Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
758
На претходната страна (поточно 436), првиот пост, е со одговор за ова прашање. Користете ја малку почесто опцијата за барање во тема.
--- надополнето: 21 април 2012 во 06:08 ---

И мене ми се случува ова на Астра 1.4 од 95та. Само јас имам приметено дека многу почесто ми се случува ова кога е влажно времето (врне или врнело), кога е суво не ми се случува мислам. Ми губи и вода моторот па ставив од оноа средството за ладњаци, имаше малку ефект (вода не губи толку многу, ми губеше некои 200-300мл на 2-3 месеци, на толку време проверувам :))), а сега некои 50мл на 2-3 месеци) ама пареата си остана. Иритира МНОГУ, башка што ич не е безбедно возењето. И мене ми кажаа дека најверојатно е до некое казанче, ама уште немам проверено. Е сега, јас клима немам, така да јас летово ќе бидам раат, а ти мисли му ја :))
Ќе го терам и јас вака летово, пошо не ми се фрлаат 100 евра. А клима и онака 5 пути у годината уклучувам, така да не ми мења.

P

Princ

Гостин
Една информација да ми дадете за патување во странство, пример Грција што документи треба да вадат освен зелен картон, некој ми спомна требало дозвола за управување на туѓо возило во случај возилото да не е личнo сопственост дали е стварно вака?

И дали мора да се вади меѓународна возачка дозвола или може да се вози со новите дозволи?
Све е точно што претпоставуваш... зелен картон, согласност за управување на туѓо возило (ако не е твое возилото, и сопственикот не се наоѓа во возилото) и меѓународна возачка дозвола.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Согласност (т.н. “полномошно“) ти е (теоретски) потребно и за кај нас - само што никој не ти бара. Дури ни Грците на граница е малку веројатно да ти бараат; мој другар ја помина границата без полномошно без проблем, но не гарантирам, нормално.

Член од
23 април 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво,
Може ли некој да ми каже,некој што знае:колата ми е за фарбање и сакам да ја излепам со фолија наместо да ја фарбам.
Сега тоа е актуелно пола од возилата во градот се излепени(претежно такси возила),но ме интересира дали и како се однесува фолијата на временските услови на подолг период и дали се исплаќа да ја лепам.

Поздрав

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Здраво,
Може ли некој да ми каже,некој што знае:колата ми е за фарбање и сакам да ја излепам со фолија наместо да ја фарбам.
Сега тоа е актуелно пола од возилата во градот се излепени(претежно такси возила),но ме интересира дали и како се однесува фолијата на временските услови на подолг период и дали се исплаќа да ја лепам.

Поздрав
Немаш виденоп баш тие такси возила??

Побелува фолијата од жолта станува бела....грдо е ....

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Една информација да ми дадете за патување во странство, пример Грција што документи треба да вадат освен зелен картон, некој ми спомна требало дозвола за управување на туѓо возило во случај возилото да не е личнo сопственост дали е стварно вака?
Така е... околу 800 денари е полномошното го издаваат во АМСМ. И можат да те ебаваат на граница ако го немаш, т.е. да те вратат. Мене бар ме имат вратено едно 3-4 пати.

И дали мора да се вади меѓународна возачка дозвола или може да се вози со новите дозволи?
Немора.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718

прво... меѓународна возачка обавезно. на граница нема да ти ја бараат, ама ако те запре полиција, што да ти кажам... знаеш како е хиерерахијата во гриција?
зевс-полица-сите други... така да може да ти прави што сака, а со оглед дека си од мк, баш и ке направи доста за да ти го згорчи животот... се вади во автомотосојуз кошта околу 850 денари, ти требаат 2 слики од тебе и кеш. се плаќа во кеш. важност на возачката е 3 години и не е наменета само за една земја туку скоро за цел свет. јас со неа и во америка возев и во нов зеланд (волан од десно на колите е таму), така да евтино со оглед на временскиот период. секој што ке ти рече дека немора, може и да те зезне, а може и не...

второ... зелен картон се подразбира, ти го бараат на граница, без него не идеш во (г)елада

трето.... дозвола за управување на туѓо возило во странство мора, се вади пак во автомотосојуз, кошта неполни 500 денари... се плаќа во кеш.

четврто... ако има возилото ознаки МК било какви, истото важи и за ако има од новите таблици покриј ги со некоја налепница, било каква, (пластична фолија може, за да ја извадиш лесно после) во спротивно на граница имаш 2 опции:

опција 1, да ти ги испрскаат со црн спреј, и успат да ти испрска барем 20 сантими во круг квадратни. тоа го прават бесплатно за тебе со исполнување на личната сатисфакција ниван умоболна...

опција 2, да си купиш една зелена налепница пластична од кај нив која кошта 20 евра, и маму и им јебем на лепакот има некоја киселина, не се вади тоа бе племе им ебам гејовско...

со среќа нека ти е...

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
прво... меѓународна возачка обавезно. на граница нема да ти ја бараат, ама ако те запре полиција, што да ти кажам... знаеш како е хиерерахијата во гриција?
зевс-полица-сите други... така да може да ти прави што сака, а со оглед дека си од мк, баш и ке направи доста за да ти го згорчи животот... се вади во автомотосојуз кошта околу 850 денари, ти требаат 2 слики од тебе и кеш. се плаќа во кеш. важност на возачката е 3 години и не е наменета само за една земја туку скоро за цел свет. јас со неа и во америка возев и во нов зеланд (волан од десно на колите е таму), така да евтино со оглед на временскиот период. секој што ке ти рече дека немора, може и да те зезне, а може и не...

второ... зелен картон се подразбира, ти го бараат на граница, без него не идеш во (г)елада

трето.... дозвола за управување на туѓо возило во странство мора, се вади пак во автомотосојуз, кошта неполни 500 денари... се плаќа во кеш.

четврто... ако има возилото ознаки МК било какви, истото важи и за ако има од новите таблици покриј ги со некоја налепница, било каква, (пластична фолија може, за да ја извадиш лесно после) во спротивно на граница имаш 2 опции:

опција 1, да ти ги испрскаат со црн спреј, и успат да ти испрска барем 20 сантими во круг квадратни. тоа го прават бесплатно за тебе со исполнување на личната сатисфакција ниван умоболна...

опција 2, да си купиш една зелена налепница пластична од кај нив која кошта 20 евра, и маму и им јебем на лепакот има некоја киселина, не се вади тоа бе племе им ебам гејовско...

со среќа нека ти е...
За возачката имам од новите возачки, Dzis кажа дена немора ако имаш нова возачка, мене ми треба да одам до Лерин, тоа е 30 км од наша граница.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Не сум имал мака бе... ме имат застанвано, ама освен пасош друго не ми побарале никогаш. И овие срањата со полномошното, ги бараат на наша страна. Кај гркот не го интересира ништо, гледа зелен картон и терај... барем Меџитлија е така :)

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Не сум имал мака бе... ме имат застанвано, ама освен пасош друго не ми побарале никогаш. И овие срањата со полномошното, ги бараат на наша страна. Кај гркот не го интересира ништо, гледа зелен картон и терај... барем Меџитлија е така :)
Викаш немора мегународна возачка ако имаш возачка од новите.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Согласност (т.н. “полномошно“) ти е (теоретски) потребно и за кај нас - само што никој не ти бара. Дури ни Грците на граница е малку веројатно да ти бараат; мој другар ја помина границата без полномошно без проблем, но не гарантирам, нормално.
Богами, не знам како сум поминал одличен по македонски јазик во средно :icon_lol:

Член од
22 мај 2010
Мислења
630
Поени од реакции
109
губи антифриз кај оди господ само знаел дали и он ..немаше некои значи да тече од некаде ...сега пред некој ден покажа некаде од напред кај предниот десен фар локациски али еднашка ..денеска ја возев ништо ...некој слично искуство и решение за ова чудо иначе се работи за астра 2000 годиште

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.899
Поени од реакции
717
губи антифриз кај оди господ само знаел дали и он ..немаше некои значи да тече од некаде ...сега пред некој ден покажа некаде од напред кај предниот десен фар локациски али еднашка ..денеска ја возев ништо ...некој слично искуство и решение за ова чудо иначе се работи за астра 2000 годиште
Остави ја во место да ти работи 20-на минути или после возење стави еден картон или пак наведни се гледај од каде капе.Може да е водна пумпа,може да се црева па од старост да пуштаат веќе,хладњак...

Иначе..крв да сере тој што ми ја изгреба колата,аир од неговата да не види ! :mad:
Се прави ли ова,се покрива ли колку-толку да не изгледа толку грдо?Можеби не е баш добра сликата дека вечерва ја сликав ама со нешто се прави ли?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
види со восок стикери што ги има да пробаш да покриеш... во хубо маркет има а и во поголемите маркети за авто козметика... тоа се восочни стикерчиња како пенкала..

Kajgana Shop

На врв Bottom