Се за Ловни пушки и карабини и муниција

Danger

Survivor
Член од
15 април 2008
Мислења
57
Поени од реакции
23

Нuкола

Ганџамен
Член од
24 мај 2005
Мислења
5.209
Поени од реакции
13.187
Пријателе, кликај ги сликите на гугл, па потоа копирај (copy image URL) за да внесиш овде...
 

marinium

Even Cops Dial 911 -S.W.A.T !
Член од
5 мај 2013
Мислења
953
Поени од реакции
485
дечки двоцефка има две чкрапала за двете цефки-едно чкрапало за едната цефка другото за другата или не е така ?
 
Член од
20 јули 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
daj nekoj neka ponudi vozdusna puska za prodavanje
 

EDCer

No Kitty, this is my pot pie!
Член од
19 ноември 2015
Мислења
1.027
Поени од реакции
804
дечки двоцефка има две чкрапала за двете цефки-едно чкрапало за едната цефка другото за другата или не е така ?
Да, а ако ди потегнеш и двете во исто време, добиваш 2x критикал бонус (многу добро ако едниот фишек е 10ка за еребици, а другиот е дрмлија за свињи или пак тегче т.е едно зрно, таке имаш ем добар рејнџ, ем многу сила за од блиску, добра маѓија е таа и не кошта многу мана), ама заради рамото и рикоилот ќе ти одземат 50% на рилоудинг.
 

marinium

Even Cops Dial 911 -S.W.A.T !
Член од
5 мај 2013
Мислења
953
Поени од реакции
485
Да, а ако ди потегнеш и двете во исто време, добиваш 2x критикал бонус (многу добро ако едниот фишек е 10ка за еребици, а другиот е дрмлија за свињи или пак тегче т.е едно зрно, таке имаш ем добар рејнџ, ем многу сила за од блиску, добра маѓија е таа и не кошта многу мана), ама заради рамото и рикоилот ќе ти одземат 50% на рилоудинг.
Знам друже ја уходан сум него ми го дудлаа едни другари што појма немаат па како доказ пишав да се види
фала иначе
 

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.276
Поени од реакции
764
Оф топик малку али да ве прашам дали е безбедно да го расклопам куршумот, за двоцефка за крупен дивеч голем калибар со кугли внатре?
Се мислам да го отворам од напред некако ми требаат куглите и барутот.
 

EDCer

No Kitty, this is my pot pie!
Член од
19 ноември 2015
Мислења
1.027
Поени од реакции
804
Оф топик малку али да ве прашам дали е безбедно да го расклопам куршумот, за двоцефка за крупен дивеч голем калибар со кугли внатре?
Се мислам да го отворам од напред некако ми требаат куглите и барутот.
Тие ,,фишеци'' не се како оние од пиштол или друга пушка, барутот во нив е пресуван, значи не би ти препорачал. Подобро најди начин да го пресечиш фишекот кај меѓу барутот и зрното, само пак ќе ти кажам дека тој барут е пресуван, многу лесно може да експлодира и да ти разнеси цела дланка и лице.
 
Член од
12 август 2015
Мислења
3
Поени од реакции
0
Дечки/Девојки кажете ми ,дали некој знае како иде процедурата за добивање на дозвола за ловечко оружје,и за каков тип на оружје може да се бира.
Фала :))
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
7.070
Поени од реакции
7.348
Дечки/Девојки кажете ми ,дали некој знае како иде процедурата за добивање на дозвола за ловечко оружје,и за каков тип на оружје може да се бира.
Фала :))
1. Обука за пушка во некое стрелчко друштво:
-Таргет во Скопје,
-Шкорпион во с.Лабуништа -Струга
-Бејбунар во Охрид
-Штип

кошта околу 10 000 денари.

2. Со документот од едно од овие стрелачки друштва одиш во полиција и се пријавуваш за полагање на тест. Тоа се прави во една училница зад Универзална сала во Скопје, а прашањата за тоа можи да се најдат на е-прашања.мк. После положениот теоретски тест се оди на практичен тест-пукање и расклопување. Се уплаќа по 550 денари за секој вид на оружје(пиштол, пушка, карабин)

3. Се уплаќа околу 1200 денари на посебна сметка за полагање на Ловечки испит и се полага во истата просторија (исто на компјутер). Прашањата ги има на истата страна. Овој ловечки испит не е потребен ако не сакаш да си ловџија, туку член на стрелачко друштво.

4. Се вади лекарско уверение(2300 денари) во Здравствен дом Скопје, Битола, Охрид, Тетово, Прилеп, болница Букурешт и Војна болница.

5. Се уплатува уплатница од 250 денари на име на административна такса и се поднесува барање до полицијата каде живееш.

-Се чекаат некои безбедносни проверки и предметот оди на комисија која ти дава или не пролазна. Ако комисијата ти даде позитивна препорака, предметот оди на второстепена комисија во МВР и после тоа добиваш одобрение со кое можиш да купиш пушка.

Регистрацијата на оружјето кошта околу 750 денари
 

EDCer

No Kitty, this is my pot pie!
Член од
19 ноември 2015
Мислења
1.027
Поени од реакции
804
1. Обука за пушка во некое стрелчко друштво:
-Таргет во Скопје,
-Шкорпион во с.Лабуништа -Струга
-Бејбунар во Охрид
-Штип

кошта околу 10 000 денари.

2. Со документот од едно од овие стрелачки друштва одиш во полиција и се пријавуваш за полагање на тест. Тоа се прави во една училница зад Универзална сала во Скопје, а прашањата за тоа можи да се најдат на е-прашања.мк. После положениот теоретски тест се оди на практичен тест-пукање и расклопување. Се уплаќа по 550 денари за секој вид на оружје(пиштол, пушка, карабин)

3. Се уплаќа околу 1200 денари на посебна сметка за полагање на Ловечки испит и се полага во истата просторија (исто на компјутер). Прашањата ги има на истата страна. Овој ловечки испит не е потребен ако не сакаш да си ловџија, туку член на стрелачко друштво.

4. Се вади лекарско уверение(2300 денари) во Здравствен дом Скопје, Битола, Охрид, Тетово, Прилеп, болница Букурешт и Војна болница.

5. Се уплатува уплатница од 250 денари на име на административна такса и се поднесува барање до полицијата каде живееш.

-Се чекаат некои безбедносни проверки и предметот оди на комисија која ти дава или не пролазна. Ако комисијата ти даде позитивна препорака, предметот оди на второстепена комисија во МВР и после тоа добиваш одобрение со кое можиш да купиш пушка.

Регистрацијата на оружјето кошта околу 750 денари
Многу добар одговор, ама не ми е јасно, зошто споменуваш пиштол таму, кога пиштолот не е дозволен за лов? Дали е само за во стрелачко друштво или јас не сум доволно информиран?
И плус, дали на пр. јас ќе имам предност во овие процедури кога веќе имам официјално ракувано со пушка и пиштол (расклопување на истите и стрелање) во Идризово кога полагав за физичко обезбедување?
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
7.070
Поени од реакции
7.348
Пиштолот го споменав како едно од оружјата за која се прави обука и се полага. Можи да се набави како оружје за лична безбедност или како спортско оружје.

Ова со часовите и полагањето во овие друштва не е потребно ако се има Лиценца за обезбедување на имот и лица, што ја издава Комората за обезбедување на имот и лица, и во случаи кога барателот за добивање на Одобрение за набавување на пружје е полицаец, војно лице или со Потврда од фирма дека во текот на работата е евластен да носи оружје(чувари на затвори, ...)
 
Член од
10 април 2013
Мислења
741
Поени од реакции
409
gjoko-mkd sve ubavo si objasnil no ti falat uste dva dokumenti a toa e potvrda od centar za socijalni raboti deka ne ti e odzemena delovna sposobnost i potvrda za neosuduvanost koja se vadi od sudot.(y)
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
7.070
Поени од реакции
7.348
gjoko-mkd sve ubavo si objasnil no ti falat uste dva dokumenti a toa e potvrda od centar za socijalni raboti deka ne ti e odzemena delovna sposobnost i potvrda za neosuduvanost koja se vadi od sudot.(y)
Ne, ti dokumenti gi vadi službata po oružje(jas:LOL:) po službena dolžnost. Nema potreba od optovaruvanje, bidejki si odi toa službeno
 
На врв Bottom