Скромност

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Дали во денешно време постои скромноста?
Дали некој ја има оваа доблест, или пак луѓето се се` повеќе алчни и желни за повеќе и повеќе..

Дали ве нервираат личности кои се прават дека се скромни а всушност нападно се фалат за нивние постигнати успеси?

Што кога сме подобри од другите? Дали тоа треба да се искаже, да се викне на цел глас, или пак, го чувате тоа, затоа што, ете сте скромни личности и не сакате многу да се покажувате пред другите.

Вашето мислење?

Шекспир вели:

„Да бидеме скромни после направените дела, а не кога тие се ствараат“.

Член од
2 април 2006
Мислења
2.842
Поени од реакции
31
Sekako deka postoi. hehe:

Дали некој ја има оваа доблест, или пак луѓето се се` повеќе алчни и желни за повеќе и повеќе..
E ovde moram da kazam deka nema covek koj ne e alcen ili zelen za poveke, samo treba da se drzi toa vo nekoi odredeni granici. hehe:

Дали ве нервираат личности кои се прават дека се скромни а всушност нападно се фалат за нивние постигнати успеси?
Ne da me nerviraat, odvratni mi se. :lut:

Што кога сме подобри од другите? Дали тоа треба да се искаже, да се викне на цел глас, или пак, го чувате тоа, затоа што, ете сте скромни личности и не сакате многу да се покажувате пред другите.
Zavisi do licnosta, sekoj si pravi kako sto mu odgovara. toae:

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Не знам, не верувам дека денеска постои скромност баш,баш... Е сега ако збориме за скромност у стилу да имам колку што ми треба и да не се грабам за повеќе, тоа па ич нема. А ако зборуваме за скромност во однос на фалење и чаталење со личните доблести и успеси се наоѓа по некој таков човек. Првата НЕскромност ја критикувам, секој да има колку што му е потребно за некој си претежно убав живот ќе имаат и сите останати, арно ама пошто сите се проклети аждери што мислат на себе... се случува тоа што се случува. А втората НЕскромност... зависи, во секој човек постои желба да биде пофален за своите успеси така не е некоја страшна работа ако некогаш сака да се покаже пред другите. Али екстремни случаи, какви што нажалост многу знам и, за уште поголема жал, сум опкужена со нив гррр презирам! Луѓе што нон стоп зборат за себе и на кои секоја реченица им почнува со „Јас...„, што само се фалат и дигаат... е тоа не можам да поднесам... А па уште кога се во некој филм на лажна скромност, (што би рекол Урбан) ОТРОВ!
За мене не можам да зборам... според тоа што ми го рекле другите не сум ни скромна ни нескромна :) најверојатно поради тоа што сум нарцис имам испади кога се правам чатал и се фалам, али не претерувам никогаш.:pipi:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Да,постои скромност.Познавам многу личности кои се навистина скромни,не лажно скромни,туку навистина скромни.
Поголемиот дел од луѓето,никогаш не престануваат во потрага по нова цел или нов предизвик или нов успех.Што не значи дека се алчни,туку едноставно сакаат новини во својот живот.

Да,да имам сретнато и вакви личности.Ок е ако некогаш кажеш дека си постигнал некој успех со кој што се гордееш,но сега не треба ни постојано да се фалиш самиот себеси.Ок е самоувереноста,ама тоа да не прејде во нарцисоидност,а за мене такви се особите кои постојано кажуваат што постигнале.
Човек треба да остави делата да кажат за него.

Што кога сме подобри од другите? Дали тоа треба да се искаже, да се викне на цел глас, или пак, го чувате тоа, затоа што, ете сте скромни личности и не сакате многу да се покажувате пред другите
Ако е нешто со кое премногу се гордеам и сум задоволна и среќна што сум го постигнала, ќе го споделам со другите.
Или ако ме праша некој ќе одговорам.
Но,сепак во принцип не сакам многу да се расфрлам со докажување и искажување каква сум јас и што сум направила,зашто сепак сум премногу млада и не сум направила којзнае што во животот и имам време за успеси,па немам право да кажувам што сум направила.
Има луѓе кои имаат постигнато многу и треба да се гордеат со своите успеси,но со мера.

Шекспир вели:

Јас ако ја сфатив добро реченицава,мислам дека се мисли дека додека правиме одредена работа,треба да имаме самодоверба,да бидеме самоуверени,а откако ќе ја завршиме работата,да ги оставиме делата сами да зборуваат.
Не значи дека ако дигаш џева,си постигнал нешто големо.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Шекспир вели:

Што го стегала главата на тој...или тоа некоја иронија е?!?!?!

Не за џабе се вика "прво скокни па после кажи ОП!!!!!".....

5ko

Член од
20 октомври 2007
Мислења
122
Поени од реакции
3
Мислам дека постои иначе како би знаеле што е тоа.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.400
Поени од реакции
5.953
Постои сигурно, има такви луѓе, а има и луѓе што претеруваат со скромноста.

Многу, сум сретнала такви примери и не можам да се воздржам да не им плеснам се` во лице. Подобро биди фалбаџија и признај дека си тоа отколку да покажуваш лажна скромност.

Што знам, најчесто не можам да кријам во себе ако ми се случило нешто убаво, горда сум на тоа и сакам сите да знаат, не дека ќе смени нешто.

Z

ZeroStyle

Гостин
Мислам дека постои иначе како би знаеле што е тоа.
И да не постои...Би знаеле што е тоа од порано...Веќе видено или од кажување:smir:
Инаку да...Мислам дека постои скормност,али се поретко...Вртоглаво се намалува. Секој гледа да земе повеќе на било каков начин,па затоа чесните се се поретки...

Billa Bong

I love Basketball
Член од
14 август 2006
Мислења
6.590
Поени од реакции
11
Има,има скромни луѓе денес...навистина скромни,но има и од оние не вистинските...

Ме нервираат тие што се прават скромни,а уствари си се фалат...

Глупости...какво викање на глас,ако сум подобар,подобар сум нема што да се фалам..

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
има скромни како не , но има и како што кажа убавово пред мене :):) има и лажна скромност , кој понекад се претвара во корист и сл...

латас

паметен глупак
Член од
5 август 2007
Мислења
128
Поени од реакции
0
некој рекол: скромноста е чудна работа, токму кога велиш дека ја имаш, покажуваш дека ја немаш...

изгледа постојат скромни луѓе, бидејќи познавам неколку, кои неизмерно ги ценам и почитувам... за мојата скромност не можам сам да зборувам (читај погоре:wink:)... тоа можат да го кажат оние што ме познаваат...

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Постои скромност, како не...Познавам некои луѓе кои се и премногу скромни, сепак нивниот број е мал. Ама сфатив дека е подобро да не бидеш скромен отколку да си скромен, треба да елиш кон повеќе за да добиеш повеќе, и да веруваш дека заслужуваш повеќе, но сепак се во свои граници. Преголема алчност и самопреценување е лошо.

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Обожавам скромни луѓе и јас сум таков по природа...сакам такви луѓе околу мене,ме нервираат сите оние напрчени луѓе што мислат дека го имаат светот на дланка,тоа незначи дека скромните се без некои цели,без ценење на самите себеси,туку тоа би го нарекол приземјување...на крајот другите те оценуваат а не ти...ако во нешто си добар другите ќе ти кажат,барем така е правилно :toe:

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Скромноста е убава одлика на човек, треба да се има во одредена мера, ама кога нешто е мое, е тука не покажувам скромност.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom