Секакви рецепти

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
CafeDelMar да за тој рецепт прашувам.
Ја пак мислев така се пие, не е за растварање :$ :$
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
CafeDelMar да за тој рецепт прашувам.
Ја пак мислев така се пие, не е за растварање :$ :$
Не можам точно да се сетам колку се ставаше од сокот, а колку вода за да се раствори зошто многу време немам пиено ( како сите други сирупи се користи). Ако го правиш, сама ќе си приметиш колку ќе ти е доволно. :)
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ова е сок за растварање. Не дај Боже да го пиеш веднаш со толку шеќер. :icon_lol: Инаку за природна лимонада нема посебен рецепт, стискаш лимони колку сакаш, долеваш вода за да не те убие желудник и тоа е. :)
Јас пијам лимунада исклучиво без шеќер, половина лимун на чаша вода. По лимунадата може еден локум или наполитанка.
Пробајте....
 

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Дознав за еден многу убав и лесен рецепт со броколи, баш го направив денеска, па си реков да споделам.

Количината на сите намирници е по желба (помалку или повеќе)
- 2-3 моркови
- 500 гр. броколи
- 2 пилешки стека
- крем супа од броколи или печурки (или друг вкус кој ви одговара, но да биде крем супа, а не бистра супа)
- пола литар хопла (јас користам Mu алпска сметана)
- кашкавал по желба
- зачини по желба

Пилешкото се сецка на ситни коцки и малку се запржува, да биде бело и меко, но да не зарумени. Морковите се сецкаат на кругови и се варат, а пред да бидат готови се додава и брокулата и таа да омекне. Настрана се спрема супата од броколи (гледајте да не биде многу течна, јас ја правев со помалку вода од препорачаното). Во тавче се ставаат пилешкото, морковите и броколите и се поливаат со сметана и со зготвената супа. Се додаваат зачини (јас ставив само вегета, нане и босилек, секој може по желба) и се меша. Се пече едно 45 минути на 180 степени и на крајот, откако ќе искрчка, се ренда одозгора кашкавал и се пече додека да зарумени.

Нека ви е со сласт кркачка - лапачка. :)

Бујрум како излезе.

PICT0134.jpg
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
pearl То твојана сметана нешо павлака беше на маЌеdoнЦки нели?
Говорете македонски чинам е идејата? :)
 

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
pearl То твојана сметана нешо павлака беше на маЌеdoнЦки нели?
Говорете македонски чинам е идејата? :)
Кусурлија. :)

Па не е баш исто како павлака, барем не како онаа што отсекогаш се продавала кај нас. Павлаката е густа, сметаната е потечна, нешто помеѓу кисело млеко и павлака. Нејсе, и покрај желбата за маЌедонЦки :), јас не знам за правописно точен збор што би го опишал тој продукт. Ако знаеш, кажи. И кога сме веќе тука, кажи ако знаеш и точен збор за маскарпоне, бидејќи и тој одамна не знам како да го опишам. :)

Нејсе, еве уште еден брз и едноставен рецепт со броколи, како идеја за лесна вечера.
Повторно, количините се по желба.

Се барат на пареа броколи малку да омекнат. Можете и да ги сварите, но да не бидат премногу меки, кога ќе ги боцнете со виљушка гранчињата треба да даваат отпор. Се сецкаат многу тенко и надолжно 4-5 (или повеќе) чесни лук и се пржат во тенџере (гледајте да биде некое повисоко) на ултра оган-гори загреано маслиново масло не повеќе од 2-3 минути, само колку да пожолтат. Овој момент е важен, бидејќи ако го оставите лукот малку подолго да се пржи ќе почне да горчи. Ги ставате броколите во тенџерето со лукот и ги мешате многу кратко, исто не повеќе од 2-3 минути. Едновремено и посолувате. Важно во целиот рецепт е маслото да биде загреано до точка на вриење и да го погодите соодносот на масло со броколи. Кога ќе ги ставите броколите во тенџерето, треба да го впијат целото масло, да не остане ни капка. Ама ако претерате со маслото, ќе станат меки и развлечени, а идејата е да бидат полумеки и испржени од внатре. Моментот кога ќе видите дека броколите ќе почнат да го пуштаат маслото назад во тенџерето, тргајте од оган и сервирајте.

П.С. ЖенЦки, рецептот особено се препорачува за консумација како лек во случај на агресивни шефови, нападни удварачи, љубопитни малограѓани и сл. :D
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
еве од мене еден рецепт за набрзинка к ој сака да јаде здрава храна
200 гр. ориз
50 гр. печурки
риба

се вари оризот 15 мин.
за тоа време рибата у релна се става, внатре полна со магдонос , лукче ,да се пече исто токлу 15 мин или 20мин
оризот се вади се пропржува со печурките малку
си сервирате оризот со печурки и риба и фурате убајини мммм

кој сака бујрум
 

gata salvaje

matufa
Член од
2 декември 2011
Мислења
6.882
Поени од реакции
10.440
Posto gledam sve recepti samo za suva hrana , coek zapek da go fati:eek::D
Eve od mene eden recept za riblja corba, em brza em vkusna :)

Potrebni se :

dve parcinja riba oslic (ili druga riba po izbor) sredna golemina
lukce
morkov
magdonos
sol i crn biber , moze i zamena vegeta ..povkusna e

Ribata prvo se vari edno 15 min vo solena voda , se cisti od koskite i sitno se secka.
Na zagreano maslo se proprzuva rendan morkov ,kolku da pusti boja masloto , se dodava seckano lukce , i ribata ...se proprzuva 5 min i se naleva voda kolicina prema licata za koi se gotvi. Se ostava da vari edno 15 min , se zacinuva po izbor i se zaprzuva so standard zaprska , brasno 1- 2 lazici proprzeno na maslo , kolku da mu dade gustina na corbata.
I na kraj ide magdonosot.


Bon apetit:)
 

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Posto gledam sve recepti samo za suva hrana , coek zapek da go fati:eek::D
Eve od mene eden recept za riblja corba, em brza em vkusna :)

Potrebni se :

dve parcinja riba oslic (ili druga riba po izbor) sredna golemina
lukce
morkov
magdonos
sol i crn biber , moze i zamena vegeta ..povkusna e

Ribata prvo se vari edno 15 min vo solena voda , se cisti od koskite i sitno se secka.
Na zagreano maslo se proprzuva rendan morkov ,kolku da pusti boja masloto , se dodava seckano lukce , i ribata ...se proprzuva 5 min i se naleva voda kolicina prema licata za koi se gotvi. Se ostava da vari edno 15 min , se zacinuva po izbor i se zaprzuva so standard zaprska , brasno 1- 2 lazici proprzeno na maslo , kolku da mu dade gustina na corbata.
I na kraj ide magdonosot.


Bon apetit:)
kој ке се најаде од чорба :)
 

gata salvaje

matufa
Член од
2 декември 2011
Мислења
6.882
Поени од реакции
10.440
Polneti kaneloni so meleno

Potrebno e :

edno pakuvanje kaneloni
300 - 400 gr. meleno meso
2 piperki
kromid
domat ili domatno pire
pecurki , po moznost svezi
morkov
kaskaval
3 jajca
zacini po zelba

Se zaprzuva kromidceto , so sitno seckan morkov , melenoto meso , pecurkite , sitno seckani piperki i na kraj ide domatot , seckan , rendan ili domatno pire. Se przi kolku da se soedini se , se zacinuva po zelba i se polnat kanelonite so smesata .Se redat vo podmackana tava , se nalevaat so malku zagreana voda ,maslo i domatno pire kolku da se prekrijat i se stavaat vo rerna da se pecat . Pred kraj se renda kaskaval odozgora i mateni jajca i povtorno se vrakaat vo rerna da se podpecat.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom