Обично не ставам што книги сум купил ама сега ќе направам еден исклучок.
Пред некој месец ме праша еден која од книгите што ги имам дома ми се омилени. Му реков не се 2 книги туку 2 колекции. Првата е колекцијата Светска Книжевност во издание на Македонска Книга и Мисла од 1988 затоа што тоа е мојата прва колекција која сам лично сум ја комплетирал додека бев средно. Јас си ги викам портокаловите, поради бојата на корицата позади.
Со многу тешки маки тогаш, во тоа време на неразвиен интернет ги најдов Процес, Декамерон и Богови и Херои.
Што се однесува втората колекција.
Како дете еден од најсветлите спомени ми беше одењето кај едни роднини и читањето на сказни од збирката од 3 книги наречена Сказни од Целиот Свет во издание на Македонска Книга. Големи книги со прекрасни тврди корици и уште попрекрсани вонземски цртежи од маестралниот српски сликар Милиќ од Мачва кои како дете ми делуваа како чудни, несфатливи и збунувачки, сето тоа спакувано во една преубава кутија. Години подоцна, а и години претходно од денешниов ден кога конечно успеав да ги најдам и исценкам за добра цена дознав од продавачот на стари книги дека има уште една збирка од истиот тип наречена Сказни на Југословенските Народи. Подолго време ја ловев затоа што кога и да ја начекував на продажба онлајн или на тезгите за стари книги ми бараа суми кои за мене беа неприфатливи иако непристрасно гледано сепак оправдани, и јас кога би ги продавал би ги барал тие цени. Конечно завчера успеав да ги купам за нешто над цената со која што би бил задоволен, ама сепак не премногу. Сега конечно ги имам и двете збирки и еден од најубавите хајлајтси од детството го имам и во физички посед, а не само како пар мегабајти нетангибилна меморија во хард дискот наречен мозок. А за тоа нема цена и не можеш да го платиш со пари, ама сепак еве можеш. Ако (планирате да) имате деца од мене имате најтопла препорака да ги купите овие книги ако ги најдете и да им створите убави хајлатси на вашите деца кои сум убеден дека ќе ги памтат и цел живот како возрасни.