Семејно насилство

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.378
Поени од реакции
5.840
Знам жени на кои ѓавол не им е равен на кои не смее ни збор да им се верува кои имаат таква способност на манипулација паралелен универзум можат да прикажат и некој да го купи тоа како вистина.
Како што има физичко насилство така има и психичко насилство кое е секогаш предуслов за физчко насилство и двете се секогаш врзани едно со друго,ко што кажале стаарите од ништо нешто не бидува секоја акција има своја реакција.
Секое насилство треба да се осуди.
Не се секогаш поврзани, често има психолошко насилство без да има физичко, тоа го прават и мажи и жени, некаде прочитав дека 1/5 од жртвите на физичко насилство се мажи но нема податоци околу психолошкото насилство бидејќи е потешко да се докаже, лузните во душата не се очигледни.

Во денешно време мажите насилници, без разлика дали е физичко, психичко, сексуално или сите заедно, се едноставно дно, срам и блам на машкиот пол. Исто важи и за жените кои посегнуваат по насилство во врски и бракови, иако се во помал број. Тие се дно на женскиот пол.
Нормалните луѓе од обата пола треба да преземат нешто околу ова. Грев е во 2021, при постоење на психологија околу 2 века, при достапност на инфо на пар кликови барем 2 децении, постоење литература, слушање на туѓи искуства, медиуми, родители, родбина, пријатели и што све не, да сеуште неброени луѓе бидат изложени на насилие.

Секој нормален мора да ги прокаже насилниците, не смее да се молчи по никоја цена. Без разлика дали насилниците се дел од семејство, родбина, пријателски круг, познаници па чак и непознати особи или лица присутни во јавноста.

Не можам да најдам статистики за РМ или за Балкан општо па ќе ставам цитат и линк од САД кои имаат такви податоци на државно ниво. Сепак и тоа инфо е нецелосно бидејќи се смета дека одреден број жртви не ги пријавуваат злосторниците.


1 in 4 women and 1 in 9 men experience severe intimate partner physical violence, intimate partner contact sexual violence, and/or intimate partner stalking with impacts such as injury, fearfulness, post-traumatic stress disorder, use of victim services, contraction of sexually transmitted diseases, etc.2
  • 1 in 3 women and 1 in 4 men have experienced some form of physical violence by an intimate partner. This includes a range of behaviors (e.g. slapping, shoving, pushing) and in some cases might not be considered "domestic violence."
  • 1 in 7 women and 1 in 25 men have been injured by an intimate partner.
  • 1 in 10 women have been raped by an intimate partner. Data is unavailable on male victims.
Голема штета е што семејните, родбинските и пријателско-другарските спони пукаат навелико во поново време па така жртва на насилство нема каде да оди, особено надвор од Скопје каде што имало нешто минимално шелтери ова она. Но тоа е премалку и за Скопје.
Не можам да замислам пример, скраја било, прва братучеда да кажеме да ја млати дечко или сопруг или психички да ја уништува а да не и понудам барем привремено место каде што ќе може да се засолни од насилието.
Па секоја особа има круг на луѓе со кои е во контакт некаков, десетици лица во секој период од животот, ужасно е да нема каде да се засолни при кризен момент при имање толку луѓе во поширок круг на познанства, роднинска поврзаност или пријателства.
Не знам сериозно, како е можно сето ова. Па јас не можам да замислам едно влакно да и фали од коса не пак нешто повеќе, не разбирам...дотолку повеќе што е избор со кого ќе се биде.

Денес луѓето све оставаат на државата чии пак претставници се тотално незаинтересирани за судбините на илјадници жртви на насилие. Каков јад и беда е едно такво општество е тажно, реторичко прашање.

А тек превенција. Најбитната ствар.
Мора да се најде начин да се дојде до консензус околу тоа кои се ред флегс, кои муабети, кои постапки, кои навики кај една особа се знак дека таа особа ќе биде насилна во иднина. Една средина која претендира да се нарекува цивилизирана мора да ги опфати тие работи.

Затоа ми се нејасни и бизарни родители кои не се замараат со кого е во врска нивно дете. Демек не се мешале во изборот.
Не викам да се мешаат беспотребно со кукање оти некој/а нема појака кола, повеќе пари или статус, тоа е беда, но да не се мешаат при очигледни знаци на проблеми е срамота. Имајќи поголемо животно искуство од децата мораат да им укажат на ризикот. Има и такви кои тоа го прават, којзнае со каков ефект, претпоставувам слаб.

Не смее вакви појави да постојат во 2021-ва година, тажно е, гадно некако, беспотребно, идиотски. Денес постојат сите можни услови за секоја врска или брак бидат на задоволство на обете страни, како никогаш во историјата.
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.403
sto ubava tema, za malku ke pomislev kerkami pisuva,(ama osamena bar ne e TEPANA) i tuka se osigurav deka ne e taa iako ima dosta slicnosti.
Koga bi sakala taa da se zacleni tuka i da ja opise svojata sudbina od semejno nasilstvo ne veruvam deka ima takov slicen primer,slicni se site deka INSTITUCIITE ama bas nisto ne pravat za niv.
Sme pretrpele nie mnogu ovie 18 godini i sme go osetile toa tie INST...samo seir si gledaat.
No mislam sepak se soprugite tuka so nekoja vina,MA BATALIGO I BARAJ SI CARE dodeka e vreme.
Kerkami bar finanski e vo podobra situacija,raboti poslednive deset godini...ama eve edno najgolemo nasilstvo,nemase nikogas PARI,se nie i kupuvavme i karta za avtobus da odi na rabota i pari za dorucek sekoj den i polni kesi od Tineks...???? i sega e taka.
A za tepanje koga bi taa sakala samata da go opise toa,no ne sakala -ne sakase nikogas da (go) prijavi iako so modrici i lekarsko ne go napravi i toj cekor,verojatno i pretele so poteski posledici.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.709
Поени од реакции
9.541
Како ти го замислуваш средувањето на овој проблем?
Илче душо, јас и дадов линк и телефон...има прифатилишта за мајки кои се во тешка материјална и финансиска состојба
Само мојот совет на беше ударање во гради како на оној дечконо @Ilumious .
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.700
Поени од реакции
19.736
Јас ќе прашав исто нели имаме прифатилишта за мајки со деца кои се жртви од семејно насилство?

И аман ако можете помогнете, нетуку ја испрашувајте женава како во судница, особено жениве, очекував од машките осуди и неверување ама од жена на жена..

Осамена, нема ништо потоксично од лош брак, децата незнам колкави се, ама тие највеќе страдаат во ситуацијава, гранка било каква сламка од шанса и бегај.
Уште нешто има ли кај нас забрана за доближување? Ако има и тоа да ми забраниш да ти се доближи тој и неговата фамилија.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.378
Поени од реакции
5.840
Женска е, ако изгледа како дечко. Нека не те буни тоа.
Не се добри вакви муабети, не чини, безвеза е, треба да се размисли пред да се кликне "испрати".
Знам по мене, на еден поранешен сега покоен форум ширеа гласини некои членови дека сум бил кепец од 160цм а јас 185 во реалност...и уште еден куп муабети без никаква потреба.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Женска е, ако изгледа како дечко. Нека не те буни тоа.
Aбе радо и ко жртва од Чернобил ќе изгледам него да пишам мајка и татко бугари, чика Крстев ;)
Автоматски споено мислење:

Не се добри вакви муабети, не чини, безвеза е, треба да се размисли пред да се кликне "испрати".
Знам по мене, на еден поранешен сега покоен форум ширеа гласини некои членови дека сум бил кепец од 160цм а јас 185 во реалност...и уште еден куп муабети без никаква потреба.
Седи бе, нека си покажат културата ама после некој ако им врати ќе плачат по модератор :) Милион пати видено.
Илче душо, јас и дадов линк и телефон...има прифатилишта за мајки кои се во тешка материјална и финансиска состојба
Само мојот совет на беше ударање во гради како на оној дечконо @Ilumious .
Тетке, истото тоа го предложив во ПП, треба да се јави на бројот Осамена ама тие прифатилиштата не функционираат како што си имаш ти замислено. А што дискутирала не знам, не ни планирам да прашувам, нејзино си е. Чукање во гради, чукнати сте вие одамна.
 
Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.709
Поени од реакции
9.541
Чукнати сте вие одамна.
Види вака чичино момче убаво...не вреѓај бадијала, туку дај совет како Осамената да добие храброст и да излезе од ќорсокакот.
Ај оди играј фудбал.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.988
Не знам што подразбирате под психичко насилство, затоа што тука линијата е многу тенка од секојдневните караници што ги има во секој дом. Омаловажување, навредување, деградирање, креирање на комплекси и константен страв, покорност, демнење, контрола, љубомора, апатија...што? Како ќе направиме регистар (зборуваме хипотетички) ако не направиме дистинкција меѓу кавги и психолошко насилство?

Сметам дека треба да има сплет на околности. Не е само креирање завист (не мислам на љубовна и финансиска) туку дозвола да се излезе од домот, да работи или да отиде на доктор. Константно навредување и омаловажување, посебно пред другите. И демонстрирање агресија во секоја можна прилика. Треба конзистентност во временскиот интервал. И да, зборовите болат.

Сексуалното насилство не би го ставил тука, тоа е повеќе физичко.

Треба да се разговара за секој проблем, сепак тоа е вашиот животен сопарник, делите скоро сѐ вo животот. Тој треба да биде вашиот потпорен ѕид. Скоро секој проблем може да се надмине. Не е начин креирање завист и потоа истурање во секоја можна прилика врз партнерот (или и врз децата) само затоа што ви се може. Најдете начин како да го исфрлите бесот од вас, некој спорт или одредено хоби. Лично преферирам судоку, филм, книга, музика или долг туш.

Не треба да се бараат изговори за да не се пријави насилникот. Посебно ако трае долг временски интервал и посебно ако тоа се демонстирира и врз децата. Тоа е дно, беспомошно дете кое сламката за спас му е родителот кој трпи насилство, а тој/таа си бара изговори само за да ја задржи заедницата сплотена! Траумите од детството го следат човекот до крајот на неговиот живот, а дел влијаат и врз неговите животни одлуки.

@Osamena@ те советував да го фатиш на емоции, сега ќе мора да покажеш заби. Тој вика, ти викај. Следи го неговиот тон, наратив и однесување. Кој го ебе, мора да се бориш за себе и за твоите дечиња. Барај ноќна работа, кога има кој да го чува детето, додека не го запишете во градинка. Потоа најди работа преку ден, не знам што повеќе да ти кажам. Навистина немам идеи, за сѐ ти треба финансиска независност.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Види вака чичино момче убаво...ме вреѓај бадијала, туку дај совет како Осаменоста да добие храброст и да излезе од ќорсокакот.
Ај оди играј фудбал.
Си пишуваме со осамената во ПП, три пати поконструктивно од муабетиве твои со прифатилишта и розеви еднорози. Уште да и кажеш дека ќе добива издршка од државата и го среди проблемот.

Ептен ме навреди сеа со болдов, не знам како ќе живеам со ова :(
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.378
Поени од реакции
5.840
Aбе радо и ко жртва од Чернобил ќе изгледам него да пишам мајка и татко бугари, чика Крстев ;)
Автоматски споено мислење:


Седи бе, нека си покажат културата ама после некој ако им врати ќе плачат по модератор :) Милион пати видено.

Тетке, истото тоа го предложив во ПП, треба да се јави на бројот Осамена ама тие прифатилиштата не функционираат како што си имаш ти замислено. А што дискутирала не знам, не ни планирам да прашувам, нејзино си е. Чукање во гради, чукнати сте вие одамна.
Ќе помогнеме колку можеме на членката не знам кој им е проблемов на луѓево бе, проблемот е што психолошкото насилство, како што пишува веќе се осеќа дека типот веќе ја мрази, неминовно тоа ескалира кон физичка агресија, можеби не денес ама за пар години...се надевам дека грешам иако знам парови каде исто вака започнало со ментална агресија, запоставување, вреѓање па после икс време еден шамар као случајно па "lele izvini neznaef so praam od vinoto mi e dojdi vamu mace da te baci Gogo na mestoto kaj so te udrif ke ti pomine kako na kuce". И после влегуваат во круг од кој се помалку има излез.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Ќе помогнеме колку можеме на членката не знам кој им е проблемов на луѓево бе, проблемот е што психолошкото насилство, како што пишува веќе се осеќа дека типот веќе ја мрази, неминовно тоа ескалира кон физичка агресија, можеби не денес ама за пар години...се надевам дека грешам иако знам парови каде исто вака започнало со ментална агресија, запоставување, вреѓање па после икс време еден шамар као случајно па "lele izvini neznaef so praam od vinoto mi e dojdi vamu mace da te baci Gogo na mestoto kaj so te udrif ke ti pomine kako na kuce". И после влегуваат во круг од кој се помалку има излез.
Проблемот е што е направена грешка многу поодамна + малку кај нас на овој проблем, семејно насилство уште се гледа како на срамота и се кладам дека девојкава ако се отвори на некој роднина дека ќе добие прекор (чест на исклучоците). Прв чекор и е да си најде работа, верувам дека барем во некој маркет дека би нашла нешто. Ако најде работа, не верувам дека има судија во државава што ќе ги остави децата на муфљузот.
 
Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.422
Поени од реакции
9.107
Aбе радо и ко жртва од Чернобил ќе изгледам него да пишам мајка и татко бугари, чика Крстев ;)
Имаш имот на твое име па еве јавно да се обложиме тука и да бараме потоа изводи од матично, изводи од секаде (дури и во амбасади ќе се обратиме) па да видиме кој и што пишал/потпишал/изјавил?
Да не испаднеш ти бивши удбаш (по баба и дедо, кога збораме за семејно стебло), а јас чистокрвен македонец па малку срам да ти падне?

Тоа што сум активен на темата за бугарско нека не те буни, моја работа. Тоа што ти си претпоставуваш во глава, твоја работа ама чисто еден облог да направиме ради забава, што викаш?

Имам државјанство на Северна Македонија, тука сум се родил како Македонец и некој во меѓувреме ме пишал граѓанин на Севернаја. Никој не ме прашал за поинакво државјанство, никаде и не сум се понудил за поинакво... за разлика од други што бараат ЕУ државјанство или дозвола за престој (НЕ бугарско, замисли) и во меѓувреме продаваат морал на форум како се патриоти, а уствари еден IQ33 ги шитна сосе партали и со прст не мрднаа во однос на истото - силни се само на вилица и на тастатура, во реалниот свет се Северџани.

Јас за разлика од тебе и таквите не продавам морал за македонштина, пошто во времето кое ја бараме и живееме истата не постои, ниту пак има доволна маса за да се избори за неа. Живееме помеѓу северџани и орки, толку. И нормално „патриоти на тастатура“.

Има такви примери еден куп, до утре можам да ги редам, не е проблем.

Си за облог па да видиме кој и што е по националност, државјанство и слично?

Инаку не можеш радо да изгледаш (во некоја си хипотетичка иднина) ко жртва од чернобил, пошто со таков изглед си се накитила од роџења, сега ваљда само на бетер оди работата. Тешко на огледалото дома, тоа е. :smirce:
Автоматски споено мислење:

Седи бе, нека си покажат културата ама после некој ако им врати ќе плачат по модератор :) Милион пати видено.
Знам дека те боли што не си веќе модератор и што другар ти лепотан исто не е СУПЕРмодератор, ама ваљда тоа е данокот што го плативте од годините аздисување по форуми и обиди за откривање лични идентитети на членовите - што само по себе е прекршок, па уште имате сила да јадете гомна по други членови за истото што го правевте со години. Откако ве изшутираа на куп, сега можете само да цицате весла - јбг karma is a bitch.

Па ајде потоа плакнење образ као „ние си даваме оставка“ имаме попаметно нешто во животот да правиме, а уствари до некни врзуваше кабли по институции и дремеше 24/7 на форум во стилот јас сум најпаметна, јас знам се'.

Еве бујрум најди некој мод или админ па пријави коментари. Знаеш колку ќе се бунам? Гајле колку за ланскиот снег, па и помалку. До толку си битна.

Само ми дојде убав волеј да те изшутирам малку офтопик, не плачи, ветувам нема веќе.

Со лесно.
 
Последно уредено:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Имаш имот на твое име па еве јавно да се обложиме тука и да бараме потоа изводи од матично, изводи од секаде (дури и во амбасади ќе се обратиме) па да видиме кој и што пишал/потпишал/изјавил?
Да не испаднеш ти бивши удбаш (по баба и дедо, кога збораме за семејно стебло), а јас чистокрвен македонец па малку срам да ти падне?

Тоа што сум активен на темата за бугарско нека не те буни, моја работа. Тоа што ти си претпоставуваш во глава, твоја работа ама чисто еден облог да направиме ради забава, што викаш?

Имам државјанство на Северна Македонија, тука сум се родил како Македонец и некој во меѓувреме ме пишал граѓанин на Севернаја. Никој не ме прашал за поинакво државјанство, никаде и не сум се понудил за поинакво... за разлика од други што бараат ЕУ државјанство или дозвола за престој (НЕ бугарско, замисли) и во меѓувреме продаваат морал на форум како се патриоти, а уствари еден IQ33 ги шитна сосе партали и со прст не мрднаа во однос на истото - силни се само на вилица и на тастатура, во реалниот свет се Северџани.

Јас за разлика од тебе и таквите не продавам морал за македонштина, пошто во времето кое ја бараме и живееме истата не постои, ниту пак има доволна маса за да се избори за неа. Живееме помеѓу северџани и орки, толку. И нормално „патриоти на тастатура“.

Има такви примери еден куп, до утре можам да ги редам, не е проблем.

Си за облог па да видиме кој и што е по националност, државјанство и слично?

Инаку не можеш радо да изгледаш (во некоја си хипотетичка иднина) ко жртва од чернобил, пошто со таков изглед си се накитила од роџења, сега ваљда само на бетер оди работата. Тешко на огледалото дома, тоа е. :smirce:
Абе седи, прав потомок на Александар дежурен во тема за бугарско државјанство па и негова работа била, важи. Па и имоти да сме споредувалe :pos: (y) На форумов секој втор ме знае лично, знаат се за мене што треба и доволно е, за што ме мислат дрипци ко тебе ме занима како што ме занима утре дали ќе има прогрес на тема нов апдејт на Тимс. Малце теткиве лошо те информирале, им се промакнало, јбг, немам дозвола за престој, имам пасош од пролетоска, фала на честитките однапред. А и стварно не знам зошто мислите дека лични навреди ме додираат некако :toe: Можете да пробувате до утре како сакате, не сум ни тастер ниту па снегулка ванаби, како што кажав сите ме знаат како изгледам и се викам за разлика од вас скриени во некоја дупка (мада теткиве две ги најдоа кои се). А тоа е од што не знаете како да го чепнете некој па ќе се фатиме како изгледал или не знам што. Бедно како и да е.
Со татари во во дениал не се дискутира, тоа е полошо од роден Бугарин. Ајт чао на игноре сега и шкљоцај колку сакаш. Многу успех во работата во туѓина, без грам сарказам ова :smirce:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom