Српска колонизација во Македонија.

Член од
7 март 2010
Мислења
22
Поени од реакции
4
Колонизацијата на Македонија , од страна на српските власти, е процес кој настанува со губење на излезот на Јадранскотот море од страна на Австо-Унгарија,при што српската власт излезот од оваа ситуација го наоѓа во колонизирање на Македонија со српско население.

За ова најдобро збоува следниот цитат:

"...На Србија и е потребно море и таа , засега тоа може единствено да го побара преку Македонија.На Србија и е потребна Македонија и таа мора да ја добие,па макар таму да нема ниту еден Србин и таа ќе се бори за тоа на живот и смрт со сите и со секого што ќе и застане на пат.Нам ни е потребна Македонија и излез на Егејското море , и ние со сите сили ќе работиме тоа да го постигнеме..."

http://makedonskaiskra.com/istorijaideologija/opropaganda/569-2011-07-05-00-31-10?lang=mk

Член од
7 март 2010
Мислења
22
Поени од реакции
4
И? Каква врска има од кога е настанот?

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Ако не ме лаже сеќавањето, имаше ваква тема ама се претвори во препукување без аргументи, ако не се лажам!

И посакувам поуспешен развој на оваа новоотворената и би замолил копајте малку по историјата, постирајте релевантни записи.

Можеби ке ни се посреки да дадеме појасно видување на однесувањето на северниот ни сосед во нетака далечното минато!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не е старо, србизацијата може да се подели по периоди, а ние зборевме претходно за таа после Балканските војни.

Српската политика се врти кон Македонија при крајот на 19 -от век, па затоа добро е да се проучат и обележат зачетоците, мотивациите, плановите и целата стратегија која ја имплементирале низ наредните децении.

Извештаите изложени во статијата многу јасно го разголуваат српскиот план и не верувам дека било кој Србин може да ги оправда или одбрани претставените аргументации.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Како на периоди? Вака нешто?

1. Пропагирање во Македонија.
2. За време на СХС и кралска Југославија. Пример: Селемли во општина Богданци, некогашно турско село станува српско (турците се иселуваат за време на 1СВ бидејки фронтот минува над селото, каде рововите се до ден денешен видливи на патот помеѓу Стојаково и Селемли), а српско станува бидејки е на граница со гејлада.
3. За време на Југославија, кога всушност доаѓаат срби но по друга иницјатива, освен ако има некоја завера. :)

п.с.
Можеби има нешто во средновековието. :cautious:

Ако некој е упатен повеќе, слободно нека придонесе.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
За македонското име не е во право Бл. Андонов. Забрането било бугарското име. Македонското можело. Ете пример.
„Политика“, 4.07.1930г

S

Sheldon Cooper

Гостин
Можеби идејата на Србите сепак ќе се оствари. Погледнете колку е силно српското влијание во Македонија. Србизми во јазикот, симпатии кон српскиот народ, музика (турбо фолк), телевизии (Пинк, ДМ итн.), весници (Свет, Скандал), литература (книги на српски јазик во центарот на Скопје), азбуката (правена по калап на Вук Караџич додавајќи ги српските букви ј, њ, љ) и да не ги заборавам Српските влијанија од срцето на Македонија! (Латас, Сител, Вечер, Ѕинго и во последно време ВМРО ДПМНЕ!).... Жал ми е што морам да го трпам сето ова но највеќе ми е жал што на многу македонци не им пречи ова и велат дека и покрај се тие се македонци во душа а при прва прилика ќе прозборат Српски со некого па и на форум!
Да сублимирам, во битот на Македонецот е да е склон кон Српската култура што е многу кобно за нашиот народ!

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Те сфаќам. Кај мене е баш се обратно од ова горе набројаново,па си имам доста ај да ги наречам дебати со многу луѓе во тој смисол, некогаш и ептен тешки и бучни. Не можам да бидам 'братckи народ' со некој шо не ми признава(л) јазик, националност, култура, црква, државност, итн.

Член од
4 февруари 2011
Мислења
56
Поени од реакции
7
Зошто мислите дека во Македонија не е успеала Српската Асимилација? Еве пример, асимилацијата на Македонија е започната во времето на Краслството на СХС
тогаш во тоа време на србите .кој биле службени лица биле стимулирани и унапредувани (станувале чиновници,мислам на полицјаци и војни лица) наградувани да дојдат на работа во Македонија,и да основат семејства ид а вршат претопување на Македонското населеније,денес да не речам има околу 50% па и повеќе од населениерто на Македонија со Српски презимиња,тоа покажува дека голем дел од населенеието има српски корени на еден или на друг начин.

Еве пример јас водам потекло од Србија,мојот дедо е дојден во Македонија уште во 1922 год со неговите родители,неговиот тако бил воен официр,а дедо ми е поставен за командир на полицијата во тоа време,кога тие се доселиле во Мкаедонија,биле само 3 браќа ,денес од 3 мој дедовци имам 14 чичовци и 3 тетки , од тие 14 мој чичовци секој во просек има по 2 деца ,или вкупно имам 30 братучеди (на 2 генрација) е сега од овие 30,25 се машки значи во 3 генерација би биле 50 во росек .ова е пример за една фамилија,а во македонија се дојдени толку многу фамили ,така да правиот број не се знае.

Е сеа за среќа нити јас нити некој од мојте роднини има желба да врше асимилација на Македонското населние,а и схс не постои веќе,така да теоретски е невозмможна.И сите од мојата фамилија во попис на населението се пишуваат како Македонци, ама реално кажано јас знаејќи од каде ми се корените не можам да се чуствувам како Македонец,и еве баш сеа се распрашувам да си добијам и српско државјанство, така да можеби во наредните години на пописот ке се запишам како Србин. :)

Спрема пописот во Маќедонија има само 2 % Срби ,што е малку смешно.
Во денешно време има нова асимилација каде што македонецот сам си ја брише лозата,а тоа е преку земање на Бугарско Државјанство.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Интересно... Веднаш штом Грците ги добија милијардите Евра од ЕУ - Бугарската пропаганда се засили по форумиве... Ете каде завршува дел од парите на ЕУ, првично наменети за закрепнување на Грчката држава.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Србите добиваат пари од Грчката црква (Грчката црква и дава пари на Српската црква)...

За разлика од Бугарите, Србите се многу попаметни. Никогаш додека бевме во СФРЈ Србите не се обидоа да не прават Срби. и не прифатија како Македонци (и обичниот народ и тогашната српска (републичка) власт).

И понатаму, во последниве 20 години, освен првичните тензии, досега не сме имале на национална основа никакви проблеми и оспорувања. Таквиот став на Србите (намерно или под притисок од Тито - сеедно) допринесе Македонија да се развива слободно и независно да го пројавува својот национален идентитет, без никој истиот да го поставува под знак прашање.

На тој начин Србите со нас градат пријателство наместо непријателство (како што, за разлика од нив, го прават Бугарите).

Јас навистина не знам зошто ви е потребно да не “задеваат“?! Наместо заедно да ја напишеме повторно нашата историја (наша е затоа што сме и вие и ние ист народ - Македонци, само што вие како еден дел од Македонците сте решиле да направите на еден дел од македонската територија своја држава под друго (туѓо) име) вие сте решиле да “терате инает“ и да се глупирате и испаѓате смешни...

Ваквиот ваш став му одговара само на Српскиот и Грчкиот шовинизам -- создавате одбивност кај нас наспрема вас -- и на една добра работа (на пр. : помошта со нафта при блокадата на Грција) прават 100 глупости.

Член од
15 јули 2011
Мислења
6
Поени од реакции
3
Две работи на кој македонците треба да бидат благодарни до века - прво на Т И Т О за денешнава ни Македонијa - без него ќе бевме нешто како Андалузија во Шпанија и второ да не беа Србите повеќето од нас денес ќе бевме муслимани. Поздрав

--- надополнето: Jul 18, 2011 8:05 PM ---
а за бугарската пропаганда кратко и јасно

Kajgana Shop

На врв Bottom