Снаа Vs Свекрва

Член од
13 август 2008
Мислења
1.144
Поени од реакции
893
Неофицијално во Македонија голем процент од разводите се случуваат заради родителите на младите. Акценот најчесто се става на мајката на младоженецот.
Што мислите колку е ова вистина?
Ако мислите дека е, зошто снаите и свекрвите не можат да воспостават добар однос или воспоставуваат само формален? Која е причината?
Дали имате искуство со лоши снаи или свекрви?
Истото важи и за мажите. Дали некогаш сте се нашле на средина помеѓу вашата девојка/жена и вашата мајка?
Како сте постапиле и дали сте ја решиле ситуацијата?

Лично имам слушано за најразлични ситуации. Од другарки кои што (не) ја сакаат својата (идна) свекрва, до (не) сакање на жената на братот, мажот на сестрата итн.
Некои ситуации ми биле смешни, бидејќи се работи за ситници. На пример како да се пружат алишта и на кој начин, односно попување. Но други ситуации биле прилично сериозни каде што свекрвата е најзлобното суштество на светот кое што освен мрчење и навредување друго не умее.
Најчесто слушан муабет е: -Срце беше додека одевме со дечко ми, откако стапивме во брак, свекрва ми си го покажа своето вистинско лице..
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Неофицијално во Македонија голем процент од разводите се случуваат заради родителите на младите. Акценот најчесто се става на мајката на младоженецот.
Што мислите колку е ова вистина?
Ако мислите дека е, зошто снаите и свекрвите не можат да воспостават добар однос или воспоставуваат само формален? Која е причината?
Дали имате искуство со лоши снаи или свекрви?
Истото важи и за мажите. Дали некогаш сте се нашле на средина помеѓу вашата девојка/жена и вашата мајка?
Како сте постапиле и дали сте ја решиле ситуацијата?

Лично имам слушано за најразлични ситуации. Од другарки кои што (не) ја сакаат својата (идна) свекрва, до (не) сакање на жената на братот, мажот на сестрата итн.
Некои ситуации ми биле смешни, бидејќи се работи за ситници. На пример како да се пружат алишта и на кој начин, односно попување. Но други ситуации биле прилично сериозни каде што свекрвата е најзлобното суштество на светот кое што освен мрчење и навредување друго не умее.
Најчесто слушан муабет е: -Срце беше додека одевме со дечко ми, откако стапивме во брак, свекрва ми си го покажа своето вистинско лице..
Абе се убаво ама мислам дека не е проблемот до свекрвите, проблемот е до оние шкрапјине што ги мкнеме дома па веднаш сакаат да се постават како газдарици над газдариците, е јебемлига неможе некоја од улица што сум ја домкнал дома или било кој друг да изиграва кралица и да команда , сепак таа е само жена категорија која што може а и немора е минлива додека мајката е една епа ако сум ставен во ситуација да бирам помеѓу братми таткоми и мајками наспроти жена во секој поглед и во секој случај најпрво би го одбрал семејството, жени има колку сакаш излези на улица ке најдеш ама мајка е една татко е еден а и друг брат не може мајка ми на старост да ми роди така да младите мамини принцези , треба да си ги затнат муцките и да јадат говна со затворена уста за да не ја шират смрдеата додека џвакаат.
 
Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Тоа е судир на генерации, различни сфаќања. Снаата кога влегува во куќата сигурно ќе донесе некои свои навики од дома. Тие навики доколку не се во склад со навиките кои си ги поставила свекрвата во својот дом, ќе се појави нетрпение... Ако и двете имаат сличен карактер (многу ретко) тогаш ќе живеат мирно. Или пак, ако парот живее самостојно, до конфликт со свекрва многу тешко дека ќе дојде :)
 
Член од
13 август 2008
Мислења
1.144
Поени од реакции
893
Абе се убаво ама мислам дека не е проблемот до свекрвите, проблемот е до оние шкрапјине што ги мкнеме дома па веднаш сакаат да се постават како газдарици над газдариците, е јебемлига неможе некоја од улица што сум ја домкнал дома или било кој друг да изиграва кралица и да команда , сепак таа е само жена категорија која што може а и немора е минлива додека мајката е една епа ако сум ставен во ситуација да бирам помеѓу братми таткоми и мајками наспроти жена во секој поглед и во секој случај најпрво би го одбрал семејството, жени има колку сакаш излези на улица ке најдеш ама мајка е една татко е еден а и друг брат не може мајка ми на старост да ми роди така да младите мамини принцези , треба да си ги затнат муцките и да јадат говна со затворена уста за да не ја шират смрдеата додека џвакаат.
Точно е дека девојки има колку сакаш. Но не може секоја од нив да биде мајка на твоите деца, освен ако не е по грешка. :)
Што ќе правиш ако твојата жена која што ја сакаш не се согласува со твојата мајка?
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Точно е дека девојки има колку сакаш. Но не може секоја од нив да биде мајка на твоите деца, освен ако не е по грешка. :)
Што ќе правиш ако твојата жена која што ја сакаш не се согласува со твојата мајка?
види вака сега што ке ти кажам не е поентата да не се согласува поентата е да се согласува , прво и основно мајка на мојте деца ок мајка на мојте деца може да биде било која!! НО Мајката на мојте деца мора да ја почитува мојата МАЈКА бидејки таја жена мене ме родила ме чувала ме исчувала ми пружила се во животот сваќаш ? И должност е на секоја сопруга да ја почитува мајката на мажот а и обратно мажот да ги почитува родителите на сопругата, али во секој случај едноставно МОРА да ја почитува мајками не затоа што јас сум мамино синче напротив воопшто не сум близок со мајками нити сум мамино синче но едноставно ја почитувам и ја сакам таа жена бидејки ми е МАЈКА, сваќаш ? многу полоши работи снаите си имаат кажувано со нивните мајки па на крајот се помирувале знаеш зошто ? Затоа што таја е мамичка а оваја е свекрва епа доколку ме сака и ме почитува мене немора да ја сака мајка ми но мора да ја почитува, во спротивно доколку не ја почитува неја значи не ме почитува ни мене и тогаш ајде чао пријатно, лесно ке се најде друга.
 
Член од
13 август 2008
Мислења
1.144
Поени од реакции
893
види вака сега што ке ти кажам не е поентата да не се согласува поентата е да се согласува , прво и основно мајка на мојте деца ок мајка на мојте деца може да биде било која!! НО Мајката на мојте деца мора да ја почитува мојата МАЈКА бидејки таја жена мене ме родила ме чувала ме исчувала ми пружила се во животот сваќаш ? И должност е на секоја сопруга да ја почитува мајката на мажот а и обратно мажот да ги почитува родителите на сопругата, али во секој случај едноставно МОРА да ја почитува мајками не затоа што јас сум мамино синче напротив воопшто не сум близок со мајками нити сум мамино синче но едноставно ја почитувам и ја сакам таа жена бидејки ми е МАЈКА, сваќаш ? многу полоши работи снаите си имаат кажувано со нивните мајки па на крајот се помирувале знаеш зошто ? Затоа што таја е мамичка а оваја е свекрва епа доколку ме сака и ме почитува мене немора да ја сака мајка ми но мора да ја почитува, во спротивно доколку не ја почитува неја значи не ме почитува ни мене и тогаш ајде чао пријатно, лесно ке се најде друга.
A ако твојата мајка не ја почитува жена ти?
Или тоа е невозможно само поради тоа што е твоја мајка? :)
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
A ако твојата мајка не ја почитува жена ти?
Или тоа е невозможно само поради тоа што е твоја мајка? :)
Значи престани да вртиш нонстоп како тоа свекрвите не чинат па после продолжи со дискусијата од два три збора ок ? не ти е ова фемина па да најдеш исфрустрирани мамини галеници да ти даваат ѕвездички зашто си зборела против свекрвите.
одговор на прашањето ако мајками не ја сака мојата жена тогаш тоа е нешто што јас треба да го средам, капиш ?? ЖЕНА е ПОЛОВ ОРГАН КОЈ НАЛЕТАЛ ПРЕД МОЈОТ ПОЛОВ ОРГАН и лесно може да се смени свајчаш сега ?
 

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Well, од две жени, многу е веројатно дека барем едната ќе биде кучка. :D
Како би се справил.. Зависи од ситуација, некогаш едноставно има само една опција. Да се помириш со тоа дека ќе ти ги искинат нервите и дека ќе си умреш млад. :unsure:

No dislike = win! :p
 
Член од
13 август 2008
Мислења
1.144
Поени од реакции
893
Значи престани да вртиш нонстоп како тоа свекрвите не чинат па после продолжи со дискусијата од два три збора ок ? не ти е ова фемина па да најдеш исфрустрирани мамини галеници да ти даваат ѕвездички зашто си зборела против свекрвите.
одговор на прашањето ако мајками не ја сака мојата жена тогаш тоа е нешто што јас треба да го средам, капиш ?? ЖЕНА е ПОЛОВ ОРГАН КОЈ НАЛЕТАЛ ПРЕД МОЈОТ ПОЛОВ ОРГАН и лесно може да се смени свајчаш сега ?
Би ти вратила и повеќе од два три збора но за жал твојот однос, односно став не го дозволува тоа. Лоша ти е перцепцијата за жените. Лошо е ако некој друг има како тебе перцепција, па да го каже тоа за мајка ти.
Нигде не потенцирав, ниту во воведот на темата дека свекрвите се оние лошите, а снаите се светици.
И пак не кажа ништо конкретно.
Да не те исфрустрирале коментарите на темава на тој форум? :)
 

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
затоа најубо е одделно да се живеј.,родителите на двете страни да си бидат обични гости ко ќе дојдат
светска работа
 
V

Vollstandig

Гостин
Абе кај нас на балканот е сеуште тоа живеење со фамилијата, или мажот не може да се оддели од своите. Па добро, сигурно ќе дојде до расправија и кавга во фамилија особено кога се доселува некој нов со свои навики или мамина маза па сака дома да ја глеат како царица а нема ни грам памет како се води фамилија. Факт е дека денес жените се најразгалени, си одаат по ќеиф највеќе, искрено ретко и која знае да зготви добро. За јадење 90 % се учени и планираат ко ќе се земат, е дури тек тогаш да учат да готват да чистат, ако не им се готви има ресторани па затоа богат маж ќе земат ради пара, па ако ги мрзи да пеглаат ќе си најдат и куќна помошничка е сеа следува едно прашање ШТО ако не остант доволно богати мажи во светото односно во селото каде што живеете па мора да готвите, зато треба да пази човек што жена зема. Искрено, не е никаков срам да земи девојче од 16-20 години да земи да готви туку напротив треба и да знај да готви да исчисти да држи ред и хигиена, а не посотјано пред огледало и да збори за пиење за 390 додворувачи што и се допаѓаат и мисли дека ќе има најсреќен живот. Па највеќе свекрвите за тоа се нервират, ќе дојди синот од работа и ја тера мајка му “Да се најади да му напрај да јади, да му измие да му испегла алишта и други работи“ па на крај си вика: За што ја зеде овој снаата, за да лежи таа дома и да не мрдни со гзот? Па затоа има кавги, како што спомна сексилишс се карале свекрва и снаа како алиштата се спружирале на жица па свекрвата имала друга идеја, па и треба да ја послуша идејата на свекрвата постара е ,години спружирала алишта сигурно има некоја техника на спружирање што побрзо ќе се исушат, не само да трчаат снаата и ко газдарици да се праат.

Ама пак од друга гледна точка има и грозни свекрви, и никогаш нема да се усогласат тие работи, доколку свекрвата не почне постојано да попушта и полека да ја предаде женската власт на снаата, и снаата не дојде во куќата “како обичен човек“ па полека да ја превзема власта од свекрвата, нема да има дома НИКАКОВ ред и хармонија, се по полека се случува. Затоа најправилно е синот да се оддели на стран да му се даде да живее свој дом ако нема можност, нека има тогаш разбирање и не се карајте многу многу:)
 
Б

Бат Елохим

Гостин
а ако демек ако мажот е домазет поарно ќе му биде? Машка снаа, мислам, колку и да звучи глупаво, тоа е. Кога не можат да направат разликата помеѓу жена и мајка, кога мајката мисли дека син и треба да ја сака неа повеќе, а не мисли со тиквата дека жената ја сака за жена, а не за мајка, тоа е. Исто важи и за снаите. Ги мразат свекрвите небаре сакаат на мажот нивни во кревет да се пикнат. Мислам дека тоа е мртва борба. И мислам дека некогаш ми е жал за свекрвите (поготово сеа коа имам син :place: ) Ама тоа е. Јас сум мајка, а тој ќе си има свое семејство за кое ќе се бори во животот. И муабетот погоре на добропознат е бош муабет. како што мајка ти и татко ти те створиле тебе и тебе ти се семејство, ти ќе имаш свое и ќе се бориш за нив.
Работите се влошуваат и поради зависноста од платите на нечии родители, со тоа се отвараат врати и за мешање, оти нели те ранат и тоа е.
А ривалството снаа-свекрва ќе постои секогаш и постои секаде. Не е тоа македонска или балканска болест. Ви текнува на филмот monster in-law?
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Би ти вратила и повеќе од два три збора но за жал твојот однос, односно став не го дозволува тоа. Лоша ти е перцепцијата за жените. Лошо е ако некој друг има како тебе перцепција, па да го каже тоа за мајка ти.
Нигде не потенцирав, ниту во воведот на темата дека свекрвите се оние лошите, а снаите се светици.
И пак не кажа ништо конкретно.
Да не те исфрустрирале коментарите на темава на тој форум? :)
Еднаш имам ѕирнато на тој форум и толку се собрале страчки пишуваат по два три збора и си делат поздрави и честитки проследено со давање ѕвездички .
колку за информација перцепцијата ама уопште не ми е погрешна околу жените верувај, не сум дете али една работа ке ти кажам ЖЕНА е многу ГАДНА РАБОТА се може да биде во најдобар ред али може и да те заебе како црн џаол па и да ти има родено 10 деца, али мајка си е МАЈКА никогаш нема да те зафркне а уште посигурно нема да те остави додека оваја другава нонстоп цел живот ке ти трие сол во нос а со МАЈКАТА не е таков случајот. никогаш не треба да се споредува мајка со жена али у секој случај мојата мајка мора да биде почитувана не мора да биде сакана али почитувана да, а онаа другата и 10 да ми ги роди утре може да на налета друга која ке ми го смати паметот поубава попаметна подобра побогата ич без размислување ја мењам. Сваќаш сега што е мајка ?
 

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.193
Поени од реакции
14.470
Јас на пример нема да стапам во брак додека не си обезбедам место за живеење САМ со моето семејство...
Живеење во една куќа со цела фамилија секогаш носи проблеми и расправии.
 

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Јас на пример нема да стапам во брак додека не си обезбедам место за живеење САМ со моето семејство...
Живеење во една куќа со цела фамилија секогаш носи проблеми и расправии.
Многу јасно, ама за жал постојат многу парови што немаат избор (од X причини). Што да се прави тогаш? Јас искрено не знам. Затоа и јас ќе се посветам на превенција на ваквата ситуација.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom