Е друже тука е проблемот, што не на моите предци, туку на мојата мајка за да и дозволаат во 70-тите да се породи во Чаир, кога ја прашале за моминско презиме кое и било на “ИЌ“, - и рекле дека и е на “ВА“, и само со такво презиме ќе ја примеле на породување (инаку и дедо ми и вујковците успеале да го задржат “ИЌ“ и ден денес се изјаснуваат како срби - но тоа не значи дека не ја сакаат оваа земја, напротив.
Од таткова страна дедо ми, баба ми - исто така биле срби по националност. Дедо ми, бог да го прости, до 1948 г. учествува во гонењето на четниците низ Босна, како СРБИН-партизан од Македонија.
Исто и него новоформираните македонски власти му го преименуваат презимето од “ИЌ“ во “СКИ“.
Нејсе, тоа не е ни важно - она што е важно е кога ти врие крвта - тогаш и разбираш и кој си и што си, а презиме ко презиме. Јассе чувствувам како Србин - никој во ф-ја тоа не ми го потенцирал како дете, едноставно ТОА Е ВО МОЈАТА КРВ и КРАЈ.
На моите деца никогаш нема да им велам дека се Срби....итн, единствено ќе реагирам во училиште ако некој ги убедува дека се антички - македонци, Е ТОА НЕ. Никогаш нема да го дозволам да бидат да бидат отргнати од богатата словенска култура, заради едно грчко педерче кое своевремено убивал, силувал, освојувал, односно правел се она што го прави секој освојувач. Верувај за 100-150 години историјата за Хитлер повеќе ќе пишува како за освојувач, отколку за злосторник.
И на крај тоа ако некој се чувствува вака или онака не е битно, она што е битно да не се поделиме до тој степен да се замразиме, па во некој клучен момент тоа да ни се удри од глава, односно на наашата држава Република Македонија.