Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

Доколку бидат распишани предвремени парламентарни избори, за кого би го дале вашиот глас?

 • ВМРО-ДПМНЕ

  Гласови: 48 17,5%
 • СДСМ

  Гласови: 20 7,3%
 • ДУИ

  Гласови: 4 1,5%
 • БЕСА

  Гласови: 8 2,9%
 • Некоја друга опција.

  Гласови: 27 9,8%
 • Не излегувам на гласање.

  Гласови: 141 51,3%
 • Левица

  Гласови: 27 9,8%

 • Вкупно гласачи
  275
 • Гласањето е завршено на .

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
27.217
Поени од реакции
32.208
Ова е изјава која ја потпишуваат само тие кои не се македонци. Македонците воопшто не го пополнуваат овој дел.
Расипувач на забави!
 
Член од
8 јануари 2013
Мислења
446
Поени од реакции
1.207
Ова го имаше и јас кога се запишував во 2010. Не го пополнуваат Македонците.
Не го научиле Златев од Лидер како мал да брои до 10 пред да каже/напише нешто.Почнал да им парира на Инфомакс,ебати глупото дебело дете...
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
11.479
Поени од реакции
14.395
Сосема очекувано, ќе дојде на ред некое поглаје да се отвара од тие преговори и Грција ако е во тој момент рчната со некоја од земјите што нас би не поддржувале, ќе не користи за пазарење.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
27.217
Поени од реакции
32.208
Оние влегле у терен заради недосуден офсајд, ги испоапсиле и сеа - заради Сонцето не уапсија!

Многу конвиниент е тоа со Сонцето од Вергина - носи со себе едно коа ќе праиш било каква пиздарија, ете ти штит.

Нешто слично праат Албанците тука, а и црнците у САД.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
740
Поени од реакции
618
не е точно. Записници има некаде, од состаноците во Унијата само треба да се побараат. Врз основа на нив
Бидејќи сакаше да аргументирам за својот напис еве што успеав, иако мислам дека некаде постои се онаа што го напишав од збор до збор.

Секогаш ме изненадува лековерноста кај луѓето, нема значај возраста, едноставно се такви и тука завршува муабетот, не постои волшебно стапче со кое ќе ги “освестиш“, мора самите да ја согледаат лагата за да прифатат дека се изманиулирани, што во секој случај е болно по нив самите. Се потврдува и она правило дека сите луѓе можеш да ги лажеш, еден мал дел (3-7%) по кратко време ја препознава лагата и се спротивставува, еден поголем дел (20-30%) по некој месец успева да види дека е манипулиран, но еден голем дел (околу 60%) никогаш не станува свесен дека е предмет на манипулација и служи како корисен идиот.

Бидејќи анализата каде беше изложен предлогот на ЕЕЗ до ЕхЈУ, веќе реков дека е објавен во загребски “Данас“ кој повеќе не постои или неделникот “НИН“ кој има ел.архива но по 2007-та за жал не можам да го потврдам мојот напис дека никогаш немало предлог за членство во ЕЕЗ и дека е тоа ноторна лага која служи за политички поени. Веста со предлогот и опширна анализа е објавена во ’90-тите кога немаше интенет и кога тогашните медиуми работеа на класичен начин, за жал не најдов дека нивните архиви се претворени во електронска форма, но затоа пронајдов информации кои одат во прилог на онаа што го напишав:

Delor kaže sledeće: EZ je spremna da istog momenta političkom odlukom prizna pridruženo članstvo Jugoslavije u EZ; drugo, spreman je program od 5,5 milijardi dolara koji će poslužiti kao finansijska injekcija za uspešno produženje programa vlade Anta Markovića; zatim iznosi još desetak tačaka ponude, "sve u svemu, jako povoljno".

Се надевам дека е јасна разликата помеѓу придружено членство и полноправно членство, и дека нема некој и тоа да го спори. Кај понудата за придружено членство пред се се мисли на отпочнување на преговори за прием во членство и на тоа треба така да се гледа и толкува секое друго толкување не е издржано. Како добра волја од таа понуда е и 5,5 милјарди (на друго место стои 4 милј.) средства кои би помогнале за побрзо приспособување на законската регулатива но и другите сегменти.

Нејасно е зошто ако веќе ЕЕЗ направила таков предлог истиот не го ефектуира и во политичка смисла, па да прикаже дека ете ги оние дивите балканци не заслужуваат ништо, тие се небањати, прости, мрзливи и само знаат да водат војни, па веже со децении ни се сервирасме сето тоа, зошто тоа не го потврди и со еден таков аргумент како непостоечкиот нивни предлог!?

Референдумот за независност на Словенија е одржан 23 декември 1990 година.
Rat u Sloveniji. Dokumenta Predsedništva SFRJ, tom II
во овие два документа се говори за настани и случувања кои упатуваат дека не можело да стане за предлогот кој говориш дека го имало.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Referendum_o_hrvatskoj_samostalnosti

Искажувања за надворешна политика од Јовица Вејновиќ советник на Анте Марковиќ.

Nakon okončanja hladnog rata, SFR Jugoslavija je 1990. godine potpisala i PHARE program, koji je podrazumevao značajnu finansijsku potporu u predstojećoj tranziciji i teškim socijalnim i ekonomskim reformama. No, zbog početka oružanih sukoba u Sloveniji, a potom u Hrvatskoj, 25. novembra 1991. godine otkazani su svi sporazumi o saradnji između EEZ i SFR Jugoslavije.25
врска
Овде Глигоров дава суштествено поинаква изјава дека разговорот бил во 90-тите, оваа ги става под прашалник сите работи и упатува на тоа дека тој веќе не може да постигне концентрација, не е прецизен во изјавата.
Интересно
Delor kaže sledeće: EZ je spremna da istog momenta političkom odlukom prizna pridruženo članstvo Jugoslavije u EZ; drugo, spreman je program od 5,5 milijardi dolara koji će poslužiti kao finansijska injekcija za uspešno produženje programa vlade Anta Markovića; zatim iznosi još desetak tačaka ponude, "sve u svemu, jako povoljno".

Инаку за појаснување придружување не е исто што и членство како што се манипулира подоцна по изјавите на Глигоров, истото би требало да се толкува како процес на пристапување до полноправно членство.

Придружување е нешто слично као добивањето на датум за отпочнување на преговори, минатата година кога излезе големиот водач Зоки и објави дека сме добиле датум за придружување (отпочнување на преговори за членство во ЕУроспка)!!!! олеееееееееееееее
https://www.telegraf.rs/vesti/jugosfera/2914818-velika-jugoslovenska-tajna-te-1990-evropa-nam-nudila-milijarde-nasi-odbili-i-zapoceli-rat-video
https://www.telegraf.rs/vesti/jugosfera/2914818-velika-jugoslovenska-tajna-te-1990-evropa-nam-nudila-milijarde-nasi-odbili-i-zapoceli-rat-video

тнр. предлог за полноправно членство не може да се земе за сериозно и од причина што полтичките системи во тогашна ЕЕЗ и СФРЈ се различни, па берем тоа би требало да биде показател дека се работи за спин.

Разликата помеѓу полноправно членство и придружено членство најдобро може да се види овде:
Reč koja je „ubila“ zid

TVRĐAVA KOJA SMETA
Priča se ne uklapa u, za Nemce s razlogom veliko, pompezno slavlje povodom dvadesete godišnjice pada zaista monstruozne građevine i sumornog simbola Hladnog rata, Berlinskog zida, za čim niko žalio nije, slavlja kojem su i naši mediji, posebno (neke) televizijske kuće, dali svoj udarnički, i dirljiv, doprinos, šaljući za ovu priliku u nemačku prestonicu čitave uredničke timove i specijalne izveštače.

Ova priča, makar ovlaš, govori o „drugoj strani medalje“ i posledicama istorijskog događaja, koji se nesporno svrstava u prevratničke. O izvornoj jugoslovenskoj drami početkom devedesetih, koja je, uz svesrdnu, i nesrećnu, „asistenciju“ spolja, prerastala u tragediju. I rastakanju jedne, bez nostalgičnosti, zaista velike i lepe zemlje, u čemu je Nemačka (od)igrala inicijalnu, i, u nekim trenucima, čak odlučujuću ulogu.

Prva jaka karta koju je tek ujedinjena Nemačka, njeni tadašnji vodeći političari, bacila na evropski sto, bila je uvod u novu, tragičnu fazu jugoslovenske drame: kancelar Helmut Kol i šef diplomatije Hans Ditrih Genšer su s jeseni 1991. gotovo ultimativno saopštili liderima evropske familije da će priznati secesiju Slovenije i Hrvatske, s njima ili bez njih, čime je počelo razbijanje Jugoslavije. Uprkos činjenici da se upravo Evropska zajednice (još nije bila prerasla u uniju), grozničavo upinjala da jugoslovenski problem reši političkim sredstvima i u sopstvenoj režiji.

Bon je u ovaj poduhvat destrukcije ušao s neshvatljivom upornošću, i protiv svih: partnera u evropskoj familiji, Vašingtona, maleroznog lorda Karingtona, generalnog sekretara UN Kueljara, pa i upozorenja jednog broja sopstvenih diplomata koji su, u to vreme, ili minulih godina, službovali u Beogradu. Opominjao je i tadašnji ambasador Hansjerg Ajf, s posledicama po njega samog: o nesporazumima na liniji beogradska ambasada – ministar spoljnih poslova, pisao je tih dana dobro obavešteni nedeljnik „Špigl“.

Na jugoslovenskom slučaju ujedinjena Nemačka iskušavala je druge i, s naraslim mišicama i ambicijama, odmeravala odnos snaga u Evropi.

I svi su se priklonili njenom diktatu. Iz različitih razloga, pobuda i interesa. Tadašnji francuski predsednik Fransoa Miteran, koji je (prijatelja) Helmuta Kola (uzalud) upozoravao na moguće, i pogubne posledice, želeo je da, po svaku cenu, zadrži Nemce „u timu“, gde se, zahvaljujući čvrstim unutrašnjim pravilima, koliko-toliko, još može krotiti njihova hirovitost i nepredvidljivost i bez kojih, realno, nisu bile moguće evropske integracije.

O fatalnoj nemačkoj ulozi u razbijanju Jugoslavije progovorili su gotovo svi (tadašnji) važniji akteri na svetskoj političkoj sceni, uglavnom zakasnelo, kad se više nisu nalazili na važnim funkcijama.

O tome se pisalo i u samoj Nemačkoj. Prvi potpuniji, i nedvosmisleno kritički sud o tome dao je u knjizi ironičnog naslova „Časni mešetari“ (izdavačka kuća Dic, Berlin 1998, u srpskom prevodu novosadski Prometej, 1999) Ralf Hartman, dobar poznavalac političkih odnosa u bivšoj Jugoslaviji: bio je godinama ambasador (takođe bivše) Nemačke Demokratske Republike u Beogradu.

(Pokojni) akademik Zoran Konstantinović spominje, u predgovoru ove knjige, i svedočenje nekadašnjeg zapadnonemačkog ambasadora u Jugoslaviji, Horsta Graberta, bliskog Brantovog saradnika, da do ishitrenog priznavanja Slovenije i Hrvatske došlo na izričito insistiranje, i snažan pritisak, bavarske Hrišćansko socijalne unije (CSU), njenog desnog krila, koje je bilo u tesnim vezama sa ekstremnom (ustaškom) hrvatskom emigracijom.

Uz nagradu Hrvatima, kao „ratnim saveznicima“, kako je naglašavao lider ove stranke, i nekrunisani kralj Bavarske, Franc Jozef Štraus, bilo je neophodno izolovati i kazniti Srbe, kao „smetnju i prepreku“. Hartman, inače, podseća da je još Fridrih Nauman, jedan od tvoraca ideje o „velikoj Nemačkoj“, koja bi obuhvatila ceo srednjoevropski prostor i bila okružena ekonomski zavisnim državicama, „trabantima“, predviđao da će izvan tog kruga ostati samo Srbija, kao „tvrđava koja smeta“ i koja „mora biti izbrisana“.

RAT GOSPODINA GENŠERA
Bundestag se, inače, formalno pozabavio „jugoslovenskom krizom“, u februaru 1991. godine. I dok su se u Evropskoj zajednici još zalagali za mirno rešenje konflikta u okviru „ujedinjene i demokratske Jugoslavije“, ovde su se javili prvi nagoveštaji agresivnog nemačkog nastupa: lansirana je teza o „srpskom hegemonizmu“ i još (u Srbiji) prisutnim „strukturama komunističke moći“.

Jedan od retkih koji je upozoravao na „najveću uzdržanost“ u pristupu jugoslovenskoj krizi, i dužnom respektu prema milion i sedam stotina hiljada žrtava koje je Jugoslovenima doneo Drugi svetski rat, bio je Hans Modrov, lider istočnonemačke Partije demokratskog socijalizma (PDS) i, kratko vreme, premijer NDR, neposredno posle pada Eriha Honekera.

Umesto da uzme u obzir pouke istorije, Nemačka je, sa Kolom i Genšerom, konstatovao je Modrov, uskočila u tradicionalnu velikonemačku politiku na Balkanu, bivajući strana u konfliktu i, korak po korak, zaraćena strana.

I sve to uprkos zavetnim obećanjima kancelara Kola (3. oktobar 1990, na dan ujedinjenja, pred zgradom Rajhstaga), da će se s nemačkog tla ubuduće širiti samo mir, pri čemu smo, naglašavao je tada kancelar, svesni da su „nepovredivost granica, poštovanje teritorijalnog integriteta i suverenost svih država u Evropi, osnovni uslovi za mir“.

Ništa od svega toga. Nemačka je koncem 1991. godine razbila koncept političkog rešenja jugoslovenske krize čiji moderatori su bili engleski i američki diplomate Piter Karington i Sajrus Vens svojevoljnim i demonstrativnim priznavanjem Slovenije i Hrvatske. Između predsedavajućeg konferencije o Jugoslaviji, Karingtona, i nemačkog šefa diplomatije Genšera, došlo je do razmene oštrih reči.

Karington je upozoravao da će preuranjeno priznavanje Slovenije i Hrvatske predstavljati kraj i krah konferencije (Karington: ako dve od šest republika dobiju nezavisnost, njih konferencija više ne zanima) i predstavljati varnicu koja će „zapaliti Bosnu“. Kad je, posle nasilnog legitimisanja slovenačkog i hrvatskog secesionizma, došlo do eskalacije ratnih sukoba, Sajrus Vens je to označio kao „rat gospodina Genšera“. Njegov zemljak, u to vreme šef diplomatije SAD, Džems Bejker je u svojim memoarima konstatovao da se Jugoslavija raspala jednostranom odlukom o nazavisnosti Slovenije i Hrvatske i (slovenačkim) preuzimanjem graničnih prelaza što je bio akt sile i kršenja helsinških principa.

Stari lord (Karington) je kasnije, s gorčinom i razočaranjem, konstatovao kako je priznavanje Slovenije bila greška, Hrvatske fatalna, a Bosne i Hercegovine katastrofalna greška.
Дека зборовите на Глигоров се слободно толкување каде тој поистоветува полноправно членство со придружно членство, подоцна се потврдија кога Геншер мјинистерот на Германија го протна признавањето на Хрватска на местото на Македонија а уште повеќе со Лисабонската декларација со која децидно целата ЕЕЗ рече дека држава со име Македонија нема никогаш да се признае! Денес сме сведоци дека таа изјава е во целост реализирана.

Денес како и тогаш постојат многу луѓе кои се склони повеќе да веруваат на вешто спакувани пропагандни флоскули отколку да веруваат на својот разум аргументи и докази, зошто е така, па затоа што е тоа многу полесно отколку да се прифати реалноста!

Ако постоеше документ од страна на ЕЕЗ до ЕхЈУ како предлог за нејзино членство (не придружно членство за што дури нема ни таков документ туку само се разговарало за тоа) , зарем сметате дека таквиот документ немаше барем 100 пати до сега повторен и прикажан на целата јавност...
 
Член од
24 март 2010
Мислења
11.085
Поени од реакции
13.813
Затоа што и самиот Кучан има кажано дека Унијата многу задоцнила со мерките, национализмот во двете републики се јавува уште 80тите, а земјите членки гледаат можност.... Инаку СФРЈ има потпишано Договор за соработка со ЕЕЦ уште 1980та...во секој случај ова е историја, која за нас како најизмалтретирана меѓународно држава, најмногу ќе ни одговарало. Извинете што ве измалтретирав со историја, но некогаш сонува човек што би било кога би било, не би било ова што е.
Не е историја малтретирање, напротив, може да се научи нешто и за денес од тие одлуки тогаш.

Јас мислам дека Германија не е свесна за потенцијалот на Унијата што ја води и ја третира како Четврт Рајх, наместо да види малце подалеку од тоа. И од тука извираат сите проблеми на ЕУ.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
78.417
Поени од реакции
165.971Кај и да е Нешнал Џиографик ќе дојде овде да снима документарец за психолошки пореметувања.
Синдромов за проучување е, треба медицински да се лечи.
Да е само тој... Пола неебитиси на Твитер истово го прават со странци. Да имавме некоја медицина па ваквиве да ги дадеш за тестирање нови лекарства или да вежбаат операции на нив.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
740
Поени од реакции
618
Ангажманот на Златко во МВР, после смртта на Мијалков, од моментот на селењето на ЈНА (почеток на 1992) до неговото пензионирање е на Солунска Глава. Јас таму служев војска(на Солунска глава има еден објект за војска еден за полиција) и поминав со него 4.5 месеци, а пошто се зближивме останав во контакт со него. Овие информации се општо познати во МВР и секој повозрасен човек кој работел во МВР го знае ова. Човекот беше ВМРО-овец и тоа јавно го кажуваше, и нема никаква шанса да му бил телохранител на Глигоров, тој кој го познава лично Алигаторот, тоа би требало да го знае.

Исто така тој кој го познава Алигаторот, би треабало да знае дека никогаш не му бил телохранител на Арафат. И дека ја обучувал личната гарда на Гадафи во седумдесетите години. Кажуваше дека има докази за атентат... Но мислеше на атентатот на Мијалков во Србија. Можеби и имал некакви докази за атентатот на Глигоров, не викам не. Но фикцијата што ја направи околу него, прави да се посомневам дека воопшто го знаеш Алигатрот.

А ти што престана да дебатираш со мене одкако беше фатен во лага е твој проблем. Има многу полесен начин да си го кажеш мислењето, па дури и сомнежите... А тоа е да ја збориш вистината. Можеби твоите намери се најдобри, но исто ко да си ги фрлил на буниште, заедно со напорите на еден куп луѓе. Со оглед на тоа кога си зачленет тука, интензитетот на твојот ангажман и како 2 пати те фативме како измислуваш приказни(може си ги слушнал, не си ги измислил), еднаш за Бранко, и еднаш за Алигаторот. Можам да заклучам дека твојата улога е попут онаа на Бачев, свесно или несвесно да го дискредитира отпорот кон оваа власт со лаги и глупости.

Затоа ако имаш добри, чесни и искрени намери, престани да тропаш зелени и да измислуваш приказни. На форумов нема само деца, а Македонија е многу мала.
Ти си бил војник кој би рекол!
Ако не си знаел има некои кои им биле надредени на тие војниците, но... како и да е, не те науиле ништо таму, особено да не инсинуираш и да не подметнуваш!

Каде реков дека ти не го знаеш Златко или дека не си разговарал со него? Ако толку добро го знаеш де речи ни колку деца има и каде е неговата жена, или не зборевте лични работи? Од каде е тој, кога заминува за легијата?
Не сум рекол дека имам докази за атентатот, тутурутко една, туку реков дека тој ми рече дека има некои материјали (дискети) и дека вети дека ќе ми ги даде и дека во нив имало и некои работи околу атентатот. Тој рече дека бил во обезбедување на Арафат јас само пренесов, ти беше ли присутен кога разговорот се водеше или повторно подметнуваш?

И јас се сомневам дека си прикриен Севреџан ама тоа до сега не сум го напишал еве сега за прв пат.
Фатен во лага, во која лага копито едно, за тоа што го пренесов делот од разговорот со него, ти беше присутен на разговорот, за да велиш дека лажам?

Која е приказната за Б.Ц што сум ја измислил, тоа дека татко му бил во Високо како потпоручник фатен во криминал (бил задолжен за некакви си магацини) и дека потоа се преселува во Македонија, дека воениот полицаец кој бил присутен и кој го спроведувал татко му до затворот рече дека е тоа заташкување сторено по интервенција на Кртсте Црвековски, тоа ли е лага?

Што ти смета тоа колку време сум член, тоа ли е проблемот или е проблемот твојот комплекс.
И ти ми личиш на цензусоид ама си молчам, дури мислам дека свесно си цензусоид, твојот опортунизам и фрустрираност полека почна да излегува на виделина, кој би рекол дека тоа ќе се слуичи толку брзо!
а сега одиш на игнор, довлно бев толерантен.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
9.056
Поени од реакции
6.831
Да е само тој... Пола неебитиси на Твитер истово го прават со странци. Да имавме некоја медицина па ваквиве да ги дадеш за тестирање нови лекарства или да вежбаат операции на нив.
Не бе, баш дека не ни е некоја медицината ни се потребни вакви за тестирање... Ете како ќе ни напредне.
Автоматски споено мислење:

а сега одиш на игнор, довлно бев толерантен.
ух сега ме подзатресе... Иначе лични податоци за пријатели не кажувам, иако се лесно достапни и секој може да ги најде...Вклучително ова важи за Бранко и за неговото наводно потекло од Прилепско или наводната роднинска врска со Крсте Црвенковски која ја инсинуираше....

Значи не користам ниедна интимна информација која ја знам, ниту од едниот ниту од другиот, туку општо познати информации достапни на секој кој и малку да се заинтересира може да ги дознае... Поготово за Бранко Црвенковски. За Алигаторот можда треба да се потрудиш да ги дознаеш, но сепак можеш..

Ако веќе смислуваш приказни, „тутурутко“, убаво информирај се, пред да ги смислиш.
 
Последно уредено:

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.912
Поени од реакции
3.766
Не го научиле Златев од Лидер како мал да брои до 10 пред да каже/напише нешто.Почнал да им парира на Инфомакс,ебати глупото дебело дете...
Немој така за детето. Детето сега е бизнисмен, башка и женска си фати.

Инаку на времето Миленко во сред емисија го праша Златев:

"Љупче ај жити се кажи ни како си фати женска"

:coffee:
 

мкд владе

Гостин
Член од
21 ноември 2009
Мислења
10.875
Поени од реакции
6.893
Mene iskreno @teneke vaka vo posledno vreme mi e interesen. Dusicka sekade si se proba, i vo ekonomija i vo politika i vo diplomatija. Nikako da se pronajde deckoto za sto vsusnost mu delile. Neznam dali i vo igracnica se ima probano :cautious:
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.065
Поени од реакции
5.997
мене ова ми се случи скоро, кога пополнував за лична карта. Се чудев зашто нема Македонец, си викам зарем до толку станавме. Стварно е глупо
Има една друга работа, ДЕБИЛНО е во биометриски идентификационен документ да постои воопшто рубрика Националност- етничка припадност... од 1001 причина
Има големо недоразбирање, не само кај нас туку и во многу други држави...едно е државјанство, друго е етничка припадност, трето е генетски код/ДНК, четврто е мајчин јазик.
Конкретни поими се Државјанство ( иако има луѓе со 2 па и повеќе) и генетски код, се останато е променлива работа... Само националистички државни режими, како грчкиот и слични, не признацаат национални малцинства, мешани бракови и други ФАКТИ...
 
Член од
18 јули 2018
Мислења
543
Поени од реакции
1.898
Многу се интересни вака кога се пењават за тоа како се родиле наеднаш нови форми (Северномакедонец/ци) во одредени јазици (кои си се скроз складни според граматичките правила на тој јазик), како во германскиот во конкретниов случај. Па уште и тоа го немало во договорот. Wow, го заболе некој како точно пишувало во договорот, дури и да има бунење од наша страна, нема да можеш глава да кренеш, цело време ќе треба реакции.

 
На врв Bottom