Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.395
Поени од реакции
7.839
Imam bliski drugari so clenski od Vmro....koi ke glasaat. Edniot ke glasa Za ...edniot protiv
Kazuvaat deka nemaat pritisok od partijata ni dali da izlezat ni kako da glasaat
Drugarite pak od Sds....do eden sto gi znam ke izlezat. Isto i moi prijateli od Obedinetite od Ljube( a izbegaa od Mvro bidejki Grujo ke go smenel imeto...taka togas kazuvaa....:pos:)
Cisto subjektivno, i moeto i tvoeto, zgora na toa imas anketa tuka na forumot koja kao nisto povekje otslikuva raspolozenieto na clenovite. Retko koj od onie koi zestoko gi poddrzuvaa predizborno SDS(S)M sega go pravat istoto, cat pat nesto za apasite i toa e toa. Nikoj otvoreno ne se drznuva da go brani toj ponizuvacki dokument od Prespa.

Pogolem pokazatel od toa zdravje. Inaku tie se svesni deka nema sansi da obezbedat cenzus a bez toa im e se gola voda i teska pizdarija, ima odlicna pricina zosto postoi cenzusot. Ako ne mozes da animiras 50% +1 da izelzat da glasaat znaci pagja vo voda se, bez razlika dali za ili protiv. A bojkotiranjeto ti e legalna i legitimna alatka za politicka borba vo sekoga demokratija.

Ne veruvam da se do tolku blesavi bez cenzus da se obidat da go proturkaat ova sranje, razbiram razlicno mislenje i ne obvinuvam nikogo za toa, zosto kako itn e cisto negovo demokratsko pravo da go ima, megjutao ako toa se obide da mi go nametne mene na sila t.e bez cenzus od mnozinstvoto gragjani da se nametne togas toa ke bide navistina kvinslingski poteg vo sekoj pogled. Toa ke bide velepredavstvo.

Ovie vikaat nie sme tuka da donesime demokratija megjutoa ne i da ja prakticirame...

Човек сакате уставно име да и смените на државата со целосно преименување. Ќе се брише "Република Македонија" како термин. Нема да поатои веќе. Можете бар еден цензус да соберете за одлука од вакви размери.

Кој е легитимитетот на таква историска одлука ако за истата не успее референдум? Посебно ако во секоја македонска општина се гласа испод 40%. Ќе си играме апартхејд на сопствениот народ?

Па коа ќе прочитам дека го споредуваат овој референдум со тој за независност ми се сере од тоа кои бедотии се.
Тој имаше 1,230,000 излезност, и со целосен бојкот од Албанците. Е тоа е историска одлука на еден народ.

Може само влажен сон да им биде тој резултат.
Eve sega citam poenti vadat od izjava na Zaev deka samo so eden amandman sekade ke dodadele geografska odrednica vo Ustavot, fakticki toa e sigurno, sea za drugoto ke videle...

Indirektno tocno kazaa deka znaat sto i kako ke bide so Ustavot, NO seto toa seuste go zamajuvaat da se tretira apstraktno za mnozinstvoto gragjani t.e glasaci i da moze da se manipulira, ako toa se svede na opipliva plasticna materija sekoj eden da procita sto i kako i deka nikade nema vekje samo Makedonija kako imenka i se sto se izveduva od nea...togas ke vidat koe e vistinskoto raspolozenie za dokumentot od Prespa.

Indikator e kako od tropanje po masi pri davanje izjavi deka e sega ili nikogas se smena drasticno retorikata vo obratna nasoka...koga pisuvav deka EU i NATO ne se stavaat da go promenat tezisteto i deka pregolem e zalogot vo slucaj na neuspeh, sea ke bide interesno...seto toa e nedostatok na realni politiki za realni problemi. I Papata so Putin da dojdat zaedno da recat glasajte bez ova e zaludno...
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.514
Поени од реакции
34.564
Референдумов им е само колку да се тргнат од одговорноста, тие веќе потпишаа договор без да го консултираат народот, а воедно пак ќе треба 2/3 да изгласаат во собранието за да помине. Во секој случај народот го множат со нула, а уствари го користат за се покријат за потегот што го направија и да им биде полесно при пазарањето со опозицијата. На крај ќе седнат и ќе се испазарат колку амнестии да им дадат и ќе им дадат да замезат троа од медот, па фино лепо заедно ќе го изгласаат, името е секако променето, само е прашање за колку време и ќе се официјализира.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.935
Поени од реакции
3.625
:pos:

Сериозно мислиш дека си првиот генијалец на кој му текнало да се оди со негативно прашање на референдумот, за да се спречи можност за бојкот?
Многу е смешно, шегобиец низаеден
 

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
26.499
Поени од реакции
80.576
Телма = Сител за сиромашни[DOUBLEPOST=1537900330][/DOUBLEPOST]Абе чекајте... нели копитово Муртинско рече дека ќе се повлечел ако не успее референдумот?

Ништо ново за него....ангел-душа човек
 
Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.637
Поени од реакции
27.838
Пуштајте Телма. Топ Тема ли е, Северна Кореја ли е.

:pos:
Телмa е гoлa вoдa.Пушти нa "првa" дa видиш преку кoј пример Зoрaн Ивaнoв гo брaни стaвoт ЗА нa референдумoт :facepalm:
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.514
Поени од реакции
34.564
Колку фино лепо си го кажува Османи, додека важи Охридскиот договор нема страв од дестабилизација, со други зборови сакаше да каже дека прв момент кога нема да им одиме по кеиф пак ќе го пукаат.
 
Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Многу сакам да сум како овие што ќе излезат да гласаат... многу им е убаво
 

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.449
Поени од реакции
1.780
Кој е против ете ке има можност да се изјасни, останатите кои нема да излезат ке се смета дека се за договорот. Ако 900 000 се против, ништо од договорот. Тоа е по логиката на ,,бојкотирам,,.
Во 2004 тие што не излегоа на референдум не ги сметаа дека гласале ЗА. А сега вњлиш ке ги рачунаат дека биле за договорот.
 
Член од
16 април 2014
Мислења
7.055
Поени од реакции
11.021
@lazar31
Стручнак,закони кога се гласаат во собрание се пребројуваат тие ЗА што се?Оти по твојава логика наредните влади ќе можат да гласаат закони со 20-30 гласа ЗА и 60 воздржани и не присутни.
Толку сте издувани или така ве тераат?
 
И

Име И Презиме

Гостин
Имер Селмани газдата на Бисоил ке гради стамбен комплекс од 22к м2 :eek: со инвестиција од 10м еу :sneaky:.
Нешто околу ова, каде и што ке се гради ?

https://opserver.mk/politika/zaev-prisustvuvashe-na-otpochnuvanje-so-gradba-na-noviot-stanbeno-deloven-objekt-garden-residens-in/[DOUBLEPOST=1537906357][/DOUBLEPOST]
Јаде гомна за САД а живее во САД, која будала.
Сендвич доста мрсиш курот со глупости кој од каде e .
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.637
Поени од реакции
27.838
Јаде гомна за САД а живее во САД, која будала.
Пa и ти целo време јaдеш гoмнa зa Мaкедoнијa и истo тaкa живееш у Мaкедoнијa.Истo и јaс.Штo имa лoшo вo тoa? Пo тaa лoгикa и ти си будaлa
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom