Соопштение за обложувачите

• Креатор на темата Avenger99
  • Време на започнување

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
сите се жалат дека е немаштија и се нема пари,а сега кога се оданочува луксузирање и коцкање одма проблеми?
кладење е луксуз и коцкање,just sayin'...
мојата чудесна македонија
Животот е луксуз.Битно е да преживуваме, така?

Кладете се, да имат УЈП и МВР бензин за колите, да ти дојдат да те пишат за курово здравје

Член од
14 октомври 2013
Мислења
886
Поени од реакции
3.485
Можете да ни ја зголемете струјата , можете да ја зголемете цената на нафтата , можете да манипулирате, лажете и корумпирате по државата , можете да ме казнете ако купувам на пишанка или ако сушам гаќи на тараса , можете да ми го уништете живото со тоа шо ќе ме направете роб на банките, религијата , политичкиот систем и дипломатијата , можете да ми зимате данок на ергенство, дишење и работа , АМА НЕ МИ ЈА ЧЕПКАЈТЕ КЛАДИЛНИЦАТА !!!
Ама да ми зимате 10% данок на цела добивка без обзир на уплата , да градете споменици и да ги позлатувате јајцата на Букефал со мојта пот , време и мозочна активност инвестирани у саати,денови, недели дремејќи пред билтен и монитор со цел данајдам 3-4 утакмици за да направам некоја ситна добивка ??? МА ИДЕТЕ У КУРАЦЦЦЦЦ !!!!!!!!!!!

ОВОА Е МАКЕДОНИЈА !!!!

( наместо меч , треба да држе пенкало и билтен , ама не ме бива ногу за фотошоп :D )[/quot

ova kako ja da sum go pisal imame isto mislenje

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Што ако играш сингл на коефициент 1.05? Пример вложуваш 1000 евра за да земеш 50 евра добивка.
Те даночат 10% на профитот од 50 евра т.е 5 евра или пак те даночат 10% на добивката 1050 евра т.е 105 евра?

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.731
Поени од реакции
49.249
Ставот на сите што уплаќаа денес е "Прво јас да добијам па ќе платам данок" што значи додека има овци ќе има и за стрижење.
.

да си ми жив и здрав.

вчера - “не се кладам кој ги ебе више, не уништија, што сакаат уште душа да ни земат’’
денес- дупло тикети уплатив од нормален ден. :icon_lol:

единствено денес ги немаше крупните уплати според очекувањата, ама за тие јасно е дека на кладилниците им одговара да ги нема.

Тука веќе може да се констатира дека никој не се клади за пари туку сите се кладат од курташак и од што не знаат што со себе и со животот.

R

Rigel Kent

Гостин
Што ако играш сингл на коефициент 1.05? Пример вложуваш 1000 евра за да земеш 50 евра добивка.
Те даночат 10% на профитот од 50 евра т.е 5 евра или пак те даночат 10% на добивката 1050 евра т.е 105 евра?
Ако играш синг на коефициент 1000 евра вложуваш , добиваш 1050 евра , данок плаќаш 105 евра .
Загуба си од 55 евра . :D

Персонален данок се плаќа на целата сума.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.027
Поени од реакции
36.812
да си ми жив и здрав.

вчера - “не се кладам кој ги ебе више, не уништија, што сакаат уште душа да ни земат’’
денес- дупло тикети уплатив од нормален ден. :icon_lol:

единствено денес ги немаше крупните уплати според очекувањата, ама за тие јасно е дека на кладилниците им одговара да ги нема.

Тука веќе може да се констатира дека никој не се клади за пари туку сите се кладат од курташак и од што не знаат што со себе и со животот.
Повеќе луѓе отколку што очекував имаше а дури и луѓе што беа добитни и плаќаа данок пишуваа уште поише тикети.
Народов ти е само за даноци и казни жими се. Лесно им е на овие да владеат вака.

Инаку ќе се вратат и тие крупните барем поголем дел од нив според мене.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ако играш синг на коефициент 1000 евра вложуваш , добиваш 1050 евра , данок плаќаш 105 евра .
Загуба си од 55 евра . :D

Персонален данок се плаќа на целата сума.
Ова прашање можи да оди како некој Ај Кју тест и стручно прашање за идната јавна администрација што би работела во УЈП.
Имате 1000 евра и доколку успешно погодите на спортска прогноза коефициент од 1.05 колку би била вашата загуба:

а) 5 евра
б)105 евра
в)55 евра

Архивист

Ултрас
Член од
10 мај 2007
Мислења
2.926
Поени од реакции
608
Да се плаќа данокот само на добивката е ајде да речеме некако во ред,ама и на уплатата е стварно бесмислено. Колку е точно ова незнам,ама слушнав некој уплатил сингл на 1000 ден и утакмицата му се одложила и му направиле данок на тие 1000ден.

B

BooBojan

Гостин
Може да ми го јадат само, заради овоа веке нема да уплакам спортска, нема да ги земат никогаш тие 10% од мене.

Малку им беше на целово ова крадење и уште од овде да се дојде до пари,луѓе без срам, и осет...
Уште малце ке почнат да ги оданочуваат невестите од бакнување рака, и примање поклони во плик....

R

Rigel Kent

Гостин
Да се плаќа данокот само на добивката е ајде да речеме некако во ред,ама и на уплатата е стварно бесмислено. Колку е точно ова незнам,ама слушнав некој уплатил сингл на 1000 ден и утакмицата му се одложила и му направиле данок на тие 1000ден.
На здравје да му е , со кој памет сингл уплатуваат . Ако уплаќаш сингл тогаш коефициентот треба да е минимум 2 и да се надеваш дека нема да биде одложена.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
колку што сум информиран, во англија данок се наплаќа на уплатата. и од тука се што ќе добиеш е твое. овие нашиве кретени, ко во штулов да завршиле.
не верувам дека ќе издржи законот, во најмала мерка ќе мора да има сериозни промени, подакти, за да се регулира. во спротивно, сите губат и држава, и кладилница и играчот.

Член од
14 октомври 2013
Мислења
886
Поени од реакции
3.485
http://www.ujp.gov.mk/mk/vodic/category/149

ДОБИВКИ ОД ИГРИ НА СРЕЌА

Дефиниција
Добивки од игри на среќа се приходите што обврзникот ги остварува од игри на среќа, кои можат да бидат остварени во пари, хартии од вредност, во натура или во некој друг вид.
Даночен обврзник
Физичкото лице - кое остварило добивка од игри на среќа
Нерезидент/странско физичко лице - кое остварило добивка од игри на среќа
Даночна основа
Основа за пресметување на данокот кај игрите на среќа претставува износот на поединечната исплата на добивката.
Под поединечна исплатена добивка не се подразбираат добивките остварени во текот на играта на среќа.
Ако добивката од игри на среќа се состои од предмети, основа на данокот претставува пазарната вредност на предметите во моментот на остварувањето на добивката.
Данок на доход за добивките од општите игри на среќа не се плаќа, ако поединечната исплата на добивката не го надминува износот од 5.000 денари.
Ако поединечниот износ на добивката го надминува износот од 5.000 денари, данокот се пресметува врз целиот износ.

Даночна стапка
од 01.01 2008 година - стапката изнесува 10%
Утврдување на аконтација на данок
Аконтација на данокот на доход за добивките од игри на среќа ја пресметува и уплатува исплатувачот за секој обврзник (физичко лице - учесник во играта) и за секој поединечно исплатен приход во моментот на исплатата.

Годишна обврска на физичко лице
Физичкото лице за приходите остварени по овој основ, како и за сите други приходи остварени во тековната година, треба да достави Годишна даночна пријава (образец "ПДД-ГДП") до Управата за јавни приходи, најдоцна до 15 март наредната година, според неговото живеалиште, во Контакт центарот во Скопје без разлика каде се наоѓа вашето живеалиште или преку е-даноци https://etax-fl.ujp.gov.mk

Пример: Ако учесникот уплатил ливче од 1.000 денари за еден тикет, а збирниот коефициент на конкретното ливче е 11, тогаш добивката ќе изнесува 11.000 денари и исплатувачот (спортска обложувалница) го пресметува и задржува персоналниот данок (10%). Пресметка:
Бруто добивка 11.000 денари
Персонален данок (11.000 х 10%) - 1.100 денари
За исплата (11.000 - 1.100) 9.900 денари

>?????????

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Ставот на сите што уплаќаа денес е "Прво јас да добијам па ќе платам данок" што значи додека има овци ќе има и за стрижење.

За идење у кладилница ќе морам да идам ама повеќе не уплаќам дефинитивно. Ќе си ги насочам парите кон други попаметни работи каде што сеуште државата нема замешано прсти.
А каде државата нема замешано прсти? Сподели и ние да вложиме таму.

Kajgana Shop

На врв Bottom