Србија и Косово ќе разменат територии ?

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.183
Поени од реакции
5.899
Не, не, не споредувам јас со Македонија. Ама очигледно и тие што прават притисок знаат дека не е Македонија. Кај нас притисок правеше третокласен дипломат, и успеа да ја заврши ситуацијата.

На косовските политичари зглобови им врти човек што е в.д. директор на сите 17 разузнувачки служби на САД. И истовремено амбасадор во Германија. Што не е само првокласен дипломат, туку и директен претставник на политичката администрација. Ама ќе видиме како ќе се одвива.
covekot e se samo ne e prvoklasen diplomat. vo germanija e omrazen bidejki se ponasa kako seljak, trump #2 samo sto e peder, sto nekako e kontradiktorno^^

Како што вели Курти за Гренел, чуден е овој однос негов, поставен е целосно на страната на Србија и бара да се повлече тарифата и да нема реципрочни мерки.
vidi, onaka objektivno da kazam kolku sto mozam da bidam (ne sum ni srbin/srboman nitu albanec i sekogas se trudam da bidam objektiven i koga albanci se vo prasanje), ne mislam deka SAD se sega na strana na srbite deka baraat del od kosovo da go dobie srbija. subjektivni bi bile da bi barale od srbija da go priznaat kosovo i vo vozvrat da ne dobijat nisto. samiot znaes kako se sluci toa so kosovo, na pocetok muabetot ne bese za samostojna drzava (iako sekoj znaese deka se odi na toa), taka sto ako se zemi se toa vo predvid i minatoto od prethodniot vek ok e srbija da dobie parce od toa zemjiste duri i bez da dadat nesto na drugo mesto. po se sto gledam i citam zborot sepak e za trampa, pa mislam deka toa e povise od fer resenie za kosovo ako se trgnat na strana site emocii, posebno ako se znae deka posle ke ima nekoj vid mir vo kuka.
Автоматски споено мислење:

Statistikata e taa, nekoj go plasi nekoj go raduva.
Makedoncite mnogu pokasno stapuvaat vo brak i vo prosek imaat edno do dve deca.
toa e faktor koj cesto se potcenuva.

madrock

Bogey
Член од
23 април 2014
Мислења
811
Поени од реакции
2.523
Малце е глуп насловот на темата...

Ко да си напишал: Македонија и Пелагонија ќе разменат територии? o_O

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.330
Поени од реакции
1.181
Се додека Русија не назначи преставник за посредување во Косметското прашање се дотогаш тоа ќе значи дека е далеку било какво решение за Косметското прашање.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Малце е глуп насловот на темата...

Ко да си напишал: Македонија и Пелагонија ќе разменат територии? o_O
Глуп е тој што не верува дека може, само треба согласност.

Од српска страна постои согласност, треба само да се пронајде и на албанска страна.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.330
Поени од реакции
1.181
Прво никогаш немало службен предлог на Србија за разграничување самата со себе.
Второ тоа е добар дипломатски трик да се опипа пулсот на ЕУ и САД .Ако некој од нив прифатеше таков предлог како почетна точка за преговори тогаш тоа ќе значеше автоматски преговори за статусот на Космет.
Трето разграничување не значи ДРЖАВНО разграничување туку територијално во рамките на една држава.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Statistikata e taa, nekoj go plasi nekoj go raduva.
Makedoncite mnogu pokasno stapuvaat vo brak i vo prosek imaat edno do dve deca.
Сосема е ок да направиш пропаганда за зголемување на наталитетот кај своето население, и имаше потреба кај македонците затоа што опаѓаше бројот, ама контрапродуктивно за државата е како што се правеше тука, со исплашување демек албанците ќе ни ја земат државата затоа што се котат повеќе од нас, тоа е потикнување омраза, и само на тој начин се пристапуваше.

Србија има моќ да ги држи тие на север со плати и да ги контролира кога и колку сака, србите никогаш нема да прифатат албанска власт.
И очигледно е дека албанците постепено ја губат прешевска долина, се иселуваат масовно, економски се слепоцрево, со размена на територии за албанците е вин вин.

lol па тоа и го кажа он у постот - 45% неалбанци
Не видов дека неалбанци напишал.

Последно уредено:
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Прво никогаш немало службен предлог на Србија за разграничување самата со себе.
Второ тоа е добар дипломатски трик да се опипа пулсот на ЕУ и САД .Ако некој од нив прифатеше таков предлог како почетна точка за преговори тогаш тоа ќе значеше автоматски преговори за статусот на Космет.
Трето разграничување не значи ДРЖАВНО разграничување туку територијално во рамките на една држава.
Надежта последна умира.

Каков предлог сакаш кога претседателот и министерот за надворешни работи ти велат дека разграничувањето е добро решение, јасно и гласно кажано.

Па добро де нека го спроведат тоа внатредржавно разграничување, кај живееш ти, не си од оваа земја, читаш ли дека Вучиќ вели дека нема да го признаат Косово а за возврат да не добијат ништо.

Вучиќ веќе го спуштил пазарот, од фамозното Косово је срце Србије, до сегашното Давам срце за бубрег.

Според резолуцијата 1244 на ООН, српски полицајци не можат да стапнат на Косово без претходен договор помеѓу србите и албанците односно до конечно решавање на статусот на Косово.

Косово веќе е зачленето во десетици меѓународни организации како полноправна членка, пред неколку години беа 37, досега веројатно уште повеќе. Кај си видел покраина да е зачленета независно од државата во некоја организација.

Косово има потпишано договор за стабилизација и асоцијација со Еу.

И ти велиш после цел овој успех, на крај Косово ќе потпише договор по кој ќе станат обична покраина.

Те поздравува косовското знаме и химна од сред Русија

Покраина рече а, каква им нудите, таква како во времето пред Милошевиќ или во негово време?

Јас овдека не гледам претседатели и знамиња од покраини, не е нити Додик од Српска.

Последно уредено:
Член од
16 декември 2009
Мислења
1.330
Поени од реакции
1.181
Надежта последна умира.

Каков предлог сакаш кога претседателот и министерот за надворешни работи ти велат дека разграничувањето е добро решение, јасно и гласно кажано.

Па добро де нека го спроведат тоа внатредржавно разграничување, кај живееш ти, не си од оваа земја, читаш ли дека Вучиќ вели дека нема да го признаат Косово а за возврат да не добијат ништо.

Вучиќ веќе го спуштил пазарот, од фамозното Косово је срце Србије, до сегашното Давам срце за бубрег.

Според резолуцијата 1244 на ООН, српски полицајци не можат да стапнат на Косово без претходен договор помеѓу србите и албанците односно до конечно решавање на статусот на Косово.

Косово веќе е зачленето во десетици меѓународни организации како полноправна членка, пред неколку години беа 37, досега веројатно уште повеќе. Кај си видел покраина да е зачленета независно од државата во некоја организација.

Косово има потпишано договор за стабилизација со Еу.

И ти велиш после цел овој успех, на крај Косово ќе потпише договор по кој ќе станат обична покраина.
Разграничување,никако не значи државно разграничување туку територијално разграничување во рамките на Србија исто како што се разграничени разни окрузи во Србија или покраината Војводина.Србија линјата со Косово ја вика административана линија на разграничување.
Тука завршува дилемата за тоа што значи разграничување за Србија.
Вуќиќ точно е дека изјавува дека Србија не може да изгуби се а да не добие ништо.Еве што подразбира тоа.
Губење се значи признавање на Космет како суверена држава.
Ако тоа не може да се случи тогаш тоа значи дека Србија никогаш нема да го признае Космет како независна држава.Тоа што некого го буни вториот дел од изјавата дека Србија треба да добие нешто а некој сака да помисли дека тоа ќе значи некоја мала територија од Космет или некој пари или некое членство во ЕУ тоа е проблем на тие што така ја разбираат политиката.
Таа изјава на Вучиќ точно ја определува српската поитика во однос на својата покраина.
На крај ,твојата лага за резолуцијата 1244 те прави само уште еден евтин лажго и манипулатор и те дисквалификува од секоја понатамошна разумна размена на мислења.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Разграничување,никако не значи државно разграничување туку територијално разграничување во рамките на Србија исто како што се разграничени разни окрузи во Србија или покраината Војводина.Србија линјата со Косово ја вика административана линија на разграничување.
Тука завршува дилемата за тоа што значи разграничување за Србија.
Вуќиќ точно е дека изјавува дека Србија не може да изгуби се а да не добие ништо.Еве што подразбира тоа.
Губење се значи признавање на Космет како суверена држава.
Ако тоа не може да се случи тогаш тоа значи дека Србија никогаш нема да го признае Космет како независна држава.Тоа што некого го буни вториот дел од изјавата дека Србија треба да добие нешто а некој сака да помисли дека тоа ќе значи некоја мала територија од Космет или некој пари или некое членство во ЕУ тоа е проблем на тие што така ја разбираат политиката.
Таа изјава на Вучиќ точно ја определува српската поитика во однос на својата покраина.
На крај ,твојата лага за резолуцијата 1244 те прави само уште еден евтин лажго и манипулатор и те дисквалификува од секоја понатамошна разумна размена на мислења.
За лажговци и манипулатори се знаат други, што би рекол Добрица Ќосиќ: Лагата е државен интерес на Србија.

Ако тоа е договорот што го нуди Србија, внатрешно разграничување, тогаш ќе продолжиме по старо, а резолуцијата 1244 гарантира дека нема враќање на Србија во Косово се до постигнување конечен договор.

Во меѓувреме чекаме за некој друг состанок помеѓу претседателите на државите на југоисточна Европа, меѓу кои нема претседатели на ниедна покраина, а сепак тука е тој на Косово.
Или на следниот спортски натпревар каде учествуваат држави, а не се случило држава да се такмичи со својата покраина како што му се случува на Србија.

Да се вратиме кај разграничување, Вучиќ вели :

„Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije“, kazao je predsednik Srbije.

Објасни ми ако разграничувањето е внатре Србија, зошто толку драматизирање? Зошто српскиот народ не прифаќа северно Косово да се припои на регионот Шумадија, а Прешевска долина да се припои на покраина Косово која би останал во Србија како во Милошевиќево време.
Која е таа вистина што Вучиќ ја знае а народот не сака да ја слушне.

Те молам употреби го мозокот.

Последно уредено:
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.183
Поени од реакции
5.899
ne treba da se zaboravi deka ne e samo srbija pod pritisok, po muabetive tuka, pa i po toa sto jas go pisav, covek mozda ke pomisli deka srbija e pred izbor priznavanje na kosovo za vlez vo EU ili stoenje nadvor od EU, a kosovo eventualno ima perspektiva bez dogovor. no fakt e deka za kosovo vazi dogovor so srbija ili stoenje nadvor od EU. duri EU na nekoj nacin da ignorira deka ne e resen problemot tuka e na primer drzava kako grcija koja komotno moze da blokira vlez na kosovo bez tie da se dogovorat so srbija, a ima i drzavi kako spanija koi od licen interes/slicni problemi nema na sila da primat drzava kako kosovo pred da se soglasi srbija.

toa bi trebalo da e jasno, no mislam deka mnogu albanci mislat deka pogolem pritisok e na strana na srbija, a ustvari i za dvete drzavi vazi istoto. kratko kazano ako nema resenie ne samo srbija sto nema da vlezi, nema da vlezi ni kosovo, a za kosovo toa e mozda uste poloso koga e vo prasanje razvojot na drzavata. kosovo e uste pogolema banana republika od srbija i realno spas za kosovo e samo vlez vo EU posebno amerikancite ako krenat race. bez toa ne gledam kako i za 15-20 godini bi se sredila drzavata. srbija kolku tolku si ima struktura iako na slab level i i bez EU sepak nekako funkcionira i moze da napreduva.

zaradi toa sum malku optimisticen deka ova nema da trae uste decenii, i dvete strani se svesni deka e potrebno da se smeni nesto.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
:lolzz: Дарданија се држи до резолуцијата 1244. Не ја ни прочитал изглеа.
Таа резолуција не беше пречка за осамостојување на Косово, најдемократските земји во светот го признаа Косово, ако беше во спротивност со таа резолуција, тие не би го сториле тоа.

Има и одлука на меѓународниот суд на правдата според кој прогласувањето независност на Косово е целосно основано и не е во судир со меѓународното право.
Таа одлука беше донесена во 2010 година по барање на Србија, еден од поголемите порази на Србија.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.935
Таа резолуција не беше пречка за осамостојување на Косово, најдемократските земји во светот го признаа Косово, ако беше во спротивност со таа резолуција, тие не би го сториле тоа.
:lolzz:
иди фотокопирај се со кнез заедно

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
ne treba da se zaboravi deka ne e samo srbija pod pritisok, po muabetive tuka, pa i po toa sto jas go pisav, covek mozda ke pomisli deka srbija e pred izbor priznavanje na kosovo za vlez vo EU ili stoenje nadvor od EU, a kosovo eventualno ima perspektiva bez dogovor. no fakt e deka za kosovo vazi dogovor so srbija ili stoenje nadvor od EU. duri EU na nekoj nacin da ignorira deka ne e resen problemot tuka e na primer drzava kako grcija koja komotno moze da blokira vlez na kosovo bez tie da se dogovorat so srbija, a ima i drzavi kako spanija koi od licen interes/slicni problemi nema na sila da primat drzava kako kosovo pred da se soglasi srbija.

toa bi trebalo da e jasno, no mislam deka mnogu albanci mislat deka pogolem pritisok e na strana na srbija, a ustvari i za dvete drzavi vazi istoto. kratko kazano ako nema resenie ne samo srbija sto nema da vlezi, nema da vlezi ni kosovo, a za kosovo toa e mozda uste poloso koga e vo prasanje razvojot na drzavata. kosovo e uste pogolema banana republika od srbija i realno spas za kosovo e samo vlez vo EU posebno amerikancite ako krenat race. bez toa ne gledam kako i za 15-20 godini bi se sredila drzavata. srbija kolku tolku si ima struktura iako na slab level i i bez EU sepak nekako funkcionira i moze da napreduva.

zaradi toa sum malku optimisticen deka ova nema da trae uste decenii, i dvete strani se svesni deka e potrebno da se smeni nesto.
Никој не вели дека нема притисок и врз Косово, дури САД моментално најмногу го притискаат Косово.

Секако и Косово ќе отстапи нешто, но не им посакувам ситуација како Бих, и мислам и тие знаат и нема да наседнат на некое такво решение.

Ако ги прашуваш србите ни тие не ги сакаат албанците, тие го сакаат Косово, но не сакаат да делат држава со 1,6 милиони албанци, плус 700.000 косовска дијаспора.
Косово и да остане со Србија, ќе биде во некој состав во кој Србија не ќе има никаква контрола таму, но затоа во високиот дом во Београд ќе има 15-20% албанци. Ќе треба да се променат, ќе треба да се откажат од нивниот национал шовинизам. Не ќе има веќе навредливи изрази по медиумите, нема чиста репрезентација, нема веќе пале ми се џамије, уби заколји да шипт*р на постои, нема чиста академија на науките...

Да не беше Косово албанско, на Србија би им посакувал таков состав да имат во држава. Или да бев хрват би посакал Косово да остане под Србија.

:lolzz:
иди фотокопирај се со кнез заедно
Шведска, Финска, Норвешка, Данска, Германија, Канада, Австралија, Јапонија, Швајцарија... Ја признале независноста на Косово.

Од друга страна државите што се против независноста на Косово се : Кина, Русија и полудржавата Р. Српска како геноцидарна творевина.

Да кажеше нешто за одлуката на меѓународниот суд на правдата?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom