Се бранел од разбојник и добил кривична пријава

Член од
12 март 2009
Мислења
19.713
Поени од реакции
15.584
Директно не може заради болдираното. Тоа е англосаксонско право, и се базира на обичаите (обичајното право). Нашиот систем е континентален и во тој систем важат други правила.

Згора на тоа европскиот систем не го оправдува убиството, само заради тоа што некој ти провалил дома. Да, направил кривично дело, но сепак се работи за човечки живот, и не можеш да убиеш некого зашо ти провалил дома. Нормално, ако се обиде да те убие и ти го убиеш, ќе постои самоодбрана, и сметам дека таа е нишката која преставува пресвртница (т.е еден вид замена) на допуштањето да го убиеш крадецот ако ти влезе дома.


И ќе одговараш за убиство (ако некој умре од струен удар секако) :)
pa ke postavish elektricna ograda predvidena za zivotno do 60kg ( za volci i slicno), ne za slonovi od 2 t ..

problemot e pogolem vo prikazuvanjeto na tepackite.. kaj nas se prikazuva kako tepacka i napad vo koj edniot e bez pricina napadnat, ne samo pravno, tuku i bolnicata mu naplaka kazneni cena za saniranje na povredite na tepaniot bez pricina..
.. isto i samoodbranata e mizerna, po terk na pravoto od SFRJ.. imeno smees da se branish so ogneno oruzje samo ako prethodno te pogodat..
cirkus neviden, zatoa i badijala postoi obezbeduvanje na bankite, se kocoperat so pistoli a im sluzat samo za ukras... a od druga strana ako policaec nezakonski i bez potreba puka i rani nekoj, ke se zataska deka situacijata bila takva.. pa imase pred 15-16 godini toj od Veles li beshe, uapsen, so lisici na race, go zastrelaa i mislam i vo Vardar go butnaa..se digashe galama i poleka se zaboravi i toa..
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.741
Поени од реакции
8.227
a od druga strana ako policaec nezakonski i bez potreba puka i rani nekoj, ke se zataska deka situacijata bila takva.. pa imase pred 15-16 godini toj od Veles li beshe, uapsen, so lisici na race, go zastrelaa i mislam i vo Vardar go butnaa..se digashe galama i poleka se zaboravi i toa..
Точно, полицаец ако ти се наврти си го кркал, освен ако немаш дебели врски.

Се сеќавате на двајцата АЛФИ што го тепаа камерманот на Алсат ТВ? Нели демек ги осудија на по 2 години.

Само што они кога се осудени тоа се подрабира дека седат дома и примаат 80% плата, си идат во град слободно, патуваат.
 

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.386
Епа ако му е па нека се брани.
Незнам баш како било порано, можда и имало суд и правда и адвокат кој ке те штити и кур се тресе, ама денеска све е у пари, ако имаш пари ке платиш адвокат он ке те брани. Адвокатот нема ни да те праша дали се чуствуваш крив или праведен само едноставно ке те брани зашто ти плаќаш. Нема адвокат у свет, што ке ти помогне пример да се докажеш пред суд дека си праведен и после тоа да ја поделите нели паричната надомест, процент.
Абе кур ги боли сите, и судот, адвокатите, и полицијата и сведоците. Они ке се расправаат цел ден пред тебе и после пресудата ке седнат у некој ресторан да се најдат и пинат кафе додека ти идеш у затвор и ке зборуваат за шопинг.
Да не те снајде, а веќ ако те снајде или иди до крај или ич не прави ништо, блеј.
 

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
...и не дај боже некако човек се допре до неа...?

Дали пукање во колено се смета за обид за убиство или нужна самоодбрана (значи ти влегува во дом, му пукаш во колено без да си размените збор)?
Дали ако имаш ставено замка во дворот (вакво нешто)


и тој згазне, дали ќе има тоа последици на суд?
Дали ако имам септичка јама во двор и крадецот падне и се удави, би бил виновен?
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
644
Дали пукање во колено се смета за обид за убиство или нужна самоодбрана (значи ти влегува во дом, му пукаш во колено без да си размените збор)?
Дали ако имаш ставено замка во дворот (вакво нешто)


и тој згазне, дали ќе има тоа последици на суд?
Дали ако имам септичка јама во двор и крадецот падне и се удави, би бил виновен?
1.Тешка телесна повреда (некој од ставовите на чл. 131)
2. Не би требало, но се е можно
3. Не би требало зашто намената на јамата не е за да фаќаш крадци (попросто кажано)


*се е ова спроед мое мислење, а како судот би го толкувал, е друга работа

А што се однесува до поставувањето на електрична ограда на отворено место, кое е достапно за поширок круг на луѓе (на пр. ставаш елек. ограда во твојот двор, а наоколу играат деца, постои пат низ кој се движат луѓе и сл.), и некој настрада од струен удар, дефинитивно ќе одговараш за убиство.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom