Септички јами

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.553
Поени од реакции
2.108
Се користеле и низ историјата. Денес се помалкубројни корисниците на феноменот наречен „септичка јама“.

Доколку немате, дали би направиле ваков склад за фекалии?
Доколку имате, дали сте задоволни? 
T

Tetro

Гостин
Немам, ама размислувам за во иднина да направам.

Причина: Ќе изградиме систем за преработка и искористување на енергијата од фекалиите. Дали некој размислувал на оваа тема?
Се применуваат вакви системи одамна во земјите од Скандинавија.

+ ќе се отвори работа за луѓето. http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs184.ash2/44722_461381802194_594062194_6453506_4174187_n.jpg

И така среќно си живееја. :)
 

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Немам, ама размислувам за во иднина да направам.

Причина: Ќе изградиме систем за преработка и искористување на енергијата од фекалиите. Дали некој размислувал на оваа тема?
Се применуваат вакви системи одамна во земјите од Скандинавија.

+ ќе се отвори работа за луѓето. http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs184.ash2/44722_461381802194_594062194_6453506_4174187_n.jpg

И така среќно си живееја. :)
Стави линк од тие скандинавски тоалети
Јас имам чуено за компост тоалети од кои освен што не трошиш вода имаш и ѓубриво :)

Има и цели книги за тоа како да изградиш еко тоалет кој нема да те чини многу :)
 
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.230
Поени од реакции
390
Не гледам логика во тоа да се поврзува одвод на септичка јама. Ако веке имам одвод кон канализациска мрежа тогаш септичката јама е сосема непотребна. Инаку, имам објект кој има септичка јама, направена е и се користи постојано веќе 23 години и сеуште не е појавена потреба од нејзино празнење и чистење. Веројатно е одлично направена и фекалиите понираат додека цврстата материја се распаѓа без да предизвика наполнување.
 

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Не гледам логика во тоа да се поврзува одвод на септичка јама. Ако веке имам одвод кон канализациска мрежа тогаш септичката јама е сосема непотребна. Инаку, имам објект кој има септичка јама, направена е и се користи постојано веќе 23 години и сеуште не е појавена потреба од нејзино празнење и чистење. Веројатно е одлично направена и фекалиите понираат додека цврстата материја се распаѓа без да предизвика наполнување.
Мислам дека е попаметно да имаш квалитетна своја сопствена септичка јама како твојата отколку да бидеш приклучен кон канализација одвод прво плаќаш за тоа второ редовно се докажува и покажува дека нашата цела инфраструктура се распаѓа само прашање на време е кога ќе се манивестира некоја огромна катастрофа. Затоа колку поодвоен си од јавната инфраструктура толку подобро за тебе е :)
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.553
Поени од реакции
2.108
Со изградба на сопствена септичка јама заштедуваш 1000 евра за приклучување кон канализација.
 

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Со изградба на сопствена септичка јама заштедуваш 1000 евра за приклучување кон канализација.
Мислам дека и плаќаш потоа за таа услуга сметки да или не ?
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.553
Поени од реакции
2.108
Jaс како што знам луѓе коишто имаат септичка јама, воопшто не плаќаат за колектор.
 
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.230
Поени од реакции
390
За колектор не плаќам, а приклучок како и да е нормално е да чини. Е сега, бидејки објектот не е во градско подрачје, оние соседи кои се приклучени на одводната мрежа можеби платиле нешто поевтина цена за приклучок, но...има еден мал проблем: Редовно, речиси на секои 2 месеци доаѓа до затнување на мрежата па собираат 200-300 ден. за да дојде „лајнарката“ и да им ги одзатне цевките :)
 
Член од
4 јули 2008
Мислења
6.122
Поени од реакции
1.869
Стави линк од тие скандинавски тоалети
Јас имам чуено за компост тоалети од кои освен што не трошиш вода имаш и ѓубриво :)

Има и цели книги за тоа како да изградиш еко тоалет кој нема да те чини многу :)
Во Норвешка има електрана која произведува електрична енергија од фекалии.
 
T

Tetro

Гостин
Стави линк од тие скандинавски тоалети
Јас имам чуено за компост тоалети од кои освен што не трошиш вода имаш и ѓубриво :)

Има и цели книги за тоа како да изградиш еко тоалет кој нема да те чини многу :)
Во Норвешка има електрана која произведува електрична енергија од фекалии.
http://www.nordicenergysolutions.org/

Ова е сајтот. Нема што нема. Произведуваат енергија од се што можеш да видиш околу тебе :)
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.553
Поени од реакции
2.108
Водонепропусни септички јами

Септичките јами се уреди за анаеробно бактериско разградување на органските работи. Во зависност од капацитетот се состојат од две или три комори. Изработени се од полипропилен или полиетилен така што се 100% водонепропусни. Работите кои се пловни се одстрануваат до 90%, а таложните работи до 70%. Отпадната вода може да се испушта во попивателен бунар така што не е потребно често празнење на составот. Проектирани се во согласност со Европската норма ЕН 12655-1

Типови на водонепропусни септички јами

Водонепропусните септички јами ги делиме според формата на:
Правоаголни септички јами и,
Округли септички јами

Едноставно вградување и монтажа

Септичката јама се монтира во дупка на армирано-бетонска плоча. Предноста на овие септички јами е во тоа што се пластични т.е. изработени се од полипропилен или полиетилен така што малата тежина овозможува лесен транспорт и монтажа.

Септичките јами се дизајнирани според европските стандарди

Извор http://www.ehi.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=48
 
Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
znae li nekoj ceni za ovie septicki jami? kako gledam, gi ima vo Skopje, ne znam za Prilep, no do naprolet moram da ja napravam na vikendicka..
 
На врв Bottom