Соларни колектори за топла вода за домашна употреба

ова со евтини кинески кои работат повеќе од 6 години ми го спомнаа повеќе пријатели, го зимам со резерва дека го користат не многу интензивно

Sent from my E6553 using Tapatalk
 

macko i

Локален шериф
Како се чистат истите ме интересира ? Имено вграден ми ее од 2012 година отворен тип и од вчера слабо ми тече водата прво мислев дека е чешмата проблем потоа гледам дека на ладна си работи најнормално додека топлата од колектиортот скоро и да не тече.
 
Имам прашање за тие што се разбираат повеќе во соларни панели за греење топла вода во бојлерот,вака,дома имам парно греење и бојлер од 120 литри на него има и опција за поврзување со соларно греење,е сега ме интересира какви панели се подобри гледам има разни,има рамни панели,има некој кинески како цевки со бојлер на нив,има некој вакумски цевки,кажете кој се најдобри побрзо ја загреваат водата значи во што е разликата од панел до панел?
 
Здраво имам сонцев болјер со вакумски цевки 200 литри.Направена ми е на програма тајмер да се полни во 8 сабајле и во 15.00 часот. Што се слчи денеска, вчера имав некој измени па так го изклуцив контролерот од струја и ги откачив каблите водата во болјерот беше на ниво од 50% така што денеска контролерот е исклчен и не е дополнет болјерот во 8.00 часот.Во 12.00 забележав како од цевчето што е на горниот дел од болјерот за воздух испаѓа пареа и тао многу често (како парен котел) далие е нормално тоа значи дека водате е премногу загреана е сега дали ќе има проблем ако го дополнам болјетот по што стравувавм од пукање на цевките или може не само моја претпоставка.
И што ке се случи ако до 14.00 часот го уипразнам цел болјер ке останае само вода во вакумските цевки до 15.00 тие може да ја испарат водата до половина а во 15.00 влегува во програма наполнисе уи деркно му иде ладна воода што би се случило и дали имате искуство со воа
 
Здраво имам сонцев болјер со вакумски цевки 200 литри.Направена ми е на програма тајмер да се полни во 8 сабајле и во 15.00 часот. Што се слчи денеска, вчера имав некој измени па так го изклуцив контролерот од струја и ги откачив каблите водата во болјерот беше на ниво од 50% така што денеска контролерот е исклчен и не е дополнет болјерот во 8.00 часот.Во 12.00 забележав како од цевчето што е на горниот дел од болјерот за воздух испаѓа пареа и тао многу често (како парен котел) далие е нормално тоа значи дека водате е премногу загреана е сега дали ќе има проблем ако го дополнам болјетот по што стравувавм од пукање на цевките или може не само моја претпоставка.
И што ке се случи ако до 14.00 часот го уипразнам цел болјер ке останае само вода во вакумските цевки до 15.00 тие може да ја испарат водата до половина а во 15.00 влегува во програма наполнисе уи деркно му иде ладна воода што би се случило и дали имате искуство со воа
Кај мене исто така прави, но кога ќе достигне температура од 99 степени и нормално врие. Е сега кога е полн бојлерот исфрла самиот по малку на кровот, но бидејќи кај тебе е пола полн најубаво е наполни го до горе и така ќе се олади барем до 60-70 степени.


Sent from my 6055P using Tapatalk
 

аллександар

Вечно ненаспан
Некој да препорача кој инекс бојлер за соларно да го земам, се уште се мислам дали со еден или два изменувачи. @аллександар ти што бојлер имаш?
Мојот е со 2 изменувачи. РаЛиката во цена е мала а добро е да го имаш и вториот зашто утре ден може ке ставиш и парно па да искористиш топла вода и зимоска...
 
Може ли да ми објасните што значи тоа со еден или со два изменувачи ? Дали тоа значи дека соларното може да се користи и за загревање на водата во парното ?
И ако може , како ?
Размислувам да ставам , па да се информирам...

Sent from my GT-S7390 using Tapatalk
 

аллександар

Вечно ненаспан
Што марка и цена памтиш?
сансистем со 2 изменувачи 200 литра клот бојлер (без греач лонче за обезвоздушување и слично) мислам дека околу 18 000 денара ме кошташе... гледам се користат бајаги а за цена да си прашаш најубаво.. камел солар бими компани еуротерм и еден куп приватни фирми ке најдеш...
Може ли да ми објасните што значи тоа со еден или со два изменувачи ? Дали тоа значи дека соларното може да се користи и за загревање на водата во парното ?
И ако може , како ?
Размислувам да ставам , па да се информирам...

Sent from my GT-S7390 using Tapatalk
двата изменувачи се уствари тие две „змии“ што ги викаат од кои едната (долната) се користи за топла вода од соларните панели и е поголема односно повеќе намотки има за разлика од другата која е во горниот дел на бојлерот и се користи за да добиеш топла вода ако имаш парно.. значи немој да ги мешате работите - горниот изменувач не ви овозможува да имате топла вода ВО парното туку тој ви овозможува од парното да поминува топлината во бојлерот и така добивате топла САНИТАРНА вода ( т.е вода за бањање ).

моја препорака за секој што купува солар од затворен тип е да си земе со 2 изменувачи зашто цената не е голема разлика а утре ден после ИКС години ако имате прилика да ставите парно без разлика дали на дрва струја или пелети ке имате благодет и во зимски денови кога баш и нема сонце....
 
сансистем со 2 изменувачи 200 литра клот бојлер (без греач лонче за обезвоздушување и слично) мислам дека околу 18 000 денара ме кошташе... гледам се користат бајаги а за цена да си прашаш најубаво.. камел солар бими компани еуротерм и еден куп приватни фирми ке најдеш...


двата изменувачи се уствари тие две „змии“ што ги викаат од кои едната (долната) се користи за топла вода од соларните панели и е поголема односно повеќе намотки има за разлика од другата која е во горниот дел на бојлерот и се користи за да добиеш топла вода ако имаш парно.. значи немој да ги мешате работите - горниот изменувач не ви овозможува да имате топла вода ВО парното туку тој ви овозможува од парното да поминува топлината во бојлерот и така добивате топла САНИТАРНА вода ( т.е вода за бањање ).

моја препорака за секој што купува солар од затворен тип е да си земе со 2 изменувачи зашто цената не е голема разлика а утре ден после ИКС години ако имате прилика да ставите парно без разлика дали на дрва струја или пелети ке имате благодет и во зимски денови кога баш и нема сонце....
Фала на одговорот, Камел Солар ќе ставам, само не знам они дали имаат нивни бојлери, инаку разгледував Тинг Инокс 26 илјади е, со 20 год гаранција на казан.
 
Значи нема начин соларот да се користи за загревање на водата од спратно парно греење ( затворен систем ) , а не за санитарна вода за туширање, ако добро Ве разбрав...

Мене сепак не ми е јасно , кога веќе имаме грејно тело ( соларот ), зошто водата од парното која работи на притисок од околу 1,8 бари не би можела да циркулира ( влегува изладена, се загрева и излегува загреана ) и низ тоа грејно тело по истиот принцип како што циркулира низ котел на струја или на дрва ? Нормално , со соодветни пумпи и други додатоци кои ја овозможуваат циркулацијата ..
Нели парното греење ,е во суштина греење на топла вода .

Веројатно проблем е соларот да ја топли водата во зима ? Мада , сосема доволно би биле 60 степени температура на водата.. Повторувам, не да се полни со ладна , туку цело време циркулира една иста количина на вода која врти низ радијатори и оди повторно на догревање...

Можеби звучам лаички, ама сепак сметката за греење е многукратно поголема од сметката за ел. енергија за туширање.. На крај краева зошто не би се ставиле два солари ? Еден од отворен тип за санитарна вода, а друг затворен систем поврзан исклучиво со циркулацијата на водата од парното ( или поточно речено - воденото ) греење ?
 
Последно уредено:

аллександар

Вечно ненаспан
Фала на одговорот, Камел Солар ќе ставам, само не знам они дали имаат нивни бојлери, инаку разгледував Тинг Инокс 26 илјади е, со 20 год гаранција на казан.
они нивни тешко да имаат... јас од кај нив земав 2 панели со по 15 вакумски цевки изолација за цевки иноксни црева вентили за обезвоздушување и така натака.... имаат и електроники и други работи а за бојлери не сум сигурен баш...
Значи нема начин соларот да се користи за загревање на водата од спратно парно греење ( затворен систем ) , а не за санитарна вода за туширање, ако добро Ве разбрав...

Мене сепак не ми е јасно , кога веќе имаме грејно тело ( соларот ), зошто водата од парното која работи на притисок од околу 1,8 бари не би можела да циркулира ( влегува изладена, се загрева и излегува загреана ) и низ тоа грејно тело по истиот принцип како што циркулира низ котел на струја или на дрва ? Нормално , со соодветни пумпи и други додатоци кои ја овозможуваат циркулацијата ..
Нели парното греење ,е во суштина греење на топла вода .

Веројатно проблем е соларот да ја топли водата во зима ? Мада , сосема доволно би биле 60 степени температура на водата.. Повторувам, не да се полни со ладна , туку цело време циркулира една иста количина на вода која врти низ радијатори и оди повторно на догревање...

Можеби звучам лаички, ама сепак сметката за греење е многукратно поголема од сметката за ел. енергија за туширање.. На крај краева зошто не би се ставиле два солари ? Еден од отворен тип за санитарна вода, а друг затворен систем поврзан исклучиво со циркулацијата на водата од парното ( или поточно речено - воденото ) греење ?
неможе така бе другар неможе соларот да постигне температура да ти грее тебе цело време вода за во парно... погледни еден бојлер ВО ПРЕСЕК и мислам дека ке сватиш зашто е невозможно...
 

Маркетинг

Нови теми

На врв