Српска колонизација во Македонија.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
сите непријателски пропаганди пуштиле корења во Македонија...Србите си окупирале во Балканската војна..не успеале да воспостават некој силен систем, започнала првата светска...ама потоа...се живо направиле на -иќ
повеќе полиција на СХС имало во Македонија, отколку на територијата на денешна Словенија.
носеле Срби од Далмација, ги населувале овде...за полесна контрола. Македонците ќе ги прателе во Словенија, Војводина.само да се намали составот на населението
Силите тука сме ги стационерале поради постојаните закани кон нашиот интегритет, Јужна Србија да биде нападната од Бугарија. Скопје играло голема улога во тогашна Краљевина Србија, но и претходно во Душаново Царство. Србите денес во Македонија се чувствуаат како дома, бидејќи сме најзаслужни за нејзино постоење, јазик, култура.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Силите тука сме ги стационерале поради постојаните закани кон нашиот интегритет, Јужна Србија да биде нападната од Бугарија. Скопје играло голема улога во тогашна Краљевина Србија, но и претходно во Душаново Царство. Србите денес во Македонија се чувствуаат како дома, бидејќи сме најзаслужни за нејзино постоење, јазик, култура.
:pos::pos::pos:
Ете уште еден претендент да биде прогласен за најтуп пост на Кајгана воопшто.
Излишно е да се коментираат вакви ментоли...
Токму заради ваквите Романците имаат една поговорка која вели:

Прашање: "Кај се видело зелен коњ и паметен Србин?"

Одговор: "НИКАДЕ"

Врти-сучи си се покажа на дело дека закоравениве србенди и турко-монголиве од исток имаат една иста матрица. Ич не ми е јасно што толку се препелкаат и ѓоа не се сакаат едни со други кога се во суштина ИСТИ, особено во односот кон нас.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Србите се најзаслужни за сите војни на Балканот од отцепувањето на Југославија па натака.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Србите се еден многу значаен фактор..пардон трактор во Македонија
не го разбирам тоа краљевина
вашата Србија се простира до Ниш...со ваков менталитет и Косово го изгубивте
Србите се малцинство кое живее овде, но не е заслужно за постоењето на Македонскиот народ, јазк и држава

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Сите народи околу Македонија своето постоење им го должат токму на Македонците и нивниот генетски материјал - точно на истите оние кои најмногу ги оспоруваат. Се дујат како жаби и се прават исто како жабите (Notaden Bennetti) неколку пати поголеми отколку што навистина се, настрана тоа - им го оспоруваат постоењето на своите предци - Македонците...

Член од
15 јули 2011
Мислења
6
Поени од реакции
3
Инаку моите предци со радо срце го отфрлиле презимето со србски букви!!!!
Е друже тука е проблемот, што не на моите предци, туку на мојата мајка за да и дозволаат во 70-тите да се породи во Чаир, кога ја прашале за моминско презиме кое и било на “ИЌ“, - и рекле дека и е на “ВА“, и само со такво презиме ќе ја примеле на породување (инаку и дедо ми и вујковците успеале да го задржат “ИЌ“ и ден денес се изјаснуваат како срби - но тоа не значи дека не ја сакаат оваа земја, напротив.
Од таткова страна дедо ми, баба ми - исто така биле срби по националност. Дедо ми, бог да го прости, до 1948 г. учествува во гонењето на четниците низ Босна, како СРБИН-партизан од Македонија.
Исто и него новоформираните македонски власти му го преименуваат презимето од “ИЌ“ во “СКИ“.

Нејсе, тоа не е ни важно - она што е важно е кога ти врие крвта - тогаш и разбираш и кој си и што си, а презиме ко презиме. Јассе чувствувам како Србин - никој во ф-ја тоа не ми го потенцирал како дете, едноставно ТОА Е ВО МОЈАТА КРВ и КРАЈ.

На моите деца никогаш нема да им велам дека се Срби....итн, единствено ќе реагирам во училиште ако некој ги убедува дека се антички - македонци, Е ТОА НЕ. Никогаш нема да го дозволам да бидат отргнати од богатата словенска култура, заради едно грчко педерче кое своевремено убивал, силувал, освојувал, односно правел се она што го прави секој освојувач. Верувај за 100-150 години историјата за Хитлер повеќе ќе пишува како за освојувач, отколку за злосторник.
И на крај тоа ако некој се чувствува вака или онака не е битно, она што е битно е да не се поделиме до тој степен за да се замразиме, па во некој клучен момент тоа да ни се удри од глава, односно по нашата држава Република Македонија.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Е друже тука е проблемот, што не на моите предци, туку на мојата мајка за да и дозволаат во 70-тите да се породи во Чаир, кога ја прашале за моминско презиме кое и било на “ИЌ“, - и рекле дека и е на “ВА“, и само со такво презиме ќе ја примеле на породување (инаку и дедо ми и вујковците успеале да го задржат “ИЌ“ и ден денес се изјаснуваат како срби - но тоа не значи дека не ја сакаат оваа земја, напротив.
Од таткова страна дедо ми, баба ми - исто така биле срби по националност. Дедо ми, бог да го прости, до 1948 г. учествува во гонењето на четниците низ Босна, како СРБИН-партизан од Македонија.
Исто и него новоформираните македонски власти му го преименуваат презимето од “ИЌ“ во “СКИ“.

Нејсе, тоа не е ни важно - она што е важно е кога ти врие крвта - тогаш и разбираш и кој си и што си, а презиме ко презиме. Јассе чувствувам како Србин - никој во ф-ја тоа не ми го потенцирал како дете, едноставно ТОА Е ВО МОЈАТА КРВ и КРАЈ.

На моите деца никогаш нема да им велам дека се Срби....итн, единствено ќе реагирам во училиште ако некој ги убедува дека се антички - македонци, Е ТОА НЕ. Никогаш нема да го дозволам да бидат да бидат отргнати од богатата словенска култура, заради едно грчко педерче кое своевремено убивал, силувал, освојувал, односно правел се она што го прави секој освојувач. Верувај за 100-150 години историјата за Хитлер повеќе ќе пишува како за освојувач, отколку за злосторник.
И на крај тоа ако некој се чувствува вака или онака не е битно, она што е битно да не се поделиме до тој степен да се замразиме, па во некој клучен момент тоа да ни се удри од глава, односно на наашата држава Република Македонија.
Е баш во ’70-тите така некој на своја рака ќе преименувал некого. Сега ме насмеа :)! Дали си свесен што зборуваш? Дали знаеш воопшто за кои времиња зборуваш? Познати ми се студенти од студентскиот дом К. Ј. Питу кои беа приведени на сослушување во крајот на ’70 тите затоа што развеселени од малку вино ја пееја песната “Налеј налеј налеј, крчмарице налеј, за Македонија... (само затоа што се споменува Македонија, песната била окарактеризирана како националистичка), а ваму некој ќе преименувал некого од Србин во Македонец?!? Поголем национализам - здравје! Истото се однесува и за дедо ти. За такви работи во времето на дедо ти, се завршувало (и буквално се завршувало) на Голи Оток...
Ти можеш да си националист или шовинист, ама немој сопствените фрустрации да ги лечиш префрлајќи ја вината на Македонците.
Единствено нешто што ги погоди Српските колонисти е тоа што Македонската земја која ја имаа приграбено им беше одземена, а потоа не им беше ним вратена, затоа што тоа и онака не беше нивна земја (освен оние Срби кои и пред Југославија живееле на овие простори)...
И друго нешто што Србите ги погоди е нивното симнување од Божествениот пиедестал и израмнувањето со останатите Македонци (полуписмени селани од Србија биле ставани за учители, џандари и попови во окупираниот дел на Македонија).

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Голема фрустрација....И голем Спам...
Грешка, тоа е доказ за нашата историја и континуитет.

Фрустрација има човек кој Краљевиќ Марко го прекрстил во Крале Марко, Вукашин, татко му, во Волкашин.

Тешки некој кондомчиња сте вие два тројца антиквичари.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Неопходна е пацификација на темава, од кого да почнам? :)

Член од
7 март 2011
Мислења
93
Поени од реакции
125
Можеби идејата на Србите сепак ќе се оствари. Погледнете колку е силно српското влијание во Македонија. Србизми во јазикот, симпатии кон српскиот народ, музика (турбо фолк), телевизии (Пинк, ДМ итн.), весници (Свет, Скандал), литература (книги на српски јазик во центарот на Скопје), азбуката (правена по калап на Вук Караџич додавајќи ги српските букви ј, њ, љ) и да не ги заборавам Српските влијанија од срцето на Македонија! (Латас, Сител, Вечер, Ѕинго и во последно време ВМРО ДПМНЕ!).... Жал ми е што морам да го трпам сето ова но највеќе ми е жал што на многу македонци не им пречи ова и велат дека и покрај се тие се македонци во душа а при прва прилика ќе прозборат Српски со некого па и на форум!
Да сублимирам, во битот на Македонецот е да е склон кон Српската култура што е многу кобно за нашиот народ!
Потпис ставам, кратко и јасно напишано...
--- надополнето: Jul 29, 2011 10:04 AM ---
Оваа книга е од 1962 година, има доста подтоци во бројки.... еве скенирав една карта.

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479

Фрустрација има човек кој Краљевиќ Марко го прекрстил во Крале Марко, Вукашин, татко му, во Волкашин.

Краљевић се пишува....

Друго то му није презиме право...Него Српска измислица...

Мрњавчевић се прф пат спомнува кај Марво Орбини.... ради некое место Мрњава кај Босна или Хрватска...Од таму дошле на Српскиот двор...
И ете пак не се Срби..

Волкашин пишува на една кованица со неговиот лик во тоа време...а не Вукашин..

Трето....
Тиа не биле Македонци,само владари во Македонија,и војската била претежно од локално становништво-Македонско.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891

А зашто не би било обратно.. Крали Марко прекрстен во Краљевиќ,,Волкашин во Вукашин.. ви срби сте познати по томе..да грабате туѓо,зашто свое немате.. Некогаш бетер и од Бугарите сте

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554

:icon_mrgr:
--- надополнето: Jul 29, 2011 7:21 PM ---
Краљевић се пишува....

Друго то му није презиме право...Него Српска измислица...

Мрњавчевић се прф пат спомнува кај Марво Орбини.... ради некое место Мрњава кај Босна или Хрватска...Од таму дошле на Српскиот двор...
И ете пак не се Срби..

Волкашин пишува на една кованица со неговиот лик во тоа време...а не Вукашин..

Трето....
Тиа не биле Македонци,само владари во Македонија,и војската била претежно од локално становништво-Македонско.
Кованица ?
--- надополнето: Jul 29, 2011 7:43 PM ---
А зашто не би било обратно.. Крали Марко прекрстен во Краљевиќ,,Волкашин во Вукашин.. ви срби сте познати по томе..да грабате туѓо,зашто свое немате.. Некогаш бетер и од Бугарите сте
Душаново Царство

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Сите сте Македонци само не признавате !

(до бугарите,србите и гејците)

Kajgana Shop