Скапи испити и често повеќекратно полагање за возачка дозвола

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Планирам што е можно поскоро да земам часови за возачка па и да полагам, гледам дека воопшто не е ефтно, но морам да научам да возам кола :).
Сега прашањето ми е, колку денови трае обуката, дали е од пон до петок, или и за викенди..??
Зависи како имаш слободно време. Мислам дека од понеделник до сабота има обука, недела е неработен ден за сите.

Мене едно ме интересира, дали комисијата што треба да оцени дали кандидатот ги совладол вештините за управување на били кое моторно возило, дали имаат правилник според кој треба да работат и ако има таков дали може некаде да се најде. Јас би предпоставил дека не постои такво нешто, бидејќи секој пријател или познаник што сум го прашал како поминал ми одговарале на ист начин: првиот пат ги собориле, за безсмислени причини како и на некој постови што прочитав наназад.
Значи во таа комисија треба да има правила и прописи, каде јасно треба да биде наведено зошто и од кој причини може да те утне во тек на една финална испитна сесија, а не да цедат пари од луѓето затоа што некој сакал да си купи нов костум или долен веш на жена му.
Седи бе мирен, правилник барал. Со обуката од 2 недели никој не е спремен да вози возило. Реално и објективно гледано, то е то. Ко ќе го додајш на сето тоа градскиот метеж и гужва... и искусен возач можи да падни. Доста е една полна линија да преминиш, да одиш во лева лента, за да те паднат. Ете ти го правилникот. И сега?

Член од
6 септември 2008
Мислења
1.049
Поени од реакции
367
Зависи како имаш слободно време. Мислам дека од понеделник до сабота има обука, недела е неработен ден за сите.

Седи бе мирен, правилник барал. Со обуката од 2 недели никој не е спремен да вози возило. Реално и објективно гледано, то е то. Ко ќе го додајш на сето тоа градскиот метеж и гужва... и искусен возач можи да падни. Доста е една полна линија да преминиш, да одиш во лева лента, за да те паднат. Ете ти го правилникот. И сега?

Значи вториот пат и да згреши треба да го пуштат, или уште еднашка ако го полага тој тест ќе смени нешто ? Немој да ме јебеш бре... значи ситуацијата кога полагаш по втор пат знаеш каква е? Ако се истите од комисијата... само што ќе запалиш колата знаеш дека си положил. И има некој што уште на 13-15 години се запознале со управувањето на автомобил и татко, вујко, чичко ги подучил па уште пред да одат на да полагаат возат 2 пати по педантно од Инструкторите или некој си мочко од Комисијата.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Значи вториот пат и да згреши треба да го пуштат, или уште еднашка ако го полага тој тест ќе смени нешто ? Немој да ме јебеш бре... значи ситуацијата кога полагаш по втор пат знаеш каква е? Ако се истите од комисијата... само што ќе запалиш колата знаеш дека си положил. И има некој што уште на 13-15 години се запознале со управувањето на автомобил и татко, вујко, чичко ги подучил па уште пред да одат на да полагаат возат 2 пати по педантно од Инструкторите или некој си мочко од Комисијата.
Од една страна.... ако одат по правила, треба 10 души да положат во месец. На то шо ќе му се погоди пато чист. Од друга страна, то е то, јасно ко ден треба да ти е дека
1. кај шо не буши бургијата, буши парата
2. кај шо не буши парата, буши партијата

така да, џабе се буниш и скокаш. Македонија е, работите се такви какви што се. Искрено ни мене не ми се бендисува тој став дека треба сите да се паднат по еднаш, пошто се знае дека се прави се за пари и ништо повеќе...

Член од
17 мај 2012
Мислења
184
Поени од реакции
105
Некој од Штип ако има да ми одговоре кога има шанса да положам за кола со Сашка у комисија после расправија со неа? :mad: Инспекција веќе заврши работа на полигонот нема више покривање на линиите но на гратска се сеуште ѓубриња и бутат за работи како на пример не си пропуштил некој пешак на пешачки (јас го прашав инструкторот тој беше во комисијата до пред неколку години он ми кажа дека не пропуштање на пешаци е 15негативни,а дека се 51 што треба да ги имам за да ме бутнат стварно не знам. Утре ќе одам приговор ќе поднесам оти она е превише самоуверена вика никој до сега немал поднесено ни жалба ни приговор значи добро било). И стварно не ми е јасно кој таков паничар како неа ставил во комисија... мислам знам но преку глава ми е од политика више.

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Некој од Штип ако има да ми одговоре кога има шанса да положам за кола со Сашка у комисија после расправија со неа? :mad: Инспекција веќе заврши работа на полигонот нема више покривање на линиите но на гратска се сеуште ѓубриња и бутат за работи како на пример не си пропуштил некој пешак на пешачки (јас го прашав инструкторот тој беше во комисијата до пред неколку години он ми кажа дека не пропуштање на пешаци е 15негативни,а дека се 51 што треба да ги имам за да ме бутнат стварно не знам. Утре ќе одам приговор ќе поднесам оти она е превише самоуверена вика никој до сега немал поднесено ни жалба ни приговор значи добро било). И стварно не ми е јасно кој таков паничар како неа ставил во комисија... мислам знам но преку глава ми е од политика више.

Дете седи да не ја замачкаш уште толку работата.Подобро извини и се,излижи и го задникот малку,упикај и се,отколку приговори,ова-она.Ќе ја засереш уште толку.

Член од
17 мај 2012
Мислења
184
Поени од реакции
105
Дете седи да не ја замачкаш уште толку работата.Подобро извини и се,излижи и го задникот малку,упикај и се,отколку приговори,ова-она.Ќе ја засереш уште толку.

Тоа не работе така кај мене и не сум баш дете. Едноставно побарав промена на комисија бидејќи јас на неа ќе и се извинам кога она мене ќе ме почитува, за две недели ќе полагам со друг во комисија на нејзино место, кај него положив полигон стварно е фер човекот нема никакви фрустрации за разлика од неа.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
(јас го прашав инструкторот тој беше во комисијата до пред неколку години он ми кажа дека не пропуштање на пешаци е 15негативни,а дека се 51 што треба да ги имам за да ме бутнат
Не сум од Штип, но мене мојот инструктор ми кажа дека непропуштањето на пешаци носи 51 негативен поен (доволно за да паднеш).

Член од
17 мај 2012
Мислења
184
Поени од реакции
105
Не сум од Штип, но мене мојот инструктор ми кажа дека непропуштањето на пешаци носи 51 негативен поен (доволно за да паднеш).

По 15негативни е за секое непропуштање на пешаци освен каде што нема обележан пешачки премин (кога некој ти помине каде што нема пешачки тие од комисијата го пцуват :)) , 35 негативни ако сменеш у погрешна брзина на пример од 1 во 3, 35 негативни ако ти изгасе колата итн всушност скоро никоја грешка од тие што ги прават повеќето кандидати не носе 51 негативен што значи дека треба 2 грешки за да те бутнат. Овде во штип најмногу обрнуваат внимание дали следеш што се случува околу тебе првиот пат кога полагав ме прашуваа прашања како кој знак го одминавме,имаше ли возило од десна страна на претходната раскрсница итн. за да видат дали внимавам исто многу треба да се внимава на ретровизорите ако погледнеш само со очите без да се завртиш одма ти речат зошто не внимаваш на ретровизорите...

Член од
4 декември 2007
Мислења
515
Поени од реакции
22
Значи вака, положив и веќе еден месец возам со лист :)
на кои сметки и колку треба да уплатам за возачка.
И дали има други процедури.

Пратеник

Ала Мадрид
Член од
28 ноември 2011
Мислења
995
Поени од реакции
617
Значи вака, положив и веќе еден месец возам со лист :)
на кои сметки и колку треба да уплатам за возачка.
И дали има други процедури.
Че појдиш в полиција и има таму на огласна табла сметки за уплаќање че ги препишиш и че уплатиш па после на шалтери в полиција ќе си чекаш
2 уплатници се една 190 друга 100 денари мислам беше
Или ако имаш виза-мастер картички можиш в полиција да платиш

Член од
27 септември 2011
Мислења
161
Поени од реакции
176
Значи, мора да паднеш на прв пат. Мене не ме пуштија, као демек "шетала" ми колата. А шо требаше да направам кога имаше паркирано коли у мојата лента, да не ги обиколам и да ги рипам.. Јбг ујдеа 2500ден. за втор пат

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Денеска ме соборија на гратско возење. Објаснување: Не сум дал предност на колата од спротива, а прати интересна работа, јас имам предност, се наоѓам на пат со првенство на минување. Се друго било беспрекорно само тоа ми била единствена грешка. Е сега она што мене ми е мака е фактот што треба пак да платам 2500 денари за повторно полагање, и на крај кога ќе направам математиката ми излегува дека мојата возачка дозвола за Б категорија чини 31.000 денари или 500 евра +-. Сигурен сум дека не сум единствениот со овој проблем или што платил толку пари за возачка.

Член од
21 март 2012
Мислења
31
Поени од реакции
2
4 пати до сега ме бутаат градска ,а возам кола без возачка 2 год. пола часови не ми се извозени пошто инстукторот беше задоволен од тоа како се снаогам во ситуации...
Денеска јас бев по ред за полагање 9ти сите пред мене паднаа ... барајте си врски луге во АМСМ или ко мене спремете си 10 000 за градска само

Член од
4 ноември 2013
Мислења
113
Поени од реакции
20
Сите 20 кандидати што полагавме од прв пат градска паднавме, и сите други што полагаа по втор пат паднаа (околу 15 души) и сите за истата грешка не бутнаа, демек не сме го пропуштиле возилото од спротивната страна, а НИЕ ИМАВМЕ ПРВЕНСТВО НА МИНУВАЊЕ!!! Комисијата сигурно зима % од тие пари што ги даваме, и дај боже за лекови да ги даваат :)

Член од
21 март 2012
Мислења
31
Поени од реакции
2
Сите 20 кандидати што полагавме од прв пат градска паднавме, и сите други што полагаа по втор пат паднаа (околу 15 души) и сите за истата грешка не бутнаа, демек не сме го пропуштиле возилото од спротивната страна, а НИЕ ИМАВМЕ ПРВЕНСТВО НА МИНУВАЊЕ!!! Комисијата сигурно зима % од тие пари што ги даваме, и дај боже за лекови да ги даваат :)
мене ме пуштија од 5ти пат тек а возев кола без возачка 2 години.комисијата како сто ми кажа интрукторот си имаат убави плати ,немаат процент од буткање на кандидати ама имаат процент некој на паднати и ако не го исполат летаат од работа .последниов пат кога полагав бев последен (16)ти и ги возев од ресторан бисер до МЗТ салата пред мене пуштиле само тројца,може затоа не ме бутнаа

Kajgana Shop

На врв Bottom