Семинарски, состави, есеи, задачи

Член од
19 јуни 2013
Мислења
3
Поени од реакции
1
Имате ли некој есеј на тема Љубовта на Петре. М. Андреевски кон Дениција или за Тешкото оро или пак за песната Везилка од Блаже Конески? Благодарам однапред :)
 

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
21.316
Поени од реакции
45.656

DéJà Vu

hehehehe
Член од
6 мај 2012
Мислења
813
Поени од реакции
446
Дечки ми треба помош околу една текстуална задача по математика :D Овие текстуалните од секогаш ми биле проблем ...
Значи задачата гласи:
Една цистерна се полни од две цефки. Двете цевки биле отворени истовремено. По 6 часа, поради дефект, првата цефка е затворена, а втората ја дополнила цистерната за 2 часа. Ако првата цефка може сама да ја наполни цистерната за 9 часа, за колку часа сама ќе ја наполни втората цефка?
Иначе јас ја решиф на 2 начини (2 пати различно ја поставив) и добив 2 решенија. По првото решение имам дека втората цефка сама ја полни цистерната за 6 часа, а по второто за 54.

Ај ако можи некој математичар да клај решение од задачата :D
 

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
21.316
Поени од реакции
45.656
Дечки ми треба помош околу една текстуална задача по математика :D Овие текстуалните од секогаш ми биле проблем ...
Значи задачата гласи:
Една цистерна се полни од две цефки. Двете цевки биле отворени истовремено. По 6 часа, поради дефект, првата цефка е затворена, а втората ја дополнила цистерната за 2 часа. Ако првата цефка може сама да ја наполни цистерната за 9 часа, за колку часа сама ќе ја наполни втората цефка?
Иначе јас ја решиф на 2 начини (2 пати различно ја поставив) и добив 2 решенија. По првото решение имам дека втората цефка сама ја полни цистерната за 6 часа, а по второто за 54.

Ај ако можи некој математичар да клај решение од задачата :D
Првата цевка за 1 час полни 1/9 од цистерната.
За 6 часа, таа напонила 6/9 од цистерната.

3/9 остануваат за втората цевка, која ги полни за 8 часа.
За 1 час таа полни 24/72 : 8/1 = 1/24 од цистерната

Што значи втората цевка ќе ја наполни цистерната за 24 часа.
 
Член од
17 ноември 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zdravo.. Ve molam nekoj od vas dali znae tema potocno esej za bilo kakva opstestvena devijacija ??? Kako na primer: ,,Za“ ili ,,Protiv “ legalizacija na: Prostitucija/Homoseksualnost/Lesni drogi. ili pak tema potocno esej za ,,Ramnopravnost na zenite i mazite vo RM “ ... Ve molam itno mi e :)
 
Член од
12 ноември 2012
Мислења
132
Поени од реакции
47
Dali znaete nekoja stranica kade sto mozam da najdam primer za diplomska rabota !Vi blagodaram odnapred :)
 
Член од
20 ноември 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
Треба да пишувам семинарска за Климент Охридски ....Ве молам ке сакате ли да ми помогнете околу пребарувањето на информации бидејќи ова на википедија е многу малку.Ми треба за неговата книжевност..Ви благодарам однапред :)
--- надополнето: 20 ноември 2013 во 23:43 ---
Или за Кирил и Методиј но да не биде само нивната биографија туку и нивната заслуга книжевните дело поопширно ви благодарам однапред :)
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
704
Поени од реакции
199
ЕПа вака, не ми е итно, не барам да ми напишете состави, за вторник ми е. :)
Значи, дали има некој текст или есеј на тема "Македонската народна поезија-огледало на македонската душа". АКо има некој нешто за ова, го замолувам да ми прати по пп :) :)
 
Член од
1 март 2010
Мислења
6.298
Поени од реакции
10.730
Било какви материјали за Адам Смит или "Богатството на народите" ?
 
Член од
1 септември 2013
Мислења
54
Поени од реакции
7
Kje moze nekoj das mi ja preraskaze lektirata sagrinska koza kje mu bidam mnogu blagodaren :)
 
На врв Bottom