Специјална единица - Волци
За да се пријавите осигурајте се дека сте добро спремни на физички план, затоа што она што ве очекува ќе ги надмине вашите размислувања околу сето тоа.
Одкако ќе се пријавите пак мора да поминете систематски детален преглед а пред тоа ќе мора да поминете физички преглед, трчање на 3200 метри за одредено време кое зависи од тоа колку години имате, 60 склекови и 50 стомачни кои се разликуваат во тоа кој и колку години има, помлади повеќе постари помалку и тоа све за две минути.
Одкако ќе поминете на сето ова ќе ве повикаат на селективен курс кој трае 24 дена а во кој уште во првите 4,5 дена ќе имате запаление на сите мускули на телото и све живо ќе ве боли, единствено нема да ве болат образите зашто нема нив да ги тренирате, и уште во тие први 4,5 дена од 150 пријавени ќе си отидат 100 зашто неможат да ги издржат тешките физички тренинзи.
Еве некои од тренинзите со кои ќе се соочите ако се пријавите:
паткино одење 200+ метри, вие клечите вашата пушка е на рамо и така одите
трчање секој ден, минимумот е 10 километри и тоа по лош пат, камења и слично
100 склекови дневно, ова е само минимумот може да бидат и 500 дневно ама не одеднаш, 20 сега, 50 за пола саат и така
Спиење, ова највеќе ќе ви фали зашто ќе спиете 8 саата но не одеднаш, сега ќе спиете 30 мин па за едно два саата пак 30 мин и така
Поминување преку река, ладна река во која пушката ја држите во вис и не смеете да ја натопите, ако ја натопите сте наебале
Поминување преку река користејќи, газејќи по сајла, ова е најзаебано зашто самата сајла не е стабилна а плус инструкторите ја мрдаат сајлата лево десно, ако паднате има да одите по сајлата се додека не поминете од другата страна или не се одкажете
Вода и Храна, има во изобилство но сепак ќе бидете и гладни и жедни
Мобилен телефон, немате
лична карта, пасош и останати документи, немате ви ги одземаат
Име, немате вие ќе бидете само уште една бројка додека трае селективниот и молете бога да не бидете број 13 зашто 13 никогаш не поминала
Одење по мала и голема нужда, ќе научите како да се воздржите од сето тоа
Но кога ќе го поминете сево ова вие станувате еден од нив, без разлика што сте само еден ден таму вие сте дел од единицата, ќе имате уште 6 до 12 месеци напредна обука но ќе бидете волк, она што неможе секој да биде.
Специјална единица - Ренџери
Курсот ист како и за волците само што трае 12 дена.
Специјална единица - Подобранци ( не ми текнува како ги викаа)
Курсот е 7 дена, и е доста сличен на курсот кај волците.
Специјални единици- Единици за копнена подршка - Шкорпиони и Леопарди
За разлика од волците, ренџерите и подобранците овде нема да се соочите со такви натчовечки исцрпувања но сепак е тешко, но кај овие две немате селективен курс.
o Prijatel znaes ti sto e armija armija e bivsa JNA ova sto sega e se e samo amija ne e
drugo takvite kako tebe sto se silat za vo Armija petarda da im frlis pred nodze begaat ko gluvci vo dupka.
za da odis vo misija kako avganistan i irak treba da imas jajca na vol, znaci imam momenti kade na 1 od tebe pagja granata kursumi frcat na site strani Vojska a posebno vojna ne e turisticka destinacija.
e MORE DETE, DETE da sedis i pisuvas lesno da drzis puska tesko e
Јас служев 9 месеца, а потоа бев уште десет години припадник на една од специјалните единици во нашата армија.
Таа ЈНА умре заедно со Тито и комунистите затоа почни да веруваш во оваа зашто да не беше таа сега на грбот ќе имаше истетовирано UCK и тоа не туш или машинка за тетовирање туку со нож.
Таквите како мене мрзнеа во 2001 и остануваа без спиење за ти да имаш мирен сон дома, затоа децата на некои од таквите како мене денес растат без татко зашто се плашеа кого беше најлошо.
Таквите како мене и ден денес работат по местата каде што животот може да го изгубиш како од шала, затоа што се плашат од сето тоа.
Преку таквово ми е од такви како тебе кои само на форум се претставуваат како легионери а во реалниот живот се подолни и од најдолните, помалки и од глувци, барем глувците излегуваат по храна иако знаат дека може да ги убие мачката.
Да држиш пушка тешко е?
Пробај биди самохрана мајка со 3 деца и 10 000 денари месечни примања да видиш што е тешко...
Секој може да се навикне на пушка и на војна, да ќе се пореметиш и ќе имаш трауми ама не е квантна физика. Еве јас сум одслужил воен рок и цел живот живеам со војно лице и од А до јебано Ш ги знам сите срања....цел живот е тежок, и пишување е тешко и се е јебано тешко.
Не е тешко држењето на пушката, туку одговорностите кои доѓаат од сето тоа.
Самохрана мајка неможам да бидам и да сакам, а иначе и знам јас што е тешко и мене не ми бил животот одсекогаш цвеќе за мирисање, јас порано работев за 6000 денари на другиот крај на градот од кои 1500 ми одеа за карти за автобус, 1500 за храна и на крај ќе видиш дека сум работел само колку да не седам дома џабе.
Ако е толку лесно за да се навикнеш на крв и војна зашто сите се криеја во 2001 за да не ги соберат во резервисти, зашто сите кои имаа некој униформиран ги следеа сите вести итн.