Ч Е Н Т О
Методија Андонов
- Член од
- 3 јули 2008
- Мислења
- 1.698
- Поени од реакции
- 1.612
Видеото е руски памфлет скоро без никаква вредност од историски аспект.Малку конспиративно видео во однос на кирилицата, но интересно е дека се поддржани кон главната гледна точка, без да споменуваат помалку популарна информацjа. Во целина ми се допаѓа.
Што е тоа што ти се допаѓа?
Глупостите со пресликувањето на денешниот глобализам во средните векови и тоа само за да се набеди Рим т.е. денешниот т.н. "западен свет"? Како божем истото да не го правел и Константинопол.
Или можеби наводната загриженост за кирилицата и православието додека се прикажува како тие буквално им се наметнуваат на домородните народи во Камчатка? Или можеби јуртите на тие луѓе ти се допаднаа?
Прво, да ти кажам нешто што ми е должност:штипјанец' напиша:Интересно ми е, зошто кога цитираниот текст на еден од документите презентирани во видеото на "Ч Е Н Т О" беше избришана од "Bratot" и ми се заканува со бан.
Кое точно е несоодветна содржина? "Слово од Кирил Филозоф како покрсти Бугарите"?Bratot напиша:Имајте на ум дека вашиот пристап на форумот може да биде отстранет поради прекршоци од овој тип.
Пробај уште еднаш на некоја од темите да цитираш приватна порака со која си бил санкциониран од некој од модераторите и јас ти ветувам дека ќе добиеш пермнентен БАН од подфорумот за Историја.
Второ, за да мислиш дека Константин-Кирил покрстил некакви "Бугари" крај Брегалница (додека брат му Методија од Византија бил поставен на чело на

--- надополнето: 27 мај 2013 во 14:28 ---
''КИРИЛ И МЕТОДИЈ ЗБОРУВААТ СЛОВЕНСКИ ВПРОЧЕМ КАКО И СИТЕ СОЛУНЈАНИ''
Веќе сум го поставил тоа одамна на темава:Кирил и Методиј научиле словенски, а тоа дека "сите солунјани" зборувале словенски е глупост.
Арно ама нешто слабо му се чита на блгаринов.Пред да ги испрати на мисијата во Велика Моравија еве што им рекол на браќата византискиот император Михаил Трети (тоа е тој истиот чие име го земал за свое вашиот турко-монгол Богорис, или Гоборис, кога се покрстил)
![]()
Дали Климент побарал заштита или турко-монголот Богорис видел шанса нешто да ќари од остатоците на мисијата на Кирил и Методиј за чијашто полезност очигледно дека Византија се пишманила (затоа и во нивно време а и неколку века подоцна нема ни збор за неа во византиските извори) се прашања кои далеку го надминуваат капацитетот на еден благонадежен стипендист како тебе.Види работа што се случува со тој македонски Св.Климент кога го бркаат од Панонија,тој бара заштита од Бугарија и бугарскиот цар Борис I,тој го праќа во Охрид во областа Кутмичевица.
А и зошто демек бил испратен во охридско... е зошто де?
King_Stone напиша:Друго нешто ме буни ако Византија е продолжено Македонско кралство,како што тоа го читам на многу места на форумов,тогаш зошто не побарал заштита од нејзе?Почнувајќи од Климент преку Самоил па до револуционерите Делчев(да не ги набројувам сите многу се) сите они барале заштита од Бугарското кралство,илјада години .

Ај што пак се мешаш во работи за кои очигледно немаш ни основни познавања (на пример односите Константинопол-Рим, посебно во врска со верата), туку најсмешно ми е кога некој како тебе врз нафрлени тотални небулози ќе си нареди еден куп други глупости што немаат врска со ништо.
Самоил барал "заштита" од Бугарија?!?

Или па Гоце Делчев?!? Таква во која посмртните останки сакал вечно да му почиваат во "столицата на слободна и независна Македонија" ли?
Не треба воопшто да одговараш зашто немаме намера темата да ја загадуваме со твоите офтопик фрустрации и глупости.
Истото важи за сите други.
Офтопиците ќе бидат избришани а нивните автори ќе заработат казнени поени.
.