- Член од
- 8 јуни 2007
- Мислења
- 6.102
- Поени од реакции
- 12.199
Ти го стави Вардар во дискусија, кога беше разговарана големата амплитуда во водните ресурси меѓу Тетово и Скопје, не некој друг.И јас сакам да дознаам.
Ти го стави Вардар во дискусија, кога беше разговарана големата амплитуда во водните ресурси меѓу Тетово и Скопје, не некој друг.И јас сакам да дознаам.
Го ставив затоа што водата која ја користат фонтаните немаат никаква врска со тоа што Тетово нема вода во летниот период.Ти го стави Вардар во дискусија, кога беше разговарана големата амплитуда во водните ресурси меѓу Тетово и Скопје, не некој друг.
Прилеп и Тетово немаат водовод?Не се губете , не дека фонтаните трошат вода (се врти истата нели ) , него фонтаните трошат пари , а со пари се гради водоводот во Тетово или Прилеп.
Што е поважно за вас , вода за да се ладат лавовите или вода за граѓаните.
Тетово нема вода ради нерационално користење на истата од страна на граѓаните, а не ради недостаток. И јас имам сличен проблем у Скопје...Не се губете , не дека фонтаните трошат вода (се врти истата нели ) , него фонтаните трошат пари , а со пари се гради водоводот во Тетово или Прилеп.
Што е поважно за вас , вода за да се ладат лавовите или вода за граѓаните.
Нерационално? Тоа е само оправдување , ако има доволно вода или добра водоводна мрежа , тогаш нема шанси да нема вода.Тетово нема вода ради нерационално користење на истата од страна на граѓаните, а не ради недостаток. И јас имам сличен проблем у Скопје...
Специфичноста е во енормниот број на дивоградби и диви приклучоци. Не постои инфраструктура во светот што може да го издржи дивјаштвото кое таму се случува. А кога сме веќе кај дивјаштво денеска прочитав навистина нешто што дури ни во најлошиот сон неможев да го сонам:Нерационално? Тоа е само оправдување , ако има доволно вода или добра водоводна мрежа , тогаш нема шанси да нема вода.
Ми текна за Тетово затоа што денеска прочитав на интернет дека некои населби немаат веќе 1-2 месеца вода , им иде водата во 2:30 до 4 сабајле , и за час и триесет минути треба да се снајдат , а се работи за Рамазан и 40 степени температура.
И од јавното претпријатие на водовод признаваат дека проблем е старата мрежа , која не може да го снабди градот чиј број на население се зголемува.
Епа ако градот се зголемува , нормално дека ќе се троши повише , не мора да значи дека тоа е нерационално користење , јас не знам што толку се поспецифични тетовчаните да трошат повише од сите градови.
Ќе залутам и јас сега , модераторите да не извинат и да им биде жал да го избришат ова ехехе.Специфичноста е во енормниот број на дивоградби и диви приклучоци. Не постои инфраструктура во светот што може да го издржи дивјаштвото кое таму се случува.
Ако нема стоечи полицајци , тогаш мора да има лежечи , знам дека тоа за возачите е мачно , но несовесните возачи создаваат несреќи , во едно село немаше ниеден лежечи полицаец , но одкако усмртија едно младо момче , го наполнија селото.А кога сме веќе кај дивјаштво денеска прочитав навистина нешто што дури ни во најлошиот сон неможев да го сонам:
Возачите мака мачат со новопоставените легнати полицајци кои беа поставени неодамна на патот Тетово–Јажинце, но локалното население
Вакво нешто не постои верувам ни во Конго , Пакистан и Авганистан заедно. Дарданиа со секоја почит кон тебе како квалитетн соговорник , но залудно се обидуваш да оправдуваш нешто за кое нема оправдување.
Во ингеренција на општините , но централната власт може да префрли пари , исто како што префрлаше на општина Центар.Патем да се вратам на Скопје 2014 и водоводот. Водоводите јас колку што сум упатен се во ингеренции на општините, затоа што кај мене водоводот го правеше локалната самоуправа. Но и да не е така проблеми има и во Прилеп пробеми има и во други градови а ги има и секаде каде што 3 месеци температурите се над 40 степени.
Скопје-Тетово е одличен автопат изграден многу скоро , исто и Тетово-Гостивар кој не е и баш одличен. Скопје-Гостивар не е изграден само за албанците (ако беше само за албанците не ќе имаше ни магистрала) , тука е и Охрид , односно е меѓународен коридор. А кога треба да се изгради за албанците малку поспоро одат работите , има многу села кои со децении бараат да им се отварат гранични премини , но никој не слуша.Но има една добра работа кај Албанците а тоа е постојаното мрчење како во останатиот дел од Македонија да тече мед и млеко. Ако дојде до тоа ќе те подсетам дека од Скопје до Струмица има делови на патот кои се уште се „коцка„ а е многу вашен транзитен пат , додека за Тетово и Гостивар е најквалитетниот Автопат во Македонија.
Многу предрасуди имаш , тој кој руши цркви одговара за тоа, не ми се дискутира за оваа, не дека нема што.И затоа ако некој нема право да се жали тогаш тоа се господата кои на своја рака поставуват лежечки полицајци, кои на своја рака рушат цркви, кои на своја рака градат џамии кај ќе им стигне, кои на своја рака рушат и сквернават гробови.
Лојалноста се добива кога државата е лојална према граѓанинот.Секако ќе се согласам дека се работи за поединци, но јас никогаш не сум прочитал дека некој ги осудува истите, а искрено мислам дека полека доаѓа време кога Албанците треба да ја насочат енергијата кон лојалност на државата, затоа што според платените даноци и доприносот кон институциите не 2 саати на ден туку годишно два саати треба да имат вода некој краеви од државата.
Сега се жалат затоа што имаат пристап до некои канцеларии и гледат што се прави.На крај уште еднаш ќе кажам познавам многу Албанци кои не спаѓат во репликата , но морав да ти одговорам , особено околу делот „лојалност кон институциите и инфраструктура во источна Македонија„ би те замолил да подразмислиш. Помина времето кога успешно се представувавте како жртви на системот , но очигледно навиките тешко се менуват.
ехехе , не беше благ оф топик , туку љут :рП.С. Извинување до администраторите за благиот оф топик , но сепак мислам дека е во контекст на Скопје 2014 и финансирањето на пректот.
Морам малку да одам и јас офтопик затоа што ме иритираш со овој и со долгиот коментар али неможам цел да те цитирам.Нерационално? Тоа е само оправдување , ако има доволно вода или добра водоводна мрежа , тогаш нема шанси да нема вода.
Ми текна за Тетово затоа што денеска прочитав на интернет дека некои населби немаат веќе 1-2 месеца вода , им иде водата во 2:30 до 4 сабајле , и за час и триесет минути треба да се снајдат , а се работи за Рамазан и 40 степени температура.
И од јавното претпријатие на водовод признаваат дека проблем е старата мрежа , која не може да го снабди градот чиј број на население се зголемува.
Епа ако градот се зголемува , нормално дека ќе се троши повише , не мора да значи дека тоа е нерационално користење , јас не знам што толку се поспецифични тетовчаните да трошат повише од сите градови.
Да во источна Македонија, во Скопје и сегде низ државава има дивоградби кои сега ќе се легализираат, ама тие се граделе на приватен (сопствен) имот, а не како во Тетово и Гостивар у сред шума, на улица, односно да појаснам на ДРЖАВНО ЗЕМЈИШТЕ!Среќа што дојде овој законот за легализација , па излегоа на виделина прлавштините , цела источна Македонија била дивоградба , а цело време слушавме како во Тетово не се почитувале законите.
Водата во Тетово се плаќа како и секаде.
Ај ќе најдам некој друг проблем , за некоја општина од истокот која нема пат и канализација, можеби така ќе ви ја активирам централата за човечност и вистински патриотизам.
Патишка река, се плашат селаните дека при вода ќе останат без вода , а со таа вода ќе се снабдат далечни куќи и викендици, во иднина тие можат да се најдат во позиција како што се денес тетовчани , да немаат доволно вода, заради многуте приклучувања во изворот кој дотогаш само тие го користеле. Селаните се плашат дека некој сака да ги исели.Морам малку да одам и јас офтопик затоа што ме иритираш со овој и со долгиот коментар али неможам цел да те цитирам.
Кои глупости ги изналупа. Вие сте биле за жалење по твојов муабет. Па дури и Шутка поубаво живеела од вас. Морам да те прашам, а се однесува и истото прашање на сите од вашата етничка припадност: Имам викендица во Нова Брезница, пред браната Козјак, селото нема вода од кога постои бидејки нели вашите луѓе од Патишка река нон стоп протестираат, кршат, блокираат патишта, се закануваат ако им се земе вода од изворите, а 80% e неискористена, односно понира. Кои се тие во држава што ќе кажат дека реката и изворот е нивни? Тоа ти е исто ко јас у Струга да се правам паметен и да кажам дека Охридско езеро е само мое и нема бањање. Ај дека си ти паметен објасни ми ја оваа ситуација те молам.
Без навреди, али неможе бре вие се да сте незадоволни и страдни души, а пак да ни се качувате на глава!
И мое извинување до модераторот, али се надоврзувам на коментарите што од такт ме вадат!
Фала што ми кажа дека можело и на државно земјиште , за малце ќе купев плац , сега ќе качам еден спрат повише , спасив 20.000 евра. Ќе сменам живеалиште , но Тетово е добро место , ќе навивам за Шкендија.Да во источна Македонија, во Скопје и сегде низ државава има дивоградби кои сега ќе се легализираат, ама тие се граделе на приватен (сопствен) имот, а не како во Тетово и Гостивар у сред шума, на улица, односно да појаснам на ДРЖАВНО ЗЕМЈИШТЕ!
дарданиа.. не дека ти одам контра или дека имам нешто против ама споредуваш ВОДА со ЛИВАТА т.е ИГРАЛИШТЕ? која ти е логиката? без вода ке умреш без игралиште нишо нема да ти се деси. у врска со изворот - цело скопје се снабдува со вода за пиење од рашче... значи ли ова дека граѓаните на рашче треба да речат изворот е кај нас во село и е само за нас. скопјани нека си бараат чаре? кажи ми како е можно селаните од патишка река да речат дека ке останат без вода за да има вода во околните села ко на пример брезница горно или долно соње и незнам ти кои околни... селаните на патишка река УВЕК ке имаат вода затоа што едноставно изворот е таму! ако за некој нема вода тоа ке бидат околните села а не токму тие од шатишка река... ај размисли малце шо пиша само те молам не оди контра за инат.Патишка река, се плашат селаните дека при вода ќе останат без вода , а со таа вода ќе се снабдат далечни куќи и викендици, во иднина тие можат да се најдат во позиција како што се денес тетовчани , да немаат доволно вода, заради многуте приклучувања во изворот кој дотогаш само тие го користеле. Селаните се плашат дека некој сака да ги исели.
Ти зеде пример Охрид , јас би рекол вака , вие во селото имате ливада , каде играте фудбал , но сега почнуваат да доаѓаат од други села за да играат , се повеќе , дури и се плашите дека во иднина нема да можете да играте повеќе, што би направиле. Ливадата е ничија (државна) , но се наоѓа во вашето село.
Има и еден вистински пример , село кое е при вода а не може да пие вода , од истата вода пијат грла одалечени 15км , а овие на 1км одалеченост немаат вода. Од ова се плашат селаните од Патишка Река.
--- надополнето: Aug 29, 2011 3:13 AM ---
Фала што ми кажа дека можело и на државно земјиште , за малце ќе купев плац , сега ќе качам еден спрат повише , спасив 20.000 евра. Ќе сменам живеалиште , но Тетово е добро место , ќе навивам за Шкендија.
Не навистина не сум слушнал дека се гради на државно земјиште , можеби по селата , но тешко да верувам , пред некој ден донесов една вест тука , велеше дека казнет е тетовчанец кој градел на државно земјиште во Шипковица.
Не сме до толку , па да умреме за вода , копај малце и еве ти вода , села од по 5000 жители немаат водоводен систем, па голема работа за викендичката на пријателот по горе.дарданиа.. не дека ти одам контра или дека имам нешто против ама споредуваш ВОДА со ЛИВАТА т.е ИГРАЛИШТЕ? која ти е логиката? без вода ке умреш без игралиште нишо нема да ти се деси. у врска со изворот - цело скопје се снабдува со вода за пиење од рашче... значи ли ова дека граѓаните на рашче треба да речат изворот е кај нас во село и е само за нас. скопјани нека си бараат чаре? кажи ми како е можно селаните од патишка река да речат дека ке останат без вода за да има вода во околните села ко на пример брезница горно или долно соње и незнам ти кои околни... селаните на патишка река УВЕК ке имаат вода затоа што едноставно изворот е таму! ако за некој нема вода тоа ке бидат околните села а не токму тие од шатишка река... ај размисли малце шо пиша само те молам не оди контра за инат.
и.. темава е за скопје 2014та а многу офтопици има тука...
Oва веќе нема поента во државава гледајќи на фактот дека наскоро и Паљурци ќе има свои факултети...Тетово Универзитетски град
Епа ако не сме толку да умреме за вода, што *** се буниш ако жителите на некои си тетовски населби имаат вода од 2до4 БАРЕМ ИМААТ ДА ПИЈАТ и да си го мијат гзот! Изгледа не си добро информиран за ниедна точка што се праеше муабет туку си ги браниш твоите идеали! Се копаше и до 150 метри во длабочина и не се најде вода, а за тоа дека имало само викендици мало морген, а +што има уште 4-5села како Јаболце, Говрлево, Горно и Долно Соње и што ти ја знам. Тоа не се 20луѓе кои молат за вода, тоа е народ! Изворите се државни ресурси, ливадите државно земјиште така да неможат 5-6души и уште некој присобран од Арачиново да ја кочи цела држава! Тука ја завршувам дискусијата, гледам дека имаш стаено узда и како што ќе ти отпеат така и пренесуваш. Им се извинувам на модераторите ова беше мојот последен офтопик!Не сме до толку , па да умреме за вода , копај малце и еве ти вода , села од по 5000 жители немаат водоводен систем, па голема работа за викендичката на пријателот по горе.
Сега ме терате да пишам за Патишка река , ако им се дале гаранции дека нема да останат без вода , а и сами се свесни дека вода ќе има , јас сум против таква блокада за водата. Но некој сакаше малце преку сила да ги убеди селаните.
Иначе не ми се допадна изгледот на Музејот на Вмро , нема некоја привлечност , и Гемиџиите исто така , Портата ... другите добро се изведени , многу ги има , човек не може ни да ги памти.
прв болд. еве ти конкретно за брезница јас ке ти кажам - таму 70% од земјата е карпа и прво немаш услови за копање.. се копа во земја ама у карпа ај да те видам? и плус. незнам дали си запознаен ама во брезница дојдоа огромни машини багери булдужери кои пробуваа да извадат вода - копаа копаа и ништо не најдоа.. запомни тоа село немало никогаш вода и никад ке нема ако не се донесе од страна.Не сме до толку , па да умреме за вода , копај малце и еве ти вода , села од по 5000 жители немаат водоводен систем, па голема работа за викендичката на пријателот по горе.
Сега ме терате да пишам за Патишка река , ако им се дале гаранции дека нема да останат без вода , а и сами се свесни дека вода ќе има , јас сум против таква блокада за водата. Но некој сакаше малце преку сила да ги убеди селаните.
Иначе не ми се допадна изгледот на Музејот на Вмро , нема некоја привлечност , и Гемиџиите исто така , Портата ... другите добро се изведени , многу ги има , човек не може ни да ги памти.