Се за Армијата и Специјалните единици во Армијата

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Би се радувал ако се волку издржливи овие пушки што ѓе ги зема војската

Член од
30 јануари 2011
Мислења
6
Поени од реакции
0
M 4 не е воопшто лоша пушка, напротив, но ако мора да ги менуваме нашите м70ки јас би се одлучил за нешто од асортиманот на хеклер кох, Г36 или хк416 например.
Се изначитав глупости од типот дека американците ги фрлале своите пушки и дека војната ја изгубиле баш поради м 16.Како прво и прво, најголемиот дел од војната американците го водеа со м1 гаранд(пушкиште у пичку матер).Проблемите со м16 ги имаа поради фактот што на војниците им било велено дека пушката е толку добра што воопшто не е потребно одржување.Негде имам читано дека за секој убиен северновиетнамец американците имаат фрлено по 5000 тони бомби.Е тоа е моќ.:vozbud:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.241
не е до пушката, повеќе е до оној што пука. Мене исто вака ми се случи со ова капакот на пукање
http://youtu.be/6lZ_46BSVwY
:pos:
ама не сум го склопил добро па морав така да пукам, среќа во групни мети ...у брзање све бива...и у несеризност :tapp:

И тие перформанси се ваљда ориентациони, пак зависи кој пука, во што пука, во какви услови, зависи колку е стара пушката ...просечен војник тешко ќе ги достигне макс пропишаните перформанси за едно оружје.

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
За да го сватите животот и да научите како да бидете самостојни треба да се приклучите во Армијата.
Зашто само таму нема тато носи мама меси, таму сте оставени сами на себе нема лепотанот на мама или јунакот на тато, таму сте ист како и сите останати без разлика на боја на кожа, верски погледи, политика или финансиска моќност, нема тоа, вие работите како и сите останати без разлика дали татко ви е директор или општ работник и без разлика чив син сте или чија ќерка сте, сакате да научите како да бидете независни Армијата е вистинското место каде што тоа ќе го научите, она што таму ќе го научите нема да го научите во ниедно школо или совет од било кој.

За да служите војска треба да бидете полнолетни со наполнети 18 години и пошто е сега доброволно да се пријавите во општинските заедници кои имаат оддел наменет за тоа.
Доколку сакате да бидете припадник или припадничка на некоја од специјалните единици и да шетате по мисии низ светот како ирак, афганистан, либија треба прво да имате одслужено воен рок, зашто доколку се пријавите а немате служено војска мали се шансите дека ќе влезете во истите зашто предност имаат оние кои имат одслужено воен рок.

Одкако ќе се пријавите ќе бидете повикани на систематски преглед во воената болница во Скопје каде што ќе бидете прегледани темелно од глава до пети, а дури потоа одкако ќе ги разгледаат резултатите од прегледите ќе ве известат дали сте способни за служба во Армијата или не сте.
Сте го поминале прегледот и сте поминале, сега ви даваат датум на кој што мора да се јавите во касарната која ви е одредена а тоа ќе биде касарната во Велес.
Таму ќе добиете 2 пара униформа, воени пешкири и останата воена облека која ви следува, а подоцна ќе добиете и лично вооружување и се она што иде со него како борбен ранец, матарка за вода, и друго, ќе ве научат како да пукате и како да го чувате вашето оружје, ќе научите како се чува стража а оние кои се плашат од темница ќе научат како да го победат тој страв, ќе научите што значи зборот другар во вистинска смисла на зборот, ќе научите како се кажува РАЗБИРАМ дури и кога не се сложувате со истото, но најважното меѓу све останато е што ќе научите да живеете без помошта од тато и мама на кои сте навикнати .

Ќе се навикнете да живеете и работите со луѓе од најразличен карактер, луѓе со карактер како што ви одговараат и луѓе со карактер каков што не го поднесувате, но ќе научите да ги сватите сите зашто сите работите како мускетари, еден за сите и сите за еден, ако еден заебе сите ќе патат поради тоа, ќе научите што е тоа тим и тимска работа, ќе научите како е да се биде шеф а како е да се биде оној кој слуша наредби од шефот, ќе научите да се бањате во друштво и како да го победите срамот од тоа да се криете кога сте голи, ќе го научите значењетона униформата и че научите какво значење има цивилната облека, ќе научите дека оружјето кое ви е доделено додека сте во војска ви е најдобриот другар и дека тоа некогаш и негде може да ви го спаси животот, ќе научите како подобро да ги почитувате луѓето кои ве опкружуваат но ќе научите и да слушате ако не сте навикнати на тоа.

Ќе научите многу работи, работи за кои не сте ни сонувале, работи кои неможе да се научат на ниедно друго место како во Армијата.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ова не е "се" за Армијата и Специјалните единици во Амријата туку еден заостанат комунистички начи на гледање на нештата кој денеска не држи вода :)
Во држава како нашава голем дел од народот е самостален, не ни треба војска кога пола и повеќе граѓани тука секој месец крпат крај со крај.
Чао пријатно.

S

Shellshock nam67

Гостин
o Prijatel znaes ti sto e armija armija e bivsa JNA ova sto sega e se e samo amija ne e
drugo takvite kako tebe sto se silat za vo Armija petarda da im frlis pred nodze begaat ko gluvci vo dupka.
za da odis vo misija kako avganistan i irak treba da imas jajca na vol, znaci imam momenti kade na 1 od tebe pagja granata kursumi frcat na site strani Vojska a posebno vojna ne e turisticka destinacija.
e MORE DETE, DETE da sedis i pisuvas lesno da drzis puska tesko e

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
o Prijatel znaes ti sto e armija armija e bivsa JNA ova sto sega e se e samo amija ne e
drugo takvite kako tebe sto se silat za vo Armija petarda da im frlis pred nodze begaat ko gluvci vo dupka.
za da odis vo misija kako avganistan i irak treba da imas jajca na vol, znaci imam momenti kade na 1 od tebe pagja granata kursumi frcat na site strani Vojska a posebno vojna ne e turisticka destinacija.
Да држиш пушка тешко е?
Пробај биди самохрана мајка со 3 деца и 10 000 денари месечни примања да видиш што е тешко...

Секој може да се навикне на пушка и на војна, да ќе се пореметиш и ќе имаш трауми ама не е квантна физика. Еве јас сум одслужил воен рок и цел живот живеам со војно лице и од А до јебано Ш ги знам сите срања....цел живот е тежок, и пишување е тешко и се е јебано тешко.

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Специјална единица - Волци

За да се пријавите осигурајте се дека сте добро спремни на физички план, затоа што она што ве очекува ќе ги надмине вашите размислувања околу сето тоа.
Одкако ќе се пријавите пак мора да поминете систематски детален преглед а пред тоа ќе мора да поминете физички преглед, трчање на 3200 метри за одредено време кое зависи од тоа колку години имате, 60 склекови и 50 стомачни кои се разликуваат во тоа кој и колку години има, помлади повеќе постари помалку и тоа све за две минути.
Одкако ќе поминете на сето ова ќе ве повикаат на селективен курс кој трае 24 дена а во кој уште во првите 4,5 дена ќе имате запаление на сите мускули на телото и све живо ќе ве боли, единствено нема да ве болат образите зашто нема нив да ги тренирате, и уште во тие први 4,5 дена од 150 пријавени ќе си отидат 100 зашто неможат да ги издржат тешките физички тренинзи.
Еве некои од тренинзите со кои ќе се соочите ако се пријавите:
паткино одење 200+ метри, вие клечите вашата пушка е на рамо и така одите
трчање секој ден, минимумот е 10 километри и тоа по лош пат, камења и слично
100 склекови дневно, ова е само минимумот може да бидат и 500 дневно ама не одеднаш, 20 сега, 50 за пола саат и така
Спиење, ова највеќе ќе ви фали зашто ќе спиете 8 саата но не одеднаш, сега ќе спиете 30 мин па за едно два саата пак 30 мин и така
Поминување преку река, ладна река во која пушката ја држите во вис и не смеете да ја натопите, ако ја натопите сте наебале
Поминување преку река користејќи, газејќи по сајла, ова е најзаебано зашто самата сајла не е стабилна а плус инструкторите ја мрдаат сајлата лево десно, ако паднате има да одите по сајлата се додека не поминете од другата страна или не се одкажете
Вода и Храна, има во изобилство но сепак ќе бидете и гладни и жедни
Мобилен телефон, немате
лична карта, пасош и останати документи, немате ви ги одземаат
Име, немате вие ќе бидете само уште една бројка додека трае селективниот и молете бога да не бидете број 13 зашто 13 никогаш не поминала
Одење по мала и голема нужда, ќе научите како да се воздржите од сето тоа
Но кога ќе го поминете сево ова вие станувате еден од нив, без разлика што сте само еден ден таму вие сте дел од единицата, ќе имате уште 6 до 12 месеци напредна обука но ќе бидете волк, она што неможе секој да биде.

Специјална единица - Ренџери

Курсот ист како и за волците само што трае 12 дена.

Специјална единица - Подобранци ( не ми текнува како ги викаа)

Курсот е 7 дена, и е доста сличен на курсот кај волците.

Специјални единици- Единици за копнена подршка - Шкорпиони и Леопарди

За разлика од волците, ренџерите и подобранците овде нема да се соочите со такви натчовечки исцрпувања но сепак е тешко, но кај овие две немате селективен курс.

Јас служев 9 месеца, а потоа бев уште десет години припадник на една од специјалните единици во нашата армија.

Таа ЈНА умре заедно со Тито и комунистите затоа почни да веруваш во оваа зашто да не беше таа сега на грбот ќе имаше истетовирано UCK и тоа не туш или машинка за тетовирање туку со нож.

Таквите како мене мрзнеа во 2001 и остануваа без спиење за ти да имаш мирен сон дома, затоа децата на некои од таквите како мене денес растат без татко зашто се плашеа кого беше најлошо.

Таквите како мене и ден денес работат по местата каде што животот може да го изгубиш како од шала, затоа што се плашат од сето тоа.

Преку таквово ми е од такви како тебе кои само на форум се претставуваат како легионери а во реалниот живот се подолни и од најдолните, помалки и од глувци, барем глувците излегуваат по храна иако знаат дека може да ги убие мачката.

Да држиш пушка тешко е?
Пробај биди самохрана мајка со 3 деца и 10 000 денари месечни примања да видиш што е тешко...

Секој може да се навикне на пушка и на војна, да ќе се пореметиш и ќе имаш трауми ама не е квантна физика. Еве јас сум одслужил воен рок и цел живот живеам со војно лице и од А до јебано Ш ги знам сите срања....цел живот е тежок, и пишување е тешко и се е јебано тешко.
Не е тешко држењето на пушката, туку одговорностите кои доѓаат од сето тоа.
Самохрана мајка неможам да бидам и да сакам, а иначе и знам јас што е тешко и мене не ми бил животот одсекогаш цвеќе за мирисање, јас порано работев за 6000 денари на другиот крај на градот од кои 1500 ми одеа за карти за автобус, 1500 за храна и на крај ќе видиш дека сум работел само колку да не седам дома џабе.

Ако е толку лесно за да се навикнеш на крв и војна зашто сите се криеја во 2001 за да не ги соберат во резервисти, зашто сите кои имаа некој униформиран ги следеа сите вести итн.

S

Shellshock nam67

Гостин
Да држиш пушка тешко е?

koga so svoj oci ce vidis kako se igra so covecka glava kako so topka, kako od vrat na civil blika krv kako vodovodna cevka koga ce gi vidis site uzasi na vojnata dobro ce razmislis.(ova se storii na eden moj drugar koj sluzese vo Irak pa vo Avganistan kako specijalen vojnik pa i na nekolku misii zaedno so Amerite znaci malte ne gi videl site uzasi od vojnata ) traumi ima i do den denes.
Sekoj den pominat na zemjava ce go cenis kako svoj rodenden.
--- надополнето: Nov 15, 2011 1:20 PM ---
Во истиов пост покасно ќе напишам и за специјалните единици.

Јас служев 9 месеца, а потоа бев уште десет години припадник на една од специјалните единици во нашата армија.

Таа ЈНА умре заедно со Тито и комунистите затоа почни да веруваш во оваа зашто да не беше таа сега на грбот ќе имаше истетовирано UCK и тоа не туш или машинка за тетовирање туку со нож.

Таквите како мене мрзнеа во 2001 и остануваа без спиење за ти да имаш мирен сон дома, затоа децата на некои од таквите како мене денес растат без татко зашто се плашеа кого беше најлошо.

Таквите како мене и ден денес работат по местата каде што животот може да го изгубиш како од шала, затоа што се плашат од сето тоа.

Преку таквово ми е од такви како тебе кои само на форум се претставуваат како легионери а во реалниот живот се подолни и од најдолните, помалки и од глувци, барем глувците излегуваат по храна иако знаат дека може да ги убие мачката.
glusecot sto e glusec ostanuva zasekogas glusec takov mu e sojot kukavicki.
Sekoj sto bil pripadnik vo Armijata i sto e najvazno ucesnik vo voenite dejstvija. nikogas ne se fali za soite dejstvija ednostavno kazuva toa mi bese dolznost toa i go pravev :)
e sega ostanatite borci pod jorgan od primerot kako ti dzoa specijalci zimi tasakov moj serat po forumi bile vamu tamu more vo prvata supa ste bile i ste stegale zabi duri pagjale granati na nasite sela.
licno moj clen od semejstvoto bese angaziran vo voenite dejstvija vo Aracinovo od nego gi imama site informacii kako se odvivale borbenite dejstva.
Za tvoja informacija imam otsluzeno voen rok i toa kako granicar, neka dojde koj saka i koj misli deka moze da mi napravi nesto slobodno.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
koga so svoj oci ce vidis kako se igra so covecka glava kako so topka, kako od vrat na civil blika krv kako vodovodna cevka koga ce gi vidis site uzasi na vojnata dobro ce razmislis.(ova se storii na eden moj drugar koj sluzese vo Irak pa vo Avganistan kako specijalen vojnik pa i na nekolku misii zaedno so Amerite znaci malte ne gi videl site uzasi od vojnata ) traumi ima i do den denes.
Реков дека има трауми и такви гадни срања, никој не го оспорува тоа.

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Sekoj sto bil pripadnik vo Armijata i sto e najvazno ucesnik vo voenite dejstvija. nikogas ne se fali za soite dejstvija ednostavno kazuva toa mi bese dolznost toa i go pravev :)
e sega ostanatite borci pod jorgan od primerot kako ti dzoa specijalci zimi tasakov moj serat po forumi bile vamu tamu more vo prvata supa ste bile i ste stegale zabi duri pagjale granati na nasite sela.
licno moj clen od semejstvoto bese angaziran vo voenite dejstvija vo Aracinovo od nego gi imama site informacii kako se odvivale borbenite dejstva.
Za tvoja informacija imam otsluzeno voen rok i toa kako granicar, neka dojde koj saka i koj misli deka moze da mi napravi nesto slobodno so rambo noz ce mu go isecam vratot, vo sekoe vreme bez oko da mi trepne.
Извини ама каде реков јас што имам преживеано и што сум направил, пошто викаш се фалам со моите дејствија.

Јас само ти кажав дека и ден денес работам во земјите со висок ризик, само што сега не работам во арм туку сега работам за американската армија.

А дали сум глушец или лав тоа може да прашаш некој од колегите со кои поминав 10 години во армијата или пак да ме запознаеш лично и да си помуабетиме, а пред тоа неможе да дадеш мислење за некој кој не го знаеш и не си го видое никогаш во својот живот.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261

Za tvoja informacija imam otsluzeno voen rok i toa kako granicar, neka dojde koj saka i koj misli deka moze da mi napravi nesto slobodno so rambo noz ce mu go isecam vratot, vo sekoe vreme bez oko da mi trepne.
страшен си :pos:

S

Shellshock nam67

Гостин
Извини ама каде реков јас што имам преживеано и што сум направил, пошто викаш се фалам со моите дејствија.

Јас само ти кажав дека и ден денес работам во земјите со висок ризик, само што сега не работам во арм туку сега работам за американската армија.

А дали сум глушец или лав тоа може да прашаш некој од колегите со кои поминав 10 години во армијата или пак да ме запознаеш лично и да си помуабетиме, а пред тоа неможе да дадеш мислење за некој кој не го знаеш и не си го видое никогаш во својот живот.
borbenite dejstva i borbata go gradat vojnikot a ne naemlukot (koj go pravis od svoj kejf )
nas ne interesira ako si bil prvo ??
vo voeni dejstvija si vkusil borba toa e toa. toa te pravi vojnik
a ne cuvanjeto na nekoj objekt -mada i toa nekogas nosi rizik.
ovde na forumov kazav za lugje koi bile involvirani vo voeni dejstvija i gi videle uzasite na vojnata i imaat traumi od istata.
i ne rado se sejkavaat na istata. znaci borbata e toa sto te pravi vojnik.
Vo vojna se gledaat junaci ne na forum
ps ako si tolku poseben sto ne odis vo Legija na stranci, znaes tamu kakva obuka imaat i sto armija e taa i kako se stignuva do unapreduvanje.
ne mora covek da go znaes pa da dades komentar dovolni se negovite odgovori da zaklucis za kakov covek stanuva zbor.

B

Black Guard

Гостин

.
Мислиш на приватниве милитаристички корпорации како блеквотер и дајнкорп??

Kajgana Shop

На врв Bottom