Смртна казна во Македонија? Да или Не?

Дали во Македонија би требало да постои егзекуцијата како казна?

  • Да

    Гласови: 508 58,7%
  • Не

    Гласови: 357 41,3%

  • Вкупно гласачи
    865
B

Black Guard

Гостин
А ти мислиш дека реално има демократија.

хммм Демократија е еднакво на парче хартија.
 
Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
А од каде ви е таа фраза, никој нема право да одлучува за нечиј живот? Каде е така запишано?

Некој на пример силувал и убил малолетно дете, и сега никој нема право да одлучува за неговиот живот? Жити леб?
Во Македонија по устав се вели дека правото на човекот е неотуѓиво и никој не може да посегне по него. Така е и во многу устави во светот како и во конвенции. Правото на живот е основно право на човекот.
 

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.132
Поени од реакции
273
Во Македонија по устав се вели дека правото на човекот е неотуѓиво и никој не може да посегне по него. Така е и во многу устави во светот како и во конвенции. Правото на живот е основно право на човекот.
е добро, правото на живот е неприкосновено, основно право на човекот и бла бла бла... ако тој икс човек не го почитува правото на живот на другите, зошто некој би го почитувал неговото?
сериски убиец, чисто ради пример, убил 5 мажи. тој не го испочитувал основното право на живот на 5мина мажи. Зошто и дали е нормално да очекува дека некој друг, во случајов државата, е должен да го почитува тоа негово право на живот кога веќе самиот не го почитува...
 
Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
е добро, правото на живот е неприкосновено, основно право на човекот и бла бла бла... ако тој икс човек не го почитува правото на живот на другите, зошто некој би го почитувал неговото?
сериски убиец, чисто ради пример, убил 5 мажи. тој не го испочитувал основното право на живот на 5мина мажи. Зошто и дали е нормално да очекува дека некој друг, во случајов државата, е должен да го почитува тоа негово право на живот кога веќе самиот не го почитува...
Правото на живот е неотуѓиво право и е основно право на човекот, така вели уставот на Македонија и на повеќе од половина држави во светот.
Ако некој го прекрши ова право, тогаш тој ќе биде казнет со казна затвор каква што е предвидена во законот. Ако државата воведе смртна казна тоа ќе значи дека го прекршува самата правото кое сама го гарантира во уставот. Значи, ако убиството е казниво со смртна казна значи дека се прекршува уставот, а тоа значи законот е противуставен.
Повеќе држави ја следат оваа практика поради тоа што се сака кривичното право да биде целосно реститутивно, а не ретрибутивно. Ретрибуцијата е позната и е практикувана во минатото.
 

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.132
Поени од реакции
273
Правото на живот е неотуѓиво право и е основно право на човекот, така вели уставот на Македонија и на повеќе од половина држави во светот.
Ако некој го прекрши ова право, тогаш тој ќе биде казнет со казна затвор каква што е предвидена во законот. Ако државата воведе смртна казна тоа ќе значи дека го прекршува самата правото кое сама го гарантира во уставот. Значи, ако убиството е казниво со смртна казна значи дека се прекршува уставот, а тоа значи законот е противуставен.
Повеќе држави ја следат оваа практика поради тоа што се сака кривичното право да биде целосно реститутивно, а не ретрибутивно. Ретрибуцијата е позната и е практикувана во минатото.
не правиме муабет за тоа како е, туку во постот муабетот е како ЈАС сметам дека треба да биде. Значи мое ЛИЧНО размислување...
 

Ivana*Antique

Чисто информативно
Член од
5 септември 2011
Мислења
312
Поени од реакции
143
Некои луѓе не заслужуваат да живееат... За некои сторени кривични дела мислам дека е праведно да се има смртна казна или барем доживотна робија без можност за помилување... Кај нас што и да сториш, и мислам буквално се, за 10 години си надвор.... Не е праведно некој што пример силувал 10 годишно дете да може за 10 години да излезе на слобода.... Што, да не е правилно тоа, па тој човек уништил нечиј живот !
 

Joe_Satriani

Dream Theater Fan
Член од
30 ноември 2009
Мислења
79
Поени од реакции
104
Некои луѓе не заслужуваат да живееат... За некои сторени кривични дела мислам дека е праведно да се има смртна казна или барем доживотна робија без можност за помилување... Кај нас што и да сториш, и мислам буквално се, за 10 години си надвор.... Не е праведно некој што пример силувал 10 годишно дете да може за 10 години да излезе на слобода.... Што, да не е правилно тоа, па тој човек уништил нечиј живот !
Колку само НЕ се согласувам со првата реченица...."Некои луѓе не заслужуваат да живееат.." секој заслужува да живее и да ги ужива своите права...и незнам дали имаш учено нешто од областа на правото ама треба да знаеш дека "Она што го правиме на прекршителите на закон е огледало на нашата култура и цивилизација ". И иначе кај нас доживотна казна е 15 год. во светот мислам 25 во повеќето држави, па доста сум убеден дека 15 год. во затвор може многу работи да ти се случат слични на смртната казна. А кога станува збор за Америка таа и Сомалија се исклучок :) бидејќи тие имаат најмалку потпишани меѓународни договори, затоа и Правото на живот не е апсолутно право. :)
 

closertb

Пластичен
Член од
23 октомври 2011
Мислења
888
Поени од реакции
1.048
Има животна казна - затвор... Не ми е јасно која е поентата со смртната казна!
 

Ivana*Antique

Чисто информативно
Член од
5 септември 2011
Мислења
312
Поени од реакции
143
Колку само НЕ се согласувам со првата реченица...."Некои луѓе не заслужуваат да живееат.." секој заслужува да живее и да ги ужива своите права...и незнам дали имаш учено нешто од областа на правото ама треба да знаеш дека "Она што го правиме на прекршителите на закон е огледало на нашата култура и цивилизација ". И иначе кај нас доживотна казна е 15 год. во светот мислам 25 во повеќето држави, па доста сум убеден дека 15 год. во затвор може многу работи да ти се случат слични на смртната казна. А кога станува збор за Америка таа и Сомалија се исклучок :) бидејќи тие имаат најмалку потпишани меѓународни договори, затоа и Правото на живот не е апсолутно право. :)
Твое мислење, не ти се мешам во твоите мислења. :) Патем нашето ниво на култура и цивилаизација е... па, не на толку завидно ниво...
 
Член од
14 октомври 2010
Мислења
3.647
Поени од реакции
11.199
Јас сум ЗА тоа да постои смртна казна во Македонија, па колку и нечовечно тоа да звучи. Кога некој убива безмилосно, силува, уништува нечиј живот, зошто да не се уништи неговиот? Зошто со закон да се заштитува правото на живот на некој кој очигледно не го почитува правото за живот на другиот?
Тука мислам на тие најгрозоморните убиства, на сериските убијци, психопати, а пак силувачите на плоштад би ги бесела! Ми е гајле дали тој некој бил нечиј син, брат, татко, кога тој уништил многу повеќе животи. И да, таквите не заслужуваат да живеат!
 
Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
ДА сум за смртна казна.....да се воведе и гарант ќе се доведеме малце во ред....
Смртна казна за оној психопатот кој на 61 година силуваше 8 годишно девојче.
 

Sawyer

Only God can judge me!!!
Член од
26 август 2009
Мислења
718
Поени од реакции
153
Не сум за смртна казна,тоа впрочем и не е казна,поголема казна е да скапува доживотно во затвор,за да се покае за се што направил и да се измачува во затвор.Едино сум за да се воведе мачење на тие истите што сториле потешки кривични дела!
 

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.340
Поени од реакции
6.473
Да го изнесам моето мислење околу денешниот случај и зошто сметам дека смртна казна не е океј.

Смртна казна е преблага работа.Куршум во чело/бесење со кршење на вратот или инекција?Не,никако.За такви нема инстант смрт или бавна смрт со еднодневно мачење.

Најприфатлива казна
1)Предајте ги на некој со бујна фантазија за мачење,некој бетер од Фрицл
2)Мачењето да биде болно и ужасно ама никако да доведе до смрт
3)Давај им инфузија за да бидат колку толку фит за следната рунда мачење
4)Зарази ги со сифилис,не им давај медицинска помош,остави болеста да си го направи своето
5)...........?
6)Профит
 

Bolt0105

Problem?
Член од
3 декември 2009
Мислења
54
Поени од реакции
64
Да го изнесам моето мислење околу денешниот случај и зошто сметам дека смртна казна не е океј.

Смртна казна е преблага работа.Куршум во чело/бесење со кршење на вратот или инекција?Не,никако.За такви нема инстант смрт или бавна смрт со еднодневно мачење.

Најприфатлива казна
1)Предајте ги на некој со бујна фантазија за мачење,некој бетер од Фрицл
2)Мачењето да биде болно и ужасно ама никако да доведе до смрт
3)Давај им инфузија за да бидат колку толку фит за следната рунда мачење
4)Зарази ги со сифилис,не им давај медицинска помош,остави болеста да си го направи своето
5)...........?
6)Профит

За денешниов случај јас мислам овие да им се дадат на милост и немилост на семејствата на жртвите. Тие најдобро ќе им се одмаздат, бавно и болно.
 
На врв Bottom