Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Без намера да те контрирам, ама не е баш така.
Може бизнисите се “приватни“ ама целата позадина е под државна контрола. Пример, истражи за HPCC организација со вработени 2,6 милиони, раководена од екс-офицери
Да ама и на запад "приватните бизниси" се многу повеќе "регулирани" од тоа ние што знаеме, само западот го бива за добра обланда да стави и им лежи добро на уста зборот демокраци. Исто гомно е цела планета. Олигарсите во Кина на запад се викаат Банкстери, или помодерно Хеџфонд - манаѓери(Бафет, Сорос) и тие се тесно поврзани со политиката.
Автоматски споено мислење:

Три фирми во Америка го држат цел капитал во западната хемисфера и за нив нема многу податоци да најдеш како за секоја друга компанија.
Вангард групација и Капитал групација имаат вредност од 7 ТРИЛИЈАРДИ долари.
Двете фирми имаат вкупно 20 тина илјади вработени.
Овие две фирми контролираат се живо и диво во Америка и надвор од неа.
 
Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.527
Поени од реакции
5.718
Можеби има државни фирми, сигурно има, ама масовно се отворија приватни бизниси во Кина уште одамна.
Може не се изразив доволно јасно. Има масовно приватни фирми ама имаат државна контрола.
Пример, споменатава организација работат во производство на храна. Тие им кажуваат на приватните фирми што ќе производуваат, од каде ќе набавуваат репроматеријали, тие одбираат и праќаат стручњаци на обука во странство, тие организираат продажба и извоз....

The communist XPCC is relying on China’s “superpower” to force those customers from the rest of the world to buy using some terms and conditions that you can’t refuse. This strategy is learned from the U.S. agricultural business model. This is exactly what the US has been doing. And this is what “state capitalism” is about. Whenever Xi Jinping is visiting a country, he is also in charge of selling those products to the country by signing “free trade” agreement using carrots and “implicit sticks”.

Ако јас се прашувам, би земал од тоа нивните пензионери од HRCC, едно 10-тина души, би им дал плата 1М годишно и би им дал апсолутна власт во Македонија.....
 
Последно уредено:
Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.308
Поени од реакции
7.442
Оваа фацава најодвратна мора у секој криминал да биде умешана. По одвратен лик во владава нема...

 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.225
Поени од реакции
78.821
Ама затоа Слободен Печат со бомбастичен наслов...

Да, ќе пукаат, ама рекоа дека имало приватни и многу вулгарни муабети у некои од снимките, па немало тие у јавност да бидат пуштени.

Тука станува збор за масакр на христијански деца (спроти Велики Петок) направен од муслимани, убиени ладнокврно, ама немој молимтисе да идат вулгарни муабети у јавност....


Слободен Печат кога известува за следново рочиште со бомби, како и сите медиуми, на крајот од текстот, дава потсетување и рекапитулација на настанот:

"...Петкратното убиство се случи на 12 април 2012 година кај езерото во атарот на селото Смилковци, близу Скопје. Убиени беа четири момчиња на возраст од 18 до 21 година од населбата Радишани, Филип Славковски, Александар Наќевски, Цветанчо Ацковски и Кире Трпковски, како и Борче Стевковски, 45 години, од селото Црешево. Убиствата се случиле меѓу 19:30 и 22:30 часот кога биле најдени телата на убиените. Обдукцијата врз убиените покажало дека во нив е пукано од три типа огнено оружје, зашто се најдени чаури од три различни типа муниција, што сугерира дека има повеќе од еден извршител на чинот. "

Но, за разлика од другите медиуми не пишува во рекапитулацијата за обвинетите и осудените.
 
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Изгледа немаш нови информации за Кина во последниве 20-30 години. Во Кина веќе сите бизниси се приватни, не знам дали и колку има државни.
А дека социјализмот е преодна фаза кон комунизам учевме како деца во време на СФРЈ. Можеби си доста помлад, па не го знаеш тоа.
Автоматски споено мислење:


Знае ли некој што студира „г-ца министерка“?
Што збориш бизнисите во Кина биле приватни? Де кажи некоја кинеска приватна фирма. Само не почињај со Хуавеи

Многу убаво знам што збореа за социјализмот во СФРЈ. Истото го збореа во било која друга социјалистичка земја. Не умри магаре до зелена трева...
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Малку да се потсетиме на „зборот важи“ на Зоки Заев. Кога тој нешто каже, нема мрдање:

декември 02, 2016, Радио Слободна Европа (РСЕ)

Претседателот на СДСМ Зоран Заев во неделното интервју на РСЕ на прашањето дали ќе коалицираат со ДУИ, вели дека со криминалци, бандити и националисти не коалицираат.

..лидерите на опозициските СДСМ и ДПА, во интервјуа за Слободна Европа, начелно ги отфрлаат владејачките партии како можни коалициски партнери.

Заев одговорајќи на прашањето дали би коалицирале по изборите со ДУИ.
- „Со криминалци и бандити во коалиција нема влегување.

СДСМ не коалицира со бандити, ДПА со „забивачи на нож во грб“

Како овој човек нема срам. Вакво лажење, превртливост нема ни кај најдолните слоеви на општеството. Сепак, кога ќе каже човек нешто, гледа да не се „брука“, па да прави поинаку.
Тотална мизерија.
Автоматски споено мислење:

Што збориш бизнисите во Кина биле приватни? Де кажи некоја кинеска приватна фирма. Само не почињај со Хуавеи

Многу убаво знам што збореа за социјализмот во СФРЈ. Истото го збореа во било која друга социјалистичка земја. Не умри магаре до зелена трева...
А зошто не Хуавеи? Во Кина речиси да нема неприватно. Сите оние играчки, блузички, чорапи, филцани... што ги купува(ме) се од приватници.
 
Член од
8 јануари 2013
Мислења
628
Поени од реакции
1.916

Дечково изгледа нема поминато обука за лажење.Некој кој малце разбира психологија и говор на тело одма ќе му се разјасни за што станува збор:D
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.960
Поени од реакции
3.667
Muabetot mi bese deka se nametna mislenje deka mora da im se zgolemat platite oti ke si zaminele. Site mozat da si zaminat ako ne im se zgolemat platite. Gjubredjiite bea onaka za primer. Sto ako ti pukni cevka doma i nema vodoinstalater posto neli ne bile dovolno plateni tuka pa site im ja duvnale vo stranstvo? Ke sedis bez voda doma so meseci, ke polnis od bunar posto mozis sam? Baska poplava, se lom ke napravis itn itn itn. Ili ajde ne mora voda, ete ke recime probelmi so elektricna instalacija. Sam ke zemis da ja sredis ili ke si kupis svekji posto mozes sam da si kupis svekji.
I sega resenieto sto e ? Ajde na site da im se zgolemat platite na nivo na toa sto bi mozele da go zemat vo Germanija za da ostanat. Pa da mozevme nie da si dozvolime germanski plati i germanski standard ova nemase ni da bidi tema na muabet neli? Arno ama niti sme Germanija niti pak imame germanski standard pa da si pravime takvi luksuzi. Baska ete na SJO im dadoja basnoslovni plati za nasi uslovi demek da rabotele posteno i neznam tamu sto pa vidovme kako toa zavrsi i deka ni tie plati sto prosecen rabotnik nemoze da gi zaraboti ni za dve godini sto ovie gi zemaa mesecno ne bilo dovolno za da se spreci mito i korupcija. Znaci zaklucok e deka ako nekoj e sklon kon mito, korupcija, kradenje ke si bidi sklon bezrazlika dali zemal 300, 500 ili 5000 evra plata. Isto i za toj sto resil da bega radi pogolema plata. I 100 evra pomalce da zema od tamu nekade da mu se ukazi prilika ke mu ja duvni i ke si najdi opravduvanje za toa.
Tuka doktorite mi se posebna prikazna. Placi za pogolema plata ili neznam sto a se nafatil da raboti takva edna humana rabota kade na prvo mesto treba da mu bidat pacientite i nivniot dobrobit. Pa ako ne im napravis baciraka ke te ostavat da umris kako pes. Deka e toa taka gledame i citame sekoj den. Ebati takvite doktori, srekjen im pat.
Се сложувам, никоја плата неможе да спречи судија или друг функционер да не биде корумпиран. Која плата може да се спротивстави на сума која што на судијата може како од шала да му ја даде некој од калибарот на Кочан, Камчев...... Колкава и да му е платата на судијата, Кочан или Камчев... можат да му речат да си ја пресмета платата што би ја зел ако работи до пензија (пример за 25 години), на тоа да си додаде и придонеси и сето тоа да го помножи по 100 или по 1000.
 

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373

Дечково изгледа нема поминато обука за лажење.Некој кој малце разбира психологија и говор на тело одма ќе му се разјасни за што станува збор:D
Роден е за Покер - мајке ми.
Автоматски споено мислење:

Во меѓувреме

Арсим Зеколи


Кога вмровските портали молчат за статусите на Груевски а сдсмовските за скандалите на Пендаровски, знајте дека сме во изборен период на усоглласување на победници/губитници. Следи само протоколарно гласање.
 
D

Deleted member 12196

Гостин
А дека социјализмот е преодна фаза кон комунизам учевме како деца во време на СФРЈ. Можеби си доста помлад, па не го знаеш тоа.
Претпоставувам дека си имал петка по Марксизам и самоуправување...
Muabetot mi bese deka se nametna mislenje deka mora da im se zgolemat platite oti ke si zaminele. Site mozat da si zaminat ako ne im se zgolemat platite. Gjubredjiite bea onaka za primer. Sto ako ti pukni cevka doma i nema vodoinstalater posto neli ne bile dovolno plateni tuka pa site im ja duvnale vo stranstvo? Ke sedis bez voda doma so meseci, ke polnis od bunar posto mozis sam? Baska poplava, se lom ke napravis itn itn itn. Ili ajde ne mora voda, ete ke recime probelmi so elektricna instalacija. Sam ke zemis da ja sredis ili ke si kupis svekji posto mozes sam da si kupis svekji.
I sega resenieto sto e ? Ajde na site da im se zgolemat platite na nivo na toa sto bi mozele da go zemat vo Germanija za da ostanat. Pa da mozevme nie da si dozvolime germanski plati i germanski standard ova nemase ni da bidi tema na muabet neli? Arno ama niti sme Germanija niti pak imame germanski standard pa da si pravime takvi luksuzi. Baska ete na SJO im dadoja basnoslovni plati za nasi uslovi demek da rabotele posteno i neznam tamu sto pa vidovme kako toa zavrsi i deka ni tie plati sto prosecen rabotnik nemoze da gi zaraboti ni za dve godini sto ovie gi zemaa mesecno ne bilo dovolno za da se spreci mito i korupcija. Znaci zaklucok e deka ako nekoj e sklon kon mito, korupcija, kradenje ke si bidi sklon bezrazlika dali zemal 300, 500 ili 5000 evra plata. Isto i za toj sto resil da bega radi pogolema plata. I 100 evra pomalce da zema od tamu nekade da mu se ukazi prilika ke mu ja duvni i ke si najdi opravduvanje za toa.
Tuka doktorite mi se posebna prikazna. Placi za pogolema plata ili neznam sto a se nafatil da raboti takva edna humana rabota kade na prvo mesto treba da mu bidat pacientite i nivniot dobrobit. Pa ako ne im napravis baciraka ke te ostavat da umris kako pes. Deka e toa taka gledame i citame sekoj den. Ebati takvite doktori, srekjen im pat.
Sto ako ti pukni cevka doma i nema vodoinstalater
Со водоинсталатер не сум имал проблем. Но кога ги сменив прозорците одвај најдов мајстор да го поправи она што беше разбиено. Среќа што имав „должник“, па за неколку дена дојде. За реновирање на бањата и кујната чекам два месеца. Следната недела треба да почнат (ако не излажат). Кога се селев одвај најдов луѓе за утовар и истовар.
Значи дека веќе сите го фатиле патот.
Pa da mozevme nie da si dozvolime germanski plati i germanski standard ova nemase ni da bidi tema na muabet neli?
Можеме да си дозволиме. Ама прво да ги втераме во бувара сите тајкуни и да им го конфискуваме имотот. Од каде им толку пари на Камчев, Анѓушев, Заев и уште мал милион други? Да не ги заработиле со пот? Украдени се од сите нас.
Pa ako ne im napravis baciraka ke te ostavat da umris kako pes.
Ова го осетив на сопствена кожа. Од три попладне си играа курташак со мене, а јас во прединфарктна состојба. Ноќта ме трефна инфарктот, па дури утредента Кумановци со брза помош ме префрлија во Скопје и по кратка постапка на операциона маса. Единствено можам да речам дека од Куманово па до завршување на интервенцијата постапија професионално. Го спречија вториот инфаркт кој ќе беше фатален или ќе ме врзеше за креветот. После интезивна нега сè беше за никаде.
 

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Во земјите со западни вредности нема непотизам.

Братот на Борис Џонсон, Џо поднесе оставка од министер и пратеник
Помладиот брат на британскиот премиер Борис Џонсон, Џо денеска поднесе оставка од министерската функција и најави дека ќе поднесе оставка и од пратеник, а како причина го наведе судирот помеѓу семејната лојалност и националниот интерес.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Претпоставувам дека си имал петка по Марксизам и самоуправување...
Имав, ама тоа не го учевме (само) на Марксизам. Тоа беше општа парола. Дури и учителката во трето, четврто знаеше да го каже, не како дел од материјалот, онака, во духот на времето.
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.862
Овие Кики и Фрики, толку ли се апла глупи да тврдат дека Боки го знаат само на “извиѓење“ и “само од ТВ“, кога имаат еден куп заеднички слики и видеа од нивни заеднички дружби и средби.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.661
Поени од реакции
4.319
Претпоставувам дека си имал петка по Марксизам и самоуправување...
во кое училите учеше, јас немав таков предмет секогаш имав социологија (факс) или филозофија(средно) но во нив имаше голема група на социолози марксисти, но предмети со такво име никогаш немав, да не говориме за паралелн свет...
--------------
СОБРАНИЕ: Комисјата едногласна Јанева да се разреши од СJО, а пратениците со бадентерово гласање треба да ја потврдат одлуката
Комисијата за избори и именувања едногласно и без дебата донесе заклучок да му прдложи на Собранието да ја разреши специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, која е осомничена за криминалната афера „Рекет“.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom