Свински сапун

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Сите знаеме дака нашите баби и дедовци порано немале сапун со мирис на цвеќиња, парфеми... туку користеле сапун направен од свиња или коза познат како Свински или Козји сапун. Овој сапун е многу поздрав од денешниот, а и ги чисти мозолчињата.

Знае ли некој како се прави овој сапун?
Сте користеле ли некогаш? Би користеле ли?
:)

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Зошто темава е во Мода и убавина :confused: Нит е модерно нит убаво
Незнаев каде да ја ставам.... слободно може да се премести темава :)

Па во мода и убавина... сепак порано служел сапунов за хигиената и убавината на луѓето :)

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
Не знам, само знам, една другарка цел месец си ја миеше косата мислејќи дека ке и порасне побрзо. Ама ништо.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Не знам, само знам дека една другарка цел месец си ја миеше косата мислејќи дека ке и порасне побрзо. Ама ништо.
Не расте побрзо, но многу е пиздрав за кожата.

Затоа барам како сеправи за да направам :)

Niggersinparis

добро вече
Член од
28 август 2012
Мислења
2.457
Поени од реакции
1.999
абе можеле они да го направат да мириса ке го измешат со некое цвеке, ама немало на кој да му текне

marinium

Even Cops Dial 911 -S.W.A.T !
Член од
5 мај 2013
Мислења
994
Поени од реакции
506
порано баба таму користеле се со него иначе мислам дека чува уште :)

Член од
12 декември 2012
Мислења
320
Поени од реакции
2.025
Ево ти дете туторијал. До толку не знаеш англиски за да изгуглаш бе?

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Јас имам над 60кг ваков сапун, на времето баба ми правеше и за дома и за комшии, па тие и даваа (за услуга) по некој „калап“... Го користиме само јас и татко ми кога многу ни се валкани рацете од поправки на машини (маснотии, метална прашина...) и нема баш некој мирис, инаку е супер и одлично мие, но на лицето не би ставил од овој, што знам може дека немам (не сум имал) проблем со мозолчиња.
Знам дека тетка ми понекогаш ќе изренда ваков сапун и наместо прашок го става во машината за перење, за да ги испере работничките алишта на тетин ми (молер) и вели дека ништо друго не пере како сапунот.

N

NikolaMKD91

Гостин
Сите знаеме дака нашите баби и дедовци порано немале сапун со мирис на цвеќиња, парфеми... туку користеле сапун направен од свиња или коза познат како Свински или Козји сапун. Овој сапун е многу поздрав од денешниот, а и ги чисти мозолчињата.

Знае ли некој како се прави овој сапун?
Сте користеле ли некогаш? Би користеле ли?
Немам користено, ама имам видено како дете. Мајка ми и баба ми ми имаат кажувано дека го правеле сапунот од свинска маст и жива сода, додавале и малце прашок за да пени и помек да биде. Незнам точно како иде соодносот свинска маст наспрема жива сода, ама знам дека прв маста се варела, откако ќе се сварела, се тргала од оган, се остава малце да се подизлади и се додавала содата и потоа во калапи за сапун се остава да се згусне и стврдне, потоа е спремен за перење.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Овој сапун е многу поздрав од денешниот, а и ги чисти мозолчињата.

не само тоа- да знаете за што се’ се користи мислам дека од утре сите или ќе правите или ќе барате- ама сеа немам време -
утре ќе напишам

UncleSam

Будока
Член од
23 јануари 2011
Мислења
269
Поени од реакции
509
Мене пелените ми ги переле со ваков сапун, ќе изрендал татко ми во котел, пали ќумбето, ставај пелените и мешај. Сиромаштија што да се прави :)

Kajgana Shop

На врв Bottom