Свети Кирил и Методиј, основоположници на словенската писменост

Член од
5 септември 2012
Мислења
27
Поени од реакции
10
:pos:

1. Само во празните бугарски глави може некој да натови глупост од типот "Кирил и Методиј биле Бугари" :tapp:

2. Да имаше грам памет ќе знаеше дека и ДВАЈЦАТА се мртви пред Симеон (син му на турко-монголот Богорис или Гоборис, или како и да се викал) да стапи на престолот.

3. Глупост врз глупост врз глупост, планина од блграски глупости...

Ти ветувам дека постот нема да ти биде избришан, зашто е најеклатантен пример за нивото на познавање на историјата од секој еден бугарски интернет трол овде.
Кога се родени македонска држава немало, оваа територија на денешна Македонија, била византиска прво а потоа по Кубер, станува б'лгарска.Когато доаѓаат таму Бугарите во Македонија немало Словени, слјавјаните биле северно од Стара Планина, Поморавието, но не и Македонија, таму биле некакви тракијци и Византијци, и откако доаѓа Кубер, таму тој создава мала земја која потоа обединува со Дунавска Бугарија, па кога Бугарите доаѓаат немало никакво отпор од т.н. Македонци, а византијците во тоа време војуваа дури со Арапите, и во овој дел биле отслабени.Братјата се раѓаат на Бугарска земја, од близу 200 години.Те биле толку почитуван, почитувани, дури и со власт, зошто не направија држава Македонија или кога оди во Рим да им рекол дека Бугарите ни зазедоа дојдете да ни помогнете.Били се блиски со бугарските цареви не со македонските.

Не ми избришете .....

Чети светска историја, не македонска или бугарска.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Тоа е убаво, ама во Европа и светот, светите браќа ги знаат како Бугари, не како македонци.Ако се Македонци што прават кај бугарскиот Симеон, во Преславската школа, и од таму се испратени по сите краишта на Бугарија??? Тогаш не е имало македонска држава (во тоа време)??? а и има докази дека и Кирил (Константин), Методиј, Климент и другите се запишале Бугари, дури и не се споменуваше за Македонците, Македонија, затоа што името е грчко .... ..

Не ми избришете .....
За еден Бугарин баш добро пишуваш македонски...хех

Сакаше да знаеш како ги знаат во Европа и Светот, па еве прочитај малку:
http://forum.kajgana.com/threads/Македонскиот-јазик-од-историски-аспект.32036/

Доколку биле Бугари, ќе го знаеле правиот бугарски јазик кој си имал своја азбука со доаѓањето на Бугарите на Балканот.

Многу си збунет и контракдикторен.

Прашај си во БККС за папското правило со кое територијата на Македонија е дадена под управа на Климент и зошто. :)
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
balgarin25: Или си стварно тотален аналфабет за историја, или нарочно те пратија малку да тролаш глупости.

Кога се родени македонска држава немало, оваа територија на денешна Македонија, била византиска прво а потоа по Кубер, станува б'лгарска.
Погоре видовме дека истресе веќе една глупост и ги стави Кирил и Методиј во владеењето на Симеон. :tapp:
Сега продолжуваш небаре ќе се поправиш, ама ти си продолжуваш со глупостиве.

Ајде одговори каде се родени Кирил и Методиј?

balgarin25 напиша:
Когато доаѓаат таму Бугарите во Македонија немало Словени, слјавјаните биле северно од Стара Планина, Поморавието, но не и Македонија, таму биле некакви тракијци и Византијци, и откако доаѓа Кубер, таму тој создава мала земја која потоа обединува со Дунавска Бугарија, па кога Бугарите доаѓаат немало никакво отпор од т.н. Македонци, а византијците во тоа време војуваа дури со Арапите, и во овој дел биле отслабени.
:pos:

Абре неписмено блгарче, кажи ми што правеше Методиј помеѓу 845-855 г.

И уште поважно, КАДЕ??

balgarin25 напиша:
Братјата се раѓаат на Бугарска земја, од близу 200 години.
:pos::pos::pos:

Ајде пак: КАДЕ СЕ РОДЕНИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ?

Прашај си во БККС за папското правило со кое територијата на Македонија е дадена под управа на Климент и зошто. :)
Ехееее, каде бе брат со такви прашања...
Овој понатака од носето не знае, а ти го прашуваш за сериозни детали од средновековна историја.
 
Член од
5 септември 2012
Мислења
27
Поени од реакции
10
Ајде пак: КАДЕ СЕ РОДЕНИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ..?

Братјата се раѓаат на Бугарска земја, од близу 200 години.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Тролчо, последен пат те прашувам, ако не одговориш можеш да се простиш од темава:

КАДЕ ТОЧНО СЕ РОДЕНИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ?
 
Член од
5 септември 2012
Мислења
27
Поени од реакции
10
Mala digresija od koga imas bugarski pasos?
Од кога сум се родил, и немам ништо општо со Македонија, но ме иритира по македонските форуми да се пишуваат клевети ... јас сум од Северна Бугарија ...
Тролчо, последен пат те прашувам, ако не одговориш можеш да се простиш од темава:

КАДЕ ТОЧНО СЕ РОДЕНИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ..?
во Солун...
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ете така.

А Солун турко-монголските Бугари го гледале само низ дурбин, и никогаш не станал "200 години бугарска земја".

Пред да ги испрати на мисијата во Велика Моравија еве што им рекол на браќата византискиот император Михаил Трети (тоа е тој истиот чие име го земал за свое вашиот турко-монгол Богорис, или Гоборис, кога се покрстил ;) )На другото прашање ќе ми одговориш ли?

Кажи ми што правеше Методиј помеѓу 845-855 г.
И уште поважно, КАДЕ?

.
 
Член од
5 септември 2012
Мислења
27
Поени од реакции
10
Се знае дека од 843 година бил управник на византиска област недалеку од Солун, населена со Словени група, итн "Склавиниј" или "Славиниј". Дозволено е тоа да била "Стримонската" архонтија северно од Солун или некоја соседна на неа. Изворите посочнат неговите напори за зајакнување на христијанството меѓу Словените во овие земји.
Не е јасно неговото учество во познатата Брегалнишка мисија, која се одржа релативно блиску до областа која е владеел.
Неочекуваното за сите во 851 година, тој се откажува од високата позиција и секаква кариера и се замонашава.

Ако за тоа зборуваш, тоа не е држава а област .... да сепак во областа немало Македонци, туку Словени (веќе Бугари)
--- надополнето: 27 јануари 2013 во 02:26 ---
Ч Е Н Т О Методиjа Андонов(чист македонец:ROFLMAO:), Прегл'тни Бугарофобиjата ... затоа што не сакаш да го видиш вистината таква каква што е

А ти покажи ми некоја фреска, вистински документ не печатен а стар, од пред 3 века, каде што да пишува Македонија, Македонско, Македонци итн нема зашто Бугарите како што пишувале не се пишувале тоа име затоа што е грчко, а пишувале само Бугарија, а ако најдеш напиши на Божидар Димитров и доби 1 милион, ако беше некој нашол до сега ....

На старословенски (старобугарски), едноставно нема бидејќи Бугарија е во конфликт со Византија и не може да пишува грчки имиња, и за тоа нема ниту еден, на кој ќе пишува:(:place::(:place:
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Се знае дека од 843 година бил управник на византиска област недалеку од Солун, населена со Словени група, итн "Склавиниј" или "Славиниј". Дозволено е тоа да била "Стримонската" архонтија северно од Солун или некоја соседна на неа. Изворите посочнат неговите напори за зајакнување на христијанството меѓу Словените во овие земји.
Не е јасно неговото учество во познатата Брегалнишка мисија, која се одржа релативно блиску до областа која е владеел.
Неочекуваното за сите во 851 година, тој се откажува од високата позиција и секаква кариера и се замонашава.

Ако за тоа зборуваш, тоа не е држава а област .... да сепак во областа немало Македонци, туку Словени (веќе Бугари)
Македонска Славинија-Крал Хацон и Крал Пребонд


А ти покажи ми некоја фреска, вистински документ не печатен а стар, од пред 3 века, каде што да пишува Македонија, Македонско, Македонци итн нема зашто Бугарите како што пишувале не се пишувале тоа име затоа што е грчко, а пишувале само Бугарија, а ако најдеш напиши на Божидар Димитров и доби 1 милион, ако беше некој нашол до сега ....

На старословенски (старобугарски), едноставно нема бидејќи Бугарија е во конфликт со Византија и не може да пишува грчки имиња, и за тоа нема ниту еден, на кој ќе пишува:(:place::(


Значењето на термините- “Бугар“ и “Грк“ во однос на Македонците

Компилација на историски извори за Македонците!

Како се нарекувале Македонците наспроти пропагандните тврдења!?


Ова погоре се наслови на неколкуте теми во кои побиени се сите налудничави бугарски негирања.

А темава е јасна во својот наслов и воведот.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
balgarin25: Најпрво да ти кажам дека ти си дефинитивно еден од најпростите бугарски тролови што сме го имале овде во последно време. И тоа е значајно достигнување, зашто конкуренцијата е доста јака. Затоа ти честитам! (y)

Се знае дека од 843 година бил управник на византиска област недалеку од Солун, населена со Словени група, итн "Склавиниј" или "Славиниј". Дозволено е тоа да била "Стримонската" архонтија северно од Солун или некоја соседна на неа. Изворите посочнат неговите напори за зајакнување на христијанството меѓу Словените во овие земји.
Не е јасно неговото учество во познатата Брегалнишка мисија, која се одржа релативно блиску до областа која е владеел.
Неочекуваното за сите во 851 година, тој се откажува од високата позиција и секаква кариера и се замонашава.

Ако за тоа зборуваш, тоа не е држава а област .... да сепак во областа немало Македонци, туку Словени (веќе Бугари)
:pos:

Се едуцираше набрзина, ама реши пак на крај да се изрезилиш со тресење глупости, како тоа во последната реченица.

balgarin25 напиша:
Ч Е Н Т О Методиjа Андонов(чист македонец:ROFLMAO:),
:facepalm:
Без разлика на силната конкуренција ти си дефинитивно најпростиот блгар овде..!

Значи погоре пред малку САМИОТ ова го тврдеше:
balgarin25 напиша:
Когато доаѓаат таму Бугарите во Македонија немало Словени, слјавјаните биле северно од Стара Планина, Поморавието, но не и Македонија
Сега испадна друго...
Исто како со прашањето "што прават браќата Кирил и методиј кај Симеон" :tapp:

Резил до резил, најглупав блгарски резил...

balgarin25 напиша:
Прегл'тни Бугарофобиjата ... затоа што не сакаш да го видиш вистината таква каква што е

А ти покажи ми некоја фреска, вистински документ не печатен а стар, од пред 3 века, каде што да пишува Македонија, Македонско, Македонци итн нема зашто Бугарите како што пишувале не се пишувале тоа име затоа што е грчко, а пишувале само Бугарија, а ако најдеш напиши на Божидар Димитров и доби 1 милион, ако беше некој нашол до сега ....

На старословенски (старобугарски), едноставно нема бидејќи Бугарија е во конфликт со Византија и не може да пишува грчки имиња, и за тоа нема ниту еден, на кој ќе пишува:(:place::(:place:
Ајде пред да го испратиме на одмор најсмотаниот, да му испратиме еден поздрав за спомен и долго сеќавање.

XIV векXVIII век


Ајде сега сиктер во Татарстан да си ги научиш кои ти се корените, и да си ги запознаеш вистинските браќа и сестри.

 

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.718
Ајде пред да го испратиме на одмор најсмотаниот, да му испратиме еден поздрав за спомен и долго сеќавање.
Остајте го нинџава, аман..
Баш е "интересен".:pos:
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Нека ни е честит 24 мај, денот на кој ги славиме во Солун, Македонија родените свети браќа Константин-Кирил и Методиј.

 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
219
Филм прикажан на 24.05.2013 по телеканал Россија 1:
Видео
Поздрав за Славjански! ;)
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Побрзо би рекол дека Кирил и Методиј имаат ерменско потекло (значи грчко-семитско). Поради тоа што знаеле одлично македонски (можеби потекнувале и од мешан брак) биле одбрани да ги “описменат“ Словените, всушност во таа политичка мисија биле определени да им го променат древното, милениумско писмо со кое се служеле со цел истото да им остане на “Елините“ како ексклузивно нивно, иако тие всушност го узурпирале словенското писмо. Затоа и глаголицата која браќата ја измислиле наликува на ерменското писмо... Затоа и “излетот“ со глаголицата всушност бил со краток успех и “подметнувањето“ на Грците не им успеало....
Оној вистинскиот што треба да го славиме е всушност Св. Климент. Тој бил вистински Македонец, тој го вратил вистинското македонско писмо во употреба и со одредени модификации го приближил до современиот говор на повеќето Славјани. Гледаме дека тоа писмо е живо и ден-денес додека глаголицата денес само ретки (и тоа стручњаци) ја познаваат...
 
K

King_Stone

Гостин
Побрзо би рекол дека Кирил и Методиј имаат ерменско потекло (значи грчко-семитско). Поради тоа што знаеле одлично македонски (можеби потекнувале и од мешан брак) биле одбрани да ги “описменат“ Словените, всушност во таа политичка мисија биле определени да им го променат древното, милениумско писмо со кое се служеле со цел истото да им остане на “Елините“ како ексклузивно нивно, иако тие всушност го узурпирале словенското писмо. Затоа и глаголицата која браќата ја измислиле наликува на ерменското писмо... Затоа и “излетот“ со глаголицата всушност бил со краток успех и “подметнувањето“ на Грците не им успеало....
Оној вистинскиот што треба да го славиме е всушност Св. Климент. Тој бил вистински Македонец, тој го вратил вистинското македонско писмо во употреба и со одредени модификации го приближил до современиот говор на повеќето Славјани. Гледаме дека тоа писмо е живо и ден-денес додека глаголицата денес само ретки (и тоа стручњаци) ја познаваат...
Види работа што се случува со тој македонски Св.Климент кога го бркаат од Панонија,тој бара заштита од Бугарија и бугарскиот цар Борис I,тој го праќа во Охрид во областа Кутмичевица.Друго нешто ме буни ако Византија е продолжено Македонско кралство,како што тоа го читам на многу места на форумов,тогаш зошто не побарал заштита од нејзе?Почнувајќи од Климент преку Самоил па до револуционерите Делчев(да не ги набројувам сите многу се) сите они барале заштита од Бугарското кралство,илјада години .
 

Kajgana Shop

На врв Bottom