Семејствата тешко живеат и со 500 евра месечно

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.924
а ти мислиш дека незнаат?
тие знаат бре проблемот е што само ни цицат до последен денар што мислиш зошто само ни покачуваат цените,демек имаме висока плата.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Затоа ги зедов за пример Шведска и Швајцарија. Сум се погодил во дискусија и со жители на другите земји, меѓутоа најголем број познавам швеѓани и швајцарци, и воопшто никој не се жали на економијата на државата. А јас упорен сум и клише муабет претставува -како е бе кај вас, како живеачката, задоволни, незадоволни, колку е платата....? Како некоја анкета да им правам на сите:D
За разлика од Германија, Русија,Италија, Франција ее од таму не сум слушнал пофалби.
Само од еден подалечен роднина, ама тој и во Македонија се фалеше:D
Најдобар начин за да дојдеш до заклучок во една држава дали се живее нормално и кои се стандардите, претставува анкета на граѓаните, Во секој град по 1000 рандом испитаници да одговорат на прашањето- Дали сте задоволни од вашите примања, колку изнесуваат ? И зошто не?
Затоа и потенцирав, дека животот во ЕУ е далеку од ,,розов,,. Во секоја посоцијалистички ориентирана земја, нормално е народот да биде задоволен, мислам на просечниот граѓанин.
Но, од друга страна, тоа предизвикува презаситеност на квалитетен кадар, кој очекува и квалитетни примања.
Не е проблемот во Македонија, навистина да е просечна плата 300 евра. Со 600 евра, едно семејство - може да живее просечно (под тоа не мислам добро, одлично....). Проблемот е, што не е 300 евра просечна. 200 е максимум просечна, за браншите како пекари, таксисти, келнери, работници итн. Државните службеници (полиција, ЈСП, учители) зимаат во просек 350 (ти гарантирам ова ;) ), но, тоа не е просечната плата.
Сепак, цените ни се пониски од оние на ЕУ, од оние на Шведска, а Швајцарија е надвор од приказнава, мора да биде, зошто никогаш нема да биде класична ЕУ земја.

Сепак, и Бугарија, Романија, Грција, Шпанија се дел од ЕУ, а јас не би сакала да бидам на место на просечен Бугар, ниту да живеам во земја како Бугарија.
Дури ми е смешно што во Македонија има подобри патишта, во најмала рака, од една членка на ЕУ.

Kajgana Shop

На врв Bottom