Се наближува крајот или доаѓа нов почеток?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ok let`s shed some light here...

Во контекст на информациите кои полседниве години се достапни на интернет,а поретко и по медиуми (барем за оние кои ги препознаваат) се наметнува заклучок дека капитализмот и светската економија какви што ги знаеме - одат кон пропаст за кратко време...

Не станува збор за криза какви циклично се појавувале од време на време и од земја до земја туку глобален колапс на економијата и социјалниот и општестен систем.

Причини

1.Нафтата

Глобален Пик Оил е достигнат во 2005-та...Пик оил значи дека е достигнат врвот на експлоатација на нафта на глобално ниво и дека се потрошени половина од сите залихи, се она што следува е само трошење на останатото.



Последните барели во светот ќе бидат исцрпени околу 2080 но тоа не е толку важно...
Нафтата нема да ја снема веднаш но цената на истата ќе оди до невидено ниво.
Пред 2 години забега 147 долари, за неколку години тие 147 долари ќе бидат the good old times...

Еве земја по земја



FSU-Former Soviet Union (Русија,Каказкстан,Азербејџан...)

Е сега што тоа ќе значи?
Тоа значи дека светската економија ќе западне во тешка криза.
Нафтата не е само гориво...претставува основна парадигма на денешната глобална економија.
Земјоделството на пример,скоро сите вештачки ѓубрива се на база на нафта,пластиката е нафта,хемиската индустрија е две теретини нафта...
Не постои алтернативен енергенс кој би можел да ја смени нафтата, а и да постои веќе е прекасно, не може да се смени целокупната светска инфраструктура за кратко време.
Цените ќе скокнат до небо,ќе има се повеќе гладни,сите видови енергенси ќе поскапат...Така да при цени на нафтата од 200-300 долари многу економии (како и нашава) ќе се најдат пред пропаст за кратко време...

http://www.disclose.tv/action/viewvideo/50078/Collapse__part_1_/
http://www.disclose.tv/action/viewvideo/50113/Collapse__part_2_/
http://richardheinberg.com/220-peak-everything

2.Деривативите
Дериватив е додадена,фиктивна,изведена или шпекулативна вредност врз некоја реална цена.
Во моментот светскиот ГДП, значи вредноста на сите добра,производи и услуги кои се генерираат за една година е околу 50 трилиони долари.
Светскиот дериватив од друга страна преминува 700 трилиони долари.
Ова значи дека на секој долар реална и опиплива вредност на планетава во текот на една година, има 14 долари шпекулативна,непостоечка вредност на хартија која ја движи економијата.Овие 700 трилиони се конзервативна процена,најцрните проценки ја множат оваа сума по четири или пет...
Со еден збор глобалната капиталистичка економија е една гигантска пирамидална шема во која вредноста на све што постои е инфлаторна.
Меур од сапуница.

http://richardheinberg.com/219-you-can-be-a-billionaire-without-doing-anything
http://www.siliconvalleywatcher.com/mt/archives/2008/10/the_size_of_der.php
http://www.moneyweek.com/investments/stock-markets/derivatives-the-mother-of-all-bubbles.aspx
http://www.fromthewilderness.com/free/ww3/11_09_01_Derivatives.html


Лоша вест за капитализмот...оваа спирала на превара и штанцање нереални хартии од вредност (валути,акции,фондови,обврзници...) е неодржлива.
Она што ќе следи е суперинфлација на глобално ниво, која ќе започне во престолнината на капитализмот - САД...

3.Климата
Нафтата од која 120.000 барели секој ден истекуваат во мексиканскиот залив.
Веќе стигна до loop current а се заканува и на голфската струја.
Голфската струја служи за затоплување на Атлантикот и има огромно влијание на климата на глобално ниво...
Секое успорување на оваа струја ќе има тешки последици...
Во Норвешка пред две недели имаше пола метро снег,а во Бразил се шокираа со првиот снег...во септември...
Тоа ќе значи заладување на температурата на светско ниво од над 6 степени што практично за некои области ќе е ледено доба...

http://www.examiner.com/x-8199-Breakthrough-Energy-Examiner~y2010m8d1-Gulf-Loop-Current-Stalls-from-BP-Oil-Disaster

Oceanographic satellite data now shows that the Loop Current in the Gulf of Mexico has stalled as a consequence of the BP oil spill [volcano] disaster. This according to Dr. Gianluigi Zangari, an Italian theoretical physicist, and major complex and chaotic systems analyst at the Frascati National Laboratories in Italy.
Ова ќе повлече се поголема побарувачка на енергенси за греење,кои пак ќе ја наголемат ионака високата цена на нафтата...со поскапувањето на енергенсите и ел.енергија ќе поскапе и огревот при што ќе има уште поголема сеча на шумите,што пак доведува до ерозија...кругот се врти...

Освен тоа скоро насекаде па и кај нас, секојдневно се врши се поголем притисок на луѓето,се поголеми и поголеми намети,се поголема бирократска контрола што доведува до невидени размери на социјален притисок...

Кои се вашите размислувања на оваа тема,уште колку време му давате на капитализмот ако воопшто се согласувате дека времето му истекува и какви форми ќе има економијата и системот кај нас и во светот?

http://www.wikileaks.org/
Линк на кој можете да прочитате за некои работи кои ги нема на вести...

You opinions...
(Spamers & one liners are politely asked to restrain themselves from posting pls)
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.046
Поени од реакции
4.700
Гледам пропаѓањево на капитализмот го поврзуваш со нафтата... :) џст кидинг.

Вака сега, Оил пикот се уште не знаеме дали е достигнат. Постојат многи резерви на нафта кои не се експлоатирани заради одредени фактори (Венецуела, С. Океан...).
Не може со сигурност да се каже дали е достигнат оил пик.

Сепак, пред десетина години цената на нафтата за барел изнесуваше 25-30 долари. Денес просекот е 70. Несомнено е дека цената во иднина ќе си расте.
Како гориво полека нафтата ќе биде заменувана, но сеуште ќе има главна улога, како енергенс.
И како што рече, сосем нормално ќе биди поскапувањето. (хех, ако може да се нарече нормално)

Од друга страна постојат економии со голем економски раст на кои неопходна им е нафта. Тоа ќе предизвика уште поголема цена на нафтата.

Еден совет до земјите богати со нафта... Вооружувајте се!!!
А така и ќе биди.



Капитализмот како систем ќе го доживее својот пад, како и сите претходни. Дали ќе биде тоа сега или за 10 години... којзнае, ама сигурен сум дека нема да чекаме многу... :)


За климатските промени да не зборуваме... веќе се нанеси толку голема штета, што планетава повеќе нема да биде она што беше... за жал. Барем не во блиска иднина.
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.164
Значи ова само на мене може да ми случи. 100 реда текст и ми се гаси прозерец... :nerv:

Ајде, пак на ново, малце скратено... :toe:

За нафтата...

Не знаеме точно уште колку има, се се сведува на претпоставки, ама факт е дека кога-тогаш ќе се сврши. За создавање на еден литар нафта биле потребни стотици години, а ние ги трошиме за миг. Пресметајте сега сами....

Би немало никаков проблем ако нафтените резерви се потрошат откога ќе заврши процесот на префрлање на други енегренси (процес кој е веќе започнат).
Но, проблемот е во тоа што е 100 пати поверојатно нафтата да сврши пред да заврши овој процец. Ова несомнено би било поразително за денешното уредување...

За деривативите...

Јас би рекол кула од карти наместо меур сапуница. Поточно кула од долари...

Нека ви текне како започна кризата во САД. Банките немаа што да прават до сите тие недвижнини ќарени од хипотеките на граѓаните кои не можеа да ги подмират своит кредити.
Они работат на принцип - пари на рака, Мара за рака. И кога нема пари, треба да се печатат. Но ова само повеќе ја заглибува целата работа - утре ќе треба да се печатат уште повеќе...

За климата...

Првпат слушам од тебе за ова со Голфската струја, но ми стои доста веројатно...
Факт е дека имаме огромно влијание на климата. Оваа мега-еко-катастрофа во Мексиканскиот залив, секако дека ќе предизвика пореметување во животната средина, дали на глобално ниво, не знам, ама на регионално - да!

Сепак мислам дека Русите ќе изиграат голема улога тука со нивниот гас. Не дека и тој е непресушен, ама може да им биде од голема корист...
 
F

FilipMacedon

Гостин
Факт е дека капитализмот кога тогаш ке крахира,но само од ваква форма како што ја познаваме...
Инаку за нафтата мое мислење е дека големите компании сеуште нема да дозволат комерцијализација на оние апарати и машини кои се на друг вид потрошувачка енергија(сончеви колектори,гас и др),бар не додека сеуште има нафта под земјата,кој им нуди екстра профит на профитерите...
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ме мрзи да куцам па тако само формално ќе дадам мислења на сите три точки

1. нафтата е предвидена да се исцрпи до 2054 ако се црпи со ова темпо и не се најдат некој позначајни извори. Најголем проблем се моторите со внатрешно согорување и највероватно ќе бидат заменети со електрична енергија. Био горивото ќе биде некоја преодна фаза пред да се случи целосното конвертирање иако прочитав пред некое време дека некој од некој вид на морски алги се очекува да направат револуција во тој сектор.

2. Се согласувам дека е пренапумпано и дека живееме во свет каде финансиската моќта ни е на картица но некое црно сценарио може да се случи ако топ 200 милјардери се одлучат да ги повлечат своите пари и еве да ги инвестираат во Африка или било каде и би трошеле со толкава фрекфенција ресурси да се направи некое придвижување. Но попрво би летале политички глави како фигуративно така буквално отколку да се дозволи една ваква катаклизма.

3. За климава тотално погрешна информација дека ќе се спушти температурата за 6 степени и дека на светот на некој места ќе настапи ледена доба. Нема да има ледена доба туку ќе биде тотална катаклизма со пет степени заладување (има специјална епизода на нејшионал џеографик или дисковери токму објаснета степен по степен што би се случувало)
Во врска со шумите ќе држеше вода муабетот пред 200 години сега има едни апарати наречени клима / уреди кој користат електрична енергија, толкаво заладување нема да има освен ако не не мавни астероид
За Норвешка читај на линкот со датум од 25 Јули 10 пред месец дена http://www.skiinfo.com/News-104-en.jhtml?a=158058

Капитализмот како систем не верувам да падни барем не во целост како што сега се нарекува либерален, не дека е нешто предобар туку зошто не заслужуваме подобар
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
http://en.mercopress.com/2010/08/05/snow-in-brazil-below-zero-celsius-in-the-river-plate-and-tropical-fish-frozen

Because of the freezing temperatures power consumption set new records both in Argentina and Uruguay. According to Argentina’s Planning ministry, electricity demand reached 20.669 MW at 20:15 hours when most Argentine families are home back from work. Although residential demand was satisfied, hundreds of industries suffered an anticipated blackout.
In Uruguay the power record consumption was reached on Wednesday at 20:45. The lowest temperatures were registered in the north and west of the country: minus 7 Celsius.
In related news, reports from landlocked Bolivia indicate that to the east of the country in tropical areas temperatures plummeted to zero causing “millions of dead fish” in rivers that normally flow in an environment of 20 Celsius.



http://en.wikipedia.org/wiki/Loop_Current





28.Август,Норвешка...

http://www.nettavisen.no/vaer/article2971659.ece

И други линкови...

http://www.accuweather.com/ukie/bastardi-europe-blog.asp?partner=accuweather
http://www.accuweather.com/video/207545930001/ice-ice-baby.asp?channel=vbbastaj
http://www.guardian.co.uk/world/2010/aug/01/peru-freezing-weather-emergency

 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Нафтата ќе пресуши и тоа е добро нешто, со нејзе ќе заминат и многу работи кои што денес ни изгледаат дека поради нејзе ги имаме и ги имаме. Гладот сиромаштијата заштитување на патенти за употреба на мала група на луѓе ќе го нема, затоа што ќе го нема ни денешниот монетарen систем. Движењето ќе биде со помош на антигравитација тоа ќе биде на ист принцип како магнетните возови што се денес само наместо магнетен плус минус ќе има гравитација и антигравитација, гравитацијата ќе ги носи возилата нанапред и надолу, а антигравитацијата нагоре и наназад комбинација од двете лево и десно и ќе се управува само со мислите без вештачки интерфејс.
Денешните големи градови мегалополиси ќе се напуштат и ќе бидат споменици на варварско минато, потоа ќе се користат и други видови на енергија соларна магнетизам итн.

Овај Крис Ангел магионичарот е доказ дека и денеска постои таа технологија за антигравитационо поле (се молат скептиците да не цитираат за ова затоа што знам дека е вистина а кој како сака можи да си проценува и бара изговори):



 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Toecutter ne mi bese namerata da napravam challenge na tvojata vest okulu klimata na Norveska, tuku da dolovam poenta deka e promenliva znaci pred mesec dena imase nenormalno toplo vreme za tamu, pred dve nedeli sneg, sega odnovo e se pak na normala barem kolku sto mozam da vidam na yahoo.
Ne sum dovolno kompententen da mu se sprotistavam na mislenjeto na Zangari tuku se pulam kako tele vo sarena vrata i klimam glava na informaciite, no ne ti e malku simptomaticno deka toj e edinstven so nekakov naucen background koj e citiran vo vesta. Vesta e prenesena od tipot na magazini kako trece oko ili se zanimavaat so conspirasy theories dodeka mainstream magazinite eden mesec sedat neinformirani ili ne ja prenesuvaat vakva top vest.

Edit: Najdov vest na weather.com http://www.weather.com/outlook/weather-news/news/articles/oil-spill-encounters-loop-current_2010-05-17

no ne so takvi apokalipticni scenarija
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Toecutter ne mi bese namerata da napravam challenge na tvojata vest okulu klimata na Norveska, tuku da dolovam poenta deka e promenliva znaci pred mesec dena imase nenormalno toplo vreme za tamu, pred dve nedeli sneg, sega odnovo e se pak na normala barem kolku sto mozam da vidam na yahoo.
Ne sum dovolno kompententen da mu se sprotistavam na mislenjeto na Zangari tuku se pulam kako tele vo sarena vrata i klimam glava na informaciite, no ne ti e malku simptomaticno deka toj e edinstven so nekakov naucen background koj e citiran vo vesta. Vesta e prenesena od tipot na magazini kako trece oko ili se zanimavaat so conspirasy theories dodeka mainstream magazinite eden mesec sedat neinformirani ili ne ja prenesuvaat vakva top vest.

Edit: Najdov vest na weather.com http://www.weather.com/outlook/weather-news/news/articles/oil-spill-encounters-loop-current_2010-05-17

no ne so takvi apokalipticni scenarija
Знам де, ама чудно е што времето се промени во регионите кои директно или индиректно зависат од струјата и тоа нагло...може да е и случајност,иако не верувам премногу во случајности...:)
Фала за линкот кој потврдува за ова, само последиците зошто никој не ги споменува...не сакаат паника веројатно.
Во мејнстрим медиумите БП тврдеше дека истекувале само 5000 барели на ден, дури и дека истекувањето било запрено, но реалноста е поинаква и сателистките снимки докажуваат...
БП дури имаше платено на Гугл во пребарувањето како први опции да се појават сајтови со нивно инфо или инфо кое им одговара...

П.С. Некои од “конспираси“ теоретичарите одамна најавуваа вакви и слични сценарија...

Инаку властите во многу земји плаќаат тролови и провокатори за да ги дискреситираат информациите кои се појавуваат на тин-фоил :vozbud: сајтовите...
Други најавуваат тешки парични казни...

http://euobserver.com/22/30559
http://www.demos.co.uk/publications/thepowerofunreason
http://www.rawstory.com/news/2006/Raw_obtains_CENTCOM_email_to_bloggers_1016.html
http://haaretz.com/hasen/spages/1056648.html

Има и други елементи кои укажуваат на скорешен колапс...
Цените на племенитите метали достигнуваат неверојатни нивоа...златото од 450 долари за унца пред неколку години (28,35 грама) дојде сега до 1260, среброто од 3,5 на 20, платината од 800 на 1500...
Побарувачката е на највисоко ниво со децении...

Освен тоа има 20-тина меури на недвижнини кои се многу слични со американскиот кој пукна 2008...Канада,Австралија,Британија,Ирска,Шпанија,Романија,Аргентина и многу други...
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Како завршуваат валутите чија единствена вредност е потпис од гувернерот на соодветната централна банка, примери од историјата и сегашната ситуација.

Во светлото на односот дури и на декретните пари према хартиената вредност на другите видови финансии како обврзници,акции,полиси,гаранции,гаранции на гаранциите,купување на прогнози околу исплата на гаранциите за гарантираните гаранции,долгови,хипотеки...1 према 14 ако не и повеќе...

Лоша вест...сите валути на светот се декретни.
Добра вест...иако се декретни,можни се безбројни акробации и операции со кои се балансира вредноста...
Ужасна вест...немаат веќе како да балансираат...

http://dailyreckoning.com/fiat-currency/

In 1997, the Thai baht fell through the floor and the effects spread to Malaysia, the Philippines, Indonesia, Hong Kong, and South Korea.

The Russian ruble was not the currency you wanted your investments denominated in in 1998, after its devaluation brought on economic recession. In the early 21st century, we have seen the Turkish lira experience strokes of hyperinflation similar to that of the mark of Weimar Germany.

In present times, we have Zimbabwe, which was once considered the breadbasket of Africa and was one of the wealthiest countries on the continent. Now Mugabe’s attempts at price controls, combined with hyperinflation, have the nation unable to supply the most basic essentials such as bread and clean water.
Светот ќе биде едно големо Зимбабве, само не знам кој ќе биде светскиот Мугабе...
 

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Секој почеток има свој крај, а на секој крај му доаѓа нов почеток - стара Кинеска мудрост;
Учете од историјата, живејте ја сегашноста и мислете за иднината.
 

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Знам де, ама чудно е што времето се промени во регионите кои директно или индиректно зависат од струјата и тоа нагло...може да е и случајност,иако не верувам премногу во случајности...:)
Фала за линкот кој потврдува за ова, само последиците зошто никој не ги споменува...не сакаат паника веројатно.
Во мејнстрим медиумите БП тврдеше дека истекувале само 5000 барели на ден, дури и дека истекувањето било запрено, но реалноста е поинаква и сателистките снимки докажуваат...
БП дури имаше платено на Гугл во пребарувањето како први опции да се појават сајтови со нивно инфо или инфо кое им одговара...

П.С. Некои од “конспираси“ теоретичарите одамна најавуваа вакви и слични сценарија...

Инаку властите во многу земји плаќаат тролови и провокатори за да ги дискреситираат информациите кои се појавуваат на тин-фоил :vozbud: сајтовите...
Други најавуваат тешки парични казни...

http://euobserver.com/22/30559
http://www.demos.co.uk/publications/thepowerofunreason
http://www.rawstory.com/news/2006/Raw_obtains_CENTCOM_email_to_bloggers_1016.html
http://haaretz.com/hasen/spages/1056648.html

Има и други елементи кои укажуваат на скорешен колапс...
Цените на племенитите метали достигнуваат неверојатни нивоа...златото од 450 долари за унца пред неколку години (28,35 грама) дојде сега до 1260, среброто од 3,5 на 20, платината од 800 на 1500...
Побарувачката е на највисоко ниво со децении...

Освен тоа има 20-тина меури на недвижнини кои се многу слични со американскиот кој пукна 2008...Канада,Австралија,Британија,Ирска,Шпанија,Романија,Аргентина и многу други...
Немој да го потценуваш златото :))) Една troy ounce е 31.103476 грама .. А такви се за бл. метали.. оваа од 28 грама е друга унца..


Како што гледаме постепено глобалната супердепресија забрзува. Дефекот во никој случај не смее да се бара во капитализмот. Капитализмот е најефикасниот систем што некогаш постоел. Вакви супердепресии како овваа сега а и како Големата Депресија се возможни само при масовно уништување на капитал. А како се уништува капитал тогаш ќе прашаме? Капитал се уништува кога се грееш со мебелот дома што би рекол Мизес, односно кога било преку фракционо-банкарство или пак outright принтање ја зголемуваш масата пари во оптек разводнуваќи ја вреднста и пред се уништуваќи го рационалниот начин на калкукација кој е основа на капитализмот. Овие нерационалности се невозможни во услови на поштени и здрави пари. Капитализмот има кризи ама тие во капитализам траат 5-6 месеци и уништениот капитал е минорен во однос на големите резерви што ги поседува една капиталистичка економија.

Да се разбериме валутното дебазирање и "Новата", "просветлената" економска политика на принтање/дебазирање валути е позната на човештвото веќе илјадници години. Уште во 1000 година во Кина со воведувањето на книжна валута "Покриена" со сребро/свила владата успеала да имплементира "просветлена економска политика". Така речи и тогаш штампале. Марко Поло опишува како има огормен просперитет во државата додека се печатат парите и како потоа настанува тешка криза пред се поради доведвуање на пазарот во заблуда во однос на рационалното калкуриање.

Светот е во криза и ќе биде во криза. Како ќе се одвива и одмотува клопчето е многу тешко да се предвиди. Она што може да се види се ризиците во системот кои постојат, односно да се забележат работите што се Off-the-charts.
1. Јавниот долг на Европските држави, Јапонија(200% од БДП), САД(14.0$ трилиони најоглем долг во историјата на човештовто). 2 алтернативи за одмотување на ова: валутно дебазирање до хиперинфлација и бришење на долгот, или реструктурирање - такаречи неплаќање на долгот и последователни банкарски паники
2.Деривативите - пред се кредитно поврзани, но и многу други деривативи на благородни метали, индустриски, земјодлески стоки, енергенси и сл. Според некои податоци 700 трилиони според некои 1.25 квадрилиони ова е можеби еден од најголемите балони во историјата, ова е слонот во собата.
3. Кинески берзански и Америкаснки беразнски балони... Едноставен преглед на П/Е и Б/М мултиплите ти кажува дека баааѓи е претерана работата на светските берзи.
4. Глобален валутен балон и претераната вредност што се става на хартијата


Инаку значајни откритија на нафта нема веќе 50 години а нафтата засега е основа на целата економија. Е сега не би бил до толку песимист во однос на човештвото и проблемите што би ги створила нафтата од едноставна причина што нема да се покачи нафтата до цени на економска невозможност туку поверојатно е да имаме една енергетска ревалуација каде што ќе се стави поголемо значење на енергијата. Треба да се има во предвид дека има значајни резерви на природен гас кој може во идинина да стане добар супститут на нафтата а со време се развиваат и разни дргуи сусптитути. Дефинитвно имаме енергетски проблем во светот но она што сакам да го кажам е дека ако нафата достигне 200$ за барел може и да не оди погоре поради исплатливност на супститути.

Крајно нафата би останала само онаму каде што ќе се бара мах енерија по тежина, пример авио-превозот. Додека пак колите во догледно време ќе станат електрични, а со порасот на цената нафтата ќе биде отфрлена од многу други употреби и заменета со нешто друго.

Повеќе на темата за нафта...
http://forum.kajgana.com/showthread.php?50986-Peak-oil-како-ќе-го-дочекаме-
 

Kajgana Shop

На врв Bottom