната инвестиција за една зграда доста му е 30% да продаде, другите може да ги чува празни ако сака и да чека цена.
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.038
Поени од реакции
11.366
Инаку што се однесува на куповна моќ тоа е фактор ако нема побарувачка има пониски цени. Инаку има и таков метрик куповна моќ како предиктор на цени ама е еден во мноштво. Но речиси и да нема фактор кој може да ја сруши цената повеќе, веќе 10 години е рамна и има многу кој делуваат надоле а не паѓа уште кај и да е ќе се исцрпат факторите и мора да оди горе покасно или побрзо. Цените на земјиште растат кај и да е ќе скокнат и на недвижости посебно ако има економски раст и инфлација...не е прашање дали туку кога.
Не знам од каде да почнам, прво цената не е рамна, и според заводот за статистика имаме пад на цените во последните неколку години.
Второ, има хиперпродукција на станови, и ќоро и сакато почна да гради заради огромниот ќар, а преголема понуда при стагнантна побарувачка носи пад на цените, тоа е економска закономерност. Можеби не се осеќа одма, има одреден лаг (како што имаше лаг падот на цената на нафтата пред неколку години, не падна одма штом нафтата од фракинг доведе до хиперпродукција), но на крај економската логика преовладува и носи пад на цените.
Трето, се' повеќе скопјани од средна класа се иселува во странство, тие се тековни или потенцијални корисиници на станбени кредити, со тек на време тие кредити ќе се исплатат и испразнетите станови ќе отидат на пазар и ќе направат дополнителен притисок на цената. Уште повеќе што после големиот број на издадени БГ пасоши Скопје престана да биде посакувана дестинација за младите од внатрешноста, што носи притисок на куповната страна.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.885
Mislam deka momentalno cenata ja odrzuva beganjeto na makedonskoto naselenie od preku vardar navaka. Tie se momentalno glavnite kupuvaci, ciglarite se svesni za ova i zatoa se taktizira. Od onaa strana stanovi prakticno ne se gradat, samo standardnite haciendi divogradbi na ljockite, za koi ne vazi nieden zakon. Tamu se naseluvaat i gi kupuvaat stanovite od makedoncite po relativno mnogu poeftini ceni nepismeni muzahedini simnati od planinite verno glasacko telo na dui. Vo cair i topana moze bez problem da se kupi stan za 500e m2 a i za poeftino. Poglednete po oglasite, skoro site prodavaci se makedonci to est nealbanci so hristijanski iminja. Masovno se bega, sega dovaga na red za praznenje butel i radisani.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom