Скопје низ призмата на еден „провинцијалец“

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
и тогаш која е поентата на живеење на провинцијалецот во Скопје?????
За да не заебаваат нас со платите , газдана да може да му рече на секој иди си не ми требаш сега ке донесам 10 души провинцијалци опинчари што ке работат дупло помала плата од тебе.
ЕТЕ ТОА Е ПОЕНТАТА
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.665
Поени од реакции
12.061
Ете тоа.

Повеќе друг пат...




П.С Не одговарам на провокативни одговори на темава. Ова е јас како го гледам Скопје, ништо посебно за вас и вашето его.
Епа добредојде во Скопје, какво и да е. Се надевам ќе се навикнеш на овие состојби со тек на време. Едино нема да се навикнеш никогаш на смогот и прашините -многу гадна работа за здравјето.
Што се однесува до плати, цени...повеќето тука ме нападнаа кога им велев дека 500 јевриќи се малку како плата за семејство, но цените и давачките се тие :)
Совет -почни да ги игнорираш лошите страни (сардини, автобуси, гужви, ѓубре...) пошто тешко психа ќе ти издржи ако те "удира на срце" секоја маана :) и дружи се повеќе со скопјани...не се така лоши као што сметаат некои. Ако наидеш на вакви
браници на коли (bumper stickers) на кои ќе пишува „Го фатив Господ за мадиња“.
лека полека бегај од нив. Има добри луѓе како и сегде, треба да ги најдеш...а гужви се :)
 

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.232
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Темава сама по себе е дело на искмплексираност и малограѓанство ,немам намера да вреѓам ама.....
Моите имале куќа во комшии “Кај чичко Стоилко“ или поточно сегашен трговски ....другата страна Димишкови ,и никогаш ама никогаш не сум ни помислил дека имам било какво екслузивно право на Скопје во однос на новодојдените и мојот став е дека тоа е дебилно размислување..
Од друга страна ги имам поминато сите градови и села во РМ и знам дека секој град си има своја специфична убавина која не може на никој начин да се мери со Скопје па и обратно.
Не можеш Берово ,Струмица ,Битола ,Струга итн.. да ги најдеш и споредуваш со Скопје ,како ни обратно ,тоа е неспоредливо...
Не може некој што вчера дошол во Скопје да ми плука по градот во кој сум се родил и сум израснал и ми е во срце и душа ,и све затоа што си има коплекси од различни причини ,можда не му даваат женските таму ,или можеби има мало куре ,или едно маде.... нешто има рекла циганката....
Има една серија и се вика Досије Скопје ,топло ја препорачувам на секој кој ке сака да се пресели во Скопје да ја погледне пред тоа....
Скопје има срце и душа и никој не може да ме убеди во спротивното ,колку сакате јадете трици и лечете си комплекси на вакви глупости..
Јас сум горд на секој Македонски град и луѓето кои живеат во нив ,мислам дека и сите Македонци треба да бидат горди на Скопје ,Скопје е на сите нас..
 

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307

Ме нервираат исфрустрирани скопјани али и исфрустрирани провинцијалци. Другите се океј.

И не е работата од кај си него како си го глеаш светот. Ја сум од скопје и истото го мислам, и гарант да идам во друг град пак истото ќе го мислам. Сегде има нафурани типки и типци со коли мотори итн.

 

spaso

Discover the ultimate in relaxed romance with the
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Ohrid treba da ni bide glaven grad ili Bitola po pravilo , ne golemovo selo prepolno so komunjari i ateisti i Albanci i pederi i se najloso !!! Inaku sea pocnuva nesto salamsko da se gradi niz skopjevo toa mi se dopaga!
 
V

Vollstandig

Гостин
За да не заебаваат нас со платите , газдана да може да му рече на секој иди си не ми требаш сега ке донесам 10 души провинцијалци опинчари што ке работат дупло помала плата од тебе.
ЕТЕ ТОА Е ПОЕНТАТА
Значи за тебе, човек што не живее во скопје, и зема помала плата од просечната, е опинчар и провинцијалец?
Алал да ти е на размислувањето, како еден македонец размислува во однос на останатите македонци.

Па ако се живеело во главен град не значи дека мед и млеко течи во вардар. И таму лајна течат ко кај нас во драгор:)
 

Necrophilia

Optimal Сasual Dating - Authentic Ladies
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
Togash koja e poentata na ziveenje na seljak vo metropola? :)

Ako sakas i znaes da se vrabotish, nema da rabotite za 300 ili 500 denari dnevnica, momentalno sum vo Vienna i imam drugarcinja sto i studiraat i rabotat istovremeno (jas dojdov na edna nedela shoping i prosetka neso), zemaat plata od 9 do 15 evra od saat x 8 saati = 110 evra dnevnica vo prosek, poradi toa sto se studenti ziveat vo studentski domovi, 270 evra mesecno. Od doma koga imaat kriza, a sekoja nedela ja imaat - im prakaat po 100/200 evra nedelno, osnovnite raboti za zivot se evtini, vodata i vozduhot se besplatni, prevozot ti e 45 evra za 4 meseci so Metro, Tramvaj i Avtobus - univerzalna karta za site tri prevozni sredstva, kade so 4 metro linii za pomalku od 20 minuti mozes da stignes od ednata strana do drugata strana od gradot.
Sepak i pokraj toa sto mozes so najsugavata rabota tuka na kraj mesec kje imash plata od 2200 evra, trosocite sekogas si doagaat sami od sebe :) treba epten da ziveesh ko od sutka za da mozes da izvadish edno 10% od platata kako zasteda. Za karakterot na lugjeto da ne ni otvarame tema, edinstvena prednost za razlika od balkancite e samo pristojnosta i stravot od zakonite.

Ponataka ne bi sakal da vi gi otecam ocite so citanje, no sto pogolema metropola toa pomala sloboda, pokonzervativno i posivo! :)
Odete vo selo i kopajte niva, ako padne dozd i ima utre plodovi prezivejte... nema da vi napravi pogolema razlika odkolku prezivuvanjeto vo gradot.

Kako i da e, interesna tema. Ubavo od tebe sto sakas da razvies diskusii na forumot okolu ova :) Mnogumina gledaat optimizam vo svojata idnina ako otidat vo pogolem grad da rabotat i pokraj toa sto konkurencijata e pogolema...
Japo od kavadarci xD TM
 
Член од
26 февруари 2011
Мислења
26
Поени од реакции
5
Postov e prekrase sekoj "provincijalec" (ako se narekuvame taka) pa i jas imam edna prikazana so mojot prv samostoen cekor vo metropolava pre devet godini....malo dete na 14 godini zelno i polno so zelba da uci da sozreva porano od vrsnicite sto ziveat so mama i tato doma...kolku samo letav pred da dojdam da zivem tuka ke ucam midicina ke treniram rakomet i ke imam petki:) kako i da ne devojceto od provincija zatalkano megu site placese sekoj den posakuvav vo tie ludi tinejgerski godini koga odev na megugratska avtobuska vardar da bese pogolem da mozev da se frlam i da me snema...za gjabe se macev za gjabe ucev za gjabe vezbav rakomet ako "doma" bev prvenec na generacija kapiten na timot od ugledno mokno semejstvo ceneta kade i da odev kaj i da vlezev site me zNaeaa ee vo metropolata ne bese taka se custvuvav izguben megu site deca od klasot so vrski koi ucea pomalku a dobivaa poveke sto bev jas nikoj i isto....Pominaa godini eve veke devet ne se frliv ne se predadov ziveam se uste vo skopje go sakm go custvuvam kako moj grad jas izrasnav ...go obozavav skopje na prolet go sakam parkot ja sakm patekata pokraj kej...sekoe mesto od gradov mi budi spomen na eden del od moite devet godini tuka...No se se menuva... vo sekoja godina e se porazlicno imav strplenie koga visev na vratite za vlez vo klubovi , sakav da bidam glavna na site studenski,,,pa pocnav da odam na mirni mesta,,, no nikogas ne posakav da bidam Smizla prestanav da stojam vo red i nekoj Gorilo (vratar so osmo ) da mi kazuva dali mozam ili nemozam da vlezam na mesta kaj sto bev najcest gost :) eee Moe skopje ti si nisto bez nas decava od provincija polni so nadez i zelba deka eden den ke bide podobro tuka ke imame plati od 1000e ke vozime i nie koli nema da se klackame po aftobusi ke ziveeme na vodno ne vo stan pod kirija ke bideme i nie nekoj i nesto ....Bogata sum jas mnogu dusevno moive godini na samostoe zivot me naucija da delam da cenam da se druzam....Covek sum...se snaogam kaj i da sum ne se zalam na mama za se ...Porasnav....Sozreav...i tragam se mislam sto so mene posle devet godini vo skpje jas zavrsuvam tuka skopje go izgubi sjajot ja izgubi magijata eee gi snema i cigancinjata od plostat ...ma sto zboram jas go snema plostadot se zaseni kameni most...eee se izmenija mnogu nesta se otvorija posebni mesta za visoki klasi za faci za droji za narkomani nema druzbi go nema parkot so site tie desavki pa i baskerfest ne e toa sto bese pa i studenskite domovi ne drmaat vo eden ek kako nekogas, nikoj ne se buni za nisto nikoj ne pie od jutra do sutra :P ....talkam vo krug kazuvam i kazuvuvam ama eve zavrsuvam ne navrediv nikoj ....vasiot stomatolog :) od provincija :P
 

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.725
Поени од реакции
892
Поднаслов на темата „Крикот на македнската транзициска генерација!“ :)
 

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500

Kajgana Shop

На врв Bottom