Семејна пензија

Член од
9 август 2015
Мислења
61
Поени од реакции
43
Како се исплаќаат пензиите ? Мислам пр. во август се зема пензија за јули , или ?
 
Член од
4 мај 2011
Мислења
1.206
Поени од реакции
520
Ако напуштам факултет на 25 год и ми се прекине пензијата дали може мајка ми да ја наследи подоцна ??? да остане во мирување пензијата... Таа има 50 год, но сака да работи уште некоја година, па за една-две години да ја земе?? Како одат тие работи???
распрашај се подетално, бидејќи би имало прекин во земањето, дали висината на пензијата ќе е иста и после мирувањето ....
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
21.850
Поени од реакции
32.484
Вие што имате добиено решение, дали сумата што е пишана во решението е истата која ќе се исплаќа?
По што на една роднина и пресметале 7600 ден плус 600 ден покачување, а во решението пишува 7100 ден.
 
Член од
5 септември 2016
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво на сите. Јас сум редовен студент и земам семејна пензија. Дали некако може да стапам во работен однос без да ми ја прекинат пензијата?
 
Член од
4 ноември 2013
Мислења
2
Поени од реакции
0
pozdrav
imam edno prasanje povezano so dobivanje na semejna penzija
Do pred nekolku godini tatkomi za dobivase penzijata od mojata pocinata majka no togas stekna pravo da dobiva svoja sopstvena penzija.
Prasanjeto e dali mozam jas licno da ja dobivam penzijata od majkami ako tatko mi uste ja dobiva svojata licna penzija?
jas imam 24 godini i sum student na fakultet!
(uste edno propratno prasanje dali nekoj znae kako se postavuvaat prasanja na uslugi . gov stranata) dokolku ne dobijam odgovor tuka da se obratam tamu
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
5.534
Поени од реакции
7.540
Здраво на сите. Јас сум редовен студент и земам семејна пензија. Дали некако може да стапам во работен однос без да ми ја прекинат пензијата?
Доколку не ти е битно да имаш пензиско осигурување, разговарај со газдата да те пријави со договор на дело (договор за деловно техничка соработка),ќе треба тој да го покрива персоналниот данок 11%, а остатокот може да ти го исплати.
Е сега работодавците малку избегнуваат од ова, бидејќи не им одговара ако аплицираат на тендери, инаку на тој начин може да ја задржиш пензијата.
 
Член од
29 септември 2011
Мислења
14
Поени од реакции
32
Доколку не ти е битно да имаш пензиско осигурување, разговарај со газдата да те пријави со договор на дело (договор за деловно техничка соработка),ќе треба тој да го покрива персоналниот данок 11%, а остатокот може да ти го исплати.
Е сега работодавците малку избегнуваат од ова, бидејќи не им одговара ако аплицираат на тендери, инаку на тој начин може да ја задржиш пензијата.
Здраво @Кеплер , дали е ова сигурно и каде го има ова во некој од законите?

Јас сум редовен студент и земам семејна пензија. Прашањето ми е дали доколку со договор на дело добијам на сметка хонорарни средства може да ми се прекине пензијата?

Ви благодарам,
Поздрав,
Роси
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
5.534
Поени од реакции
7.540
Здраво @Кеплер , дали е ова сигурно и каде го има ова во некој од законите?

Јас сум редовен студент и земам семејна пензија. Прашањето ми е дали доколку со договор на дело добијам на сметка хонорарни средства може да ми се прекине пензијата?

Ви благодарам,
Поздрав,
Роси
Се додека си редовен студент немаш проблем, ако те пријават како вработен/а ти прекинува правото, во закон за пензиско и инвалидско осигурување член 61 (те следува пензија додека студираш и си под 26 години).
http://www.pravdiko.mk/wp-content/uploads/2013/11/Zakon-za-penziskoto-i-invalidskoto-osiguruvane-Prechisten-Tekst-11-04-2013.pdf
Единствено треба да си го провериш делот до која сума немаш проблеми, бидејќи направија некакви ограничувања на хонорарите и договорите на дело. Пази може и здравственото да го изгубиш ако со договор на дело ги надминеш приходите предвидени за тековната година со минимална плата, не сум правник ама од она што јас сум запознаен ова е чест проблем кај луѓе што земаат поголеми суми преку договор на дело, а се водат како студенти или невработени во завод.

информирај се околу ова повеќе
http://www.pravdiko.mk/prijavuvane-pridonesi-kaj-dogovorite-za-delo-i-avtorskite-dogovori-soglasno-novite-zakonski-izmeni/
 
Член од
29 септември 2011
Мислења
14
Поени од реакции
32
Се додека си редовен студент немаш проблем, ако те пријават како вработен/а ти прекинува правото, во закон за пензиско и инвалидско осигурување член 61 (те следува пензија додека студираш и си под 26 години).
http://www.pravdiko.mk/wp-content/uploads/2013/11/Zakon-za-penziskoto-i-invalidskoto-osiguruvane-Prechisten-Tekst-11-04-2013.pdf
Единствено треба да си го провериш делот до која сума немаш проблеми, бидејќи направија некакви ограничувања на хонорарите и договорите на дело. Пази може и здравственото да го изгубиш ако со договор на дело ги надминеш приходите предвидени за тековната година со минимална плата, не сум правник ама од она што јас сум запознаен ова е чест проблем кај луѓе што земаат поголеми суми преку договор на дело, а се водат како студенти или невработени во завод.

информирај се околу ова повеќе
http://www.pravdiko.mk/prijavuvane-pridonesi-kaj-dogovorite-za-delo-i-avtorskite-dogovori-soglasno-novite-zakonski-izmeni/

@Кеплер Дали можеби е ова тоа?

Овие лица чии примања го надминуваат износот на минималната плата (9.590 денари од 1- ви Јануари) по основ на овие договори се должни да пресметуваат и плаќаат придонес за пензиско и инвалидско осигурување како и придонес за задолжително здравствено осигурување.

И значи оваа сума да ја множам x12 месеци и да видам колку можам да имам примања годишно?
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
5.534
Поени од реакции
7.540
@Кеплер Дали можеби е ова тоа?

Овие лица чии примања го надминуваат износот на минималната плата (9.590 денари од 1- ви Јануари) по основ на овие договори се должни да пресметуваат и плаќаат придонес за пензиско и инвалидско осигурување како и придонес за задолжително здравствено осигурување.

И значи оваа сума да ја множам x12 месеци и да видам колку можам да имам примања годишно?
Да, само внимавајте сумата варира секоја година со промена на минималната плата, најдобро зборни со правник или сметководител.
 
Член од
31 јануари 2011
Мислења
60
Поени од реакции
47
Здраво имам едно прашање ако може да ме упатите татко ми беше корисник на инвалидска пензија по неговата смрт мајками ја наследи неговата пензија бидејќи јас бев вработен 3 месеци работев (моментално не) мајками почина после 6 месеци од од смрта на таткоми дали има шанси доколку продолжам да учам(да се запишам на факс) да ја наследам семејната пензија од мајками, имам 22 години и да напоменам сум работел 3 месеци пријавен... Фала ви
 
Член од
1 март 2010
Мислења
5.245
Поени од реакции
7.963
Здраво имам едно прашање ако може да ме упатите татко ми беше корисник на инвалидска пензија по неговата смрт мајками ја наследи неговата пензија бидејќи јас бев вработен 3 месеци работев (моментално не) мајками почина после 6 месеци од од смрта на таткоми дали има шанси доколку продолжам да учам(да се запишам на факс) да ја наследам семејната пензија од мајками, имам 22 години и да напоменам сум работел 3 месеци пријавен... Фала ви
Штом си студент имаш право на пензија, без разлика дали си работел претходно или не.
 
Член од
31 јануари 2011
Мислења
60
Поени од реакции
47
Штом си студент имаш право на пензија, без разлика дали си работел претходно или не.
Да ама моментално не сум сакам да се запишам да не има нешто проблем или така нешто бидејќи од таткоми па на мајками беше префрлена па сеа и на мене...
 
На врв Bottom