Се поврзано со Google

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
„Google“ во последно време презентираше нови продукти како што се финансиски страници, календари и бесплатни „Wi-Fi“ програми. Конечно, се врати на својата основна работа и направи продукти кои имаат за цела подобрување на квалитетот на пребарувањето.

„Google Notebook“ треба да биде пуштен идната недела и им овозможува на корисниците да прават забелешки за пребарувањето. Забелешките можат да бидат текстуални или со линкови и фотографии. Забележаните информации корисниците можат да ги чуваат недопрени или да ги поделат со некој.

„Google Co-op“ е уште еден нов производ кој пребарувањето го прави посоцијален настан. Корисниците можат да побараат помош при сурфањето од своите пријатели и да добијат релевантна информација од одредена област.

Оние корисници кои сакаат да имаат претстава што најмногу се пребарува на интернет ќе го користат сервисот „Google Trends“.

„Desktop 4“ на корисниците им овозможува да имаат достап до информации од типот: „временска прогноза“, без да го отвораат пребарувачот.
 

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
Работи што можеби не ги знаете за Google

1. Google синтаксата за пребарување се смени во последниве неколку години
Пред некое време, не можевте да внесете повеќе од 10 зборови во Google полето за пребарување. Да бидам прецизен, можевте но Google ви ги сметаше само првите 10 зборови од пребарувањето. Пред некое време Google го зголеми овој лимит на 32 зборови.
Друга измена е што Google ги игнорира таканаречените “stop words”. Тоа се зборовите како “the” или “a”, што се многу кратки и многу употребувани. Поради ова Google во минатото ги игнорираше овие зборови ако ги внесевте во пребарувачот. Како и да е, денес Google ги прифаќа тие зборови, но не целосно (тоа значи дека разликата е што тие зборови не се одбележани при резултатите од пребарувањето како другите зборови). Ова значи, дека на google.com ќе добиете различни резултати за [the tale of a cowboy], потоа [* tale * * cowboy] и [tale cowboy] (големите загради се користени за да се одделат зборовите од останатиот текст за да не настане забуна, инаку зборовите се пишуваат нормално без големите загради).
Друг оператор сменет во функционалноста на овој пребарувач во последните неколку години е тоа што можевте да пишете во Google за [site:something.com], но не и [site:something.com/something/]. Денес можете да ја користите оваа функционалност за полесно пребарување низ веб страните.

2. Google на почетокот беше бета
Во 1998 година, кога Google го пушти својата пребарувачка машина, таа беше во бета верзија. За да се уверите, одете на овој линк за да видите. Бидете внимателно бидејќи страната е доста грда споредена со денешните стандарди.

3. Google има 16 официјални блогови
Можеби не знаевте, меѓутоа Google има свои 16 официјални различни блогови. Еве листа на нив. Инаку блоговите се:

  1. Google Blog - googleblog.blogspot.com
  2. Google Talkabout - googletalk.blogspot.com
  3. Google Base Blog - googlebase.blogspot.com
  4. Google Video - googlevideo.blogspot.com
  5. Inside Google Desktop - googledesktop.blogspot.com
  6. Google Code - code.google.com
  7. Inside AdWords - adwords.blogspot.com
  8. Inside AdSense - adsense.blogspot.com
  9. Google Reader Blog - googlereader.blogspot.com
  10. Blogger Buzz - buzz.blogger.com
  11. AdWords API Blog - adwordsapi.blogspot.com
  12. Google Enterprise Blog - googleenterprise.blogspot.com
  13. Google Research - googleresearch.blogspot.com
  14. Google Maps API Blog - googlemapsapi.blogspot.com
  15. Google Writely - writely.blogspot.com
  16. Inside Google Book Search - booksearch.blogspot.com
4. Google е критикуван во повеќе земји поради ограничувањето на резултатите
Google добива критики од разни земји во светот поради што на неговите веб страни за различни земји не се покажуваат истите резултати. Така, на пример, ако го пишете ова во Google без големите загради: [site:ety.com] ќе ви врати 9.940 резултати. Меѓутоа, ако истото го пишете на Google.fr – Google France ќе останете без ниту еден резултат. Како и да е, ова е објаснувањето што ќе го видите на дното:
"In response to a legal request submitted to Google, we have removed 260 result(s) from this page. If you wish, you may read more about the request at ChillingEffects.org."
Забележете дека Google има погрешен број на страници што недостигаат, не се 260 туку 1000. Ако го следите линкот кон ChillingEffects.org ќе го видите овој текст:
Google received complaints prior to March 2005 about URLs that are alleged to be illegal under U.S. or local law. In response to these complaints, one or more URLs that would have appeared for this search were not displayed.
Со други зборови, Google не го ограничува пребарувањето поради свое сопствено убедување, туку според убедувањето на владата. Сега да разгледаме што веб страна е ety.com. Мало разгледување и ќе заклучите дека ова е некоја глупава пропагандна страна, илегална според некои стандарди на некои земји.

5. Google стопираше да ја смета големината на својот индекс
Од 2001, Google на нивната страна беа горди да го покажат бројот на страници низ кои пребарува... број што се движеше од пола билион па се до 8 билиони. Денес, Google не го покажува овој број повеќе. Можеби вработените во оваа компанија сватиле дека квалитетот на резултатите го победува квантитетот. Или можеби сватија дека конкуренцијата им го превземаше местото. Во август 2005, Yahoo во нивниот блог објавија:
Како што се зголемува нашата датабаза на индексирани веб страни, горди сме да кажеме дека сега ви овозможуваме пристап до над 20 билиони работи, вклучувајќи 19.2 билиони веб документи.
Денес, кога сакате да ја најдете големината на индексот на Google, тоа може да го направите ако внесете ["* *"] (без големите загради). Во моментов покажува 25,270,000,000 страници. Во директна споредба, кога во Google и Yahoo ќе го внесеме зборчето “the” , Google секогаш покажува неколку билиони страници повеќе. Но повторно, броевите се тешки да се верификуваат, Google ни дозволува да ги видиме првите 1000 резултати од секое пребарување. А на кој и му требаат повеќе?
 

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
28
e a linkot za google hostring da go znae nekoj
 
P

Princ

Гостин
Dr_ViRuS напиша:
e a linkot za google hostring da go znae nekoj
Гугл не нуди хостинг. Засега не. Ни бета ни зета ни џонс.
Ама има GooglePages, сервис налик на geocities на Yahoo!.
 

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
gmail mp3 player

за сите gmail корисници gmail воведе мп3 плеер.

секој атачмент (песна) што ќе ја примите можете директно да ја пуштите од gmail.
ако сакате да пуштите мп3 фајл еве начин:

http://mail.google.com/mail/html/audio.swf?audioUrl=LINK TO YOUR MP3
 
T

Tamora

Гостин
Не знаев точно каде да го поставам прашањето затоа што и немам многу познавања од оваа област. Ако смета слободно избришете. Конкретно ме интересира за гугл адвордс , дали некој од вас работи вакво нешто дали воопшто се испалати да се учи , работи , Колку што можев да се информирам на нет се полагаат тестови доколку сакаш да добиеш диплома мора да имаш најмалку точно одговорено на 85% од прашањата па сега ако некој има слично искуство ќе бидам благодарна ако го сподели :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom